Autopilot (9 grudnia 2009), ost. aktualizacja: 17:59

Kolizja na obwodnicy, wypadek na Potokowej

Przypominamy o utrudnieniach w ruchu na Obwodnicy Trójmiasta w Gdańsku. Na jezdni w stronę Pruszcza między Karczemkami a Matarnią doszło do kolizji. Trzy zniszczone auta blokują prawy pas, a korki sięgają do zjazdu na Słowackiego.
Niestety doszło także do wypadku. Na ulicy Potokowej w stronę Moreny, na wysokości Marusarzówny samochód osobowy potrącił pieszego. Sprawca zbiegł, ale po krótkim pościgu został odnaleziony - mówią policjanci. Na Potokową także proszę uważać. Tam utrudnienia gwarantowane.
Jeśli chodzi o główne arterie największy ścisk jest jeszcze w Sopocie - to pozostałość po zepsutych światłach na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej z Pomorską.

Sebastian Kwiatkowski, Radio Gdańsk
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uwaga na mokre i śliskie jezdnie.

Słyszeli Państwo prognozę pogody? Mgły i opady...Zatem mokro i ślisko i słaba widoczność. A potem dojdzie jeszcze chłodne powietrze polarno-morskie i będzie jeszcze bardziej ślisko. I ci, którzy- jak ja- radośnie jeżdżą sobie na letnich oponach, będą mieli za swoją wiarę w globalne ocieplenie i że sroga zima nie przyjdzie.
Na razie wszyscy jeżdżą bezpiecznie, bo ruch duży. Nie ma się gdzie rozpędzić. Na "siódemce" w stronę Gdańska mamy jak zwykle korek w okolicach Rafinerii. Na Trakcie Świętego Wojciecha wszyscy jadą w stronę Gdańska z przepisową prędkością a nawet poniżej przepisowej prędkości. Przy Zaroślaku wszyscy stają na światłach na 5-6 minut. Ale już dalej jedzie się bez problemów. Gdańskie śródmieście niezatkane, Wrzeszcz też w miarę pusty. Sopot-bez korków. Gdynia- może troszeczkę, ociupinkę przybiera na Hutniczej.

Magda Gacyk/Radio Gdańsk

Zator na Słowackiego!

Korek w Redzie w kierunku Gdyni. Powodem: stłuczka trzech aut na wysokości ostatniego skrzyżowania w Redzie, przed zjazdem do Rumi- informuje pan Przemek. To wiadomości trochę spoza Trójmiasta...
A w Trójmieście? Do obrazu w miarę spokojnej jazdy ulicami Trójmiasta- zupełnie nie pasuje sytuacja na Słowackiego w Gdańsku. Pan Janusz mówi, że jadąc w kierunku centrum zaczyna się korek już na tzw. odcinku leśnym. Pani Małgorzata dodaje, przyczyna zatoru stoi na prawym pasie niedaleko tablicy z ograniczeniem prędkości i wjazdu w strefę miejską. Część jezdni blokuje bowiem rozbity samochód osobowy, który- najprawdopodobniej uderzył w barierkę. Auto jest oznakowane awaryjnym trójkątem, ale kierowcy muszą je omijać wjeżdżając na przeciwległy pas i korek robi się coraz większy.
To ja jeszcze raz: proszę uważać na mokre i śliskie jezdnie.
Kris przesyła jeszcze informację ze Spacerowej. Że zakorkowana od góry do dołu. A nawet bardziej, bo zjazd z Obwodowej w Spacerową też już przytkany.
Pan Władek ostrzega; mówi, że godzinę temu na Potokowej dachowało auto i zastanawia się, czy kierowca nie był na letnich oponach (oj, dostało mi się za te letnie opony, dostało!).

Magda Gacyk/Radio Gdańsk

na potokowej brak sladow dachowania, ale uwaga naprawdę ślisko jest lepiej nie jezdzic zderzak przy zderzaku

Re:

Wkuźwiaja mnie zderzakowcy. Dziś obok mnie jechał punciak, którego kierowca każdemu na zderzaku siedział. Aż się prosił o dzwona.

Re: Zator na Słowackiego!

faktycznie było rano dachowanie na Ptokowiej w kierunku Morena, Ford Focus - tyle zdążyłam zauważyć

Zator na półtora kilometra na Obwodowej.

Wyjątkowo tloczno na Spacerowej. Samochody już nie mieszczą się na pasie zjazdowym z obwodnicy i zatykają prawy pas Obwodowej. Trzeba gwałtownie hamować, bo zator nie jest widoczny z daleka- ostrzega pani Ania. Pan Przemek mówi, że korek ma dobre półtora kilometra.
Do tego mamy ciągle utrudnienie na Słowackiego i związany z tym korek. Tam też zator od góry do dołu, bo na końcu odcinka leśnego stoi rozbite auto i blokuje jeden pas. Inne wyjazdówki z obwodnicy trojmiejskiej też już pękają w szwach. Ścisk zrobił się już na Jaśkowej Dolinie, na Kartuskiej oraz- obok- także na Jabłoniowej. Korek jest też na końcu Traktu Świętego Wojciecha przy wjeździe do miasta. Przestój na Biskupiej Górce to w tej chwili około 10 minut.

Magda Gacyk/Radio Gdańsk

hmm

"Półtora" to może być kolejowego....Polska język trudna język.....
ludzie...

ehe

przejeżdżałem tamtędy dokładnie o 7:58 i pas zjazdowy na spacerową był zatkany gdzieś od połowy (a nie cały) a na spacerowej od zakrętu za tablicą z warunkami pogodowymi do radaru korka nie było (w stronę oliwy rzecz jasna)

Ale popisałeś się, człowieku!
Sprawdź w słowniku, kiedy używa się "półtora" a kiedy "półtorej" ("półtora roku", "półtora kilometra", "półtorej kromki chleba").
Polska język, rzeczywiście, trudna rzecz...

dokładnie

leczą mnie ludzie mówiący "półtorej kilometra" albo "półtora godziny" :D

dajcie spokój - gość podpisuje się krzyżykiem

:) :)

nieaktualne

jaki jest sens pisania informacji, które sa calkowicie nieaktualne??? jechalam Slowackiego od 7.50 do 8.10 i byl tylko standardowy korek - zadnych zepsutych samochodow blokujacych pas nie bylo

Utrudnienia na obwodnicy trójmiejskiej.

"Jeśli się wjedzie na obwodnicę w Gdyni"- sms-uje pan Tomek- "to po pierwszym kilometrze, na prawym pasie natknąć sie można na zepsutą ciężarówkę. Pilnuje jej oznakowany radiowóz." Zatem utrudnienie na Obwodowej w kierunku Gdańska. W kierunku Gdyni też nie jest prosto. Mamy korek przy zjeździe na Spacerową. Kris mówi, że korek trzyma i na samej Spacerowej i na Obwodowej.
Na innych trasach dojazdowych do Trójmiasta też trzeba liczyć się z przestojami np. na Jaśkowej Dolinie i na Kartuskiej.
W centrum duży ruch, ale bez większych problemów.

Magda Gacyk/Radio Gdańsk

Brawo

Dobrze, że w Gdyni jest tylko jeden wjazd na obwodnicę, bo inaczej nie wiedziałbym, o którym mowa.

też tak sądzę

Tomek mógłby być bardziej precyzyjny.

Od dziś- po staremu na ulicy Legionów.

Trochę lepiej, jeśli chodzi o trasy dojazdowe do Trójmiasta z trójmiejskiej obwodnicy. Korek trzyma jeszcze na Spacerowej, ale jest nieco mniejszy; odpuściło też nieco na Słowackiego. Zwiększa się za to- mówią nam Państwo- kolejka aut, czekających na wjazd do Gdańska od strony Traktu Świętego Wojciecha. Przed Okopową- teraz ponad 10 minut przestoju. Trochę zamieszania zrobiło się jeszcze na węźle Hucisko. Blokuje lewoskręt od Okopowej w Nowe Ogrody.
I na koniec porannych wiadomości drogowych, które dziś dotyczyły głównie stłuczek, dachowań i korków- choć jedna dobra nowina.
Właśnie powinnien być przywracany ruch na ulicy Legionów, na odcinku od Ujejskiego do Piłsudskiego.
Wczoraj zakończono tam prace remontowe (naprawiano kanalizację deszczową i poprawiano nawierzchnię). Teraz to się tam będzie jeździć...

Magda Gacyk/Radio Gdańsk

Kończą się prace na estakadzie w Gdyni

Dobiega końca akcja ratowników na Estakadzie Kwiatkowskiego w Gdyni. Od 11-tej trwają działania związane z wypadkiem na jezdni w stronę portu. Tam był dość poważny wypadek TIR-a, przewożącego kontener. Ciężarówka wpadła w poślizg, odbiła się od barierki i wpadła na przeciwległy ekran dźwiękochłonny. Kierowca był zakleszczony, ale udało się go uwolnić i odwieźć do szpitala.

Z samochodu zaczęła natomiast wyciekać ropa. Bardzo dużo paliwa wylało się na jezdnię. To wszystko zostało posypane tak zwanym sorbentem i teraz właśnie przy pomocy śmieciarki zużyty środek jest wywożony. Pojawiła się też piaskarka, bo okazało się że jezdnia jest odrobinę śliska.

Ruch w tym miejscu ma być wznowiony lada chwila. Także estakadą na razie jedziemy tylko w stronę obwodnicy. Na obwodnicy natomiast większy ruch jest przy wylocie na Morską, bo kierowcy omijają zamknięty zjazd. W Demptowie trzeba stać od fotoradaru. Jedzie się jakieś 15 minut - mówi Pan Andrzej. Sąsiednia Chylońska już kompletnie zatkana.

Estakada już otwarta

Dobre informacje z Estakady Kwiatkowskiego w Gdyni. Po ponad czetrech gdzinach działań strażaków związanych z wypadkiem TIRa udało się otworzyć przejazd w stronę portu.
Proszę jeszcze uważać na nawierzchnię. Tam wylało się sporo oleju. Jezdnia miejscami może być lekko śliska.
Przypominamy, że wyjątkowo duże korki są dziś także na Chylońskiej.
Są też dobre informacje, tyle że ze Wzgórza. Od dziś otwara jest już ulica Legionów między Ujejskiego a Piłsudskiego.

Bez świateł na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej i Pomorskiej

Obwodnicą i estakadą w stronę Gdyni jedziemy już płynnie. Teraz problemy pojawiają się na dojazdach do obwodnicy, ale to dość typowe utrudnienia.
Słowackiego w dolnej części kompletnie zatkana - żalą się kierowcy. Bardzo wolno toczymy się też Spacerową.
Dość spokojnie, co ważne można przejechać jeszcze Kartuską w górnym odcinku. Kolejne informacje już zdecydowanie gorsze, bo mocno zatkało się centrum Gdańska. Jak mówi Pan Darek - Aleja Zwycięstwa stoi od dawnej stacji pogotowia aż do "Lotu". Trakt Konny i 3-go maja też są zatkane. Jedziemy z prędkością 5 km/h. Dawno nie było tak źle - mówi nasz słuchacz.
Pan Jacek narzeka natomiast na problemy, na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Pomorskiej w Oliwie. Tam nie działa sygnalizacja świetlna. Udało mi się ustalić, że to problem braku zasilania. Na miejscu ruchem kieruje policja. Awaria energatyczna powinna być usunięta w ciągu pół godziny.

Ścisk w centrum Gdańska

Bardzo mocno zatkane jest centrum Gdańska. Aleja Zwycięstwa i Trakt Konny stoi już od dawnej stacji pogotowia. Do centrum jedziemy z prędkością 5 km/h. Sąsiednia Jana z Kolna też stoi.
Coraz większy ruch na dojazdach. Teraz do Słowackiego i Spacerowej dołączyła Kartuska.
Wciaż są kłopoty z sygnalizacją świetlną na skrzyżowaniu ulic Grunwaldzkiej i Pomorskiej w Oliwie. Tam ruchem kieruje policja, trzeba się liczyć z większymi niż zwykle korkami.

Światła na Pomorskiej już działają

Światła na skrzyżowaniu ulic Pomorskiej i Grunwladzkiej w Oliwie już działają. Udało się usunąć awarię energetyczną i policjanci mogli zejść ze skrzyżowania. Zostały jednak korki. Główny ciąg do Sopotu jest bardzo mocno zatłoczony.
W centrum Gdańska niezmiennie spory tłok. Jak mówi Pan Darek - porządnie zatkana jest też Kartuska przed obwodnicą od strony Żukowa. Stać trzeba jeszcze przed Kokoszkami i nic się nie rusza - tragedia - podsumowuje nasz słuchacz.
We Wrzeszczu ścisk umiarkowany. To widać dokonale na przykładzie Jaśkowej Doliny. Tam tłok, ale w sznureczku powoli da się przejechać.
W Gdyni zatyka się Redłowo w okolicah Olimpijskiej i Stryjskiej. Duży korek też na Wielkopolskiej.

Kolizja na obwodnicy w stronę Pruszcza

Uwaga na Trójmiejską Obwodnicę! Mamy kolizję na jezdni w stronę Pruszcza. W tradycyjnym miejscu, przed Kartuska, na prawym pasie zderzyły się dwa samochody. Korki, jak mówi Pan Andrzej sięgają do Matarni.
Na Kartuskiej też nieciekawie. Szczególnie długi sznur aut ustawia się od strony Kokoszek.
W mieście powoli rozładowują się korki na głównym ciągu od Oliwy do Gdyni. Przy Pomorskiej przez dłuższy czas nie działały światła, stąd spiętrzenie ruchu. Przed cały Sopot i górą, i dołem jedziemy powoli.

Kolizja na obwodnicy, wypadek na Potokowej

Przypominamy o utrudnieniach w ruchu na Obwodnicy Trójmiasta w Gdańsku. Na jezdni w stronę Pruszcza między Karczemkami a Matarnią doszło do kolizji. Trzy zniszczone auta blokują prawy pas, a korki sięgają do zjazdu na Słowackiego.
Niestety doszło także do wypadku. Na ulicy Potokowej w stronę Moreny, na wysokości Marusarzówny samochód osobowy potrącił pieszego. Sprawca zbiegł, ale po krótkim pościgu został odnaleziony - mówią policjanci. Na Potokową także proszę uważać. Tam utrudnienia gwarantowane.
Jeśli chodzi o główne arterie największy ścisk jest jeszcze w Sopocie - to pozostałość po zepsutych światłach na skrzyżowaniu Grunwaldzkiej z Pomorską.

Nie wiem co tam sie działo

ok 17 na wysokości lotniska w stronę Pruszcza tuz przede mną , samochód na lewym pasie zaczął ostro hamować, obróciło go dookoła wylądował na prawym poboczu tyłem do kierunku jazdy. Ja po hamulcach, na szczęście równo trzymało i wyhamowałem bez problemu
Na moje oko wtedy nie uderzył ani w barierke ani w inny samochód.
gdy go omijałem, zaczął cofać, OMC wjechał mi w prawe drzwi.
Byc może ktos w niego wjechał. Zjeżdżałem na Kartuska, za mną samochody jechały.

Ty,

chwalisz się, czy żalisz?

Re: Kolizja na obwodnicy, wypadek na Potokowej

Od kiedy Potokowa jest na wysokości Marusarzówny? Tam już jest Rakoczego drogi Panie Sebastianie ;)