Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Ja ,lata temu(swietlne hehehehe) jechalam autobusem ,bylam w 9-m-cu ciazy.Wszystkie miejsca byly zajete,wiec stanelam z tylu pojazdu.Po jakims czasie pewna pani "nie wytrzymala" i krzyknela na caly autobus.....siedzi tylu mlodych bykow i zaden nie ustapi miejsca kobiecie w ciazy!!!!!!! zerwalo sie z miejsca pol autobusu a ja myslam,ze spale sie ze wstydu!!! W koncu gdzies tam siadlam,ale czulam sie fatalnie.
Oczywiscie bylam wdzieczna tej pani,ale sytuacja i forma wypowiedzi tej pani mnie poprostu zawstydzila.
Jak bylam jeszcze nastolatka,wsiadla do tramwaju pani ok.65-70lat z wnukiem (6-7lat).Ustapilam miejsca tej pani a ona mowi,,,siadz Piotrusiu i posadzila go a ja natychmiast "zwrotnie"postoj Piotrusiu i postawilam dziecko i siadlam.Musze powiedziec,ze ani ta pani ani nikt z pasazerow nie zaeragowal agresywnie,typu"co za mlodziez dzisiaj".
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Przykro się czyta Wasze doświadczenia w komunikacji miejskiej. Mnie nigdy nie zaatakowała żaden staruszek
( choć być może dlatego, że jak widzę jakiegoś to ustępuję mu miejsca i tego samego uczę mojego dziecka, bo szacunek się należy starszym osobą)
i zawsze czy to będąc w ciąży czy jadąc z małym komunikacja miejska zawsze ktoś ustąpił mi miejsca..
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Są osoby starsze które są chamskie , masz prawo do siedzenia bo również płacisz za bilet ale trochę wychowania również by się przydało , mam nadzieje że gdy widzisz staruszkę która ledwo trzyma się na nogach to ustępujesz jej miejsca.

Ja ustępuje jeżeli widzę że ktoś naprawdę ma problem z poruszaniem się , ale są również takie starsze babki co potrafią cały tramwaj przelecieć w poszukiwaniu wolnego miejsca :P
a jeszcze potem stoją nad tobą i coraz bardziej przypadkowo ciebie szturchają abyś ustąpił im miejsca.

A potem oczwyiście gadka na cały tramwaj że jak tak można miejsca nie ustąppić
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

i pamiętaj że od miejsca zamieszkania też nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niestety tak jest, niektórzy tacy są ale to nie ze względu na wiek, takim ludźmi pewnie byli przez całe życie. Ja też miałam podobną historię, ustąpiłam miejsca Panu starszemu w tramwaju a że był tłok stałam zaraz obok niego. Pan w tym czasie pisał smsa i był strasznie zbulwersowany że moja torba dotyka go w ramię. Na cały głos powiedziałam mu że jest niekulturalny, widzi że jest tłok w tramwaju i że nie musi akurat pisać sms, może to zrobić jak wysiądzie. Wszyscy ludzie stanęli w mojej obronie a Pan wysiadł na następnym przystanku, cały czerwony ze złości. Czasem takiemu Panu lub Pani wystarczy lekcja dobrego wychowania żeby dać mu/jej nauczkę :-)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

"Ale i tak jesteś moim idolem :D"

Dzięki.

"Ale ale... w życiu bym nie pomyślała, że można Cię tak szybko wyprowadzić z równowagi (scenka nr 3). Przecież zawsze mogłeś tam stać nie kilka minut a kilkanaście . ;)"

Nie zdenerwowało mnie samo stanie tylko aroganckie zachowanie pani kierowczyni. Zwykle wkurza mnie chamstwo i głupota.

"...zamiast czepiać się Kartuz."

Pani najwyraźniej miała kompleksy związane z miejscem zamieszkania bo wzmianka o burakach z Kartuz okazała się wystarczająco bolesna.

Swoją drogą w życiu nie przyszłoby mi do głowy żeby zaparkować blokując ulicę a potem mieć pretensje do chcących nią przejechać. :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ze scenki nr 2 płynie bardzo optymistyczny przekaz. Pan Bóg nie rychliwy ale sprawiedliwy. To musiało troszkę boleć :D
I tu wychodzi mój wredny i mściwy charakter.
Ale ale... w życiu bym nie pomyślała, że można Cię tak szybko wyprowadzić z równowagi (scenka nr 3). Przecież zawsze mogłeś tam stać nie kilka minut a kilkanaście . ;) i bardziej by ja zabolało gdybyś wspomniał coś o płci i kolorze włosów zamiast czepiać się Kartuz. Ale i tak jesteś moim idolem :D
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Scenki rodzajowe z życia wzięte (nie związane z komunikacją miejską).

Scenka nr 1
Kiedy leży śnieg mimo że jest to wykroczenie biegam po ścieżkach rowerowych (są zwykle odśnieżone a rowerzystów jest bardzo niewielu).
Z reguły nikomu to nie przeszkadza. Aż pewnego dnia w przeciwnym kierunku jedzie pan dziadek na rowerze i wali ze mną na czołowe. W końcu stanęliśmy naprzeciwko siebie i pan dziadek na mnie z mordą że biegam po ścieżce. Jego zdaniem powinienem pewnie brnąć obok odśnieżonej ścieżki w głębokim śniegu. Skończyło się na tym że zagroziłem że mu piiiiiiii w piiiiii łeb. Gdyby był młodszy to może posunąłbym się jeszcze dalej

Scenka nr 2
Idę chodnikiem szerokości ok 2 m w towarzystwie trójki dzieci. Jadący za nami na rowerze po chodniku w tym samym kierunku pan dziadek aby nas wyprzedzić przejeżdża przez krawężnik na trawnik, tam traci równowagę i zeskakuje z roweru obijając sobie klejnoty o górną rurę zbyt wysokiej ramy. I dalej opieprzać nas za chodzenie całą szerokością chodnika. Ze względu na obecność dzieci tylko zaproponowałem mu lekturę kodeksu drogowego.

Scenka nr 3
Jadę samochodem boczną ulicą na Dolnym Mieście. Po lewej zaparkowane samochody, po prawej wysoki krawężnik a na środku biała furgonetka z rejestracją GKA. Zatrzymałem się za furgonetką, zatrąbiłem, wysiadłem z auta i czekam. Po kilku minutach ze sklepu dostojnym krokiem wychodzi pani lat ok 55 i wdaje się ze mną w mniej więcej taką rozmowę:
ja - to pani auto?
ona - moje
ja - to może je pani zabierze z drogi
ona - trzeba było jechać główną, ma pan abonament żeby tędy jeździć?
(ulica nie należy do strefy ograniczonego ruchu)
ja - jaki k..wa (wymknęło mi się, mea culpa ;) ) abonament, to droga publiczna
ona zbulwersowana - proszę nie używać wobec mnie słów ordynarnych bo wezwę Policję
ja wku...ony - to od razu poproszę wezwać drogówkę, ocenią przy okazji pani sposób parkowania.
Kiedy pani w końcu raczyła wsiąść do auta nie oparłem się pokusie i dodałem że takim postępowaniem potwierdza stereotyp tępego, nieumiejącego jeździć buraka z Kartuz robiącego w mieście wiochę. Pani jeszcze trochę powrzeszczała że wieśniaki to są w Gdańsku itd i pojechała.

Morał z mojej pisaniny: To czy ktoś jest chamem nie jest zależne ani od wieku ani od płci.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

To ja miałam taką sytuację. Wracałam w weekend autobusem z uczelni z zajęć (autobus do Sopotu zawsze okupowany przez starsze osoby, bo mają przejazd za darmo :P). Usiadłam, bo jestem w zaawansowanej ciąży i po kilku godzinach zajęć nie miałam już siły stać. Na przystanku przy Grand Hotelu wsiadł starszy pan, na oko ok. 70 i oczywiście wybrał sobie mnie jako osobę, która ma mu ustąpić miejsca (wokół siedziały osoby w różnym wieku i różnej płci, nie tylko starsze), ale szczytem chamstwa był sposób w jaki "poprosił". Powiedział: wstaniesz guaniaro czy mam ci usiąść na kolanach? Wstałam, bo i tak wysiadałam na następnym przystanku i powiedziałam panu, że po osobie w jego wieku spodziewałabym się większej kultury, a on mi jeszcze nadepnął na nogę tak się pchał, żeby usiąść. Inni ludzie zero reakcji, pan sobie usiadł i zaczął na cały autobus perorować jacy to młodzi ludzie są teraz bezczelni, a pan siedzący na przeciwko mu potakiwał!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

hehehhe bo tu chodzi o intonację ;) miedzy innymi :p
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja ,70 latek, jak jadę komunikacją często ustępuję młodym paniom.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Właśnie Letni_a - podejmujesz ciekawy temat.
Nie raz miałem taką sytuację, że jak komuś grzecznie coś mówiłem to byłem olewany...ale jak przy okazji zasadziłem jakąś siarczystą qrvą to wszyscy nagle zaczęli słuchać - zastanawiające, prawda?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na prostackie zachowania można oczywiście zareagować albo kulturalnie lub właśnie chamsko. Uważam, że cham gładkich zdań nie pojmie ani się nimi nie wzruszy a wulgaryzm podziała. A ktoś kto się zachowuje agresywnie i prowokuje musi się liczyć z konsekwencjami. A bywają one zaskakujące. Po kobiecie mało kto się spodziewa ordynarnych reakcji.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

A ja bym na straż miejska lub policje zadzwonila, ze mnie bije, powiedziala jaki autobus, jaki kolejny przystanek i sprawę o naruszenie nietykalności zalozyla...
Jak korzystam z komunikacji miejskiej, na szczescie sporadycznie, to ustępuje miejsca, chyba ze się np źle czuje, a tak tez czasami bywa to wtedy siedze dalej...
No i uważam ze potrącenia staruszków smigajacych po przejściach dla pieszych na czerwonym nie powinny być obejmowane karami!!! Bo starsi ludzie, pomimo szacunku do nich, na zbyt wiele sobie pozwalają...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale to dowodzi tylko jednego, że chamem i prostakiem może być i starszy, i młodszy. Bez wyjątku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale zawsze taka osoba mogła być tajnym współpracownikiem sb czy zwykłym donosicielem chcącym uprzykrzyć innym życie. Nie każdy był czysty jak łza. Na siłę nie będę sobie wyobrażała, że wszyscy starsi ludzie są kombatantami. Oni by nikogo nie szarpali.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Scenki rodzajowe.
W busie siedzi młoda dziewczyna a nieopodal młody chłopak. Nie są razem. Starszy pan idzie ku dziewczynie choć ma bliżej do chłopaka i to ja nagabuje by mu ustąpiła. Od chłopaka by mógł jeszcze dostać po twarzy...
Do autobusu wchodzi babcia z dzieckiem na oko 6 letnim. Ktoś jej ustępuje miejsca. Kobieta sadza dzieciaka a sama stoi.
Skoro uczy dziecko od małego, że stary może postać to... dla mnie bez komentarza.
A najbardziej mnie bawi jakiego speeda mają Ci starzy, chorzy ludzie aby zająć pozycje strategiczne. Wydaje mi się, ze za szybko objęła ich emerytura bo mnie niejednokrotnie nie stać na taką energię po pracy.
I zgadzam się z przedmówczyniami, że kobiet w ciąży jakoś nie mogą zauważyć.
Gdyby mnie taka sytuacja spotkała to znam jedno dosadne słowo, w wydaniu znacznie ostrzejszym niż kiedyś użył jakiś polityk. Można dodać "dziadu".
Szarpać też bym się nie pozwoliła i na pewno bym oddała.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

To są inne sytuacje :) Ja sama nie raz słyszę, że nie trzeba, że mam siedzieć dalej ale mimo to i tak następnym razem ustąpię miejsca, jak zobaczę starszą osobę. Czasami myslę, że czasami tym ludziom może jest trochę niezręcznie, że to ja im robię miejsce (babka zdrowo po 30-tce) a dookoła pełno siedzącej młodzieży.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sytuacja z życia wzięta..
Tylko pytanie - czyja to wina?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

siedziałąm w tramwaju wsiadła kobiecina ,wstałam i chce ustąpic jej miejsce .Kobiecina mówi ze tylko 2 przystanki i jak usiadzie to juz nie wstanie:) i jedziemy .Podchodzi do mnie od tyła kobieta i pyrga mnie w ramie i mówi : Moze bys utapiła miejsce starszej pani ,ja sie odwracam i chce jej powiedziec ze starsza pani odmówiła a ta ooo przepraszam myslałam ze to jakas guaniara siedzi/heheh /
ja lat 38 w tyłu liceum z przodu muzeum???
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zmarszczki na czole (129 odpowiedzi)

Mam okropne zmarszczki na czole. Doradzicie jak się ich pozbyć?

opinie o dr sylwia gulkowska (58 odpowiedzi)

Hej dziewczyny, okazało sie że dwie kreski na teście są więc umowilam sie na jutro do swissmedu...

Świece zapachowe Yankee (13 odpowiedzi)

Cześć, gdzie kupujecie świce Yankee Candle? Gdzie jest najtaniej?