Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wszystko jedno czy do szpitala z krwawiącym kciukiem dojedziesz karetką, taksówką czy dojdziesz pieszo. Ważne aby dotrzeć szybko i nie do AMG ale do Centrum Traumatologii gdzie mają chirurgię urazową (W UCK jest obecnie już tylko ortopedia) Personel szpitala wystawia taką samą kartę pobytu na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym która podobnie jak karta wystawiona przez Pogotowie jest dokumentem medycznym który może być podstawą dla dochodzenia roszczeń od pracodawcy. O ile oczywiście masz jakikolwiek dokument poświadczający że świadczyłaś stosunek pracy podczas wystąpienia zdarzenia i opłacone ubezpieczenie wypadkowe. Dlatego m.in. bez umowy pracują idioci.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

To wtedy sam sobie byś w domu gotował, a po drugie gros zatrudnionych w takich miejscach to studenci :).
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1

Setki innych nad morzem w gastronomii w sezonie? A podobno łodzi emigrują
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gospodarka korporacyjna? A cóż to takiego? Może miałeś na myśli korporacjonizm? Tylko że to zupełnie coś innego.

Jesteś mocno sfrustrowany i nie dziwie się, ale to nie zmieni praw ekonomii. Nie przedstawiłeś w swoich wypowiedziach żadnej konkretnej krytyki tego systemu ani nie przedstawiłeś żadnych konkretnych rozwiązań.

To że nie popieram różnych czarodziejskich metod poprawy sytuacji tej części Polaków która ledwo wiąże koniec z końcem nie znaczy że mi taki stan rzeczy pasuje. Po prostu zdaje sobie sprawę, że takie metody przyniosą odwrotny skutek i właśnie ci najbiedniejsi najbardziej dostaną w kość.

I naprawdę, nie sugeruj że moje poglądy wynikają z tego że miałem łatwy start za sprawą bogatych rodziców. Bo łatwego startu nie miałem, ani nie miałem bogatych rodziców. Pogląd ma tylko wtedy jakąś wartość kiedy wynika z przemyśleń a nie z emocjonalnych pobudek wynikających z własnej sytuacji życiowej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

jakby nikt sie nie zgadzal na prace bez umowy

to by musieli dawac umowy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wypłatę w chlebie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to nie płać ZUS. Idź powiedz babci że nie płacisz na jej emeryturę i jej leczenie. Dziadkowi że nie płacisz na rentę.
Niemiecka/Angielska/Norweska idylla kończy się gdy potrzebujesz dentysty albo bardziej skomplikowanej operacji. Nie wypłacisz się.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wódka 150 zł, papierosy 50 zł, piwo 16 zł, cukier 8 zł...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pyra Bar w Gdańsku na Garbary też zatrudnia na dzień próbny

Ciekawe czy płacą, próbował ktoś ?

Co do pierwszej części,też zarabiam w Polsce tyle, spokojnie się da (na rękę).

Co do drugiej, jesteś fachowcem, ale na pewno nie z ekonomii. Bo byś wiedział, że nie jest możliwe żeby każdy na świecie miał bardzo godziwy zarobek. Dobrobyt zachodnich społeczeństw opiera się na taniej sile roboczej z krajów ubogich i różnych sztuczkach, np. cła, patenty, licencje. Czyli po prostu na wykorzystywaniu innych.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie jestem obronca ZUSu ale

tak myslac potem zasilisz szeregi emerytow z glodowa emerytura nie bedzie Ci starczyc na leki i bedzie lament jak wyzyc za 500zl. I nie, nie uwierze, ze z pieniedzy na czarno bedziesz sobie cale zycie odkladal jakas kwote na emeryture :) a ubezpieczenie zdrowotne? jak Ci sie cos stanie to bedziesz dostaniesz rachunek ze szpitala na tysiace zlotych. Podkreslam, nie popieram obecnego systemu emerytalnego ale sa to realia i jak nie bedziesz placil skladek to moze byc marnie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też zarabiam na czysto 500 zł/dziennie - w Polsce...

...po prostu jestem fachowcem w swojej dziedzinie i sumiennie wykonuję to, co mam do wykonania. Inną sprawą jest to, że gdybym pracował w Norwegi zarabiałbym zapewne 5, może 10 razy więcej. I uważam jeszcze, że osoby niewykwalifikowane powinny zarabiać pracując 8 godzin dziennie tyle, żeby wystarczyło im na wszystkie podstawowe wydatki i miały coś ekstra (mieszkanie, rachunki, jedzenie, ubezpieczenia, utrzymanie samochodu, ubrania, drobne przyjemności + możliwość zaoszczędzenia). A w Polsce, czy bardzo wielu innych miejscach na świecie daje się większości społeczeństwa tylko możliwość wegetacji a nie godnego życia - większość jest po prostu tanią siłą roboczą.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

inny temat

W sobotę robiłam zakupy na targowisku Chylonia, wszystkie wagi są tak ukryte że ich nie widać, w żadnym nie dano paragonu, domyślam się jaki ma to cel.Tak samo sprzedawcy jagód żądają za litr 10zł,ale słoiki nie mają tej pojemności, słoiki 09l. zamienili na na 07l.kupujący nie zdają sobie sprawy jak zostali oszukani.W latach 50 tych 20 wieku jak sprzedawałam jagody to miara 1l. musiała mieć atest, były kontrole na targowiskach.dawniej nikt nie pozwolił sobie na taki szwindel.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0

I widzisz ty tak zawsze,

Masz wyprany mozg i nic na to nie poradzisz, jest jeszcze jedna opcja ze jestes prowokatorem. Gospodarka rynkowa? to co jest teraz to jest gospodarka korporacyjna i wiele razy dales w swoich komentarzach dowod ze ja popierasz, jak juz pisalem szukac ich nie bede bo nie mam czasu, czytajacy komentarze znaja mniej wiecej twoje poglady. Zadnej manny z nieba nie oczekuje bo wlasnie w zyciu, nic nigdy od nikogo nie dostalem, cale zycie ciezko pracowalem i majac 40 nie mam nic, nigdy nie zylem ponad stan, znajomi mowili ze jestem oszczedny a na koniec siedze w wynajetym pokoju 2x2 metry i to tez nie wiem jak dlugo bedzie mnie stac, obok wynajmuje dziewczyna mloda ok 25 lat pracuje codziennie, zarabia 1300 za pokoj 700, to zobacz co komu zostaje, w dodatku splaca ciagle dlugi bo przez jakis okres chciala bys samodzielna i wynajmowala kawalerke za 1200, to jest zycie wedlug ciebie, a tak zyc musi z 60-70 procent polakow i tobie to odpowiada, bo tobie jest dobrze bo rodzice dali ci dobry start, kazdy chce zyc godnie. Ja swojego zycia nie poddalem, cale zycie walcze i probuje,i powoli nie mam sil, gdyby nie to ze zyje jeszcze moja mama i babcia to bym chyba wolal walnac samoboja tylko rodzinie nie chce tego robic. Tylko ty tego nigdy nie zrozumiesz bo jak pisalem syty glodnego nie zrozumie. Inaczej widac dorastalem , miales inny start w zyciu, wiele innych czynnikow pewnie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

gastronomia

Za tak niską dniówkę też bym u siebie zatrudnił tych "pracodawców"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może Polsat się tym zajmie ?

Chodziło mi o program "Państwo w Państwie"

Kontrola

A wiesz jak wygląda kontrola zatrudnienia?
Pracodawca płaci takiej pani Michalinie kilka groszy i ona w trakcie kontroli zeznaje, że jest w pracy pierwszy dzień, ma umowę i wszystko jest ogólnie w porządku (a umowę można podpisać nawet następnego dnia z datą wsteczną).
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bzdury

Pracuję w gastro od lat i nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby pracować w fastfoodzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 11