Autopilot (22 lutego 2011), ost. aktualizacja: 17:59

Temat dostępny też na forum: Na drogach Trójmiasta Motoryzacja
Ruch sie stabilizuje.

Po raz ostatni zapraszam na raport z trójmiejskich dróg. Płynnie na Grunwaldzkiej i Zwycięstwa z Wrzeszcza do centrum. Podobnie na Jana z Kolna do Zieleniaka. Więcej aut na Podwalu Grodzkim, na Hucisku i Okopowej. Informują Państwo, że spokojnie na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Więcej aut jeszcze na Łostowickiej i Nowolipiu. Na Niepodległości w obie strony płynnie, podobnie na 3 maja i Kościuszki. Spokojnie w Gdyni na Zwycięstwa, Władysława IV i estakadzie Kwiatkowskiego.

Kamil Wicik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Radio Gdańsk: Puste drogi, jest bardzo zimno (godz. 6:59)

Warunki jazdy na drogach Pomorza dziś dalekie od ideału. Przede wszystkim jest bardzo zimno. Temperatura oscyluje w granicach -20 stopni.
Oczywiście ruch na drogach niewielki, bo mróz sam wybiera kto dziś ruszy do pracy a kto nie.
Jak mówią drogowcy, warunki na trasach krajowych są dobre. Jezdnie w większości czarne i suche. Na bocznych drogach w niższym standardzie utrzymania trzeba się liczyć ze śliską nawierzchnią. W tej temperaturze zwykła sól już nie działa, o ile nie zastosowano innej mieszanki - no to lód może się pojawić.

Proszę o informacje o tym jak jeździ się po trasach i ulicach.
Nasz numer 603 06 06 06

Sebastian Kwiatkowski
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Radio Gdańsk: Kolizja na Siennickiej, korki na Armii Krajowej (godz. 7:29)

Słowackiego w dół w porządku. Trzeba tylko uważać na uszkodzone auto na zjezdzie z obwodnicy kolo ikei - pisze Pani Kasia.

Na Osowej - tragedia. Ślisko, nieodśnieżone wcześniej drogi skute lodem - piszą Państwo.

W Gdańsku kłopoty są na początku Siennickiej w kierunku Przeróbki, pod wiaduktem przy stadionie żużlowym. Tam doszło do kolizji dwóch aut -ostrzega Pan Andrzej.

Pan Mateusz podrzuca informacje o zatorach w centrum Gdańska. Armii Krajowej stoi od wiaduktu i to na wszystkich trzech pasach. Zatłoczona jest też 3 Maja do Nowych Ogrodów. Stoi też Trakt Świętego Wojciecha i Zaroślak przy dojeździe do centrum.

Sebastian Kwiatkowski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mamki w yarisach...

...tak, tak, 20km/h na prostych odcinkach to najlepsza prędkość, która w trudnych warunkach drogowych powinna wynosić tyle, ile temperatury jest na dworzu.

Miałem sen, że kiedyś moje dzieci obudzą się w kraju, gdzie policja będzie karać nie tylko za zbyt wysoką prędkość, lecz także za zbyt niską. Bo na obwodnicy sucho, a na obu pasach mkną 70-tką panie odwożące dziatwę do renomowanych podstawówek.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 12

Zakmpleksiona , prymitywna swinio , moge jezdzic jak mi sie podoba wazne zeby nie jezdzic jak wariat lepiej za wolno niz za szybo , i nie obrazaj kobiet bo zdrowie dzieci jest najawazniejsze , a ja nie czuje sie na jezdzenie w takich warunkach i nie sprawia mi to przyjemnosci , ale musze jakos je zawiesc i sama do pracy dojechac , oby jak najmniej takich jak ty dawco nerek - mnie nie obchodzi ze ci sie spieszy trzeba bylo wstac szybciej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 38

polecam więcej kultury, bo co to za matka, która się tak wyraża ?
żenada
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 3

Co za frustracja :))) Malcolmowi chyba chodziło o to, żeby nie jechać lewym pasem poniżej średniej prędkości aut na danym odcinku. Jak się nie czujesz na siłach, to:
a) jedź spokojnie prawym pasem
b) kup bilet metropolitalny - jak masz spowodować wypadek, to lepiej wybierz komunikację.
Tak, tak! Przyczyną wypadków nie jest tylko nadmierna prędkość, ale też brak wyobraźni i jak to sama określiłaś "nie czucie się na jeżdżenie w takich warunkach"...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do zakompleksionej

Jak się nie ( czujesz na jezdni) to używaj komunikacji miejskiej
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 3

Naprawdę nie rozumiem, kto daje tej "Pani" plusy...

Jej wypowiedź to pełna agresji i frustracji opinia osoby, która wykazuje się skrajnym egoizmem na drodze i nie potrafi zrozumieć (bądź postawić siebie w sytuacji) drugiej osoby. Ja nie szaleję na drodze, ale zdając sobie sprawę z mojej ostrożnej jazdy, zawsze jeżdże prawym pasem. Tak, żeby nie prowokować innych do głupich zachowań.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

brak slow na taka kretynke....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

napewno

napewno katoliczka i z pisu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Czy naprawdę wszystko trzeba sprowadzać do poglądów politycznych? Rozumiem, że lepiej Ci się od razu robi, jak napiszesz, że ktoś jest z pisu (no bo ty z po, więc lepszy), świat skategoryzowany jest taki łatwy, nie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

A wiesz, że Twój sen spełnia się w rzeczywistości? Jest taka droga w Sopocie - ul.Malczewskiego-Sopocka... Tam wszędzie ograniczenie 40km/h i psy się chowają w zatoczce.

Raz jechałem ok 60km/h i dostałem mandat. Następnego dnia jechałem już przepisowo, a za mną podążał radiowóz. Jechałem równo 39km/h. I co myślicie? Zatrzymali mnie i zaczęli sprawdzać czy nie jestem "na haju" bo ze słów policjanta "tu zazwyczaj ludzie tak wolno nie jeżdżą". Pogroził mi, że mogę dostać mandat za utrudnianie ruchu. wtf? Wyśmiałem go na miejscu i powiedziałem, że jak ma jakieś zarzuty to możemy porozmawiać na ten temat w Sądzie :)

Policja jest j*nięta w tym kraju :(
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

... i jeszcze za nie przygotowane do jazdy auta /do policji /

Jest łatwiejsza droga do pozyskania funduszy państwowych. Nie trzeba sprzętu ani atestów. Ilu mistrzów i mistrzyń jeździ nie odśnieżonymi autami, z zamrożonymi szybami, totalnie niewidocznymi tablicami rejestracyjnymi. Policja jest wyrozumiała... i tak rośnie nam ilość chorych zachowań. Boicie się zwrócić uwagę czy stawki mandatów za te wykroczenia są zbyt niskie ??? Kasa jeździ po drogach i nie ma komu jej zgarnąć (???) Półgodzinna przerwa w komisariacie na wietrzenie kurtek i już budżet placówki podreperowany i bezpieczeństwo na drogach wzrosło ;-)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Radio Gdańsk: Zablokwoana obwodnica w Osowej, w obie strony (godz. 7:59)

Poważne kłopoty na Obwodnicy Trójmiasta na granicy Gdańska i Gdyni. 300 metrów przed Osową na obu jezdniach doszło do kolizji. Nie mamy bliższych informacji na temat tych zdarzeń, ale na trasie będą na pewno utrudnienia. Proszę w miarę możliwości omijać na razie obwodnicę.

W mieście ruch umiarkowany. Największy na zjazdach. Postoimy na Armii Krajowej, Spacerowej a w Gdyni na Wielkopolskiej. Teraz te korki zapewne się wydłużą.

Sebastian Kwiatkowski
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajnie

Na kartuskiej korków nie będzie ;]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba dziś nie powinny być duże korki, bo pewnie co czwarty opel nie odpalił :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

żebyś się nie zdziwił

mój kilkunastolatek odpalił "od pierwszego"
a Ty lepiej przetrzy szybki

Mam garaż - nie muszę :) Ale dzięki za radę )))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A mój 12 letni opel odpalił bez problemu! I co?

a co masz do opla, jak dbasz to odpalasz a jak trzymasz w garażu to przestań pierdzieć !!!!!!!!!!!!!!!!!1
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Radio Gdańsk: Kończą się utrudnienia na obwodnicy (godz. 8:29)

Wciąż poważne kłopoty są na Obwodnicy Trójmiasta na granicy Gdańska i Gdyni. Tam w dwóch kolizjach, na obu jezdniach zderzyło się pięć samochodów. Ranna została jedna osoba. Jak mówią policjanci ruch między Osową i Karwinami będzie powoli wracał do normy, bo auta są już na poboczu.
Poza tym w Trójmieście dość spokojnie. Nawet na zjazdach z obwodnicy kolejki wyraźnie maleją.

Sebastian Kwiatkowski

w rmf fm mowili, ze

zderzylo sie 7 aut i nadal sa utrudnienia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niech zgadnę co się wydarzyło...

Jechała ktoś taki jak Ka77 (z komentarzy poniżej), która "nie czuła się na siłach i nie sprawiało jej to przyjemności"... zapewne "pędziła" lewym pasem 70km/h, zrobiła coś mega głupiego, bo jej dzieciak kichnął, wpadła w poślizg i przy okazji j*nęła inne auta...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

zrób se dzieciaka

i może wtedy komentuj
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

jejku, jejku! co to za straszna awantura!?!

jak 50% aut przekracza prędkość to nic złego się nie dzieje, a jak jeden jedzie za wolno to wszyscy mają zły dzień.

więcej luzu drodzy mieszkańcy! liczy się znak równości między liczbą wyjazdów i przyjazdów, a nie walka matek z ojcami;)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mam wrażenie, że duża liczba nieprzepisowych zagrań na drodze, jest powodowana zbyt mało dynamiczną (ruszanie spod świateł przez minutę itd) jazdą "zawalidróg". Oczywiście, że trzeba tępić zachowania dresiarzy w golfach, którzy szaleją z zasady, ale z 2 strony tak samo groźne są osoby, które jeżdżą za wolno.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Krzyś, to tylko wrażenie:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

2 strona Krzysia

Krzysiu ! Czy wiesz, że zeszłej zimy, cięzkiej i przewlekłej warszaty blacharskie nie miały co robić? Nie wiesz dlaczego? Bo kierowcy jeżdzili wolno i ostrożnie. Często to kierowca jadący wolno jest jeszcze w stanie wykonanać sensowny manewr, unik lub poprostu zjechać z drogi na widok wirującego na szosie auta, wybiegającego zwierza. Stąd błędy na trasach szybkiego ruchu kończą się karambolami. Oczywiście jeździć trzeba umieć, szybszym lepiej zjeżdżać ale odrobny respektu dla prędkości trzeba mieć. No i fizyka. Zwiększysz prędkość dwukrotnie a skutki kolizji czterokrotnie tragiczniejsze. Muły są mniej groźne!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Naprawdę, nie rozumiesz...

...że pisałem o czymś innym niż Ty i truizmy, którymi odpowiedziałeś są dla mnie jasne? Piszą dobitniej: ludzie często szaleją, bo ktoś, kto nie powinien jeździć i się boi, tamuje ruch. Gdyby wszyscy jeździli dynamicznie ALE ZGODNIE Z PRAWEM korki byłyby dużo mniejsze, niestety, u nas rusza się spod świateł po kolei zamiast naraz.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Krzyś, napisałem Ci od razu że to tylko wrażenie, a Ty się gorączkujesz.
Byłoby fajnie gdyby wszyscy jeździli zgodnie z prawem, dynamicznie, płynnie, etc. ale TAK NIE JEST! I nigdy nie było i nie będzie. Nie zmienisz świata opieprzając zawalidrogi bo za tym ktoś kto zaśnie na zielonym na prawdę jest mniej groźny od tego co przejedzie na czerwonym;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

mylisz się...

za studenckich czasów pojechałem na work&travel do vancouver i choć to duża metropolia to mniej jest egoistów a więcej kultury jazdy - dynamicznej właśnie. Choć samochodów masa to ludzie jeżdzą bardziej z głową. No ale lepiej marudzić, że nic się nie da zrobić, niż popatrzeć, że jednak są rozwiązania (np. lepsze szkolenie kierowców).

za studenckich czasów też byłem zachwycony "kulturą" jazdy amerykanów czy kanadyjczyków. 20lat później weryfikacja tego zachwytu przyniosła duże rozczarowanie.

BTW jak masz siłę i ochotę to działaj.

rozumiem, rozumiem

się nie denerwuj bo chciałem tylko zapodać, że ci, co jeżdża zbyt wolno nie są takim samym zagrożeniem jak ci co jeżdża za szybko. A z dynamiką jazdy i ruszaniem spod świateł to w 100% masz Pan racje. Wszyscy niestety jeżdźić nie będą dobrze bo wysiew nowych jest ogromny. A nie raz doświadczeni wydawałoby się kierowcy robią taki czad... Za mało jest chyba programów edukacyjnch. Ludzie nie potrafią ruszać na światłach, zachować ciągłość ruchu przy zwężeniach podczas robót drogowych. Nie myślą, zachowują się czysto odruchowo :-((

c.d.

Na obwodnicy jest kilka takich miejsc gdzie ruch z dwupasmowego przechodzi na jeden pas. Firma budowlana wydała sporo kasy na opracowanie strategii zmnimalizowania korków: ograniczenia prędkości, zakaz wyprzedzania. I co? Jest tak jak jest. Po polsku. Nikomu nie zależy aby to zmienić (polica, mandaty), edukacja (programy, internet). I tak wyprzedza się do najbliżeszej luki i na prawy pas. Za chwilę prawy pas stoi dopychany lewym. Na nic nakazy i zakazy. W proteście rozpaczy ktoś "przytrzyma" lewy pas i całośc rusza ale o dziwo szybko jest potępiany (???) przez doświadczonych kierowców (???)

Radio Gdańsk: Na obwodnicy wciąż utrudnienia (godz. 8:59)

Do około godziny 10.00, według szacunków policji potrwa usuwanie skutków kolizji na Obwodnicy Trójmiasta, na granicy Gdańska i Gdyni. Między Osową i Karwinami w dwóch zdarzeniach, na dwóch przeciwległych jezdniach zderzyło się w sumie osiem aut. Trzy w stronę Gdyni, pięć w stronę Gdańska. Dwie lekko ranne osoby zostały opatrzone na miejscu. Policjanci potrzebują jeszcze jednak trochę czasu na usunięcie uszkodzonych aut z jezdni. Jak piszą Państwo, chwilowo przejazd w stronę Gdańska jest zablokowany.

W Trójmieście poza tym cisza i spokój - mówią kierowcy. Uważać trzeba tylko na śliskie jezdnie, zwłaszcza na bocznych drogach.

Sebastian Kwiatkowski
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na obwodnicy w stronę Gdańska korek prawie do Witomina. Zjazd na Karwiny całkowicie zablokowany. Na Karwinach i Sopockiej duży ruch.

obwodni a w strone gdynii na osowej stoi

jak teraz wyglada obwodnica w kierunku gdyni?

po bokach drzewa i pola, pośrodku biegnie droga oddzielona taką Kubicową barierką. czasem jakieś martwe zwierzę się trafia.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

Super

juz wiem jak nazywać bariery energochłonne umieszczone przy drogach - KUBIKÓWKI.
Robert, trójmiasto trzyma kciuki.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Radio Gdańsk: Spokój w Sopocie (godz. 14:59)

Po raz pierwszy po południu ruszamy na drogi. Coraz większy ruch na ulicach Gdańska. Gęsto na Jana z Kolna do Zieleniaka, tłok też na Podwalu Grodzkim, w rejonie Huciska i na Okopowej. Nie rozpędzą się Państwo na Trakcie Św. Wojciecha z Pruszcza i na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Od ronda w centrum Wrzeszcza do ronda Jana De La Salle ciaśniej na Słowackiego, potem w górę do obwodnicy ruch idzie płynnie. W Sopocie zupełnie spokojnie na Niepodległości w obie strony, luźno na 3 maja, Kościuszki i Grunwaldzkiej

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Gdańsk. Ciasno na Okopowej. (godz. 15:29)

Zaczynamy od Gdańska. Hallera zatyka się w kierunku Brzeźna. Korek do ulicy Mickiewicza, na dwie trzy zmiany świateł - podpowiada Pan Sebastian. W przeciwną stronę ta trasa zatyka się od Centrum Edukacji Nauczycieli do alei Zwycięstwa. Potem w kierunku centrum na Zwycięstwa ruch idzie płynnie - zapewniają kierowcy, podobnie na Trakcie Konnym. Trzy zmiany świateł stracą Państwo przy wjeździe na Armii Krajowej Okopową od Huciska. Z Okopowej - Zwycięstwa i Grunwaldzką do Górnego Sopotu Zielona Fala - mówi Pan Andrzej. Zatyka się Kartuska na wysokości Łostowickiej. Spokojnie przejadą Państwo też Niepodległości w Sopocie do Orłowa. Luźno też na 3 maja i Grunwaldzkiej.

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Wypadek w Nowym Porcie. (godz. 15:59)

Zaczynamy od złych wieści z Gdańska. Wypadek na ulicy Wyzwolenia w Nowym Porcie. Samochód osobowy potracił dziecko, które odwieziono do szpitala. Ruch odbywa się wahadłowo. Przypominamy też o kolizji na rogu ulic: Kościuszki i Legionów, tam robi się lekki zator. Ponadto ciasno na Okopowej od Huciska do Armii Krajowej. Od Stoczni Północnej zatyka się Jana z Kolna do Zieleniaka, podobna sytuacja na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Ciasno mniej więcej od Akademii Muzycznej.

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Gdańsk. Na Spacerowej luz. (godz. 16:29)

Spokojnie na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej - mówi Pan Marcin. Pusta też na Spacerowej w obie strony - dodaje Piotr. Od stoczni północnej korkuje się Jana z Kolna do centrum. Potem ciasno na Podwalu Grodzkim, w rejonie Huciska oraz na Okopowej. Nie rozpędzą się Państwo na Trakcie Św. Wojciecha na Pruszcz. Gęsto na Łostowickiej i Nowolipiu do Kartuskiej. Przenosimy się do Sopotu. Na Niepodległości płynnie na w obie strony, więcej aut na 3 maja, Kościuszki i Grunwaldzkiej oraz Armii Krajowej.

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Gęsto na gdańskiej Morenie. (godz. 16:59)

Zakończyły się utrudnienia na Powstańców Warszawskich w Gdańsku. Przypomnę, że na wysokości Lotosu w kierunku zderzyły się trzy auta. W tym miejscu ruch już idzie płynnie - zapewnia gdańska policja. Gęsto na Okopowej w kierunku Armii Krajowej. Kierowcy podpowiadają, że płynnie na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Tłok na Łostowickiej oraz Nowolipiu i Rakoczego. Nie rozpędzą się Państwo na Grunwaldzkiej we Wrzeszczu. Spokojnie na Spacerowej oraz Jana z Kolna.

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Tłok w centrum Gdańska. (godz. 17:29)

W Gdańsku więcej aut w Śródmieściu: na Okopowej, Podwalu Grodzkim i Hucisku. Informują Państwo, że ruch idzie płynnie na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Armii Krajowej zatyka się w górę od zjazdu na Chełm do Łostowickiej. Nie rozpędzą się Państwo na Nowolipiu i Łostowickiej do Kartuskiej, tam tłok - na światłach czekać trzeba przynajmniej dwie zmiany. W Sopocie na Niepodległości spory ruch w obie strony, zarówno do Orłowa jak i Oliwy. 3 maja, Kościuszki i Armii Krajowej idzie płynnie.

Kamil Wicik

Radio Gdańsk: Ruch sie stabilizuje. (godz. 17:59)

Po raz ostatni zapraszam na raport z trójmiejskich dróg. Płynnie na Grunwaldzkiej i Zwycięstwa z Wrzeszcza do centrum. Podobnie na Jana z Kolna do Zieleniaka. Więcej aut na Podwalu Grodzkim, na Hucisku i Okopowej. Informują Państwo, że spokojnie na Podwalu Przedmiejskim do Węzła Unii Europejskiej. Więcej aut jeszcze na Łostowickiej i Nowolipiu. Na Niepodległości w obie strony płynnie, podobnie na 3 maja i Kościuszki. Spokojnie w Gdyni na Zwycięstwa, Władysława IV i estakadzie Kwiatkowskiego.

Kamil Wicik