Bike Tour Gdynia (Obłuże) 12.04.2003

Temat dostępny też na forum: Obłuże
Witam wszystkich bikerów i wszystkie bikerki. Pewnie już wiecie, że dnia 12.04.2003 odbędzie sie pierwsza edycja wyścigu z serii Bike Tour Gdynia, odbędzie się ona na Obłużu. Chiałbym się dowiedzieć z jakim poparciem z waszej strony spotka się ten rajd. Dlatego proszę osoby, które mają w planie występ na tymże rajdzie, o napisanie tego na tym forum. Chciałbym abyście piasali tutaj również wszelkie doświadczenia z poprzednich edycji tegoż rajdu. Pozdroofka!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bike Tour Gdynia (Obłuże) 12.04.2003

Jeszcze tylko podam adres strony Gosiru na której znajdują się wszelkie informacje na temat tego Bike Tour'a. Jest to http://www.gosir.gdynia.pl/120403.php
Pozdroofka!

ojojoj, jeżeli pogoda będzie taka jak teraz to na Bike Tour'ze będzie straszna rzeźnia....

W związku z tym że impreza się już odbyła, uprzejmie proszę osoby posiadające zdjęcia z tej imprezy o wrzucenie tych zdjęć na forum(jeśli to możliwe) lub skontaktowanie się ze mną. Z góry dziękuję.

Stary!
Ale Ty potrafisz dyskusje ze soba prowadzic:)

mArTwy napisał(a):

> Stary!
> Ale Ty potrafisz dyskusje ze soba prowadzic:)

No cóż myślałem że troche więcej się osób wypowie na ten temat, a tu lipa:-( Chyba jednak liczba odwiedzin tego forum jest niska, albo nie podobał się wam ten temat.. no cóż

P.S. Jeżeli mimo wszytsko chciałbyś się podzielić z innymi swoimi odczuciami na temat Bike Tour'a 2003, etap - Obłuże, to zapraszam do wypwiedzi właśnie tutaj.

Pozdroofka!

Hej, przekonales mnie!

Choc szerze mowiac w tym konkretnym wyscigu nie wystartowalem z przyczyn obiektywnych - obecnie nie mieszkam w Polsce, to uczestniczylem w wielu poprzednich wyscigach z serii BT.

Za najwiekszy minus, naprawde powazny MINUS, obecnej edycji BT uwazam prowadzenie tylko jednej klasyfikacji Open w kategorii Elite.

Otoz, w zalozeniu wyscigi serii BT maja byc dla AMATOROW, maja propagowac rower, zdrowy i aktywny tryb zycia, zachecac mieszkancow Gdyni do aktywnosci rowerowej... wlasnie dlatego BT jest organizowany przez GOSIR i w duzej mierze z miejskich funduszy... Jak jednak wyglada realizacja tych celow na tle rywalizacji w kategorii Elite z licencjonowanymi zawodnikami??? Przeciez to jest straszny demotywator...

Jasne, ci z nas ktorzy mimo bycia amatorami traktuja ten sport jako swoista pasje, a uczestnictwo w wyscigu jako wyzwanie moga doceniac mozliwosc wspolzawodnictwa z profesjonalistami - jednak w ten sposob BT robi sie impreza dla waskiego grona, bo coz to jest 20 czy 30 bikerow w klasie Elite w miescie 250 tysiecznym... jak jeszcze dodamy do tego Sopot, Gansk i okoliczne miejscowosci to wyjdzie na to, ze BT jest impreza w gruncie rzeczy malo popularna!!! I co, czy wprowadzenie jednej wspolnej klasyfikacji amatorow z licencjonowanymi zawodnikami pomorze rozpropagowac ta impreze - szczerze watpie... niestety.

Zgadzam się z tobą, ponieważ zawodowcy jeżdżą tylko na rowerze i to jest ich głównym zajęciem, natomiast amoatorzy mają szkołe, pracę czy nawet dzieci i to dla nich należy się większy respekt ponieważ mimo tych wszytskich zajęć jakie posiadają znajdują jeszcze czas aby wskoczyć na rower i potrenować przed jakąś imprezom. O wsparciu technicznym nie ma co nawet mówić, bo to tak samo jak byś porównywał Syrenke(bez urazy dla tego pięknego auta;-) z Ferrari. Łączy je jednymi to iż oba są samochodami. Tak czyli większość argumantów przemawia jednak za tym aby zrobić podział na ilcencjonowanych i amatorów, jednak pojawia się tu jeszcze jeden problem. Wyobraźmy sobie taką sytuację: pewien zawodowiec jest dobry ale nie aż tak bardzo, chce koniecznie zdobyć puchar (najlepiej za 1. miejsce), ale wie że jest sporo lepszych od niego zawodowców, jest on mało znany więc nikt nawet nie zauważy jak wystąpi w kategori amatorów. Chowa więc on licencje do kieszeni i zapisuje się jako amoator. Wygrywa wyścigi, anikt nawet nie podejrzewa tego że to zawodowiec wygrał wyścig dla amoatorów. Wydaje mi się że to jest największym problemem takiego podziału na amatorów i zawodowców.

Czesc,
tak, z tymi ukrywajacymi sie zawodnikami to moze byc problem... jednak mam pewien pomysl, na wzor niektorych cyklicznych imprez za granica, oto on:

sa dwie kategorie, powiedzmy Open i Amatorzy... (nie sa to dobre nazwy... no ale powiedzmy...)

W Amatorach moga startowac oczywiscie tylko amatorzy, ale jezeli ktos wygra, powiedzmy 3 razy z rzedu lub w calej karierze 6 razy, to nie wolno mu wiecej startowac w amatorach i sila rzeczy musi przejsc do klasyfkacji Open, gdzie scigaja sie zawodnicy oraz bardzo dobrzy amatorzy...(Ok, dajmy na to, ze ta grupa nazywa sie Poczatkujacy...)

W ten sposob, jezeli ktos jest takim ukrytym zawodnikiem, ktory podszywa sie pod amatorow, to predzej czy pozniej, jezeli bedzie wygrywal, to trafi do tej lepszej grupy, podobnie stanie sie z prawdziwymi amatorami, ktorzy jednak poswiacaja wiele czasu na treningi i sa rowniez bardzo dobrzy...

Wiem, ze nie jest to idealne rozwiazanie i ma ono wiele wad, oraz wymaga troche wiecej logistyki niz tylko kartka papieru sluzaca za liste startowa... ale mimo wszystko wydaje mi sie, ze w ten sposob, po pewnym czasie kazdy, nawet ten przecietny, bedzie mial szanse chociaz raz stanac na pudle w kategorii Amatorow - a wydaje mi sie, ze to piekne uczucie, kiedy wysilki takiego biedaka, ktory nie ma dobrego sprzetu i wiele czasu na jazdy zostaja docenione...

Nie wiem czy to dobry pomysl, czy nie... za to wiem, ze sytuacja w ktorej pan Bogdziewicz, Stepnowski lub Banach zawsze wygrywaja i zgarniaja "honory" sprzed nosa poczciwych amatorow jest lekko frustrujaca... Oczywiscie, sama obecnosc tak dobrych zawodnikow naturalnie podnosi range imprezy, ale co to za przyjemnosc dla zwyklego smiertelnika zostac zdublowanym przez czolowke w polowie wyscigu...??? Niektorzy startujacy po raz pierwszy moga sie poczuc troche zniecheceni - tak bylo w przypadku kilku moich kolegow, ktorzy po prostu jak zobaczyli jak jezdza zawodnicy stwierdzili, ze nie beda sie osmieszac i w ogole nie wystartowali, albo wystartowali raz...

Szkoda, bo uwazam, ze uczestnictow w takiej imprezie to naprawde niesamowita frajda, tylko z drugiej strony co tu sie dziwic, ze ktos po prostu nie ma ochoty startowac z zawodowcami i byc dublowany za kazdym razem...

Poza tym mam jeszcze jedna propozycje:
uwazam, ze za ukonczenie wyscigu powinien byc przyznawany jeden punkt bez wzgledu na zajete miejsce... W ten sposob organizatorzy BT moga promowac UCZESTNICTWO w wyscigu, a nie tylko wspolzawodnictwo i walke o najlepsze miesjca... Ktos kto wystartuje powiedzmy 5 razy i zawsze bedzie ostatni (poza pierwsza 10) bedzie mial wiecej punktow niz ktos kto wystartowal raz i zajal 7 miejsce - i BARDZO dobrze, bo w takich amatorskich imprezach liczy sie chec bycia aktywnym, a nie jednokrotne przypunktowanie na wyscigu... To taka moja sugestia...

Hej przepraszam, ten poprzedni post powinienm podpisam mArTwy, ale sie pomylilem:) Sorry zywy!

Wielkie brawa za pomysł. Podoba mi się ten pomysł. Cóż trzeba by jeszcze tylko pomyśleć o sytuacji jeśli zawodnik startuje z dobry skutkiem, później występuje w open, doznaje kontuzji i nie może w ogóle jeździrowerze. Po wyleczeniu się chce znowu występować w zawodach, ale kategoria pozwala mu wystąpić tylko w open. A wiadomo przez długi czas nie jeżdżenia i późniejszej rehabilitacji jego forma strasznie spadła i nie dotrzymałby kroku tym co jeżdżą zawodowo. Mimo tego i tak uważam że tenpomysł jest najlepszym jaki dotychczas słyszałem, trzebaby go poprostu jeszcze troszeczke dopracować.

P.S. Spox nie gniewam się za to że pomyliłeś xywki, ale nie rób tak więcej bo ktoś może się z deczka zamieszać czytając wypowiedzi. Pozdrawiam i gratuluje bardzo dobrego pomysłu.

Wspolna czy nie?

Zgadzam sie z pewnymi tezami postawionymi przez Jaromira w porzedniej opinii dotyczacej BT - nie wystarczy zrobic odrebnej klasyfiakcji zeby przyjechaly tlumy amatorow! Jasne, ze to nie zalatwi sprawy...

Jaromir rowniez pyta, dlaczego nie widac tlumow na Family Cup, skoro to wyscig typowo amatorski...

Mysle, ze powod lezy w tym, ze zarowno Family Cup jak i BikeTour w obecnej formie kojarzony jest przez przecietnie zorientowanych amatorow jako imprezy w miare profesjonalne, to znaczy takie, w ktorych scigaja sie sami super-bikerzy i nie ma miejsca dla takich "amatorow" ktorzy to jezdza na biku od czasu do czasu i nie maja czasu na regularne treningi...

Oczywscie mozemy sie spierac, czy BT jest trudnym wyscigiem, czy nie - wiadomo, kazdy moze miec swoj punkt odniesienia.

Probem raczej lezy w tym, aby przekonac tych wszystkich watpiacych w swoje mozliwosci, ze naprawde warto wystartowac w BT - tak po prostu, dla zabawy!

Klasyfikacja oddzielna dla profi i amat. to tylko jeden krok w tym kierunku, ale mysle, ze ci wszyscy, ktorzy zasmakowali przyjemnosci uczestnictwa w BT tez moga pomoc w propagowaniu tej imprezki... swiatek bikerowy w trojmiescie nie jest znowu taki duzy, wiec mozemy wspolnie namawiac naszych znajomych do uczestnictwa w BT razem z nami... oczywiscie, to nie wszystko...

Duza odpowiedzialnosc spoczywa rowniez na organizatorach, ktorych zadaniem jest przygotowanie takiej "publicity" imprezy, zeby przekonac do niej jak najwiecej osob... uwazam, ze dotychczasowa reklama BT raczej tego wymogu nie spelnia.

Jasne, ze latwiej jest krytykowac niz zrobic cos dobrze samemu, mimo to, mam wrazenie, ze sporo ludzi po prostu boi sie ruszyc tyleczek i przyjechac z cala rodzinka i rowerami na BT. Coz, tacy juz jestesmy, troche leniwi, troche malo aktywni i organizatorzy, jezeli chca aktywowac wieksza czesc naszej spolecznosci, musza sie sporo nameczyc...

Pieniadze zwykle sa problemem, aczkolwiek uwazam, ze osobna kwalifikacja i przyznawanie punktow wiekszej ilosci osob nie pociaga za soba az tak duzych kosztow... no bo na przyklad, czy trzeba dawac drogie nagrody zawodnikom profi? Chyba nie przyjezdzaja oni na BT po to, zeby zgarniac nagrody (bo wiadomo, ze i tak zawsze wygrywaja:) tylko po to, aby uczestniczyc w tej wspanialej imprezie i dawac przyklad bikowego zaangazowania... jesli sie myle, to poprawcie mnie:)

Genralnie mysle, ze zamiast rozdawac mniej drozszyc nagrod, lepiej jest rozdac wiecej tanszych upominkow, lub chocby papierowych dyplomow - to jest dla wielu niezla frajda, miec taki dyplom z "wyscigu" w domu..

Poza tym, jest jeszcze strona internetowa i patroni medialni imprezy - obecnosc w internecie lub w gazecie jako zwyciesca wyscigu w jednej z wielu kategorii to tez nagroda, a nic, lub prawie nic nie kosztuje...

Jakby sie dluzej zastanowic, to pewnie znalazloby sie jeszcze sporo mozliwosci do zachecenia wiekszej liczby bikerow do starcie w BT. Moja wypowiedz zrobila sie nieprzyzwoicie dluga, koncze zatem!

Autor: look, mArTwy raptor2000@wp.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wpełni popieram
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

2003->2011 haha archeolog :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

również popieram, może cofnę się w czasie i wezmę udział :-)

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...