Centrum Dziecka i Rodzica - czego byście oczekiwali?

Witam,

Zamierzam otworzyć na Karczemkach Centrum Dziecka i Rodzica łączące w sobie punkt opieki dla dzieci w wieku przedszkolnym (docelowo ma to być punkt przedszkolny) ze szkołą językową (dla dzieci i dorosłych). W przygotowaniu jest ciekawa oferta nie tylko w ramach opieki i wychowania dla dzieci, ale także w ramach zajęć/ programów dodatkowych dla dzieci i rodziców np.: zajęcia językowe dla rodziców, którzy nie mają gdzie "zagospodarować" swoje pociechy na czas zajęć itp.

Chciałabym ofertę jak najlepiej dostosować do zapotrzebowania lokalnej społeczności, tak więc mam kilka pytań z zakresu potrzeb i oczekiwań mieszkańców Karczemek, Kiełpina i Kokoszek - będę wdzięczna za jak największą liczbę odpowiedzi.

1) w jakich godzinach punkt opieki powinien pracować, tak aby odpowiedzieć na wasze potrzeby :
a)7-13;
b) 8-13,
c) 8-14,
d) 7-17;

2) na ile godzin dziennie chcielibyście pozostawiać dziecko pod opieką opiekunów- animatorów (wykszt. pedagogiczne)?

3) czy bylibyście zainteresowani nauka j. angielskiego? W jakich godzinach najchętniej uczęszczalibyście/lub Wasze dzieci na kursy?

4) czy chcielibyście uczyć się innego j. obcego? jakiego (np.rosyjski?)

5) czy bylibyście zainteresowani nauką j. angielskiego dla najmłodszych - metodą podobną do metody HelenDoron?

6) czy bylibyście zainteresowani zajęciami typu j.angielski rodzice+ dzieci (wspólne zajęcia) lub rodzice + dzieci (gwarantujące opiekę dla dziecka na czas zajęć rodzica)?

7) na jakiego typu zajęcia dodatkowe chcielibyście uczęszczać regularnie:
a) decoupage;
b) fitness;
c) scrapbooking;
d) warsztaty muzyczne dla dorosłych i dzieci (nauka gry na gitarze, nauka gry na keyboardzie)
e) zajęcia plastyczne dla dorosłych, dzieci
f) pilates
g) joga
h) spotkania mam z malutkimi dziećmi do lat 1,5-2 (gimnastyka mamy i malucha, warsztaty dla mam o różnorodnej tematyce)

8) czy bylibyście chętni do udziału w okresowych warsztatach i spotkaniach:
1) psychologia dziecka -warsztaty psychologiczne dla rodziców;
2) warsztaty z wizażu;
3) warsztaty z makijażu;
4) warsztaty rozwoju interpersonalnego
f) zajęcia- warsztaty dla dzieci (i rodziców) poprawiające koordynację ruchową, manualną, umiejętność nawiązywania relacji w grupie rówieśniczej; zwiększające samoświadomość dziecka; uczące asertywnego wyrażania emocji; teatrzyki; wystawy plastyczne dla dzieci; dogoterpia; językowe - tematyczne;

Dziękuję z góry za odpowiedzi i wszelkiego rodzaju sugestie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Centrum Dziecka i Rodzica - czego byście oczekiwali?

super pomysł trzymam kciuki aby cos takiego w niedalekiej przyszłości powstało na naszym osiedlu
a jaka lokalizacja konkretnie?

co do godzin otwarcia mysle ze 7-17 jak to ma byc punkt przedszkolny to inne godziny sa po prostu za krótkie, gdyz praca 8h plus dojazdy

mnie napewno interesowałyby zajecia fitness podczas których moje dziecko byłoby pod opieka opiekunek

mysle ze zajecia dodatkowe dla dzieci i rodziców jak rytmika bylyby tez popularne

Świetny pomysł, również popieram :)

Jeśli będziesz szukała pracowników/wspólników daj znać na forum, chętnie się zgłoszę.

Pozdrawiam,
powodzenia :)

lokalizacja - prawdopodobnie na ul. Storczykowej.
Na razie ruszymy lightowo, musi się rozkręcić i być o nas głośno :).
Najpierw półkolonie od lipca. Ale docelowo będę potrzebowała min. 1-2 osoby do współpracy w zakresie punktu opieki.

Pozdrawiam i dziekuję

w takim razie ja też jestem zainteresowana podjęciem pracy, jestm piellęgniarką

Witam :) Ja również chętnie podejmę współpracę :) Nauczyciel i mama :)

potwierdzam super pomysł:)

ja osobiście bylabym zainteresowana zajeciami z fitnessu i pilatesu oraz warsztatami z makijażu a takze warsztatami dla dzieci.

Co do punktu opieki nad dziecmi to odpowaidalaby mi pora od godz 6 gdyz oboje z mezem mamy na 7 do pracy a zaden punkt na karczemkach od tej godz nie pracuje niestety.

kalinowy domek pracuje od 6:30 :)

super pomysł myśle że taki punkt powinien byc czynny 6-17 a zajecia dodatkowe to tez fajny pomysl dla doroslych zajecia fitness areobik a dla dzieci np karate balet gimnastyka itp

i koniecznie kurs robienia past twarogowych, bez tego w dzisiejszych czasach ani rusz
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gratuluję, świetny pomysł!
Mam nadzieję, że osoby nie posiadające dzieci również będą mogły uczęszczać na zajęcia :)
Ja jestem zainteresowana:
bardzoooo- d) warsztaty muzyczne dla dorosłych i dzieci (szczególnie keybord, ale nie tylko)
2) warsztaty z wizażu

czy bylibyście zainteresowani zajęciami typu j.angielski rodzice+ dzieci (wspólne zajęcia) lub rodzice + dzieci (gwarantujące opiekę dla dziecka na czas zajęć rodzica)?
jak najbardziej, ale u mnie (jak pisałam, jestem bezdzietna) wchodzi w grę tylko opcja zajęć bez osobno dzieci i rodzice.

no i jak tam plany przeobrażenia centrum w życie?

legły chyba w gruzach......niestety

Zapraszam na zajęcia muzyczne z elementami rytmiki na Karczemkach, prowadząca-pedagog po Akademii Muzycznej, nauczyciel j.angielskiego wprowadzi dzieci i rodziców w świat dźwięków - dzieci będą bawiły się przy akompaniamencie klawiszy, uczyły nowych piosenek i rymowanek,tworzyły własne instrumenty i tańczyły, rodzice nauczą się kilku nowych zabaw na jesienne wieczory.
Zajęcia odbywają się we wtorki o 16.30 w Centrum Językowym Clever przy ul.Borówkowej 10 (osiedle Kalinowe, przy kładce do Auchan) i trwają 45min. Karnet na 8 wejść w cenie 100zł można nabyć na miejscu w porze zajęć.
Mamy obecnie 2 wolne miejsca w tej grupie, planujemy otworzyć kolejne.
Zapraszamy!!!
zapisy tel. 783 784 716 i mailowe joanna.ra@wp.pl

grupa działa ale jest bardzo malutka, chciałabym wiedzieć czego oczekujecie od zajęć z rytmiki, może pora jest nieodpowiednia ?

Inne tematy z forum

W co inwestować w XXI wieku? (27 odpowiedzi)

Witam, Dział dotyczy deweloperki i nieruchomości są oczywiście dobrym kapitałem, lecz nie każdy...

Psy bez smyczy mam juz dość! (246 odpowiedzi)

Codziennie wracam z dzieckiem z pozytywnej szkoły na Kokoszki i nie ma dnia abym nie musiała...