Cesarskie cięcie to nie poród..... ?

Zainspirowana wątkiem na innym forum jestem ciekawa Waszych opinii.

Niektórzy twierdzą że poród drogą cesarskiego cięcia to nie poród ale tak naprawde pojawienie sie dziecka na świecie poprzez operacje. Z kolei inna grupa twierdzi ze jesli mówimy o porodzie to mamy na mysli poród naturalny.

co myślicie? Zapraszam do dyskusji :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Cesarskie cięcie to nie poród..... ?

ja sama bylam karmiona mlekiem matki tylko miesiac i nie mam problemow ze zdrowiem, widocznie jestem wyjatkiem na tej ziemi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

co prawda to prawda... trudno bedzie przestac. Jak bylam w ciazy to mowilam ze bede karmic 6 miesiecy. Jak sie mloda urodzila, szybko zmienilam na rok. A teraz daje sobie 18 miesiecy... Jak tak dalej pojdzie to mloda pojdzie do szkoly i ciagle bedzie na cycku ;-) Ale co ja poradzie na to ze uwielbiam te robote ;-)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

wg mnie piers jest ok, to znaczy mleko matki, ale smao karmienie piersia nie jest dla mnie zadnym fenomenem. Nie czuje nawet odrobinki zalu, ze mi nie wyszlo.. :)

polozna jak polozna.. robila wszystko co nalezalo do jej obowiazkow.. ostatniego dnia siedziala ze mna 2 godziny dluzej kosztem swojego prywatnego czasu ale ona mogla mi tylko pkazac i pomoc ale nie nakarmi mlodego za mnie..prawda?

Nillka, izulucha jesli co ;-)

pewnie zgadzam sie ze mleko mamusi jest najlepsze, ale chyba Ostolo djesz juz corce cos innego do jedzenia itp...wg mnie chyba trudniej jest matkom zaprzestac karmic piersia niz dziecku...

rozmowa mial byc o porodzie i tak, czy karmimy piersia czy nie i czy porod byl SN czy CC to nasz edzieciaki sa najlepsze i najfajniesze, nie mam takiego cisnienia na to karmienie piersia czy porod SN, bo wiem ze tak naprawde szkole sie dostaje duzo pozniej itp....

Ciekawe, kiedy do Was wreszcie dotrze, że karmienie piersią nie ma obronić przed kazdym katarkiem i chorym gardziołkiem, ale pomóc ukształtować zdrowy system autoimmunologiczny. Ja prawie nie byłam karmiona piersią, w dzieciństwie niemal nie chorowałam (do półtora roku ani razu, nawet kataru nie miałam) - a później mój system autoimmunologiczny zwariował i atakuje organizm. Moi wiecznie zasmarkani szkolni rówieśnicy teraz za to są zdrowi.

Nika, tez racja. Bardzo czesto kobietom karmienie nie wychodzi bo nie maja dobrej opieki. I nie nasza to wina. Dlatego wazne jest zeby jak najwiecej kobiet karmilo piersia, zebysmy sobie nawzzajem mogly pomagac i dalej rozpowszechniac ten sposob odzywiania niemowlat.

karollla:
na razie np nie wiesz czy problemów ze zgryzem mieć nie będzie (statystycznie ma dużo większe szanse) ...

No i wybór dziecka - prawie każde wybierze na początku butelkę skoro ma taką możliwość - szybciej leci, nie trzeba się męczyć.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ostola nie denerwuj się, bo Ci się mleko zważy;)

wiola, czy Ty rozumiesz co to sa STATYSTYKI?????!!!!!!!!!!

Jak dla mnie to kiepska ta położna skoro przez 3 doby nie nauczyła małego chwytać piersi...
Co do chorób - gdy dziecko nie choruje to wcale nie jest dobre...

karollla bo butelka nie jest bynajmniej szkodliwa. Ansolutnie nie robisz swojemu dizecku krzywdy. Fajnie kiedy karmienia piersia wychodzi, ale kiedy tak nie jest to nie ma sobie co wyrzucac. Sprobowalas, nie wyszlo. I tyle.
Ale nie zaprzeczaj faktom ze piers nie jest wcale najlepsza. Bo jest!

ja nie wiem czy z tym rzadszym chorowaniem ,to tak do końca jest prawdziwe ,mój syn karmiony 6 mies -nie choruje 1 razy był na antybiotyku teraz ma 7 lat ,do przedszkola chodził ,do szkoły teraz chodzi i dla porównania mojej sąsiadki córka cycek dostawała 2 lata od kiedy pamiętam to dziecko jest non stop chore ,kuzynka ma synka 4 latka -karmiony był 1,5 roku to dopiero jest chorowity dzieciak ,a jej starsza córka okaz zdrowia nie karmiona cyckiem wcale ,kuzynka miała cc i niestety pokarmu od samego początku nie miała .

kiedy wychodzilam ze szpitala pani polozna z pogotowia laktacyjnego w swissie, ktora ze mna 3 doby siedziala, zeby mlodego nauczyc jesc z piersi, powiedziala mi ze nie mam robic nic na sile..jak po tygodniu, czy dwoch Konrad nie bedzie chcial jesc z piersi to nie mam go zmuszac, i nie meczyc ani jego ani siebie..bo najwazniejszy jest w karmieniu piersia komfort psychiczny matki, ktory odbija sie potem na dziecku.. przez ponad tyzien sciagalam pokarm ale moje dziecko sie buntowalo i nie chcialo jesc wiec nie bede na sile mu mojego mleka wpychac skoro wybral sam inaczej.. a potem juz pokarm zanikl i jestesmy na butli :):) moje dziecko jest zdrowe-nigdy nie chorowalo! a ma 10miesiecy! wage ma idealna do siatki centylowej..jest wesolym dzieckiem i nie widze zadnych ubytkow w jego rozwoju przez to, ze nie karmilam go piersia :):)

izuchna:
to nie WHO zaleca wprowadzanie nowych pokarmów ...

Mnie tam bardziej obchodzi zdrowie mojego dziecka niz wyglad moich cyckow. A ta co wyrakmila 6 dzieci to mama mojego przyjaciela, ktora ma 82 lata jezdzi samochodem i gra w golfa kilka razy w tygodniu... Aaaa i w zeszlym roku pobiegla w maratonie - nie zajela pierwszego miejsca ;-) ale bieg ukonczyla...

Laski, dlaczego tak bardzo staracie się pokazać wyższość karmienia butelką nad karmieniem piersią? Nawet na mm jest napisane, że mleko matki jest najlepszym pożywieniem. Ostola przedstawia tylko prawdę na temat karmienia piersią i nie rozumiem dlaczego jest za to tak komentowana...

A tutaj najnowsze dane WHO ciagle zalecaja wylaczne karmienie piersia do 6 miesiecy:

http://www.who.int/features/qa/21/en/index.html

Sorki nie moglam sie powstrzymac, bo to sa fakty.

JAsne dzieci cyckowe choruja tez, czasami wiecej niz butelkowe, powyrzej sa STATYSTYKI. Jasne ze kazda z nas zna przypadki ktore odbiegaja od statystyk ale fakty sa takie ze dzieci cyckowe maja mniejsze predespozycje do chorob, alergii itp.

co za osiagnięcie to natura przecież, a w polsce większosć karmi piersią, chyba że ma problemy. co innego np. we francji, ponoć prawie nikt, tak słyszałam,że to nie modne tam;) bo boją sie o kształt piersi.A po tej 6 dzieciakow to strach pomyślec w jakim stanie ma swoje twoja koleżanka.... ja po dwójce nie jestem zachwycona ich wyglądem.

kumpela karmiła a nie kumpel ;-D

huraaaaaaaaaaaaaaa huraaaaaaaaaaaaaaa huraaaaaaaaaaaaaaaa

cóż miałam 2x cc ze wskazań i karmiłam dzieci piersią tylko 2 miesące. siła wyższa. kumpel karmiła 15 m-cy a jej córka choruje wiecej niż mój butelkowy syn.
Tak więc dzieci cyckowe choruja tak samo jak butelkowe. amen!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...