Bojano - Dom bliźniak

Drodzy Forumowicze, mieszkańcy Bojana. Co sądzicie o domach bliźniakach przy ul. Mieszka I? Co sądzicie o okolicy? Miejscu, w którym te domy powstały?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Bojano - Dom bliźniak

Witam, również szukam odpowiedniego miejsca w Bojanie. Na Mieszka I była dla mnie za mała działka i należy sprawdzić czy nie będzie tam czuć zapachów z fermy drobiu.
Czy ktoś może się wypowiedzieć o ulicy Aldony na granicy Bojana i Kielna?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdzie jest ta ferma drobiu? Mieszkam niedaleko od 15 lat...ale nic o niej nie wiem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Miałam na myśli przy ulicy Leśnej. Ale uzyskałam informację, że jest też przy ulicy Rolniczej.
Czy ktoś z Państwa może napisać coś o zapachu z tych działalności?

Mieszkancem Bojana poki co nie jestem, ale rowniez weryfikowalem zapachy ostatnio i w sumie dalej bede przy ociepleniach. Jesli chodzi o teren przy Mieszka 1 to jest dosc blisko czynnej fermy drobiu, ale pare dni temu bylem tam i nic nie bylo czuc. Wiatru duzego nie bylo, ale powietrze tez nie stalo. Dopiero pod sama ferma mozna bylo cos wyczuc, a to chyba 300m ponad wiec zakladam ze o ile nie bedzie duzego wiatru to tragedi nie powinno byc :)
Co do miejsca jako mieszkania nie jestem w stanie sie wypowiedziec, cale Bojano wydaje sie ciekawe i dosc spokojne - w koncu to poki co jeszcze wies :)

Póki co ...;-) Zabudowa folwarczna czworaków i szeregowców pseudo deweloperków szybko zniweluje ten spokój . Jakieś 2-4 lata ..
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie wiem co ten komentarz ma wniesc do oryginalnego tematu. Uwazam, ze rozbudowa domkow (czy wolnostojacych czy blizniakow/szeregowcow) a nie blokow to chyba lepsza sprawa i to bedzie tylko z pozytkiem dla Bojana. Wiecej pieniedzy w kasie, wiekszy popyt w sklepach itd. Jesli jeszcze kiedys by zrobili PKMke z Gdyni to juz wogole bajka. Ale fakt jest taki ze na tym forum jest mnostwo dosc zacofanych ludzi, ktorzy sie boja zmian - zmian na lepsze.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Czy na lepsze to się okaże.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jedź do Banina to sobie obejrzysz tę bajkę ... ;-);-) jeżeli o takiej bajce mówisz . Piękna panorama z okien ;-) Bajka to była w Bojanie jeszcze 10 lat temu , cisza i spokój . A ilość dróg (poza S6 ) dokładnie taka sama ..
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

o jaka szkoda, trzeba było sobie kupić Bojano na wyłączność
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

Z Bojanem przegapiłem sprawę, tu już pozamiatane , będzie syf , w wyłączność zainwestowałem gdzie indziej.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak właśnie jest. Prorocze słowa.

tak jak to na każdej innej kaszubskiej wsi tak i tu po zmroku niektórzy lokalsi zaczynają palić śmieciami, często nie da się wieczorem okna otworzyć. Za dnia nie są już tacy cwani, mandat jednak boli. Ale im więcej nas, miastowych, tym szybciej się ta wieś ucywilizuje.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ludzie nie myślą. Widzą tylko "piękne" osiedla nową zabudowę. A to że infrastruktura jest kompletnie nie przystosowana to temat wybiegający po za sferę przeciętnego zainteresowanego bliźniakiem czy szeregowcem. Potem są kwiatki w stylu zalane osiedle pod Kartuzami, braki w dostawie wody i rozjeżdzone drogi w Baninie. Deweloper postawi taki kloc o wątpliwej jakości i idzie dalej. Ludzie kupią ten badziew wodociągi nie wyrabiają, po drogach się jezdzic nie i potem płacz i lament. Na podłączenie działki do prądu czeka się aktualnie ponad rok gdy linie energetyczne są parenascie metrów od działki. To już swoadczy o tymże infrastrukura nie wydala.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rozumiem, że chciałeś nam przekazać , że urodziłeś się w mieście z dziada pradziada ?? Bo słoma to wyjdzie z butów i w piątym pokoleniu . ;-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

dokładnie tak, w bojanie odralniają działki a nie ludzi i to jest problem
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jest kilka budynków, tzw bliźniaków wolno stojących, reszta to koszmaru. Najwieksza powierzchnia garaż, jeden większy pokój, kuchnia i kilka pomieszczeń ze skosami. Działka na której powinien stać jeden budynek są dwa, więc ,,ogród" to raczej miejsce na auto. Jednym słowem garaż z pomieszczeniem socjalnym w zabudowie szeregowej. Najlepiej zapoznać się przed zakupem z opiniami mieszkańców, tego typu budynków i problemami wchodząc na forum Banina, Pępowa, Czapli. Dajac zielone swiatlo na zaśmiecanie wsi takimi koszmarkami wszyscy niebawem będziemy mieli te same problemy.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

I właśnie ta dyskusja pokazuje że tu sporo ludzi z bezsensownymi problemami jest. Kobieta stworzyła temat z prosba o opinię na temat miejsca domu. Aktualnie dostała opinie o niektórych mieszkających tam ludziach którzy widzą problem że ktoś buduje domy w ich własności bo tak traktują Bojano. Według mnie tutaj głównie przemawia zazdrość. Jeśli ktoś chce kupić tam dom i jest gotowy na te problemy o których piszecie/myślicie to chyba jego sprawa. Takie to polskie wszystko oceniać. Ludzie, zacznijcie myśleć i to może bardziej pozytywnie. Oby to był wpływ tej pandemi tylko...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wykazujesz się kompletnym brakiem zrozumienia tematu . Problem mieszkania w czworaku, szeregowcu itp. to rzeczywiście problem jego właściciela i nic nam do tego . Natomiast problemy które generuje zwiększenie gęstości zaludnienia to już problemy nas wszystkich . MPZ przewidywał budownictwo jednorodzinne . jedna działka jeden budynek , jedna rodzina , tudzież wielopokoleniowa . Jeżeli na działce 1000, zamieszkują cztery rodziny zaczyna się problem z siecią wodociągową , kanalizacyjną , energetyczną . Dodatkowo generuje problemy drogowe , ilość samochodów lawinowo rośnie . Ilość dróg taka sama jak 30 lat temu, nic nowego poza rondami na krzyżówkach czy wyłożenia płyt , nie powstało, żadnych nowych nitek komunikacyjnych . Zacznij więc myśleć ... niekoniecznie pozytywnie .
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Niezrozumieniem tematu tego posta to akurat Ty się wykazujesz bo biedna kobieta pyta o jeden dom, a ludzie zaśmiecają swoimi żalami. Nigdzie nie stwierdziłem że to nie jest problem. Natomiast daleki jestem.od wszelakiego narzekania. Również radzę włączyć druga szara komórkę i pisać z sensem w temacie który tego dotyczy.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

nie zaśmiecają, tylko ostrzegają. Bojano było atrakcyjne, budowane szeregi na tzw. pałę, bez rozbudowy infrastruktury już powodują problemy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Odsylam do wczorajszego artykułu w money.pl
"Chów klatkowy. Jak uporać się z patodeweloperką i problemami mieszkaniowymi Polaków? Jan Mencwel mówi w rozmowie z money.pl"
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Należy rozróżnić bliźniaka z osobną bramą wjazdową z wygrodzona posesja wg jakiegoś normalnego projektu od tych pseudokurników bez garażu bez jakiejkolwiek prywatności na jednej działce.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dodaj jeszcze bliźniak wolnostojący a takich buduje się niewiele. Większość stanowi ciąg kilku takich samych budynków, tworząc zwartą zabudowę. Powinniśmy sobie zdawać sprawę że instalacja wodociągową wybudowana kilka lat temu miała obsługiwać X nieruchomosci, deweloperzy budując takie kołchozy powoduja ze w bardzo szybkim czasie zapotrzebowanie wzrasta X x 4. Wszyscy któregoś pięknego dnia budzimy się i brakuje wody. Drogi nieutwardzone wytrzymywaly przejazd kilku aut miesiacami. Rozjechane przez ciezki sprzęt przy budowie osiedli nie zostały przywrócone do pierwotnego stanu. Problem maja nowi i starzy mieszkancy. Nie mam nic przeciw budowie tego typu obiektów, ale z rozmyślań. Jest popyt na mieszkania i deweloperzy to wykorzystują, problemy życia codziennego pozostawiając mieszkańcom.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przejrzalem oferty "domow" w Bojanie. Akurat ja myslalem o blizniakach z wygrodzona dzialka okolo 500m co oczywiscie nie jest spore, ale optymalne jesli chodzi o taka zabudowe. Natomiast przerazila mnie ilosc szeregowcow z dzialka 100m itp. To faktycznie mozna nazwac kolchozem i teraz rozumiem opinie innych osob. To akurat jest bardzo duzy minus, ale nie wiem czy i jak da sie takie oferty blokowac. Po budowie takich fabryk ludzi to faktycznie moga byc coraz wieksze problemy z woda.
Co do blizniaka z wygrodzona dzialka powiedzmy 500m to juz jest wedlug mnie fajna sprawa.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pojedyńcze bliźniaki to naprawdę, żaden problem.
Ale już 20 czy 30 bliźniaków kilkulokalowych (czyt. szeregowce) to wyzwanie dla sieci wodociągowej i stanu technicznego dróg. Jeszcze jakby te pieniądze z podatków były inwestowane w rozbudowę infrastruktury, a nie są. Co najwyżej na jakieś centra samorządowe i rozbudowę dróg w Kielnie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pelna zgoda :) Pytanie czemu tak malo inwestycji w Bojanie sie pojawia ? Przeciez to najwieksza wies w gminie i powinna byc najwiekszym beneficjentem z tego.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odpowiedzią jest małostkowość i kompleksy Wójta. Praktycznie wszystkie inwestycje realizuje w swojej rodzinnej miejscowości a reszta gminy jest gdzieś tam na końcu planów. To nie jest zrównoważony rozwój. Inne drogi gminne są w opłakanym stanie podczas gdy w jednej miejsocowści są stale modernizowane. No ale do końca kadencji coraz bliżej. Mam nadzieje, że uda się pogonić wójta.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

może ktoś z Bojańczyków chciałby kandydować?
może jakieś sugestie? kto nadawałby się na to stanowisko?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byle kto byle z Bojana. Chyba inaczej się w tej gminie nie da.

Przecież on ma dyplom MBA, - za nasze pieniądze! Pokaże papierek i go przyjmą do nowej roboty, nikt nie zapyta, co o nim myślimy.

Myślałam bardziej o zaproponowaniu konkretnych nazwisk - kto by waszym zdaniem się nadawał niż odpowiedzi "ktokolwiek" bo taka nic nie wnosi! moze warto by było kogoś zmotywować ? od czegoś trzeba zacząć! a może ktoś byłby na tyle odważny żeby zaproponować siebie?

może znacie jakiegoś działacza z Bojana? Ja osobiście zaproponowałabym kandydaturę Pani Honkisz która niedawno przedstawiała w naszym imieniu postulaty na zebraniu - oczywiście nie wiem czy Ona w ogóle by się zgodziła na taki krok ale wydaje się być odpowiednią osobą.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

największa? To sprawdź ilu jest zameldowanych, bo ogromna grupa rozlicza się z podatków w Gdyni i w Gdańsku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Właśnie z tym jest problem Moi sąsiedzi też narzekają na wójta i jego przydu*asow Naszych bez radnych Niestety do wyborów nie poszli bo zameldowanie poza Bojanem Na mojej ulicy jest 12 domów A zameldowanych 5 Więc ciężko jest wygrać jak jest się w mniejszości
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

znając reakcje tej Pani na jakiekolwiek procesy inwestycyjne oraz brak jakiekolwiek znajomości związanych z tym przepisów (można prześledzić jej wpisy na grupie Bojano na facebooku) to jestem tak szczerze całkowicie przeciwko. Niestety ale trzeba szukać dalej.

Ten znowu swoje, w każdym wątku... Widać psychiatra przeszedł na teleporady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jestes tego najlepszym przykladem...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ten znowu swoje, w każdym wątku... Widać psychiatra przeszedł na teleporady
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestes tego najlepszym przykladem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przyganiał kocioł garnkowi.

Inne tematy z forum

siedziba urzędu (5 odpowiedzi)

Czy to prawda, że nowa siedziba urzędu naszej gminy jest na gruncie i w budynku należącym do wójta?

Budżet gminy 2025 - drogi Bojano (16 odpowiedzi)

Witam. Niestety w budżecie gminy na 2025 modernizacja dróg w Bojanie wygląda cienko. Praktyczbie...

Grzybiarze-klatwa ignorancji (11 odpowiedzi)

Moje cztery spotkania z grzybiarzami na prywatnej posesji i ciekawe scenariusze. - Pani na...