Była Żydówka, nie ma Żydówki

Temat dostępny też na forum: Była Żydówka, nie ma Żydówki
Opinie do spektaklu: Była Żydówka, nie ma Żydówki.
Teatr Stajnia Pegaza
Była Żydówka, nie ma Żydówki
Na podstawie powieści Mariana Pankowskiego

Powieść Mariana Pankowskiego jest parabolą polsko-żydowskiego losu. Tytułowa ostatnia Żydówka z miasta N. zostaje zaproszona już po wojnie przez swoich rodaków z odległej "amerykańskiej krainy" na spektakl, którym mają być jej własne tragiczne losy. Opowiadając swoją historię, wraca do zapomnianej ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pankowski

nagrodzony stal sie modny szkoda ze tak pozno
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

lepiej późno niż wcale
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Opinia

Osobiście momentami czułem się zagubiony w chaosie i ekspresji, ale właśnie za ten stan w jaki wprowadził mnie spektakl daję mu wysokie noty. Działa na wszystkie zmysły. Pokazuje wiele drobnych szczegółów z losów bohaterki, które pozwalają widzowi odtworzyć prawdziwy obraz. Przedstawia wieloaspektowość problemu. Szkoda, że tak krótko.
Na uwagę zasługuję gra Magdaleny Płanety.

tylko kto tam teraz gra?

Ktoś wie jaka jest właściwie obsada?

Obsada

Ida Bocian, Aleksandra Kania, a zamiast Magdaleny Płanety... hmm... ostatnio grała Sylwia Góra Weber, więc pewnie zastępuje ją na stałe? Ale głowy nie dam.

Do Laika: Osobiście jestem fanką Idy :), no ale Magdy w tym spektaklu nie widziałam.

chyba widać, że grają dwie aktorki

W obsadzie teraz są dwie aktorki. Trzeba czytać to co napisane

Inne tematy z forum

The Strings (7 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: The Strings . The Strings - przezabawny spektakl komediowy o przyjaźni,...

Wszystko szwindel (12 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Wszystko szwindel . "Wszystko szwindel" na podstawie libretta Marcellusa...

Nieczułość (21 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Nieczułość . "NIECZUŁOŚĆ" na podstawie powieści Martyny Bundy W Dziewczej...