Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A paliwo ile? Podałeś dwa produkty i jest to faktem ale samym chlebem i kurczakiem człowiek nie żyje.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja też chcem! i muszem!!

hahah normalnie prawdziwy boss ja chcem ale nie mam ;)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przecież nie od dziś wiadomo. że

w gastronomii nikt się z żarciem nie "pieści". Prosta i podstawowa zasada prowadzenia działalności gospodarczej, czyli minimalizacja kosztów i maksymalizacja zysków. Klient ma zeżreć, zapłacić i spadać jak najprędzej, żeby zrobić miejsce dla następnego klienta. Brud, bo obsługa nie ma czasu posprzątać, kotlet spadł na glebę, to co z tego? Przecież taki kotlet kosztuje więc nikt go nie wyrzuci do śmieci. Itd, itd...
I to jest norma. Niezależnie, czy to buda z kebabem, czy to "renomowany" restaurant kategorii lux.
Liczy się zysk. Klient to tylko zło konieczne do jego osiągnięcia.
Moralność biznesu? Etyka zawodowa? "Klient nasz pan"? ZAPOMNIJCIE O TYM. To są tylko mity.
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla zysku to niektórzy nawet są w stanie

podetrzeć się szkłem.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 0

To nie jest istotne ile kto zarabia tylko to ile może za to kupić.

Poprawkę trzeba wciąć na to że w Norwegii chleb kosztuje 12zł, a kilogram piersi kurczaka 50-60 zł
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 11

kpina

A gdzie jest Państwowa Inspekcja Pracy? Skoro nie działa to należy ją zlikwidować a nie utrzymywać!
popieram tę opinię 61 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Pracownik nie jest winien swemu pracodawcy służalczości i posłuszeństwa. Jest mu jedynie winien usługę, za którą otrzymuje zapłatę, będącą nie łaską, lecz zasłużonym wynagrodzeniem."

Ludwig von Mises

Dla mnie osobiście odmowa zapłaty pensji jest zwykłą kradzieżą
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hotel Renusz w Sobieszewie - pracodawca żerujący na Młodych

W Renuszu
dostaniesz:
upokorzenie, próbne dni bez zapłaty
nie dostaniesz:
umowy, obiecanej stawki
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cos tu nie gra

Jezeli jest to zajwisko powszechne to panstwo powinno powszechnie kontrolowac pracodawcow. Pracownik nie ma umowy - kara 20.000 PLN.
Przy powszechnych kontrolach i tego typu karach problem bardzo szybko sie rozwiaze i przestanie byc powszechny.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 3

też mi się nie wydaje

aby ktoś był na tyle głupi, aby trzymać ludzi bez badań i umów :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 34

Stawki w Polsce to żenada!!!!!!!!

Ludzie,uczcie się konkretnego technicznego zawodu i jeździe gdzieś na zachód.
Siedzę w Niemczech w branży telekomunikacyjnej i mam ponad 2500 euro.
A tylko do Polski przyjeżdzam to wydawać!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 3

Może dlatego się nie zgłaszają, że nie umiesz pisać po polsku?
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mają umowy

napisane aby wzbudzić emocje u czytelnika, historia wyssana z palca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 35

Ktoś będzie szedł do pracy w barze i wpadnie do kanalizacji bo zdjąłeś dekiel. Nawet nie dostanie świadczeń za wypadek w drodze do pracy...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

pracownica

Ludzie też nie chcą pracować ja poszukuje juz 3 miesiące barmanka kelnerki place. 10 zł na godz i normalna umowa chcem pracownika na stałe i nikt się nie zgłasza
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 46

Kuflem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 12

da Grasso?
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 3

pytanie nie związane z tematem

Czy naprawdę możliwe jest odcięcie sobie kciuka kuflem? Co tam się musiało stać?
I czemu gość się zgodził na transportowanie go taksówką, skoro należała mu się karetka podstawowa?!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9