Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja tez z twoich wpisow pamietam ze popierasz obecny system, zlodziejski wykorzystujacy i wyciskajacy ludzi do zera, ludzie sa tak zapedzeni do pracy jak nigdy w historii, nikt nie ma na nic czas, mlodzi nie maja zabezpieczenia w postaci tanich mieszkan i komfortu pracy na godne zycie. Nie bede twoich wpisow szukal, bo szkoda byloby mi czasu na to. To wszystko wyglada jakby historia miala zatoczyc kolo, i jak zwykle na tym ucierpia niewinni i dobrzy ludzi, a ci z gory bez sumienia beda lezec gdzies na plazy na drugim koncu swiata i obmyslac gdzie tu znowu zacisnac petle.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Pomyslales, ze sa inne stosunki niz pracy, ktore potrzebuja umow zlecenia lub dziela, chociazby wolne zawody. Problemem nie sa same umowy, tylko ich wykorzystanie i cwaniactwo polskich pracodawcow. Zreszta zgodnie z prawem wiekszosc tych umow pomimo nazwy jest umowami o prace, tylko wiekszosc ludzi zbyt mocno boi sie utraty pracy, by cos z tym zrobic.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

przez parę miesięcy chcą nachapać na cały rok

a kto chodzi do kawiarni/restauracji w Gdańsu po sezonie???!!!
Od września praktycznie miasto jest wymarłe. Idiotyczny nakaz UM aby po sezonie likwidować ogródki na Głównym Mieście. Brak światła, zakaz iluminacji - tylko knajpy typu cocomo mają szanse zarobić zimą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tak jasne

Jak ja lubie takie rozumowanie. Panstwo Cie okrada, ale drogi, mosty, tory, autobusy, etc. nowe chcesz, dzieci ksztalcisz w panstwowych szkolach i pewnie jestes zarejestrowany jako bezrobotny zeby miec dostep do darmowego ubezpieczenia zdrowotnego. Jak dla mnie to ty okradasz spoleczenstwo (pomijajac kwestie czy obecna wysokosc podatkow jest wlasciwa czy nie). Emeryture jak bedziesz dziadkiem pewnie tez bys chcial dostac. Tylko wszystkich Panstwo
okrada, ale nikt nie pomysli, ze z pustego to i Salomon nie naleje.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 6

W 95% gastronomi w takich miejscach jak monciak w Sopocie czy długa w Gdańsku, osoby nie będące szefami kuchni czy "oh wielkimi menadżdżerami" niedostaną nic lepszego niż to co opisane w artykule. 5% to lokale typu KFC czy McDonald, naprawdę, jeśli ktoś chce iść na dorywczą robotę na kuchnie itp. niech wybiera już międzynarodowe sieci. Tam przynajmniej jak ci mówią że dostaniesz "8zł za godzinę" to tyle dostaniesz i to w terminie z jakąś tam umową. U innych ten sam zapierdziel jak nie gorszy, bez jakiegokolwiek świstka papieru itd. Nawet jeśli coś w takim miejscu jest nie tak, wystarcz telefon do centrali sieci i jak przyjdzie kontrola z Warszawy (czy gdzie tam mają główna siedzibie) to się poprawi. Takie marki naprawdę dbają o swój wizerunek. Nie jadam w żadnych restauracjach ponieważ wiem jakie warunki mają tam pracownicy, naprawdę czytelnicy, zastanówcie się kiedyś będąc w Sopocie płacąc nie mały rachunek za posiłek, za ile pracują tam ludzie. Napiwki to nie wszystko bo często mają tacy pracownicy bardzo niskie stawki za godzinę "bo sobie odbijesz to na napiwkach jak się postarasz", sami byście chcieli tak pracować?
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 2

w Polsce średnio zarobi się 100 zł dziennie (ok 2000 na rękę w miesiącu). Za 100 zł kupię 40 chlebów w Polsce (po 2,5 zł) lub ok 50 w biedronce podłej jakości, zaś w Norwegii za 500 zł kupię 41 chlebów. Czyli więcej niż "normalny" chleb a mniej niż biedronkowy. W Polsce kg kurczaka 15 zł. Za dniówkę kupię 6,6 kg a w Norwegii 10 kg. To gdzie on jest tańszy? A reszta rzeczy? I tak wychodzi w Norwegii taniej
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nielegalna, ale moralnie uzasadniona

Pracując na czarno, nie musisz oddawać 19% złodziejowi, Kapitanowi Państwo, tylko całość bierzesz dla siebie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Porównywać pracę bez umowy do kradzieży xDD

Człowieku, to Ciebie okrada państwo, zabierając Ci 19% Twojego dochodu. Nie ma nic nienmoralnego w pracy na czarno, jeśli cała wypłata trafia do Twojej ręki, a nie urzędu skarbowego.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Z tego co wiem podatki w Polsce nie sa dobrowolne...

... sa obowiazkowe. Opcja o której piszesz to szara strefa, czyli nielegalna.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ja 3 lata temu pracowalam jako kelnerka sezonowa. Mialam umowe i stawe godzinowa w umowie okreslona i bylo to 7,5zl wiec dziwne ze po 3 latach ludzie godza sie na 6zl na godz. Gdyby nie bylo cheynych na taka stawke to pracodawcy dawaliby wiecej. A co do umow to nie tylko w gastro. Zdziwilibyscie sie ile w galeriach handlowych osob pracuje na czarno.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 2

Oszukać ZUS i US

Chyba ominąć złodziei i nie dać się okraść!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

polak potrafi! JAK OSZUKAĆ ZUS I US

proceder od lat paraliż skarbówki, zysk dla pseudo-biznesmena jednego roku!, takie polskie realia...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Branie codziennie kogoś nowego na okres próbny

potem wypad bez płacenia to jest zwykłe złodziejstwo i kur...
Sam zatrudniam kilka osób w handlu ale nie miałbym sumienia tak robić.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

znam takich co charchają do zarcia jak klient pyskuje i co im zrobisz

a klient rozanielony, ze napyskował sprzedającemu gibie sie z tą bułą i szczęsliwy jak młody prosiak wciąga tego kebaba wraz z charchami i gilami
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Czlowiek nie powinien spedzac zycia w pracy
bo to grzech
Bog dal nam Paryz, Wenecje
architekture secesyjna, zegarki
i zegary Art deco
dal nam poziomki
zamglone swity za oknem kawiarni
sklepy
dal nam Tomasza Manna oraz Prousta
a takze wrzosowiska Irlandii
oraz wymyslil bilard i nastolatki
i tysiac innych rzeczy
jak wodospady, Boska Komedie,
fajki, wiersze Rilkego,
ulice wysadzane plantami
na poludniu, amerykanskie
samochody z lat czterdziestych,
piora Mont Blanc, przewodnik
po Grenadzie oraz
Koniaki Giny Whisky I Bordeaux
na pewno nie w tym celu
zebym siedzial
przez osiem godzin dziennie
w pracy

jak jakis ciul"

Znaleziono na
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wyjątek potwierdza regułe.

Ale odkrycie tego faktu wymaga chwili myslenia, zbyt wiele jak dla ciebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Moja

siostra już drugi rok pracuje w Łebie (Zło.. Ryb..), dojeżdża codziennie pociągiem Regio rano/wieczór, jest bardzo zadowolona właściciel dobrze płaci, darmowy posiłek, godzin pracy 10 - w tym wliczone przerwy, ale jest tam sporo pracowników i nie odczuwają za bardzo zmęczenia. Przez sezon zarabia ładna kasę.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3