Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bzdura, nie generalizuj.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

A ja bym sobie chętnie tyle pracował, za podwójną wypłatę oczywiście, czyli jakieś 5000- 6000 zł :) Nie wiesz, ile ten kierowca dostaje?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bo jeżeli chce się osiągnąć cel to trzeba mieć załogę która wspólnie do niego dąży. Trudno oczekiwać aby ktoś chciał dla ciebie zdobywać sukcesy jeżeli zachowujesz się jak ich wróg
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 0

bo z niewolnika

nie ma pracownika... Tak trudno to zrozumieć? Sam zatrudniam i wole mieć dobre układy z pracownikami. Nie kradną, nie kombinują, nie symulują. Ale dzielę sie z nimi swoimi sukcesami. Zarabiam - też mają premię. Tylko... jak jest źle to też to czują. Natomiast trzeba być uczciwym i transparentnym.
popieram tę opinię 48 nie zgadzam się z tą opinią 0

A duzo zarobilas?:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

na koniec miesiaca sa fajne promocje bo smieci i odpadki zostaja :)

Szwedzki stól , Obiadki familijne i dla dzieci :) plus salatka '' miszczunia '' za free :).. i plebsik leci jak otepialy i placi za smieci . No i te nazwy '' Pizzarella neapolitana mega '' :) i siedza lyse czerepy utuczone i zra bo ludzie wciagna wszystko dzis i jeszcze za to przeplaca a powod ? bezmyslnosc i lenistwo oraz pazernosc.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla czego P:) racodawcy :) nie płacą? . PRAWDA z życia !

Bardzo ciekawy temat .:)
Pracodawcy :)))) dobre , naprawde dobre - NOWO BOGACCY tak bym nazwał tych .(***)
oszustów.(ktorzy niepłacą).
Żeby nie zanudzać postaram sie w paru wierszach opisać moje zdanie
( w gastronomi pracuje ponad 30 lat )
po pierwsze w/w szukają głupich którzy łapią się na " na próbę "
i co dzień jest ktoś nowy na próbę :)
mało kto ma umowe , jakakolwiek umowę.
ludzie są swiadomi ze jak nie wezmą pracy na próbe i ew. potem na stawkę na gębe to przyjmie tą prace ktoś inny - bo życie kosztuje codziennie ,
I godzą sie na ten SYYYF bo chcą uczciwie zarabiac na chleb.
w mojej karierze zetknąłem sie z 2 może trzema UCZCIWYMI !!! pracodawcami
ale są to ludzie wywodzący się z gastronomi a nie przypadkowi INWESTORZY *
którym mamusia i tatus dali kaske na ....a zrób sobie restauracyjkę dziecko (i taki sobie robi i jedzie z ludzmi ) .
Moja rada dla ludzi których wykorzystano i oszukano , dla ludzi którym nie zapłacono za uczciwą pracę .
Przystępując do pracy na CZARNO musisz w szybkim czasie zdobyć HAK na tego kto PODOBNO ma ci zapłacic musi to byc cos co jest NIEPODWAZALNE !
wtedy ci zapłaci .
i na koniec z zycia - pracowałem u kobiety w ( nie nazwe tego restauracja)
nie płaciła zmieniała ludzi jak rekawiczki - mówiła ze kradną ze wynoszą ! to była nieprawda . zgłosiłem sprawde do pipu do skarbówki do sanepidu , wygrałem w sądzie , byłem straszony ! i mam to gdzies BABSZTYL stracił lokal i jak mi wiadomo nie ma działalnosci zadnej i nie oszukuje juz uczciwie pracujacych ludzi .
jesli w zyciu zdarzy mi sie jeszcze kiedys spotkac tak nieuczciwego pracodawce to NIEZAWACHAM sie zrobic to ponownie ( a nie było to przyjemne)
ale nie załuje.
koncząc - pracowałas/es uczciwie ? nie kombinowałes? nie kradłes ?
nie chca zapłacic ? -NIE MA CO SIE zastanawiac ! .Czym mniej nieuczciwych pracodawców tym lepszy swiat i spokojniejsze jutro .:)
Pozdrawiam
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Od 3 lat tocze wojne z urzedasami z Pruszcza Gd. i SKO z Gdanska,

pisze pisma o tym samym, i argumentami w postaci podstaw prawa, orzeczen WSA i NSA w podobnych sprawach - walcze z urzedowym argumentem "nie, bo nie", ktory rowniez jest sprzeczny z przepisami dot. np. wydawanych decyzji.

Rozumiesz wiec jakie mam nastawienie do tych otepialych pajacow z budzetowek?

LUDZIE wy otworzcie oczy i miejcie troche godnosci, bo te zlamasy wpit...ja za wasze pieniadze i smieja wam sie w twarz!

W kazdym razie - dzieki i pozdrawiam! :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

na wakacjach a gdzie ma byc!

kase pobrali od pseudorestauratorów amatorów i gitara. ci z sanepidu to samo,siadaja z włascicielami, leci kawka,ciacho obiadzik i kilka stowek w niusłiku i po sprawie. kontrola ksiazeczek? kpina... cały stos mają a zadnej nawet do reki nie wezmą,kontrola sanitarna kuchni,lodowek dat na produktach? kpina... Produkty najgorsze z mozliwych,skladowane w syfie,rozmrazane i mrozone ponownie bez dat a nawet czasem niewiedza co to jest, totalny syf na kuchni,Dzieci w roli kucharzy itp brak podstawowych srodkow do czyszczenia, ciuchy uwalone i smierdzace jak przy pracy w segregacji smieci. syf syf po stokroc syf. a ceny? Paryz,londyn,Nowy Jork! Restauracja w poblizu mola w Sopocie.a Bar? inna para kaloszy, podmianki na Golden Locha to norma,wrecz abecadło barmana a hołota saczy to i placi za Macallana i to warszawka.smiech na sali
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy to byla praca w rzezni ?:)

bo skoro siekiera to zgrabnie zrobili to moze to fachowcy z rzezni :) . Wiele razy sie widuje dziwnie nierowne parowki w markecie to moze akurat jakas seria wedlin domagajacych sie o zaplate :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 14

Julka,

jesteś moim dzisiejszym idolem. To i ja przyłączę się Twoim pozdrowieniem i pozdrawiam pana Mieczysława "idź pan w ch...!"
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czytam twoje posty i nadziwic sie nie moge jaka ty gaska jestes...glupiutka, a wygaaadaaanaaa ze hoho
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sad pracy jest za darmo.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zeby zyc jak w norwegii musielibysmy byc cywilizowanym krajem. Wyliczacie przeliczacie padaja kwoty. Xhxecie takch samych praw ale nie obowiazkow. Skandynawowie maja jak maja bo dbaja o swoje, nie sa złodZiejami i oszustami. Dbaja o swoje i wspolne. U nas zwrocisz uwage panu srjacemu swoim psem to cie ten pan zje. W norwegii spali sie ze wstydu. U nas zadzwonisz po policje bo ktos robi rozpierduche. Jestes konfident. W norwegii nie ma rohiacych syf bo racje ma ogol a nie margines. I jedn patol nie bedzie terroryzowal reszty. Chcecie dobrobytu a mentalnie jestescie 100 lat za murzynamii norwegia. Potraficie tylko reke wyciagac. Kwalifikacje zerowe a kasy by sie chcialo duzo...kto pracuje ciezko ten ma.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 2

jest to mozliwe

osobiscie widziałem jak pewien dekiel łapał stłuczony talerz i tak się załatwił że ma nieruchome dwa palce bo w szpitalu cos zle pozszywali. a pewna pseudorestauracja z okolic mola w Sopocie ktorej juz nie ma wyrolowała chłopaka na maxa. Niby jakas umowa była ale jak przyszło co do czego to wypad. Tylko tyrac od 9 do nocy za grosze,tak było.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

McDonald's

od 2 lat na sezon zatrudniam sie w "maku" -> UMOWA O PRACĘ !!!
stawka na start 9 zl brutto, netto wychodzko kolo 7 + 25 zl miesiecznie na pranie ciuszkow + wyrownanie do sredniej krajowej, na poczatek 3 miesieczna umowa wstepna, z kazda nastepna umowa stawka wynagrodzenia wzrasta. Osoby niepelnosprawne tez maja duze przywileje - wieksza stawke (ja mam 10,98 brutto) i max 7 godzin dziennie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiesz, do tego wpisu nawet trudno się odnieść bo to czysta demagogia.

Nie bardzo wiem co to jest ten "złodziejski, wykorzystujący i wyciskający ludzi do zera" system, który popieram. Jeżeli masz na myśli gospodarkę rynkową to oczywiście że popieram, jeżeli masz na myśli system który mamy w Polsce to nie popieram ponieważ od tego wolnego rynku jest odległy. Zakładam iż masz na myśli to pierwsze.

A jeżeli tak to niby w którym miejscu systemowo jest to złodziejstwo i wyzysk? W tym, że część pracowników mało zarabia? Ale gdzie tu jest złodziejstwo przepraszam? Gdzie tu jest wyzysk? Jeżeli ja dam ogłoszenie że wynajmę malarza pokojowego który mi wymaluje 3 pokoje za sumę 100zł i taki malarz się trafi to jest to jego własna decyzja. Jeżeli więc zapłacę mu te 100zł za wykonanie takiej pracy to w jaki sposób go wyzyskuje skoro stawka jest znana od początku i kontrahent ją zaakceptował? Złodziejstwo to by było jakbym się umówił na jakąś stawkę a po robocie nie zapłacił - ale ja nigdy tego nie popierałem.

Co do tego że ludzie są zapędzeni do pracy - ale nikt nikogo do pracy siłą nie zmusza. Oczywiście konsekwencją niepracowania jest brak środków. W połączeniu z czasem wolnym i tymi tanimi mieszkaniami wnioskuję że po prostu oczekujesz jakiejś manny padającej z nieba. Żeby ludzie mniej pracowali a więcej zarabiali. Tylko widzisz, mimo iż jesteśmy tacy zaganiani jak to piszesz to statystycznie wypracowujemy mniej niż statystyczny Niemiec czy Amerykanin. Jakie widzisz na to panaceum?

No i kto miałby zbudować te tanie mieszkania dla młodych? I na czyj koszt?

Generalnie odnoszę wrażenie, że o zazwyczaj ludzie zarzucającym innym, że wszędzie widzą tylko kasę sami by chcieli tej kasy z cudzego portfela.

Do tego jeszcze ta spiskowa teoria o tych złych na górze co tylko czyhają jak tu wykończyć maluczkich... Dla mnie to brzmi jak jakiś manifest jednego z tzw oburzonych, o których pewien ekonomista (Winiecki) pisał tak:

"Otóż oburzeni są na to, że manna z nieba (czyli z państwa opiekuńczego) nie spada już w takiej ilości, jak spadała jeszcze do niedawna. Nie ma w nich ani krztyny refleksji nad tym skąd bierze się owa manna, czyli kto zapracował na to, by owa manna sypała się w rosnących ilościach przez pół wieku. I nie ma ani krztyny zakłopotania, gdy - w rzadkich momentach refleksji - uświadamiają sobie, że do wytworzenia tej manny przyłożyli się niewiele albo zgoła wcale."
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

wyzysk

Nie tylko u restauratorów. Piekarnia Lipiński - kierowca pracuje po 14 h dziennie. Kierowca !
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

No jednak twoja hańbi.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1