Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i co że 150 zł kosztuje flaszka, norweg to zarabia w niecałe 1,5h teraz dolicz sobie do tego feriepenge zwrot podatku i jak ktos ma dzieci to rodzinne.tam samych zwrotów masz wiecej niz w Polsce rocznych dochodów.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Łosoś w markecie filet bez skóry kosztuje ok 53 zł za kg.Papierosy, wódkę często kupują w Szwecji, albo od Polaków.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kto go zmusza ?

Jest wolnym człowiekiem, skoro pracuje na jeden etat to po ośmiu godzinach kluczyki na kołek i do domu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

nieprawda komuna trzymała w miarę za mordy, a złodziej był i będzie. Tylko skuteczny bat nad głową oduczy sięgania po cudze,

zmniejszania słoiczków, no ale przecież zmniejszanie wagi produktu przyszło od dużych producentów - wielkie pudło w środku coraz mniej, cena coraz wyższa, cyz tak nie jest? To i handlarka kombinuje podobnie... Gdzie inspekcja handlowa jest, przespała tyle przekrętów!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

bo kiedyś wieszali za malwersacje na wysokim szczeblu, na niższym - dotkliwie karali.

Dziś aparat władzy blądzi - nieuki, nieudaczniki ale z poparciem politycznym rządzą, to samo w sejmie, któremu prawo i ustawy piszą studenci prawa dorabiając, bo posłowie oszczędzają kasę na biura poselskie i ekspertow, albo wkręcają się lobbyści i obce służby - Mącierewicz z Jarem i Leszkiem Kartoflami skutecznie ubili polski kontrwywiad. A pracodawcy mają zwoje lobby i im tak wygodnie - Lewiatan itp. Ciągle w imię kryzysu i bezrobocia ucinają po kawałeczku to co dobre w prawie pracy...i tak zeszło kombinatorstwo i bezkarność z powodu nieruchliwości PIP sanepidu i policji nawet na targowiska. Nagraj, wyślij do US,oni przynajmniej zareagują.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

no właśnie bo jakiś

brudas woli kraść i chlać niż pracować i coś z tego miec
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram

...kolego całkowicie i gratuluję.Wspólny bunt nauczyłby złodziejów szacunku i życia.Nie dajmy się!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jak kontrola?

Polskie służby kontrolne nie przychodzą na kontrolę. Oni przychodzą po świeży schab, świeżo wędzone rybki.

Proponuj e zmiany w ustawie Prawo Pracy: jedna umowa o pracę, żadnych kombinacji

zawarta i doręczona za podpisem odbioru PRZED jej podjęciem, stawka godzinowa najniższa ściśle ustawowo określona - waloryzowana co roku inflacją ewentualnie większa... jak wychodzi za mało to równamy do najniższej. Niższy ZUS, niższe podatki, prostsze papierkologiczne sprawy. Przepadek mienia firmy za zatrudnianie na czarno. Firmy, bo szef zwykle goły bosy... a jak firma dzierżawi budynki sprzęt to skuteczny komornik i decyzja blokady kont i mienia z 24h. właściciele do paki za ciężkie przestępstwo przeciwko państwu i narodowi. Czarni wrócą do systemu, nie będzie się opłacało kombinować. To jak z obniżką cen wódki - jak obniżyli - wpływy z podatku i akcyzy znacznie wzrosły, przemyt zanikł. Ale u nas te prawa ekonomii chyba nie obowiązują w sejmie i rządzie? Tylko się doi i wyciska, aż kura znosząca złote jajka padnie a krowa zdechnie... czemu np Niemcy Anglicy potrafią i inni? a My nie? Może mają skuteczne karanie za zaniechania i działanie na szkodę? i dobre prawo.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

To ja z innej beczki, popsuło mi się auto i kilka razy jechałam taxi... nie ma tam komunikacji niestety...

z punktu do punktu - prywatne wozy, takie zwykle szroty, ale ceny te same - patrzyłam na szybkę. Trasa co do metra ta sama kilka dni - zawsze inna cena, a jak już trafiłam na tego samego pana i mnie rozpoznał - to "witam szefową, jak zwykle?" itp i... czapka lądowała na taksometrze, albo "zapominał" włączyć. Różnice w cenie - nawet do 20%. Na początku trafiłam na uczciwego, było najtaniej... z taksometrem jak trzeba, nawet mam paragon. Potem coraz gorzej. A teraz znoszą koncesje podobno! Panom pokazywałam cenę z paragonu i już na drugi dzień nie stali tam, gdzie zawsze...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

jakie bzdury?

Napisałem już na wstępie by było jasne, chodzi mi o prace dorywczą w gastronomi dla osób które nie chcą wiązać swojej przyszłości z tą branżą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zacznijcie nagrywać

Matactwa "pracodawców"
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo Polak to oszust i złodziej, od sprzedawcy po posła

Tak nas niestety komuna wychowała
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Masz rację...

...niby "cywilizowany" kraj a świństwo takie :-( Szkoda że rudy nie weżmie się za takie dziadostwo,są bezkarni (?) Młodzi i starsi,zacznijcie NAGRYWAĆ,zadawajcie pytania!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

małpa

czy za 2.50 czy za 3.00 zł ! kiedy w końcu pip tym sie zainteresuje ! a po za tym dlaczego polski bizmesmen płaci 2.50 ! dla czego ! czyzby był kap... w wielkim obo..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oni długo ogłaszali się na tym portalu szukając kucharzy

Czyżby brali "na próbę" i nie płacili ?