Całoroczny stok narciarski w Gdańsku? Są dwie lokalizacje

Opinie do artykułu: Całoroczny stok narciarski w Gdańsku? Są dwie lokalizacje.

Całoroczne stoki narciarskie z powodzeniem funkcjonują w Poznaniu i Warszawie, obecnie także Gdańsk analizuje możliwość jego budowy. Właśnie wybrano dwie lokalizacje: pierwsza o długości 450 m - przy ul. Starogardzkiej na Oruni, druga krótsza - o długości 150 m, ale bardziej stroma - niedaleko ul. Potokowej w Brętowie. Koszt budowy szacowany jest na 25 - 37 mln zł, a termin realizacji nie wcześniej niż za 6 lat.

Po ubiegłorocznych prośbach połączonych sił gdańskich radnych Łukasza ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

NCMS. Tor-widmo. I DOBRZE.

Co do NCMS - wieść gminna niesie, że wycofano się z pierwotnego pomysłu na inwestycję (tory wyścigowe + salony samochodowe), ale najpierw przemielono grubą kasę na konferencje, obiady, zagranicznych projektantów, poszło z Fundacji Rozwoju Gdańska, rządził tam wtedy obecny wiceprezydent Grzelak. Pomysłodawca zamieszania, radny Zdanowicz,dealer samochodowy, chciał tam robić jazdy testowe swoich Subaru, tanio bo na państwowym gruncie. Najwyraźniej nie może usiedzieć spokojnie, teraz będzie budować stok narciarski - nachylenie 3%, to Subaru pod górkę da radę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

kolejny pisowski troll. Przed wyborami będą coraz aktywniejsi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Armatura potrzebują dwóch rzeczy - mrozu i wody.

piękna inicjatywa, ktoś im kazał, czy sami się naćpali ?

muszą rzucić wszelkie używki, to szkodzi zdrowiu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

przy Starogardzkiej buduje Gdańsk

Osiedla wzdłuż Starogardzkiej buduje nie Pruszcz, tylko deweloperzy z Gdańska ("wymarzona lokalizacja" - w sąsiedztwie drogi wojewódzkiej 222, dróg krajowych S6 i S7, toru motocrossowego oraz dwóch linii wysokiego napięcia, z beznadziejną komunikacją). Pruszcz od zawsze przeznaczał tereny, gdzie powstają osiedla, na mieszkaniówkę, Gdańsk uchwalił plan zagospodarowania dopiero w 2007, pod krypto- nazwą "Centrum sportu i rekreacji", sporty motorowe były dodane drobnym drukiem w głębi tekstu.

To chyba żarty.... 150 m stoku... Ręce mi opadły
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czy osoby, które dały kciuk w dół są w stanie odpowiedzieć czy będą to stoki naśnieżane przez cały rok, a zatem w klimatyzowanych halach, czy raczej igelitowe? Nie znalazłem tej informacji w artykule.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Robić ale z głową!

Nie chcę się mądrzyć ale wydaje mi się, że istnieją w Gdańsku lepsze miejsca na stok. Mam na mysli Trójmiejski Park Krajobrazowy. Chodzę tam i widziałem dużo lepsze potencjalnie miejsca. A położenie wśród lasów - bajeczne, zwłaszcza zimą! Ukształtowanie terenu w Gdańsku sprzyja takim pomysłom i nie widzę większych problemów by istniał więcej niż jeden stok, tyle że naturalny jak w Sopocie a nie całoroczny. Ewentualnie ten całoroczny plus jeden-dwa zimowe. Koszty budowy stoku naturalnego są minimalne - w zasadzie o ile jest własność ziemi na odpowiednim terenie to tylko koszt usunięcia zieleni. Zimy ostatnio słabe - więc armatki potrzebne. Te mógłby posiadać np MOSiR i wypożyczać. Podawany koszt całorocznego stoku jak dla mnie szokujący ale jeśli już miałby być, to tylko w wersji dłuższej a prostszej, gdyż powinien służyć zwłaszcza do nauki jazdy. Większość Polaków nie umie jeździć na nartach... Do tego taki stok idealny - wyobraźmy sobie szkółkę narciarską w lecie, w wakacje w lekkich strojach gdy na szkolenie można poświęcić cały dzień a nie marznąć na mrozie... Zwłaszcza w kontekście małych dzieci. Szkoły mogły by organizować tam zajęcia w ramach lekcji w-f analogicznie jak robi się z zajęciami na basenie. Przy odpowiedniej realizacji pomysł ma sens.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tylko Paweł Adamowicz jest gwarantem wolności i demokracji w Gdańsku.

Teraz Paweł Adamowicz oprócz wolności i demokracji da nam również stok narciarski na 450m. Czy to nie cudowne? O jak mi bloooogo!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

To jest Miś, nie chcesz Misia, nie komentuj, ale daj piątaka.

SUPER to uatrakcyjni ofertę turystyczną Gdanska

Bardzo dobry pomysł. W Trójmieście nikt nie będzie się nudził przez cały rok. Dzieciaki będą mogły uczyć się jazdy na miejscu a dorośli będą mogli przygotowywać się do sezonu w Alpach lub Dolomitach.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

basen

Nie jest problemem wybudować basen, tym bardziej, że UE pomaga. Problemem jest utrzymanie. Ogrzewasz a ciepło w dużej części wyrzucasz poza budynek bo musisz wentylować. Dlatego nikt nie stara się o nowe. To skarbonka bez dna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dawno Cię tu nie widziałem g@llux

pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

A tekst przeczytany? Myślisz że latem będzie śnieg?

Ogarnij się. Całoroczny czyli igielit, nie musi być śnieg. Pomyśl nim napiszesz

Stok

150 metrów to naprawde nie ma sensu!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0