Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No to przemysl to:

www_polskabieda_com
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie przeżyjesz, dojrzejesz. Jak na razie jesteś naiwna i idealistyczna.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie wiem, ile masz lat, ale jakoś mało wiesz o życiu. Takie historie to norma, nie tylko w tej branży.
Niedawno pracowałam w sklepie poza miastem, którego właścicielem był ...radny.
80% osób na czarno, reszta na 1/4 etatu. Płace jak w Bangladeszu. To tylko jeden z przykładów.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chłopie pańszczyźniany odstaw to świństwo bo bredzisz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8

podstawowa karetka nie dojechała, bo zadawali mi tyle pytan, ze by sie wykrwawił zanim by dojechali

na jakim swiecie ty zyjesz?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Lepiej umiec pisac i czytac i bez umowy robic za ochlapy?:)

Kazdy orze jak moze:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z prywaciarzy wszyscy:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pisać nie umiesz, zawodu nie masz, to i zajmujesz się guanem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

wymieniac restauracje

proponuje nieuczciwych pracodawców wyzyskiwaczy opisać poniżej
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jasne, wiek i wcześniejsze doświadczenia ma znaczenie, ale żeby tak nie mieć instynktu samozachowawczego? Nie walczyć o życie/ zdrowie?
Gdybym krwawiła i groziłoby mi kalectwo związane z utratą kciuka, z pewnością wezwałabym/ poprosiła kolegów o wezwanie karetki zupełnie nie myśląc co na to pracodawca.
Widzę, że jestem zupełnie odosobniona w swoim instynkcie samozachowawczym. To dobrze, ja przeżyję...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziękuję za odpowiedź.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja kiedys tez prawie sie do takiej roboty przyjelem... ale jak uszlyszalem ile chca mi placic i bez umowy to zostalem dilerem (narkotykow)* na wakacje... kaska lepsza... po 200-300zl zysku dziennie i jakies menele nad glowa nie stoja :)

* wiem ze pewno sie wam to nie podoba, ale za 6 ziko to sobie frajerow gdzie indziej szukajcie:) zadna praca nie chanbi:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

pip

I sanepid.
Rzeczywiście warto u nich zasięgać opinii.
Kolejne ogniwa skorumpowanego syfu i wyzysku . Gospodarka i administracja na modłę indyjską. I tak jak tam mamy kasty i uprzywilejowanych i bollywoodzkich . gangsterów.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

O matko, ile bym dał

by państwo się ode mnie odwaliło, a ja mógłbym za edukację i służbę zdrowia płacić z własnej kieszeni, u prywatnego ubezpieczyciela. Na emeryturę też chciałbym odkładać na moje OSOBISTE konto, z prawem do dziedziczenia. A drogi, mosty, tory i autobusy funduje Unia... Ja od tego państwa nie wymagam niczego, oprócz świętego spokoju. Niestety, płacimy wszyscy, bo przecież urzędasy muszą zalewać czymś tę dziurę bez dna.

Szkoda, że pomijasz najważniejszą kwestię - wysokość podatków.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie zgodzisz się na brak umowy - nie masz pracy

Korzystając z rad Okręgowego Inspektoratu Pracy - nie zarobisz. Nie przyjmiesz warunków "na gębę" z ryzykiem nieotrzymania wypłaty? - ktoś inny to zrobi. Gdyby tak nie było, ludzie nie baliby się prosić o podwyżki nawet w stałych miejscach pracy. Odpowiedź szefa? "Na Twoje miejsce są setki innych"
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

A słyszałaś o umowach na czas określony? I możesz sobie zrobić taką umowę na okres jednego dnia nawet.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

renomowana firma

Nawet wielka firma, która długo jest na rynku, da umowę to ludzi, którzy tam pracują wykończą Cię psychicznie ponieważ : wyrabiasz większe plany co dostajesz premię, wyrabiasz inne rzeczy dostajesz nagrodę, Co robią ludzie w pracy ?? robią wszystko, aby Cię zniszczyć, podstawiają ci tak zwaną "świnie", w du** wchodzą kierownictwu, a ty jesteś najgorszy bo jak to możliwe aby osoba która ma takie obroty po kilku miesiącach, jak koleżanki po 5 latach?? I zrobią wszystko, aby Cię wykończyć!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Sama prawda!

Wybrałem szkołę gastronomiczną i to był mój największy błąd.....Zawsze oszukują i wykorzystują na maksa i nic nad nimi nie wisi ,żadne prawo...A i narobisz się i g*wno zarobisz ,odradzam!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1