Buty się rozpadły? Warto reklamować towar

Opinie do artykułu: Buty się rozpadły? Warto reklamować towar.

Dopiero interwencja u miejskiego rzecznika praw konsumenta poskutkowała uwzględnieniem reklamacji obuwia, o którą dwukrotnie wnosił nasz czytelnik. W okresie przedświątecznych zakupów takie sytuacje mogą spotkać każdego, dlatego warto wiedzieć, jak się przed nimi uchronić i czego możemy się - jako kupujący - domagać.Sprawa wydawała się banalna. Pan Adam kupił obuwie firmy Lasocki, które miało mu służyć przede wszystkim do chodzenia po biurowych korytarzach. Okazało się jednak, że buty nie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to mało słyszałeś

albo w złym kraju słyszałeś. Zwrotów nie ma!!! dobra wola sprzedającego
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co za różnica gdzie robią... Fabryka Nike może stać obok fabryki CCC. Ważne sa metody i sposoby produkcji.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Po prostu jakość odpowiada cenie.

W całości skórzane buty za 99PLN i do tego jeszcze solidne? No takich cudów nie ma.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Paragon nie musi być podstawa reklamacji. Wystarczy jakikolwiek inny dowód zakupu (np świadek, wydruk z konta). Nie ma podstawy prawnej, która wymaga paragonu do reklamacji produktu.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadza się, zdarzyło mi się kupić buty w CCC jakieś 7 lat temu. Po trzech dniach użytkowania w jednym bucie zapadła się podeszwa na pięcie. Reklamację odrzucono, tłumacząc na piśmie, że uszkodzenie powstało w wyniku "wady wrodzonej użytkownika" (???- mam ołowianą piętę, czy co?). Od tej pory, tj. od około 7 lat tam nie kupuję i już nigdy nic tam nie kupię.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przestrzegam wszystkich przed sklepem filipoo.nigdy nie uznaja reklamacji. Zwykly bandytyzm
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Potwierdzam, mam trzecią parę karrimorów i są nie do zajechania

zawsze kupuje takie wysokie z membraną i podeszwą vibramową.
Powiem tak, na warunki jakie one mają (np kilka godzin w błocie) to mnie aż dziwi że nie przeciekają i że nigdy się nic nie odkleiło. Wyrzucam tylko dlatego że"przenoszone", nigdy się nie rozwaliły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To tak samo jak u mnie z tym, że moim trafionym zakupem

były buty Merrell. 5 lat temu nabyłem je za 450 zł. Służą do dziś. Niezniszczone, wygodne, ciepłe, nie przemakają, fajnie wyglądają, jestem bardzo zadowolony. Piątą zimę będę w nich śmigał. I pewnie nie ostatnią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

10 czy teraz 14 dni zgodnie z prawem masz na zwrot bez tłumaczenia i dostajesz kasę

jeżeli sprzedaży dokonano poza siedzibą przedsiębiorstwa / sklepu albo gdy kupiłeś przez internet.

Ustawodawca chciał chronić babcie przed naciągaczami z pokazów cudownej pościeli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z zakupem przez internet i zwrotem też jest różnie, jak kupujemy przez internet i dostarcza nam towar np. kurier do domu to mamy 10 dni na zwrot, ale jeśli zamawiamy przez internet ale odbieramy towar w sklepie stacjonarnym osobiście wtedy już takiej możliwości nie mamy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

oczywiście że można wnioskować o zwrot pieniędzy, ale sprzedawca w pierwszej kolejności będzie starał się doprowadzić towar do zgodnego z umową przez jego naprawę.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak ktoś chce buty nie do zdarcia...

...polecam Karrimory - z żalem je wyrzucam po kilku latach - dobre ale już "przenoszone", nie zdarzyło mi się, a mialem już kilka par, żeby jakieś się rozpieprzyły, a warunki miały trudne np kilka godzin w błocie

dobre polskie eleganckie i wygodne buty robi też Wojas.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dodam jeszcze

że ok 13 lat temu kupiłem buty zimowe Caterpillar, wtedy kosztowały 500 pln co było kwotą astronomiczną :) mam je do dziś i używam całą zimę - przez ten czas jedyne co się stało to musiałem wymienić sznurówki bo się przetarły - raz!
Gdzieś od 10 lat mam też buty Adidas Samoa, w których chodziłem na codzień, grałem w tenisa, trenowałem i generalnie nie oszczędzałem. Podeszwa jest już cała starta, ale nie ma nawet najmniejszej dziury!
Polecam też buty Converse!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

CCC=CieknąceCzęstoCzólenka

Miałem ten sam przypadek bzdurnych pism od CCC,walczyłem w trzech tzw.salonach,z ostatecznie pozytywnym skutkiem.Nigdy więcej CCC.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami

Firma Venezia - buty za 300 pln kupione 2 dni przed weselem i zareklamowane zaraz po weselu (zeszła farba ze skóry na czubkach obydwu butów), reklamacja rozpatrzona negatywnie ("uszkodzenie mechaniczne"), złożyłem wniosek do sądu konsumenckiego jednak firma Venezia nie zgodziła się na rozpatrzenie sprawy przez SK i pozostał mi sąd cywilny - dałem sobie spokój.
Firma Lacoste i sklep Sizeer w Galerii Bałtyckiej - buty (trampki) za 500 pln, po ok 3 m-cach dziura na wylot na pięcie (w materiale) oraz przetarta na wylot gumowa podeszwa, buty były użytkowane na codzień tzn chodzenie oraz jazda samochodem. Reklamacja odrzucona, "uszkodzenie mechaniczne". Cwaniaczek sprzedawca ze sklepu Sizeer stwierdził, że buty służą do chodzenia a nie jeżdżenia samochodem.
Pozostawiam Wam do oceny.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

sprzęt elektroniczny

Ludzie czytajcie instrukcję obsługi!!! a nie z mordą biegniecie do sprzedawcy odrazu
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Faktycznie

Faktycznie w Deichmanie jest dobrze przy reklamacji mile mnie zaskoczyli.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ostatnio bardzo dużo klientów przychodzi reklamować kompaktowe aparaty cyfrowe, nie chcą się włączyć, kiedy pytam czy wymienili baterie z oburzeniem mówią że oczywiście, wyjmuję baterie a tam oczywiście nowa bateria ale z biedrąki za 2 zł za 4, więc wkładam prawdziwe baterie i działa, klienci mówią że dyskonty mają wysoką jakość produktów
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

To raczej badziew, polecam ecco

Trochę droższe ale o niebo wygodniejsze i trwalsze
500 - 600 zł i masz naprawde dobre buty
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8