Cabaret

Temat dostępny też na forum: Cabaret
Opinie do spektaklu: Cabaret.
CABARET

Na całym świecie szaleje kryzys finansowy. Kolejne przedsiębiorstwa ogłaszają bankructwo. Liczba samobójstw wśród zrujnowanych inwestorów rośnie lawinowo.
Brzmi znajomo? Zgadłeś - znajdujemy się w Berlinie, jest 31 Grudnia 1929 roku, za około dwa miesiące Czarny Czwartek na Wall Street zniszczy marzenia i nadzieje tysięcy ludzi. Jednak w klubie Kit Kat w Berlinie nie ma śladu ...
Przejdź do spektaklu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

????

Przedstawienie jest kierowane do młodzieży gimnazjalnej i starszej, a wstęp od 18 lat?

wstęp od 18 lat tylko po 18:00 - jest to lokal, w którym otwarty będzie bar i sprzedawany alkohol.

Będę na pewno! Na MTC zawsze warto! :)

a spektakle dla szkół są w godzinach zajęć lekcyjnych

Występ jest kierowany do gimnazjalistów, którzy trochę sobie przedłużyli edukację w tejże szkole ;).
Mi to nie przeszkadza będę na pewno.

:D

Muszę to zobaczyć !! KONIECZNIE !!!!

czym sie różnią spektakle o 14 i 18?

Już było to wytłumaczone - spektakle same w sobie nie różnią się niczym. Po prostu po 18.00 w Kwadratowej będzie otwarty bar (znajdujący się przy samej scenie) i będzie sprzedawany alkohol i z tego powodu osoby niepełnoletnie nie zostaną wpuszczone do lokalu.

kierowane do gimnazjalistów,ale wstęp wyłącznie dla osób pełnoletnich... ale o co chodzi???????????

idealny pomysł na walentynkowy wieczór:)

odpowiedzi

chodzi o to, ze o godzinei 14, moga wejsc szkoły, grupowo,. ktore wykupia bilety... a po 18 juz wyłacznie pełnoletni...
mysle, ze ejdnak warto sie wbrac ;0

Chodzi o to...

... klub Kwadratowa nie wpuszcza osoby niepełnoletnie na imprezy ze wzg. na sprzedawany alkohol, dlatego po 18 wstęp mają tylko dorośli. Treść spektaklu jest TAKA SAMA o wszystkich godzinach.

czarny czwartek w 1930?

nie chce sie czepiac ale skoro jestesmy w berlinie w grudniu 1929 to jak moze byc czarny czwartek za dwa miesiące, skoro on był w pazdzierniku 29... dziwne...

pomyłka w tłumaczeniu

Witam.
Masz absolutną rację. Pomylił się tłumacz. Na stronie Maybe jest napisane: "- it's Berlin and it's December 31, 1929, just two months after the Wall Street Crash that destroyed so many lives, dreams and hopes."
Czyli data jest prawidłowa.
Postaramy się poprawić ten karygodny błąd w tłumaczeniu.
Pozdrawiam i dziękuję za czujność,

spoko

spoko - tak własnie myslałem - a w czwartek za tydzień z checią się wybiorę... Tematyka wydaje się jeszcze ciekawsza niż w innych spektaklach MTC, a poza tym wy byle czego nie robicie... pozdrawiam i do zobaczenia.
Aha sa może gdzies dane dotyczące obsady?

Obsada

Pełna obsada jest wymieniona w programach, ale i tu informacja może się znaleźć :)

Sally Bowles - Renata Kozoń/Joanna Knitter
Clifford Bradshaw - Paweł Kaczmarek
EMCEE - Paweł "Grzyb" Drożdż
Fraulein Schneider - Magda Pobłocka
Herr Schulz - Zbigniew Weinar (poza 21.02 - rolę Schulza gra wtedy Jarek Ziętek)
Ernst Ludwig - Kuba Łopatka
Fraulein Kost (Lulu) - Joanna Wolska

Poza tym ludzie z Kit Kat Klub: Ania Bocheńska, Ala Giętkowska, Beata Gazicka, Ania Lipska, Daria Zaradkiewicz, Marek Elsner, Krzysztof Świerzyński i Jakub Kulas.

Coś jeszcze? :)

do zobaczenia

Dzięki, chyba już wszystko :)

uzywanie swastyki

jest zabronione

anglicy

jak zwykle sciemniaja historie zapomnieli jak traktowali niegodnie Polakow bohaterow wojny wstyd sciemniacze jak mowia francuzi

Cabaret

Rewelacja! Wspaniałe widowisko! Miło spedzilismy wieczór! Cieszy fakt, ze mlodzi ludzie maja madre zainteresowania! Brawo!

nie jest zabronione....zabronione jest propagowanie symboli faszystkowskich....a tutaj nie jest to uprawiane;)

Jest zabronione, owszem! Ale wyobrażasz sobie film o faszyźmie bez tego symbolu? Co mają mieć gestapowcy na mundurach?

Dokładnie - to nie jest propagowanie faszyzmu, tylko reklama spektaklu o czasach gdy szerzył się on w Niemczech.

A co do samej swastyki, to polecam poczytać trochę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Swastyka

Rewelacja!

Po raz kolejny Maybe pokazalo klase! Profesjonalne teatry trojmiejskie moga sie od nich uczyc! Na pewno wybiore sie jezcze ze dwa razy. Aktorzy spiewaja pieknie, muzyka gra na najwyzszym poziomie. POLECAM!

To idź załóż koszulkę z Che!

swastyk

zabronione jest rozpowszechnianie treści faszystowskich, a tego na pewno Cabaret nie czyni. wręcz odwrotnie. przyjdź, zobacz i wtedy się wypowiadaj. pozdrawiam!

gimnazjalisci nie sa pelnoletni

wiec niech sie zdecyduja czy dla gimnazjalistow i starszych czy wpuszczaja pelnoletnich. bez sensu.

Bez sensu jest to, że osoby nie umieją czytać ze zrozumieniem. Osoby niepełnoletnie MAJĄ WSTĘP NA PRZEDSTAWIENIA PRZED GODZINĄ 18, PO TEJ GODZINIE JEST OTWARTY BAR A POLITYKĄ (bardzo słuszną zresztą) KWADRATOWEJ JEST NIEWPUSZCZANIE OSÓB NIEPEŁNOLETNICH DO KLUBU ZE WZGLĘDU NA SPRZEDAWANY ALKOHOL.

Ciekawe ile jeszcze osób napisze coś na ten temat.

A wredna_do_bólu powinna słowo wredna zmienić na inny przymiotnik, który przez grzeczność nie napiszę.

świetny spektakl

Widziałem już kilka produkcji Cabaretu + film.
Ale spektakle Maybe Company zachwyca świeżością i bardzo profesjonalnym wykonaniem. Świetne numery grupowe (kolorowe, dobre aranżacje), MC +++, Sali +++, Szulc +++++!!!!, Frojland Sznajder ++, reszta zespołu też zasługuje na pochwałę, bo te dwie godziny mineły w przybytku WYSOKIEJ kultury.
BRAWO !!!

Świetne!

Doskonały spektakl! Poruszający duet - Freulein Schneider i Herr Schultz! Świetne aranże, akordeon zastępuje połowę orkiestry. Master of Ceremony - doskonały! Każda z ról zagrana wspaniale. Sceny kabaretowe żywiołowe, kameralne wyważone. ,,Tomorrow belongs to me'' ciary na plecach wywołuje... Dobre wstawki filmowe. Ogólnie - rewelacja!

to chyba nie byles w muzycznym

'troszeczke' moga sie od nich nauczyc MTCowcy

Porównaj środki, jakimi dysponuje Teatr Muzyczny, a jakimi MTC. "Cabaret" w wykonaniu Maybe to najwyższy poziom osiągalny w takich okolicznościach przyrody, co więcej, obiektywnie to jest poziom bardzo, bardzo wysoki. Byłam, widziałam, bawiłam się świetnie i bardzo polecam.

?

Te pochwalne komentarze piszą chyba znajomi ekipy. Ja wybrałem sie z dziewczyną na Cabaret w walentynkowy wieczór i żałuję, że go straciłem. Po co robić spektakl, który obejrzeć może tylko 1 rząd? Z kolejnych nie było widać NIC. Znudziło mnie oglądanie głów widzów przede mną, a siedziałem w 5 rzędzie. Część aktorów grała w sposób drewniany (zwłaszcza dziewczyny z kabaretu) albo miała problemy z angielskim. Jasny punkt Cabaretu to wodzirej, mistrz ceremonii. Był najlepszy.

Nie powinieneś mieć większych problemów z oglądaniem spektaklu, ponieważ żadna ze scen nie buła na poziomie podłogi. Na widowni mogło być parę martwych punktów, ale bez przesady, w 5 rzędzie powinieneś mieć przynajmniej zadowalającą widoczność (no chyba, że jesteś wyjątkowo niski, a przed tobą siadł ktoś wzrostu MC Kit Kat Klub).

Wspaniały wokal, docierający do emocji, umysłu, serca...przepelniający swoją magią cały Berlin. Moje uszanowanie dla Mistrza Ceremonii, który w swój jakże niepowtarzalny sposób zasilił energią i optymizmem całą publiczność. Z całą pewnością numer z małpą nie zostawił obojętnym żadnego widza. Oddzielne podziękowanie dla orkiestry!!! Jeżeli chodzi o widoczność..niestety muszę potwierdzić, że była ograniczona. Bardzo żałowałam, że nie mogłam do konca zobaczyć bocznej sceny. Dziękuję za wspaniałą zabawę!

:P maniacy!

Toż to poganski znak pomyslnosci i sloneczka ! :P
Nawet na polskich medalach przedwojennych wystepowal.
Ten znak jest starszy niz mlodzi czerwoni.
To ze faszyzm jest zbrodnicza mutacja socjalizmu i korporacjonizmu to inna sprawa i nalezy potepiac. To tylko symbol, nie mniej zbrodniczy jak sierp i mlot czy podobizna Che.

OK, Muzyczny to wyjatek, przyznaje, ale reszta to dno i nie zaprezentowali nic godne uwagi od dluzszego czasu. A amatorzy, widac, potrafia wiecej,

Extra, super, rewelacja!!!!

Dawno nie byłam na żadnym spektaklu MTC, ale ze wszystkich kilku, ktore dotad widzialam ten jest moim zdaniem najlepszy. Wspaniale piosenki, duzo smiechu, dobra gra aktorow i wspanialy spiew (pozazdroscic niektorym takich glosow i latwosci spiewania). SUPER! Ciesze sie, ze poszlam. Na pewno wybiore sie na nastepne!!

Mi się tam podobało!

W moim osobistym rankingu ten spektakl przebili przegenialny Rent.
Może Sally ciut za mało brytyjska i czasem źle położy akcent. Szczegóły!
Mi
Wątpię też, by obsługa MTC miała aż tylu znajomych piszących przychylne komentarze.

ogólnie ok, ale są 2 "ale". po pierwsze jeśli nie siedzi się w pierwszym rzędzie, to mało co widać, chyba, że plecy innych oglądających(a raczej słuchających), po drugie nie podobało mi się jak pod koniec oklaskuje się aktorów a w tle wisi swastyka, powinno się ją wcześniej zasłonić,ale może to tylko ja się czepiam. w każdym razie było to dla mnie jakieś takie rażące. aczkolwiek sądzę, że i tak warto było się wybrać:) scena z małpą niezapomniana:)

sprostowanie

Naszym niedopatrzeniem było, że dziś swastyka nie została zasłonięta. Zawsze jeden z Kit Kat Boys ją zakrywał. Chyba emocje dzisiaj nas poniosły i zapomnieliśmy o tej ważnej kwestii.
Dziękujemy za czujność i pozdrawiamy,

Dzięki :-)

Bombowa sztuka.Miejsce bardzo dobrze dobrane.Mały minus za język niemiecki. Oskar dla MC,małpy,kitkatgirls i Rozi:)

A ludzie nadal noszą koszulki z Che i napisem CCCP

Nie zgadzam się. Ja także miałam ograniczoną widoczność (czwarty rząd). Przy wzroście 1,65 cm można się było zirytować.

Dobre było ale mało! Ciekawy, zajmujący spektakl. Bardzo zabawny a zmusza do myślenia. To prawda - ważne żeby zająć miejsce jak najbardziej z przodu. Pod względem muzycznym, jak i oczywiście aktorskim, byłam bardzo mile zaskoczona, choć jestem wymagającą osobą. Polecam!

Brawo!!!!

Siedziałam w drugim rzędzie i tylko trochę musiałam głowę przekręcać. Ci z tyłu mieli gorzej. Jednak spektakl super. Brawo za śpiew i znakomite opanowanie sztuki. Warto było zaaranżować sobie takie spotkanie.

dobra rada

Radzę zajmować miejsca z przodu i koniecznie z lewej strony! My mieliśmy z prawej i niestety dużo straciliśmy. Mistrz Ceremoni rewelacja!!! Właśnie z jego udziałem sceny są najlepsze.

srodki srodkami

ale jest co robic. po pierwsze: nauczyc sie mowic po angielsku. jak sie udaje, ze mowi sie po angielsku z niemieckim akcentem, to najpierw nalezy nauczyc sie mowic poprawnie po angielsku, zeby cokolwiek widz mogl zrozumiec.

w jakim języku?

byłam na Cabaret jak MTC wystawiało go kilka miesięcy temu w kwadratowej.

genialna interpretacja, świetnie się bawiłam.
sztuka oczywiście po angielsku, bo taki jest zamysł MTC.

ale czy w związku z przeniesieniem się na deski wybrzeża zmieniło się coś może?
chciałabym po prostu zabrać rodziców, a oni po angielsku ani me ani be ;)

proszę o odpowiedź tego kto już był i widział ;)

język angielski

Witam.

W Teatrze Wybrzeże spektakl również będzie wystawiany w języku angielskim.

Pozdrawiam.

REWELACJA !!! Polecam !!!

BYłam na 17.00 w Teatrze Wybrzeże.... moim zdaniem extra ...(mimo,że nie znam języka angielskiego)......!!!!

RE-WE-LA-CJA

Willkommen, bienvenue, welcome!
Fremde, etranger, stranger.
Gluklich zu sehen, je suis enchante,
Happy to see you, bleibe, reste, stay...

Mam nadzieję że to nieostatnie wystawienie Cabaretu. Zdecydowanie zasługuje na wiele, wiele powtórek. Brawa dla Herr Schultza, Fraulein Schneider (w innym świecie Wasza miłość miałaby szansę), oczywiście dla eMCee, który regularnie "steals the show", dla utalentowanej pani reżyser Sally Bowles, podziękowania dla producenta Tadeusza Z. ...mam wymieniać dalej?
"There was a cabaret and there was a master of ceremonies and there was a city called Berlin in a country called Germany. It was the end of the world...and we were fast asleep...."

Inne tematy z forum

Komedia odlotowa, czyli lumbago (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Komedia odlotowa, czyli lumbago . JOHN GRAHAM LUMBAGO (A slip of the...

Psi Patrol Live "Wielka piracka przygoda" (4 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Psi Patrol Live "Wielka piracka przygoda" . DRUŻYNA POWRACA! Psi Patrol...

Ciemności kryją ziemię (3 odpowiedzi)

Opinie do spektaklu: Ciemności kryją ziemię . CIEMNOŚCI KRYJĄ ZIEMIĘ Na podstawie powieści...