CO WYBRAĆ 26 czy 29 ?

kto z was przesiada sie w przyszłym sezonie na "twentyninera" ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: CO WYBRAĆ 26 czy 29 ?

tez troche mysle o tym...podobno sprzet jest nieco szybszy, lepiej sie napedza z gorki i lepiej daje rade po utrudnieniach typu korzenie. jednak seryjne sprzety sa ciezsze..mozna zjechac w waga, ale to juz koszty dodatkowe i tak drozszej bazy niz 26'...., aha- pod gore jest ciezej i na techncznych, kretych odcinkach nieco trudniej...jednak cala czolowka przesiadla sie na taki sprzet wiec chyba cos w tym jest...
to teoria, a praktyka ?
gminna wiesc niesie np. Przemek E. jadac na 29' przegrywal sprint-finishe np. z Pawlem B. i z Radkiem R. jadacych na 26' sprzetach.
wiec jak jest naprawde ?

czołówka jedzie na tym co ma i wciska sponsor...nie zawsze ku wielkiemu zadowoleniu zawodników ;/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czołówka jest między innymi po to, żeby promować nowy sprzęt. Poza tym, czołówka ma też moc w nogach do napędzania większych kółek. I kasę na to, aby odchudzić sprzęt. Osobiście uważam że 29" dla przeciętnego amatora, który nawet ściga się przyzwoicie na maratonach czy XC to średnio przydatna rzecz. Do tego, przy ostrzejszych interwałowych trasach duże koła raczej nie pomagają. No chyba że lubi się jeździć po płaskich jak stół trasach...

Ale mogę się mylić. Bo co ja tam wiem ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ebertowski przesiadł się świadomie i dobrowolnie, choć miał obiekcje, jak wszyscy. Obecnie jest zadowolony i nie myśli o powrocie do 26". O 29rze mówi, że ma jedną potężna wadę... niestety sam nie jeździ. Więc jeśli ktoś myśli, że zmieni na duże koła i od razu zacznie wygrywać, to niestety musi zejść na ziemię! Sam od roku jeżdżę na 29ere, wcześniej na fullu, a jeszcze wcześniej na sztywniaku 26", nigdy już nie wrócę na 26", jeśli coś zmienię to na fulla 29".

Plusy: przyjemniejsza jazda - komfort na prostych duktach (nie telepie tak), lepiej pokonuje nierówności na podjazdach (korzenie), bezpieczniej się zjeżdża (szybciej - to był główny argument Ebertowskiego do zmiany roweru), lepiej na piaszczystych duktach, jest szybszy, jak już się rozpędzi.
Minusy: drogi, trzeba mieć topowy sprzęt, żeby miało to sens - szczególnie koła i opony, ciężko z dostępnością sprzętu, choć pomału się to zmienia, ciężko pokonuje się ciasne zakręty na single trackach, faktycznie na finiszach jest ciężej.

Jeśli ktoś uprawia MTB amatorsko, startuje rekreacyjnie na maratonach, to tylko 29", chyba ze ktoś ma wzrostu 170 cm, to był pozostał na 26".
Ebertowski poleca to: http://www.mtbnews.pl/content/view/3289/1/ Trek ma największe doświadczenie w budowie tych rowerów i tam nic nie jest przypadkowe. Swój rower kupiłem w dre rowery, bo na początku sezonu tylko oni mieli 29ery od ręki bez czekania miesiącami na dostawę!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czołówka przesiada się na 29" ponieważ są ku temu powody. Na ciężkich trasach XC 29er ma kolosalną przewagę, im więcej dziur i korzeni tym przewaga ta jest jeszcze większa. Jeżeli uda nam się złożyć lekki rower, np. taki jak ma Przemek Ebertowski (o ole pamiętam 8.7kg) to różnicy w przyspieszeniu nawet się nie zauważy. Co do finiszów to Przemek na rowerze 26" też przegrywał finisze, do sprintu trzeba mieć udziec konia i rozmiar kół nie ma tu dużego znaczenia.
Chciałem też zauważyć że cały team JBG2 przesiadł się w 100% na 29er i oni na tym wygrywają.
Jaroslav Kulhavy zdobył mistrzostwo świata XC na fullu 29", Maja Włoszczowska też ujeżdża 29era i bardzo sobie chwali, co widać po wynikach.
Rowery na dużych kołach były skazane na sukces, trzeba było tylko poczekać aż firmy produkujące osprzęt zajmą się tematem kół, opon i innych komponentów tak żeby te rowery były po prostu lekkie. I to się udało. Osobiście dawno bym się przesiadł na duże koło, problem jest tylko jeden - finansowy :)
Miałem okazje jeździć na różnych 29erach, dla mnie liderem jest Trek z geometrią G2, nawet na krętych i wąskich ścieżkach ten rower skręca, niektórzy twierdzą że słabiej od 26", moje zdanie jest inne, te rowery skręcają równie dobrze a po nabraniu nowych nawyków można jechać jeszcze szybciej !
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

jaka kase trzeba sobie przygotowac na przesiadke - dla roweru w okolicach 10-12kg, bo na takim jezdze, tyle, ze 26'...kombinacja XT/SLX...

10 a 12 kg to bardzo duża różnica !
Złożenie 10kg rower na dużym kole to jest trochę kasy, ramy alu ważą około 1700g, amortyzatory 1750 (Reba rl, fox F100RL), koła cięższe jakieś 100 - 150g na komplecie przy podobnej cenie.
Dla przykładu koła ważące 1495g można poskładać za około 1500zł.
Każdy musi sobie sam policzyć ile to wyjdzie przy sprzęcie jaki akurat posiada. Idąc minimalistycznie wystarczy wymienić ramę, amora, szprychy, obręcze, opony + linki i pancerze, przedłużyć łańcuch o ile się do tego nadaje, ewentualnie sztycę do nowej ramy.

najlepiej miec 26 i 29 :-)

pytanie. co z napedem do 29? przy wiekszym kole stosujac te same komponenty napedu mamy rower teoretyczne szybszy (blat+mala koronka) ale mlynek oferuje juz mniejsze mozliwosci. dla niektorych moze byc za ciezko, szczegolnie w gorach.

kaseta z końcówką 36 i daje rade

Sam się zastanawiam odnośnie 29' i chyba nie do końca jestem do tego przekonany. Gdyby przeliczyć ewentualną oczywiście przewagę 29' nad 26' na procenty, to ile by ona wynosiła?? mówię oczywiście o szeroko wspominanej większej prędkości na prostych i zjazdach, no i szybszym pokonywaniu nierówności. Bo ja bym powiedział, że max jakies 2%, więc czy nie lepiej popracować lepiej nad formą w zimie? Gdyby było to więcej, to różnica w wynikach np.pomiędzy ebertem a banach bros byłaby duuuuzo większa na korzyść tego pierwszego, a jak pokazuja wyniki z tego sezonu wcale tak nie jest! Kulhavy i Włoszczowska to inna półka.... No chyba, że ktoś dysponuje kwota 10tyś zł. bo tyle trzeba wydać na konkretnie ważące i jeżdzące wielkie koło. Jakoś jeżdzący na 29' wcale tak nie odjeżdzają zawodnikom jeżdzącym na 26', więc nie ma co iść za baranim new trendem prosto ze stanów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wątoliwości mają tylko Ci, którzy jeszcze na 29erze nie jeździli.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

tak się składa, że na 29' jeździłem i .... fajnie ale nie zajefajnie

oczywiście masz racje. Gdyby przewaga 29 była tak znaczna to by wszyscy na tym jezdzili. A fakt iż nie jeżdżą znaczy iż róznica jest mała i uwidacznia sie tylko w specyficznych warunkach. Tak jak sa trasy dobre na HT sa trasy dobre na fulla tak pewnie i na niektórych lepiej jest zastosować 29.

Ja jezdze na 29 turystycznie/rekreacyjnie i mi sie podoba. Ale mam też 26 i też mi sie podoba :) Wszystko ma swe zalety ale ma też i wady.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

... amatorskie MTB + rekreacyjne starty w maratonach = zakup "topowego" 29"-era... ja tu sensu nie widzę ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

tia. No chyba że s****pieniądzami, to niech se kupuje co chce.

Ciągle słyszę, tekst typu: "jak już 29, to tylko topowy model" ale przecież ta zasada dotyczy każdej grupy rowerów...

a skąd pewność, że Przemysław E. jadąc na 26" wygrałby z nimi tego dnia?
Do bardzo technicznej jazdy nieco lepszy może być 26" z powodu mniejszej masy rotującej ale i tak generalnie 29" to przyszłość. Wystarczy popatrzeć na oferty firm. Kiedyś zaczął Gary Fisher a teraz każda firma ma wielkie koła w ofercie. Wielkie koło jest słabsze z uwagi na długość szprych, więc, jeśli w grę wchodzą duże przeciążenia to raczej 26". We wszystkich pozostałych sprawach typu zwykłe XC, maraton czy wreszcie rekreacja ze sportowym zacięciem, wszędzie tu widzę wyższość 29".
Bardzo długo jeździłem na 26" Authorze Traction i byłem bardzo zadowolony. Teraz jeżdżę na GF Cobia i jestem zadowolony jakby bardziej. Tu trzeba zaryzykować i pojeździć, bo rozważania ważne są ale jedynie praktyczna jazda prawdę ci powie.

a na mtbr coraz więcej tematów o powrocie z 29 do 26 cali.

29cali to traktory - wolne to i mułowate.

Jedyny sens dla 29 cali to widze u osób o wzroście > 185cm, którzy nie lubią jeździć zbyt agresywnie i nie jezdza po interwaowych trasach.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Napiszę jeszcze raz. Żeby ścigać się z czołówką krajową, to trzeba mieć 29era z górnej półki, żeby uprawiać amatorskie MTB, jakiegokolwiek 29era i nie koniecznie z górnej półki, 29er = komfort jazdy. W ramach tiuningu można odchudzić koła i opony - w zupełności wystarczy, żeby się pościgać i mieć z tego frajdę.
Czy przewaga 29era to 2% ? Nie wiem, być może mniej. W PŚ część zawodników po przygodzie z 29rami wróciła na 26" (głównie fulle). Myślę, że rower trzeba tak wybrać, by sprawiało to nam przyjemność z jazdy. Mi 29" odpowiada i tyle.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Panie i Panowie, tak sobie myślę ,że jakby 29-er był taki zajefajny ( niech będzie ze nawet ten z wyższej półki) i zjazdy i podjazdy i komfort lepszy .., to chyba zaniechano by produkcji rowerów na kołach 26.., no chyba że zostały by rozmiary dla tych ..niższych. ;) Przewiduje wielki powrót rowerów na kołach 26 calowych. Za jakieś 2-3 lata, ktoś nagle odkryje ze jednak sa optymalne :),.. a może nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę, że sformułowanie "Przewiduje wielki powrót rowerów na kołach 26 calowych. Za jakieś 2-3 lata..." może wypowiadać jedynie osoba, która pojeździła trochę na jednym i drugim rowerze. Ja czegoś takiego nie przewiduję i nie znam osoby, która pojeździła choć trochę na 29erze przez moment pomyślałaby o powrocie na 26". Im szybciej to zrozumiecie i przestaniecie sobie wyszukiwać powodów dla których może nie warto spróbować jazdy na 29erze, tym lepiej dla Was. Przemek Ebertowski był pierwszym zawodnikiem w krajowej czołówce, który na wiosnę pojawił się na kołach 29". Część rywali śmiała się z niego, a Brzózki zasypywali go pytaniami. Miesiąc później całe JBG-2 pojawiło się na dużych kołach. Ebert ich przekonał? Nie! Przetestowali i pokapowali się, że to im dużo daje. Oni mają kasę i mogą sobie dobierać sprzęt, więc dobrali. Tylko niech nikt nie mówi, że im sponsor kazał, bo oni najzwyczajniej w świecie kupują rowery u czeskiego dystrybutora Speca (oczywiście po innej cenie). W przyszłym roku zawodników z czołówki krajowej będzie więcej na 29erach, bo kolejni już sobie składają takie rowery.
Wystarczy poczytać nowości sprzętowe MTBnews.pl, na 10 newsów rowerowych to 9 dotyczy 29erów i nie jest to przypadek. Na świecie już nie inwestuje się w 26", chyba że fulle. Są bardzo nieliczne wyjątki. Niektóre firmy wycofały z oferty karbonowe rowery na 26" (Jamis, Rocky Mountain), są dostępne tylko 29ery.
Kilka lat temu miałem kolegów (zawodników), którzy namiętnie bronili hamulców V-break i nie dało się ich przekonać, że za jakiś czas będą tylko tarcze. Te same osoby mówią dokładnie to samo o 29erach, tylko, że ja ich już nie słucham, bo za 2 lata i tak spotkam ich na dużych kołach.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

W sumie 29 to nic innego jak 28, z szerszą felgą. Dawno temu już były rowery crossowe tzn. taki trekking bez błotników, z amorem i krótszą ramą oraz na teren z agresywniejszymi szerszymi oponami. Ja taki rower ujeżdżałem 2002/2003 i wspomnienia mam dobre z wyjątkiem krętych ścieżek technicznych gdzie takie koło po prostu jest nieporęczne. Oprócz tego daje się we znaki gorsza dynamika przez większy promień masy na kołach i wyraźnie czuć efekt żyroskopowy czyli przy szybkim skręcie jakby dodatkowy opór. No i rower jest siłą rzeczy trochę cięższy.
Tak więc wg mnie na ostre góry, XC bardziej 26", na spokojniejsze tereny, maratony bardziej 29".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie do końca się zgodzę z dynamiką. Jeżeli koło 26" i 29" będą miały identyczną masę, to nie będzie różnicy. Dzieje się tak ponieważ większe koło kręci się wolniej przy tej samej prędkości. Bezwładność masy rotującej względem promienia rośnie kwadratowo, tak samo jest z oporami przy większych obrotach, więc wychodzi się na 0 (większy promień, ale mniej obrotów).

Inna kwestia, że opony i obręcze 29" są po prostu cięższe i stąd ta "mułowatość".

29 to nie jest to samo co cross tylko z szarszą felgą. Piszesz o nieporęczności i to jest raczej cecha crossa a nie 29. Nie twierdze iż 29 jest tak samo zwrotny jak 26 ale pomiędzy 29 a crossem jest przepaść.

Porównaj sbie geometrię crossa gdzie kąt głowki to najcześciej 70 stopni podczas gdy w 29 to 71,5-72.
Do tego krótsze tylnie widły mniejsza baza kół. Zapewniam cie że te rowery maja zupełnie inny charakter. Wiem bo przesiadłem sie z crossa na 29.

No nie wiem. Przejrzałem ofertę Accenta, Authora, Meridy i Treka. Crossy mają kąt główki 71° +/- 0.5, MTB podobnie, 29er o około stopnia mniej.

Crossy są mniej więcej tak samo długie (baza kół) jak MTB, 29er dłuższe (baza oraz górna rura).

Kąty podsiodłowej praktycznie wszędzie takie same.

To zobacz jakie kąty i wymiary mają np felty czy spece.
Accent nie robi 29, author co wiadomo od dawna ma wlasnie crossową geo, Merida to nie wiem, a trek to trche inne podejście zakładające większy offset widelca i inny trail. I to własnie chęć zmiany trailu powodowało ostre kąty głowki - tak jest gdy widelec do 29er ma taki sam offset jak ten od 26 - ale sa widelce o innym ofscecie i wtedy można stosować bardziej płaskie kąty głowki.

W każdym razie w crosowe wielce mają typowy offset co powoduje iż sterowność jest mocno taka se. Pod drugie to nie wsadzi sie do crosa widalca 29 MTB bo jest za długi co spowoduje dalsze wypłaszczenie kątów.;
A po trzecie to nie wierze w te tabelki bo przesiadłem sie z crossa na 29 i imo różnica jest zasadnicza :D

Accent będzie miał w przyszłym roku: http://www.team29er.pl/start/ramy/490-peak29-pierwsz-odslona

29ery
Kross Level B6 - 71,5
Cube Reaction - 70-70,5
Centurion - 70,5-71,5
Poison - 71
Scoot Scale - 69,5
Orbea Alma - 71,5-72

Crossy
Kross Evado 5.0 - 71
Cube Cross, Nature - 71
Centurion - 71,5 - 72,5
Scoot Sportster 50 - 71-72,5
Orbea - ? nie chwalą się

Jak widać nawet w jednym modelu, w zależności od rozmiaru ramy, kat główki się zmienia. I mimo wszystko widzę tendencję raczej do mniejszych kątów w 29".

Też się przesiadłem z crossa (a raczej dodałem) na 29. Stary na ramie Accent Shannon i widelcem 60mm, nowy Author Instinct z widelcem 80.
Pierwsze metry, to "jaki ten rower niestabilny". Potem w lesie prawie wjechałem w drzewo po wewnętrznej, bo rower okazał się zwrotniejszy.

Tabelki tabelkami, a efekt końcowy nie zależy tylko od kąta główki :)

toć pisałem ze oprócz kąta główki ważna jest baza kół i długość tylnych wideł.
A ten accent to wyglada bardzo sensownie.

A 29 to od jakiego wzrostu jest sens brać?Mam 174cm i nigdy nie jeździłem na 29,ale wydaję mi się że bym dziwnie na tym wyglądał:)

Nie ma problemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

29ery nie są tylko dla wysokich. Dla przykładu Willow Koerber 1m57cm wzrostu i śmiga na dużym kole, z wynikami.
http://www.cyclingnews.com/features/pro-bike-willow-koerbers-subaru-trek-trek-superfly-elite

Heather Irmiger, kolejna zawodniczka teamu subaru - trek z powodzeniem ścigająca się na dużych kołach, ma niewiele ponad 160cm wzrostu.

No i zobacz jakie cuda musieli wyczyniać, żeby jej dać wystarczająco nisko kierownicę - jaki mostek + modyfikacja widelca.

29ery u osób niższych niz 180cm wyglądają zabawnie, a poniżej 170cm wręcz komicznie :) Jakby kolarz pożyczył rower od starszego brata hehe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

w maju 2012 odbędzie się tydzień testowy Treka w dre rowery. Wtedy każdy będzie mógł się przekonać jak jeździ się na topowych 29erach na treningach i w warunkach wyścigowych. Pozdrawiam.

Tu jeszcze bardziej ekstremalny przykład modyfikacji w celu obniżenia kierownicy:
http://www.cyclingnews.com/features/photos/pro-bike-emily-battys-trek-superfly-elite/185588
http://www.cyclingnews.com/features/photos/pro-bike-emily-battys-trek-superfly-elite/185587
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

To dla drobniejszych może 650b?
Ale wtedy to już nikt nie wiedziałby co brać ;)

troche sobie poczytalem i mam pare wnioskow-jak w czolowce swiatowej XC mowia, ze 29' jest szybsze to tak pewnie jest,ale czy przecietny zawodnik (nie boje sie stwierdzic, ze 97% trenujacych na powaznie ludzi w PL) jest w stanie wykorzystac te 2% ?watpie...
czy Przemek E. wygralby jadac na 26' ? nie nam to oceniac, ale jak ktos powiedzial-jezdzic nie wazne na czym, wazne jak..np. Bartek B. jadac w Murowanej G. na starym, metalowym sztywniaku, rozniosl w puch caly peleton na mega-kevlarowych, wynalazkach - jasno to pokazuje :)
a fakt, ze dla Przemeka a sam sezon byl,ze wzgledu na klopoty zdrowotne, dosyc ciezki (wygral w tym sezonie zdaje sie tylko 2 razy, na poczatku sezonu, na nizszej rangi zawodach) to powiedzialbym, ze na 26' czy na 29' tutaj wyniki pozostalyby identyczne.....2% teoretycznej przewagi nic w takich ukladach nie daje, jak zawodnik nie jest w 100% dyspozycji...zakladam, ze jak ktos wygrywa z przewaga 0.5 minuty, zrobilby to na zarowno na 26' jak i na 29'...a jak mniej ? to decyduje dyspozycja dnia, troche szczescia...i moze troche tych 2% z 29' sprzetu :-)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

nic dodać, nic ująć!

Bartek B. jadac w Murowanej G. na starym, metalowym sztywniaku, rozniosl w puch caly peleton na mega-kevlarowych, wynalazkach - jasno to pokazuje :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie można opierać opinii o danym rowerze na podstawie faktu, że ktoś kogoś na danych zawodach pokonał. W Murowanej Ebert był po ciężkich antybiotykach, zdaje się na 5 km przed metą był jeszcze pierwszy z Czarnotą, a potem złapały go skurcze, bo jechał bez picia od godziny (w dodatku jechał na ciężkich kołach od turystycznego roweru), a Bartek jechał cała trasą na kole i na końcówce wyskoczył. Czy na tej podstawie można wnioskować jaki sprzęt wydaje?
Najlepiej porozmawiać z kilkoma zawodnikami i posłuchać ich na żywo. Banachy i Halejak też intensywnie myślą nad 29erami, ale ich sponsor Corratec nie wyprodukował jeszcze lekkiego roweru, więc im ta przesiadka się nie opłaca.
29ery są lepsze, ale więcej z nimi problemów - ciężko dobrać sprzęt, aby to było dość lekkie geometrycznie pasowało do wzrostu. Jeśli ktoś ma kasę i motywację, to nie będzie żałował zmiany.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

BTW Banachy jeżdżą w teamie Mróz a nie Corratec. Cała czołówka światowa jeździ na 29, ale tam są inne zasady niż w sporcie amatorskim. Sponsor czyli szef daje rower i nie ma dyskusji. Spór 26 czy 29 przypomina spór czy ładniejsze są blondynki czy brunetki, czy japońskie auta są lepsze od niemieckich, czy pozyca misjonarska jest lepsza od tej na pieska.....

muezin nie team a SPONSOR Corratec,a to jest różnica :)

"na pieska" - zdecydowanie!! wolne rece, wiec mozna zmieniac kanały w TV :)
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niebawem pojawi się artykuł na temat porównania roweru 26 i 29 w warunkach bojowych. 2 zawodników Treka Gdynia sprawdzili to na własnej skórze. Rowery miały identyczną masę, i co najważniejsze koła ( czyli masa rotująca ) ważyły dokładnie tyle samo.
Na koniec na trasie testowej wykonali okrążeniach na swoich wyścigowych rowerach.
Wyniki są dość ciekawe, zapraszamy wkrótce.

Tak samo jak wy mieliśmy dylemat pozostać przy 26, czy jednak 29 ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bartosz na początku pracował w ucieczce (halejak, Kaiser, Czarnota, Banach R., Banach B., Piasecki) nie oszczędzając się. Później grupa pościgowa w składzie Ebertowski, Jajonek i Janowski dogoniła nas. Przed Dziewiczą Górą wszysyc jechali spokojnie. Przed najcięższym fragmentem trasy Halejakowi spadł łańcuch i nas przyblokował. Bartosz sam gonił czołówkę przez blisko 5km. Dogonił, odpoczął i wygrał...proszę nie kłamać, że jechał na kole. Rower stoi u mnie w takiej samej konfiguracji co na Murowaną. Jeżeli ktoś chce zobaczyć jak ta maszyna spisuje się w terenie to chętnię użyczę na trening. Najlepiej na zawody niech przejedzie na kole wyścig i wygra......Powracając do tematu dla większości zawodników/ rowerzystów rozmiar koła nie ma znaczenia szczególnie podczas wyścigu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

No wlasnie! Chcialem spieszyc z wyjasnieniem! Dobrze Robert, ze mnie uprzedziles! Co za ludzie..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

Maja W. napisała :http://majawloszczowska.pl/news.php

"Jako jedyna zawodniczka z całej stawki startowałam na 29-tce. Zachęciły mnie do tego bardzo pozytywne efekty treningów w Livigno i przede wszystkim zejście z wagą do 9,2 kg (przy cięższym wariancie opon). Rower sprawdził się fantastycznie, choć niewątpliwie jeszcze brakuje mi objeżdżenia na nim. Świetnie czułam się na płaskich odcinkach oraz zjazdach, bez różnicy w stosunku do 26 cali na podjazdach, nieco brakowało mi pewności na wirażach. Z rundy na rundę było jednak coraz lepiej. Wyścig na 29-erze był dla mnie ważnym testem w kontekście Mistrzostw Świata, gdzie na 99% wybiorę właśnie duże koła."

Już dawno nie aktualne od wczoraj!
"Maja Włoszczowska przesiadła się z powrotem na rower z kołami 26-calowymi. W mistrzostwach świata w Champery, gdzie zdobyła srebrny medal, jechała na 29-calowych. Zawodniczka wciąż się waha na jakim rowerze startować na igrzyskach w Londynie.
- Właśnie sobie przypominam, jak się jeździ na 26-calówce. Wprowadzam nowinki, testuję rower z jedną tarczą z przodu i z elektryczną przerzutką na tylne koło. Przyznam, że nie wiem, które koła, większe czy mniejsze, wybiorę na olimpiadę - powiedziała Włoszczowska."
na Onet.pl

bez sensu brac w ogole pod uwage to na czym jezdzi Majka, to zupelnie inna bajka niz to, co mozna kupic w sklepie..sprzet w 100% dopasowany do zawodniczki i przygotowany w stopniu nieosiagalnym dla kazdego na tym forum - no chyba, ze wywalenie ponad 35tys zl. na rower, to normalka i robi to kazdy...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

przy okazji Aki fajnie rymujesz :-)

yoyoyo:-)
dobrze gada! ziom
po co komu 29' złom

wystarczy 26' na kole
a w XC kazdemu wpier**le :-)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

a jaka będzie trasa - bulwar w Gdyni pod 29 , czy TPK pod 26?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Idźmy na całość. Dlaczego ograniczać się do 29?? Tu świetny przykład zastosowania 36":
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fYt6IqaHk_Q#!

http://www.mtbnews.pl/content/view/3346/1/

Polecam poczytać
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

noo to teraz wszyscy się przesiadamy na 29-ery, ..13 sek na około 3 km.. - Konwa, Włoszczowaksa - uważajcie !!! ;);)

bardzo proszę o podanie kolejność jazdy i czasów sprawdzianu? To dość istotne.

Bez względu w którą stronę jest korzyść, to kilkanaście sekund jest pomijalne na tym dystansie. Tym bardziej, że porównanie nie jest obiektywne. Gdyby to była minuta czy dwie - to "coś" by się można w tym doszukać...

zwykły marketin te 29 cali, ale kupujcie :) może osprzet dzieki temu bedzie tańczy do 26
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z tego co pamiętam to pierwszy jechał 29er a dzień później 26", warunki pogodowo-terenowe identyczne, pora dnia ta sama, wyższe tętno było na małym rowerze. 13sek na takiej małej rundzie to wbrew pozorom dużo czasu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

takie porównanie to żadne porównanie :(

jasne, że najfajniej by było jakby różnica wyniosła 2 minuty i nie byłoby się nad czym zastanawiać. Jest ona jednak mniejsza i zapewne są jakieś zakłócenia, ale dla mnie najważniejsze jest, że duży nie był wolniejszy a dawał nieporównywalną pewność i komfort. Na fragmentach zjazdu na filmie widać nawet, że zdecydowanie mniej trzęsie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

to jeszcze fulla przetestujcie :)))

dwa przejazdy to trochę mało. Nie wiadomo w jakiej formie był tester może zmęczył się tym przejazdem na 29 i nie był wypoczęty na drugi dzień. te 13 sek to być może wynik podświadomości. Wszyscy trąbią, że 29er jest szybszy i to działa na "głowę". Przejazdów trzeba zrobić 10!! wtedy można wyliczyć jakąś średnią. IDEA testu znakomita, pomysł świetny, realizacja słaba. Może zaprzęgnijcie Eberta w ramach treningu zrobi po 10 okrążeń na jednym i drugim rowerze i wtedy coś na ten temat będzie można powiedzieć więcej.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zdecydowaliśmy się na krótką pętlę dzień po dniu właśnie po to, żeby przejazd nie miał wpływu na zmęczenie. Wysiłek 20-30min na pewno wpłynąłby na drugi przejazd, tak samo próby 10 okrążeń przez 10 lub 20 dni. Zaś nasze 8min raczej nie zaburzyło regeneracji. Podświadomość? Czemu nie? Skoro dzięki niej jedzie się lepiej, to też dobrze. Wiem, że test ma kilka wad, ale ja mam swoje wnioski i wiem, czego chcę od nowego roweru. Prawdziwym i obiektywnym testem będzie sezon 2012. Ebert na 26? Raczej już niemożliwe:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

13 sek. to faktycznie mało..mam swoja petle w lesie na karwinach (ma 7km) gdzie kiedys notowalem swoje okrazenia i bylo tak, ze na tym samym rowerze notowalem czasy z rozrzutem okolo 20-30 sekund, a czasem i wiecej chciaz trase znalem na pamiec,a przejazdy robilem 2 razy w tyg. po 4 kółka...jestem przekonany, ze przy takiej malej roznicy decyduje dyspozycja dnia.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lepiej już by było wykonać taki test robiąc naprzemienne kółka: rowerem 26, następne rowerem 29, rowerem 26, 29, 26, 29. I innego dnia powtórzyć procedurę, zaczynając jednak od 29/26/29... zmęczenie rozłożyłoby się rowno.

test trzeba było wykonać na lżejszych kolach 26 a nie je dociążać.... Mało przydatny test....

przesiadlem sie na 29 cali miesiac temu i to byla najlepsza decyzja w rowerowa w zyciu! jestem zachwycony tym jak inaczej jezdzi sie na 29. na nowo poznaje przyjemnosc z jazdy w terenie. ABSOLUTNIE POLECAM !

Widziałem rok temu rower na kolach 36 cali, może to jest przyszłość, albo przynajmniej 32? ;)

i po drabince będziesz wchodził na niego:)

Jeżdzę przeważnie po bezdrożach i lasach to nigdy nie zamienię górala na koła 29

A miałeś okazję choć raz się przejechać?
Inna sprawa, że mając ramę 17" lub mniej dziwnie by to wyglądało.

Maja Włoszczowska ma chyba ramę w rozmiarze 15 lub 16.... wszystko da radę... jak tylko będę miał możliwość to przetestuję jakieś 29. Zapisałem się na testy u kilku producentów (dystrybutorów), ale się nie odzywają :/

ja tez bylem w grupie na NIE, ale wystarczylo, ze raz sie przejechalem po lokalnej wymagajacej trasie i nastepnego dnia zamawialem juz nowy rower.

też bym się przejechał i przekonał na własnej skórze.
Może ktoś pożyczy na godzinkę za zgrzewę...izo :)

Inne tematy z forum

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...