Burmistrz i zastępca do dymisji!

Trzeba w końcu zrobić porządek z tymi patałachami!

- Burmistrz wydał 36900 zł przez ostatnie dwa lata na promowanie siebie, żeby dostać tytuł Stratega Samorządności, w konkursie Symbol, o którym chyba nikt nie słyszał. Lista nominowanych albo zwycięzców? Nie istnieje. To znaczy jest jakiś krótki film na youtube, ale to wszystko. Wiadomo, ze cała akcja to robienie sobie wzajemnie dobrze.

- W 2020 roku zapowiedziano, ze na węzeł Rębiechowo przeznaczone zostanie 31 milionów złotych. W 2021 zapowiedziano, że na ten sam węzeł z budżetu pójdzie 22 miliony złotych. Węzeł ostatecznie kosztuje 24 miliony, w tym 8 to dotacja. Co z resztą milionów z 2020 i 2021? Tego nie wie nikt, bo gmina co miesiąc-dwa zmienia budżet i nie informuje o tym czytelnie mieszkańców, poza styczniową prezentacją, która często w lutym jest już nieważna. Nie mniej suma obu kwot jasno wskazuje, ze dało się węzeł zbudować za pełną kwotę, skoro umowa mówiła o płatności 50% w 2020 i 50% w 2021.

- Ponieważ w pierwszym przetargu za węzeł Rębiechowo ceny były za wysokie, zrobiono drugi przetarg i obcięto sporą część inwestycji. Nie zgłoszono tego jednak nigdzie, więc dotację 8 milionów zapewne nam zarąbią

- Gmina jak zwykle pozwala bez problemu rozjeżdżać ciężarówkom wsie (Czaple to nawet wczoraj były w TV) a potem twierdzi, że kategorycznie się na to nie zgadzała, chociaż mieszkańcy dysponują dokumentami z wydaniem zgody la kilkunastu firm i to na cały rok. Mimo to, zastępca w TV twierdzi, że się nigdy na to nie zgodzili... mimo, że są pieczątki z jego podpisem.

- Poza Żukowem każda wieś musi walczyć, żeby utwardzono drogi, nie wspomnę już o chodnikach, tymczasem Żukowo sobie będzie budować halę widowiskową, asfalt i chodniki to nawet przez pola idą, a reszta wsi jakby nie istniała.

- przez kilka lat wpisywano zbiornik retencyjny w Rębiechowie w budżet, z kwotą 2 milionów, chociaż dokumenty z detalami inwestycji z budżetu wyraźnie mówiły, że koszt jego budowy to ponad 8 milionów. Co roku więc jawnie nas okłamywano, że coś powstanie, chociaż z góry było wiadomo, że za mało jest na to pieniędzy. Zwykłe zagranie marketingowe... w tym roku w końcu wpisano prawidłową kwotę.

- przez dekadę nie dało się zbudować chodnika do Miszewa, bo powstanie Obwodnica i to kasa wyrzucona w błoto. Nagle jednak w tym roku chodnik budują, chociaż wyłoniono właśnie w przetargu firmy które za rok zaczną budować obwodnicę. Dlaczego Żukowo nie zaprotestowało (droga jest powiatowa, wiec Kartuzy też się dorzucają) i pozwala wyrzucać kasę w błoto? Dlaczego tyle lat nie dało się, a teraz, gdy chodnik za rok zostanie rozwalony, można go zbudować? Przecież można by zbudować te chodniki tam, gdzie faktycznie są potrzebne, a do Miszewa ułożyć odzyskane yomby, na rok starczą.

- co roku mnóstwo inwestycji nie jest wykonanych, pieniądze przechodzą na kolejny rok, a wysokość budżetu jest przez to sztucznie zawyżana nawet o kilkanaście milionów! Ale się chwalą, że mają najwyższy budżet!

A pewnie każdy z was zna jeszcze inną historię o wielkich przekrętach. O drogach budowanych w środku lasu z asfaltu, problemach z wodą, kosztem i częstością wywozu śmieci, czy latarniach które od pół roku nie świecą to nawet szkoda wspominać.

Jak dla mnie to i Kankowski i Szymkowiak powinni podać się do dymisji. Oni mają klapki na oczach i własnych błędów już nie widzą.
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nareszcie jakiś sensowny wpis odpowiadający profilowi tego Forum. Mieszkam w Baninie od 10 lat i nie pamiętam, aby władze Gminy kiedykolwiek zadbały o interesy naszej wsi. Tu zawsze liczył się tylko interes grupy wpływów. O niszczeniu lasu przez firmę wydobywająca żwir już kiedyś pisałem. A pamiętacie, jak do 2013r. ekipa Żurawicz/Trepczyk zapowiadała skanalizowanie zach. część Banina z funduszy unijnych? Kanalizację położono, ale... w polu, gdzie wkrótce powstało osiedle Chmary. Sądziłem, że to kumoterstwo zostanie ukrócone po wyborze nowych władz, dlatego głosowałem na nową twarz...Kankowskiego. Niestety srodze się zawiodłem, bo nowy burmistrz szybko udowodnił, że w siermiężności myślenia i tolerowaniu niejasnych układów nie da się prześcignąć poprzednikowi. Czy przeglądaliście kiedyś informator gminny, który jest wydawany z naszych podatków i bezpłatnie kolportowany w każdym sklepie w gminie? Toż to czysta propaganda sukcesu. Kredowy papier i mnóstwo kolorowych zdjęć. A na każdym Burmistrz Kankowski oczywiście. Inwestycje o których mowa powyżej, to typowy spontan na wydanie gorącej gotówki. Dlatego buduje się nieprzemyślanie, bo nie chodzi o zadowolenie mieszkańców, ale pełną kabzę znajomych króliczka i kolejną kolorową focię Burmistrza.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Burmistrz i zastępca do dymisji!

A po co gmina nabyła działkę między kościołem a cmentarzem. I robi tam projekt na parking. To naprawdę jest najważniejsza potrzeba twj wsi. I dlaczego w uchwale o nabyciu tego gruntu wpisano ze to rola. Skoro to las. I teraz kto zapłaci za wyłączenie z produkcji leśnej? Tyle pytań...
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam już dwa lata w Baninie i chciałbym żeby moje podatki tu były płacone ale póki tacy ludzie rządzą to nie chce płacić tu podatków. Dla mnie Banino powinno się oddzielić od Żukowa
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 3

~wkurzony baniniaku cóż tego, że masz całkowitą rację. Zgodnie z https://samorzad.infor.pl/sektor/organizacja/ustroj_i_jednostki/388103,Jak-odwolac-ze-stanowiska-wojta-burmistrza-prezydenta.html
W skrócie:
1. Znajdź w Radzie Gminy odważnych i rozsądnie myślących radnych, którzy nie poprą absolutorium z wykonania budżetu
gminy lub z przyczyn innych niż nieudzielenie absolutorium, która jest równoznaczna z podjęciem inicjatywy w sprawie
przeprowadzenia referendum odnośnie do odwołania wójta, jeżeli została podjęta .
Do tej pory nasi banińscy radni spolegliwie podnoszą bezwolnie łapki za każdą uchwałą zaproponowaną przez burmistrza. Do
przyjęcia uchwały o przeprowadzeniu referendum potrzebne jest poparcie bezwzględnej większości ustawowego składu rady.
Im na tym nie zależy. Bez minimalnego wysiłku kasują ponad 2 tys. miesięcznie i z ich punktu widzenia po co coś zmieniać.
2. Z inicjatywą przeprowadzenia referendum w sprawie odwołania wójta na wniosek mieszkańców ma prawo wystąpić:
grupa 5 osób posiadających prawo wybierania rady danej gminy,
statutowa struktura terenowa partii politycznej działającej w gminie,
organizacja społeczna posiadająca osobowość prawną, której statutowym terenem działania jest co najmniej obszar danej
gminy.
Referendum jest ważne, jeżeli do urn poszło co najmniej 3/5 głosujących spośród tych, którzy uczestniczyli w wyborach, w których wybierano wójta. Wójt zostanie odwołany, gdy spośród ważnych głosów więcej będzie za odwołaniem niż przeciw.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe stanowisko radnych i prawie niemożliwą do uzyskania większości mieszkańców gminy za tym pomysłem ta słuszna idea nie ma szans na powodzenie.
Pesymista
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Gdańsku Sycylia w Żukowie podobnie. Kolesiostwo ma się bardzo dobrze. Tak głosują i tak mają.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

Panie~Krystianie 178.19.179.*
Od 11 lat jestem mieszkańcem Banina. Mój początkowy odruch był podobny do Pana. Jednakże uważam, że taki obywatelski sprzeciw nie ma sensu. Zgodnie z PIT em odprowadzam 7,5 tys rocznie na nasz wspólny budżet (jest taka informacja na rozliczeniu ile zapłaciłeś podatku, a ile trafia do budżetu gminy).
Nie zgadzam się z wieloma decyzjami naszych władz gminnych ale mam nadzieję, że moje kilka złotych wpłynie na rozwój infrastruktury w Baninie. Jeżeli kilkaset osób mieszkających w naszym sołectwie zdecyduje się na podobny krok to może doczekamy się lepszych dróg, chodników czy oświetlenia ulic.
Jednocześnie zdaję sobie sprawę, że oczkiem w głowie dla naszych obecnych władz jest Żukowo ale jak niedługo nas baninian będzie więcej niż mieszkańców Żukowa i to my będziemy decydowali o wyborze burmistrza i przy następnych wyborach dając czerwoną kartkę naszym obecnym radnym ich rozliczymy .
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Rada Gminy do zmiany!!! Wlaczajac w to radnych (bezradnych) z Banina!!!
Pani radna z Banina bardzo krytykowala wczesniej burmistrza (jak byla jeszcze Soltysem), ba, rozne pisma pisala na burmistrza...A teraz jest jego zapleczem. WSTYD!!!
Budzet na inwestycje powinien zalezec procentowo od wplaconych podatkow w danym solectwie. Czyli wieksze wplacone podatki -wiekszy rozwoj, wiecej inwestycji. Mala wioska, maly podatek- mniejsze inwestycje. Uwaga! W Gminie Zukowo juz nie ma malych wiosek. Kazde solectwo wg. tego schematu moze sie rozwijac. Oczywisci ok.20-30% podatkow powinno pozostac na ogolne inwestycje, czy tez oplaty. Ale nie widze problemu, aby 70% pozostalo w danym solectwie. Ja mieszkam juz tutaj 20 lat i w tym czasie inwestycje gminne nie dotknely mojego otoczenia. Od razu wyprzedze, ze kanalizacje, wode, droge budowalismy za wlasne pieniadze. Gmina nie dala nam nic. Przepraszam bardzo, dala nam "obietnice", ktore sa bezpokrycia, a radni ktorzy je skladali wypieraja sie ich. Jakby bylo referendum za odwolaniem wladz Zukowa- macie moj glos! Pozdrawiam.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

Cieszę się, że rośnie niezadowolenie i podnoszą się głosy przeciwko sielankowym pseudowłodarzom...
Mieszkam tu od kilku lat i poza sklepami, nic się nie zmieniło.
- brak dróg, chyba że do lasu...
- oświetlenie głównych ulic brak, a Lotnicza od pół roku pomimo postawionych latarni nie świeci
- brak kanalizy
- brak obiecanych dróg rowerowych
- bezmyslne wydawanie pozwoleń na budowy oraz brak partycypowania w inwestycjach infrastrukturalnych przy wydawaniu zgód na sklepy i centra
- brak jakiegokolwiek organizowania zycia kulturalno-lokalnego. Wiele mniejszych miejscowości ma róznego rodzaje festiwale, festyny dla dzieci itp
- dewastacja dróg przez cięzarówki z piachem Wan-Dróg
Można tak wymieniać...
Kankowski i Szymkowiak za to wolą sobie reklamę robić...ale jak się nie ma ... to trzeba jakoś nadrabiać...
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Popieram i macie racje ,miałem nadzieje przy ostatnich wyborach na burmistrza że to sie zmieni . Ale ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu społeczeństwo wybrało tego samego ! Rozumiecie coś z tego ?!
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trzeba się zastanowić jak wykorzystać ten kapitał narastającego niezadowolenia, aby przy okazji najbliższych wyborów pożegnać ekipę Kankowskiego wraz z Radą Miejską z Żurawiczem, Bychowskim i Teską w składzie. Bez rozwalenia tych zasiedziałych struktur, ŻADNE reformy nie będą możliwe.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co z chodnikiem na Lipowej? Praca rozgrzebana, śmieci z budowy rozrzucone w lesie tj. palety po kostce, opaski plastikowe, worki ze śmieciami z budowy itd.
Słuchaj Kankowski i Spółka, jeżeli Wasi klakierzy, którzy to wykonywali nie potrafią po sobie posprzątać i nie potraficie pismem procesowym ich wezwać do uprzątnięcia terenu i skończenia budowy przez ponad pół roku to albo ja, albo moi chłopacy ze smutnymi minami wam te wszystkie worki ze śmieciami zrzucimy w ciągu 3 dni na Wasze posesje. Czas start. Żarty się skończyły.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak zwykle dużo szczekania, a potem klakierzy wszyscy zagłosują na niego znowu? Bo takich mały ludzi, ze będą głosować przeciwko PiS , nawet jakby małpa była kandydatem. Szach mat.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nawet nie przeciw... tylko jak do wyboru masz kandydatów zgłoszonych przez:
Stowarzyszenie przyjaciół Kaszub.
Kaszubskie Zgromadzenie Mieszkańców
Komitet wyborczy Samorządne Kaszuby
Partia przyjaciół Kaszub

i jeszcze z 5 tworów o nazwach układanych losowo z tej samej puli słów.
I nawet nie wiesz, który za Pisem, a który za PO. Po mordach możesz tylko stwierdzić, który się bardziej za naszą kasę upasł, a który jeszcze musi się podtuczyć.

"Las codziennie się zmniejszał, ale drzewa z uporem głosowały na siekierę, bo miała uchwyt z drewna."
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Niestety całe Żukowo, Banino to elektorat tej korupcyjnej (po) tologi z (po) stkomuchami, komuchami i ideologi lgbt. Ktoś napisał, tak to już Sycylia.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 11

Miałem nadzieję, że ten wątek będzie dotyczył naszej lokalnej społeczności, jednakże znalazł się na forum jeden jedyny pseudo intelektualista zakompleksiony ideolog PiS i Obajtka. Udaj się do specjalisty, bo jak Twoim zdaniem zdecydowana większość Banina to jest patologia, komuchy to coś z Tobą jest nie tak. Oddaj dzieci do rodziny zastępczej aby nie powielały Twojego bezmózgowia.
Zajmij się porządną pracą , zacznij zarabiać uczciwie, nie na lewo, a starczy to na średnie, z małymi kokosami na życie ale na godnym poziomie tak jak większość z nas.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 12

Proszę bardzo Pan p.g. Jak zwykle dyskredytuje ludzi poprzez swoja prostotę i osád z małej głowy. Filolog ten pisze"a starczy to na średnie, z małymi kokosami na życie ale na godnym poziomie tak jak większość z nas."
Czyli -starczy to na średnie życie z małymi kokosami, ale na godnym poziomie tak jak większości z nas.
Pan pouczajàcy dalej nie ogarnia szyku i interpunkcji i odmiany, ale do pouczeń jest pierwszy ten śmieszny pan, ten śmieszny pan.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ten śmieszny mały pan, (hahaha) wyzywa od prostaków, patologi, tumanów, tych, co pobierają świadczenia 500 i wyprawkę 300.To dyżurny tego forum. Jak żyć za 2.tys (T W mazguła).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jak żyć za 2 tys?. Normalnie. Pójść do szkoły lub na kurs i zmienić pracę na lepiej płatną! Tylko tyle i aż tyle.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pudło. Tak powiedział TW oprawca mazguła, na wiecu (platformy), gdy mu PIS obniżył bardzo wysoką emeryturę do 2 tys. budka powiedział, że jak platforma wróci do władzy to emerytury Sbeków i przywileje przywróci. Tak przy okazji to zlikwiduje abw, ipn, wot i zaprosi do Polski imigrantów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dziwie sie jak latwo jest sterowac ludzmi... Niby kazdy inteligetny, a wrzucony temat zastepczy goruje nad pierwotnym watkiem. Polityka polltyka, a spawiedliwosc musi byc po naszej stronie i trzeba walczyc o wladze lokalna (gminna), ktora bedzie umiala zarzadzac nasza "lokalna ojczyzna", nie bedzie sie bala spojrzec w oczy wyborca, poniesie odpowiedzialnosc swoich czynow...Potrzebny dobry wlodarz i rada gminy. Mam nadzieje, ze obecna wladza gminna nie dotrwa do nastepnych planowanych wyborow. W pojedynke sily nie ma, ale juz nawet na zebraniu wiejskim, gdyby zrobic male glosowanie o referendum nad odwolaniem wladz to by dalo nam obraz czy sa szanse na taki krok. P.S. Nikomu inteligencji nie ujmuje. :-)
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem to cofnij się do gimnazjum i zdaj ponownie test. Opuściłeś lekcje z przenośni i skrótów myślowych.
Twoja wybitna wypowiedz na poziomie Miłosza czy Szymborskiej oświeciła puentą całe Banino i już niema sensu stawiać następnych latarni, bo Twoje wybitne myśli rozświetlają drogi gminne. Całe szczęście, że mamy w sołectwie tak intelektualnego "intelektualistę", prawie jak Kim Ir Sen.
Może jestem śmieszny i jestem zadowolony, że część Banina rozbawiam. Jednakże Twoja opinia posądzając mnie o "prostotę i osád z małej głowy" jest nie na miejscu. Jesteś ubogi , nawet nie potrafisz cytować. Minimalna kultura, której nie wyniosłeś z domu rodzinnego i szkoły wymaga aby pisemnie zwracać się do oponenta z dużej litery
Owszem, może popełniam czasami błędy w pisowni ale inteligentni potrafią przeczytać mój tekst ze zrozumieniem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Brawo P.G .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum

Rehabilitacja, gabinety lekarskie (22 odpowiedzi)

Cześć, zwracam się do was z zapytaniem, co myślicie na temat powstania prywatnej placówki...

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Gdzie w Baninie mogę serwisować auto? (72 odpowiedzi)

Witam jak w temacie gdzie mogę spokojnie serwisowac auto jestem nowym mieszkańcem jest ktoś godny...