Biedne dzieciaki

Idę sobie dziś rano do tramwaju, przede mną dwójka maluchów z tornistrami, takich góra siedmiolatek, przekracza uważnie się rozglądając jezdnię. Po drugiej stronie przejścia zwalniają i drepcą dalej z pochylonymi głowami. Wyprzedzam je i widzę, że każdy z tych maluchów trzyma w ręku komórkę i pilnie wpatruje się w ekran. Zgroza.

Wsiadam na przystanku do tramwaju, a za mną wsiada liczna czereda innych maluchów, góra osiem lat z opiekunami, którzy rozstawiają i rozsadzają je gdzie się da. Natychmiast w całym tramwaju rozlega się jazgot. Jazgot niemiłosierny, w pierwszym odruchu chciałem wysiąść na najbliższym przystanku i poczekać na kolejny tramwaj, ale pozostałem w środku. Opiekunowie próbowali w desperacji interweniować, ale równie dobrze mogliby wznosić apele na Saharze o deszcz. Daremne wysiłki. Jednak dzięki temu dowiedziałem się jak i za kogo dziewczynki by się przebrały na Halloween, a z ust chłopców płynęły profesjonalne analizy rozgrywek piłkarskich i dywagacje na temat braku Suareza w drużynie Urugwaju. Nie mogłem wyjść z podziwu. Komórek w ich dłoniach dostrzec nie mogłem, bo zgodnie z poleceniem opiekunów, mocno czegoś musiały się trzymać.

Całe szczęście, że ekipa wysiadła przy Operze. Uff, mogłem nareszcie odetchnąć. Inaczej mógłbym nie przeżyć. Komórki, telewizja, targowisko próżności, od czego są ich rodzice ? A słynny amerykański autor “Inteligencji emocjonalnej” i “Inteligencji społecznej”, Daniel Goleman pisze o gwałtownym wzroście agresji wśród najmłodszych.

Maluchy, opuszczone przez zbłąkanych rodziców, nie wiedzą co czynią i nie wiedzą co je czeka.
Czyżby czekało je to ? :

https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/364158-rok-58-pi-czyzby-orwell-mial-jednak-racje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

>Komórki, telewizja, targowisko próżności, od czego są ich rodzice ?

Tak durniu, te dzieci nie rozmawiały o konsumpcjonizmie bo są zupełnie normalne.
Dlatego ty tego nie zrozumiesz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

No jednak wciąż ci się ujawnia ten peerelowski brak wyobraźni, on się za tobą wlecze jak smród po gaciach.

O powietrzu się nie rozmawia, bo go nie widać, powietrzem się oddycha.
O konsumpcjonizmie jego ofiary też nie rozmawiają, one go nieustannie realizują.
A ofiary peerelu też peerelem, jak Felicjan, żyją, bo nim do szpiku kości przesiąkły.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jakaś obsesja czy co? Ilekroć się z kimś nie zgadzasz, wyskakujesz z peerelem, komunizmem, socjalizmem, czy co tam Ci jeszcze buzuje od deklem, mimo że często nie wiesz nawet, ile kto ma lat, z jakiego jest środowiska, rodziny, co przeszedł... Masz chociaż świadomość, że z tym swoim dziwacznym sposobem formułowania opinii, artykułowaniem poglądów i zero-jedynkowym stylem oceniania innych to właśnie Ty sam najmocniej kojarzysz się z tamtą epoką? Przynajmniej w moim odczuciu.
No to już wiesz.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

@No to już wiesz. - żeby to było takie proste.... powiesz coś komuś i ten ktoś już to wie.... to tak nie działa.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Squirrel

Widzę ,że się zgadzamy, bo prawie dokladnie taki sam tekst jak twój mam na jutro, więc proponuję przełożyć dyskusję na jutro..
Można się ze mną zgadzać lub nie zgadzać, ale trzeba to umieć UDOKUMENTOWAĆ, tak jak ja ukladam konkretny tekst. Spróbuj przeanalizować poszczególne komentarze tych, którzy udają, że komentują. Nie dziw się, że w komentarzach do komentarzy stosuję metodę piękne za nadobne, bo na jaki komentarz zasługują chłopcy radarowcy.

>dokladnie taki sam tekst jak twój mam na jutro< o ja cie prd....ole.... matolek z mozolem tworzy na caly przyszly rok nowe tematy....Ten przypadek łowcy jest nieuleczalny.... Dobrze ze na dwa dni biore wolne od łowczego....reszcie wspolczuje.

"Ilekroć się z kimś nie zgadzasz, wyskakujesz z peerelem, komunizmem, socjalizmem, czy co tam Ci jeszcze buzuje od deklem, mimo że często nie wiesz nawet, ile kto ma lat, z jakiego jest środowiska, rodziny, co przeszedł..."

Bo to jest tak że łowca nie dyskutuje. Łowca głosi prawdy objawione. Jeżeli tych prawd nie uznajesz to jesteś komuchem, postkomunistą, resortowym dzieckiem lub masz dysonans poznawczy. I nie jest istotne to kim naprawdę jesteś. Łowca wie lepiej.

Fakt, że prawdy objawione - objawione i udokumentowane przez rozmaite badania czy komisje sejmowe, opisane w książkach i artykułach publicystycznych. Wystarczy sięgnąć ręką. Ale paralitycy mają klopoty z sięganiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

dlatego ja się ciesze że urodziłam się w czasach gdzie całej tej elektroniki nie było i dzięki temu, mogłam czerpać z życia garściami.

Łowca ratlerkiem zwany, jest najmądrzejszy na świecie, wszystko wie lepiej od innych. Zastanawia mnie tylko dlaczego z takim niespełnionym potencjałem musisz ratlerku jeździć tramwajem?
I tu do sedna dochodzimy - skąd ta chora, nieznająca końca frustracja............

" jeździć tramwajem?"

Mało, że komuniści, to jeszcze w dodatku technologiczni rasiści, Tramwaje im się nie podobają, bo oczywiście gorsze niż ichnie porsze.

Chłopcy radarowcy chcą mnie sprowokować, dam się sprowokować, niech mają jakąś uciechę w tej morocznej pisowskiej nocy.

A co, miałbym latać helikopterem ? Za duży hałas. A w korkach stać nie lubię. Niech młoda generacja zażywa tych przyjmeności. Junior jest młody, niech ćwiczy cierpliwość.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ratlerek, tramwaje są właśnie dla takich jak ty nieudaczników.......................

Weź i udaj się do jakiegoś recydywisty i se porozmawiaj. Jak subkultura z subkulturą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ratlerek opowiedz jeszcze jakąś fascynującą przygodę z tramwaju:)
To jest fascynujące:)

Łowca nie jest nieudacznikiem tylko pasjonatem transportu miejskiego. Jak by chcial to jezdzilby nowym Lexusem:)

Inne tematy z forum

Wiersz o Gdyni (10 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Grajdołki (162 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Zarabianie na kryptowalutach - Jaki podatek? Potrzebna DG? (7 odpowiedzi)

Witam, Chciałbym uzyskać informację na temat sposobu opodatkowania zarobku (osoba fizyczna)...