Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii

Opinie do artykułu: Blaski i cienie letniej pracy w gastronomii.

Pierwsze kroki na rynku pracy mogą być prawdziwym wyzwaniem. Szczególnie jeśli zdecydowaliśmy się postawić je w gastronomii, podczas wakacji. Bezpłatne dni próbne, przemilczana kwestia umowy i pieniądze, które są mniej więcej tak pewna jak prognoza pogody, z tygodniowym wyprzedzeniem. Rozwiązanie? Nie godzić się na takie traktowanie.Agnieszka Śladkowska: Docierają do nas sygnały, że pracodawcy w gastronomii niespecjalnie przywiązują wagę do wymogów Kodeksu Pracy. Ty pracujesz w tej branży od ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

prawdziwy menagier
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

też chcę pracować w Norwegii

jak się do tego zabrać?
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jesteś głupi czy tylko udajesz?
Mnie dziwi, że pracownik postąpił w interesie pracodawcy i tym sposobem uciął sobie drogę do roszczeń.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Byłoby praściej i szczerzej napisać w tym oknie zatrudnię NIEWOLNIKA

bo taka jest faktycznie pozycja rzekomego pracownika
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak konkretny zarzut że widzisz wszędzie kasę to Twoje posty z ostatniego roku, jesteś jakiś upośledzony że nie widzisz tego co piszesz? A może założysz mi sprawę jak to nie prawda, żeby wyciągnąć ode mnie KASĘ ? hahahha
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Zdelegalizować umowy cywilno-prawne

Prawo powinno być jasne, powszechne i stabilne.
Po co nam umowy cywilno-prawne?
Czy osoba dokonując zlecanego dzieła nie starzeje się? Nie ma prawa ulec wypadkowi przy tworzeniu dzieła, nie choruje?
Dlaczego te umowy mają być nieopodatkowane wszystkimi normalnie występującymi obciążeniami?To przecież jest praca jak każda inna.
A i wpływy do budżetu jakby większe...
Komu zależy na takich śmieciach? Chyba tylko zatrudniającym...ale każdy kij ma dwa końce...
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4

Na umowę o pracę to teraz chyba tylko w budżetówce zatrudniają a i to nie wszędzie ale są tez inne rodzaje umów, np umowa zlecenie i nikt ci nie pójdzie "na chorobowe".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

Elit

Każdy pracodawca robi w .uja pracownika!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chociaż jak teraz myślę to zawsze pytałam o umowę na rozmowie kwalifikacyjnej więc może łowcy frajerów którzy "się boją zapytać" po prostu nie odzywali się do mnie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Niemożliwe

Pracowałam na studiach co wakacje jako kelnerka, fakt stawki były beznadziejne podobnie jak menadżerowie ale zawsze miałam umowę i zawsze wymagali książeczki. Od 2 lat już pracuję w zawodzie i tyle się zmieniło przez ten czas?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

a ja 2 na 4 i nie jestem zadowolony ......

bo niby dlaczego ???
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

A co jeśli to ja dobrowolnie

nie chcę podpisywać umowy, tylko całą wypłatę brać do ręki?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 19

Kodeks Pracy do smietnika.

Nowy na dwie strony napisać i problemy znikną.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 2

Logiczne mysilenie

Urząd skarbowy za małe pszewińenie potrafi zniszyci firme.A knajpy okradają skarp państwa i nic,jak może fukcjonowaci knajpa 12godzin gdzie są oficjalnie zatudnione 2 osby napół etatu,te knajpy gdziesi są zarejestrowane ktosi wydał zgode co nato PIP jest to nimożliwe nawet gdyby to był bar samobsługowy czli oficjal urzędasy są skorumpowane do szpiku kości.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

W którym miejscu?

Konkretnie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przepraszam, masz jakiś konkretny zarzut czy tylko jakieś frazesy że wszędzie widzę kasę? Po pierwsze nie widze kasy wszędzie, po drugie kasa to nie tylko środki pozwalające na kupowanie, ale przede wszystkim efektywny mechanizm alokacji zasobów
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 18

po gimnazjum, bez zadnego jezyka nie da rady. zrob chociaz kurs 'ustawiacza' rusztowan.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Śmiech na sali

Jak maja płacić od 8-12 zł to sory ale wole pracować w Niemczech na wakacje gdzie płaca mi 12/h i wyżywienie oraz pokój mam w cenie dopiero co wróciłem i jestem zadowolony bo tu bym musiał 2,5 miesiąc pracować na to co teraz mam
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 1