Boks/sztuki walki

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć gdzie w Gdańsku najlepiej trenować boks lub jakieś sztuki walki? Mam 23 lata, nie wiem czy nie jestem za stary na tego typu sporty. Co byście polecili? Co najlepiej przyda się w samoobronie?

Jestem zupełnym laikiem, zależy mi na ciężkiej pracy od podstaw, na cierpliwym trenerze.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Boks/sztuki walki

Pierwsza sprawa to do jakich dzielnic Gdańska jesteś skłonny dojeżdżać na treningi.
Druga sprawa to jaki chcesz osiągnąć efekt, masz ambicje bardziej sportowe czy ma to być samoobrona.
Musisz się też zdecydować boks czy SW

Boks jest chyba najprostszą sztuką walki, którą można stosunkowo szybko opanować ale w czasie ćwiczeń dużo obrywasz po głowie co powoduje mikro urazy mózgu. W sporcie amatorskim ich liczba jest na tyle mała że nie stanowi to problemu ale jednak trzeba zdawać sobie z tego sprawę. Do tego W walce realnej gdy przeciwnik zastosuje kopnięcia będzie problem.

Tak naprawdę efekt treningu zależy od tego ile czasu w tygodniu sam poświęcisz na trening. Na doskonalenie tego co trener pokazał na zajęciach. I tu przeważnie jest problem z czasem.

Odpowiedz na 3 pierwsze pytania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najbliżej mam na Oliwa/Żabianka/Przymorze, ale mogę dojeżdżać tam gdzie komunikacja miejska sięga, choć wiadomo, że najlepiej blisko domu.

Bardziej chyba zależy mi na samoobronie, nie wiem czy dałbym radę rozwijać się w kierunku bardziej sportowym z racji wieku i charakteru. Nigdy nie miałem styczności z walkami. Myślę, że jeśli trafię na dobrego trenera, który zacznie mnie uczyć wszystkiego od podstaw to oddam się treningowi na tyle ile potrafię. Chcę trenować, chcę wyciskać z siebie ile mogę, czuję, że potrzebuje tego.
Czas jaki mogę poświęcić na trening to od godziny 17:00 do nocy oraz weekendy.

A czy podczas innych treningów niż boks nie obrywa się po głowie?
Bliżej jest mi do boksu, chyba dlatego, że ojciec kiedyś trenował. Ale wiadomo, że nogi też się przydają...

Dzięki AA za odpowiedź!

Miałem nie pisać już na tym forum bo 99 % piszących tu na tym poprzestaje ale może Ty jesteś tym 1 % :-)

Można powiedzieć że trafiłeś w dziesiątkę :-)
Ćwiczę w sekcji samoobrony na granicy Przymorza i Żabianki.
Ja zacząłem trenować znacznie później od Ciebie, ćwiczę już a może dopiero 5 lat i jestem najstarszy w grupie :-)
Mamy treningi o 18.00 w poniedziałki i piątki czasem trafia się też dłuższy trening w sobotę.

W boksie zasadniczo celem numer jeden do trafienia jest głowa.
W innych stylach nie trzeba uderzyć można zrobić dźwignie, można kopnąć w nogę itd Głowa jest tu jednym z wielu alternatywnych celów.
Widać to dokładnie na wszelkich galach sztuk walki.

Jeśli chcesz dołączyć napisz na bielnar@interia.pl to podam Ci szczegóły i kilka praktycznych rad.
Im szybciej napiszesz tym będziesz miał więcej czasu, żeby przygotować się i dobrze wypaść na 1 treningu :-)

Pozdrawiam i mam nadzieje że zobaczymy się w Piątek :-)

Temat teoretycznie na forum odszedł w zapomnienie ale ku mojemu zaskoczeniu ciągle dostaje maile w sprawie dołączenia do grupy.
W sumie dostałem 8 maili w sprawie treningu i z tych 8 osób na treningu pojawiało się okrągłe 0. Nikt się nie pojawił nawet na 1 treningu żeby przekonać się jak to wygląda w praktyce.

Żeby wszystko było jasne nie trenuje MMA, Kravmagi, BJJ, Karate, Kapuejry, Aikido, Taekwondo, Kickboksu ani Boksu.

Trenuje bardzo skuteczną samoobronę, styl ma oczywiście swoją nazwę ale tak naprawdę jest to bez znaczenia. Cudów nie ma człowiek zbudowany jest tak a nie inaczej i techniki w stylach walki są zbliżone. Żeby mieć efekty trzeba poświęcić kilka lat na ćwiczenia no chyba że ktoś jest zdolny i będzie trenował każdego dnia.

Tak jak napisałem we wcześniejszym wpisie - 99 % tu zaglądających to tylko gawędziarze który "chcieliby ale się wstydzą" i w praktyce nic z tego nie wynika.

Jeśli ktoś jest naprawdę zainteresowany to może napisać na powyższego maila, ale jeśli chęci starcza tylko na napisanie maila to niech sobie daruje.

Zacznijcie od tego - https://hop-sport.pl/wioslarze/
Szybko zrobicie sobie różnicę, serio. To super opcja do treningu nóg, który przy sportach walki jest kluczowy.
Nie masz dobrej kondycji, to zwyczajnie sobie nie poradzisz. Proste.

Jestem początkującym zawodnikiem i szukam klubu sztuk walki w mojej okolicy. https://klubczarnysmok.pl/ Czy ktoś może polecić mi miejsce, w którym można trenować różne dyscypliny, takie jak boks, kickboxing czy MMA, na różnych poziomach zaawansowania? Chciałbym również dowiedzieć się, czy klub organizuje sparingi i jakie są koszty treningów.

super!

Dobry kierunek - https://hop-sport.pl/worki-bokserskie/
Przecież tak można trenować w domu i robić sobie dużą różnicę.
Pewnie, że każdemu może pasować coś innego, ale trening boksu może naprawdę zrobić różnicę.

A jeszcze tutaj macie całą kategorię z takimi rzeczami - https://hop-sport.pl/akcesoria-bokserskie
Jakie są Wasze doświadczenia? Które z tych rzeczy robią różnicę?
Przechodzi Wam na myśl coś konkretnego? Czego używacie?

Inne tematy z forum

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. (3 odpowiedzi)

Jak przygotować swoje buty do biegania zimą ?. Ja stosuję " oddychające " powłoki hydrofobowe...

tenis (3 odpowiedzi)

Rozumiem, że selekcja może rzeczywiście być kontynuowana, ponieważ indywidualny projekt wymaga...

Suplementy sportowe (6 odpowiedzi)

Dzień dobry. Mój partner i ja planujemy nabrać czystej masy, a następnie zająć się rzeźbieniem...