Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

ja tylko dodam że o ile nalepkami ze miejsce dla kobiety z dzieckiem czy inwalidy to sie nikt nie przejmuje o tyle miejsce dla wózków to widać ze jest dla wózków a często gesto gdy wsiadam z wózkiem to stoja sobie ludziska bez wyobraźni i ani mysla sie przesunąć tylko trzeba sie upominac i prosic a najlepsze jest gdy jak wsiadam niemalze na przystanku poczatkowym i caly autobus jest wolny to ktos kto wsiada przede mna to siada akurat na tych miejscach co są dla osob z wózkiem i pomimo ze jest dużo wolnych miejsc to wiadomo ze musze stac przy dziecku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

"Cross, znasz mnie, jestm przecież krainą potulnośći :)"

Nigdy w to nie wątpiłem. :)))

"A rodzice chowają takie ofiarki i mówią dzieciom że nie wolno bić. Ja też mówię że nie wolno się bić ale jak najbardziej należy oddawać :P"

Też tak uważam. Moje młodsze dziecko jest jeszcze za małe ale starsze już wie co to jest obrona konieczna. :)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

Osoby starsze rzeczywiście potrafią zachować się arogancko i niestosownie. Ja sama staram się ustępować miejsca w tramwaju jak tylko widzę, że ktoś starszy wsiada i ledwo stoi na nogach, ale irytuje mnie fakt, że o ile niektórym wydaje się być oczywiste ustąpienie miejsca staruszkowi, to już dla niewielu równie oczywistym jest, że miejsce siedzące przydałoby się kobiecie, która wsiada do tramwaju i jest w widocznej ciąży. Oczywiście wszyscy pomyślą ciąża to nie choroba-jasne, że tak, ale kobiecie w ciąży jest zwyczajnie ciężko, nie mówiąc już o zawrotach głowy, zachwianiu równowagi itp. Poza tym zdarzyło mi się parę razy nie ustąpić miejsca osobie starszej, bo mam chory kręgosłup i bolał mnie tak, że nie mogłam utrzymać równowagi przy gwałtownym hamowaniu-oczywiście wszyscy patrzyli na mnie jakbym co najmniej kogoś zabiła. Każdy człowiek, nawet gdy jest młody może być chory, źle się czuć, kobieta może być w niewidocznej ciąży i może być wiele różnych innych sytuacji, gdy uważam, że jesteśmy usprawiedliwieni, jeśli nie ustąpimy miejsca starszemu człowiekowi. Wszystko w ramach rozsądku-dobrze by było tylko, żeby również ci starsi ludzie też to w ten sposób rozumieli, bo niestety niektóre zachowania, których byłam świadkiem były naprawdę mocno przesadzone ze strony osób w podeszłym wieku.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jedyne rozwiązanie to zaorać szkołę i tak zostawić, niech sobie ludzie radzą bez niej, skoro jest zbędna, albo zupełnie ją zmienić i naprawdę zacząć uczyć i wychowywać. I rodzicom regularnie robić wywiadówki, ale na temat rodziców a nie dzieci.
Jedyna recepta na ogólne schamienie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Cross
Nic nie zostanie, będzie już po eutanazji.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jedno jest pewne. Gdyby młodzi mieli zawsze ustępować miejsca starszym,to nigdy by nie siedzieli! Bo w autobusach o każdej porze dnia i nocy jeżdżą staruszkowie.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10

Dzisiaj jest tak w komunikacji miejskiej: młodzi nie ustępują miejsca osobom starszym,zaś osoby starsze pchają się przy wejściu jak świnie do pełnego koryta.
-W swoim życiu w różnych stronach świata bywałem,ale takiego chamstwa w krajach cywilizowanych nie widziałem .Nawet w krajach murzyńskich stoi kolejka do autobusu i nikt tam się nie pcha . Każdy spokojnie wchodzi do pojazdu,zajmuje wolne miejsce i są życzliwy do siebie.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ustępowanie miejsca jest przejawem dobergo wychowania a nie obowiązkiem!
Fakt jest taki że facet nadużył siły w stosunku do kobiety. A że jest stary jakie to ma znaczenie?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 1

tak, trzeba zachowac spokoj i uglaskac te bestie w sobie

image
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

Cross, znasz mnie, jestm przecież krainą potulnośći :) Jakie ma znaczenie kim jest napastnik i czy jest młody czy stary? Jak biją to trzeba się bronić albo uciekać. To nie tyle prawo co zdrowy odruch. Wiele ofiar przemocy staje się ofiarami czasem pomimo że są silniejsze od sprawcy gdyż nie potrafią prawidłowo rozpoznać momentu kiedy potrzebna jest szybka reakcja i złamanie bariery psychicznej jakim jest użycie wobec kogoś siły. Uczymy dzieci potulności zamiast nauczyć gdzie są granicę nietykalności osobistej i że przemoc czasem jest potrzebna właśnie po to by nie stać się ofiarą. A rodzice chowają takie ofiarki i mówią dzieciom że nie wolno bić. Ja też mówię że nie wolno się bić ale jak najbardziej należy oddawać :P
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 6

Spokojna, spokojnie :)
Masz też rację. Każda sytuacja inna i akurat nie myślałaś o tym, że musisz usiąść. Dziwi mnie jednak, że nikt tego nie zauważył....chociaż ja jak jadę busem to gapię się albo w komórkę albo w okno, świata nie widząc innego.

Może faktycznie ten "staruszek" był sfrustrowany?

Mam naprawdę mieszane uczucia co do tego..
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ludzie... uruchomcie wyobraznie.
Kazda sytuacja jest INNA.
Bywalo, ze w 8-ym miesiacu Ciazy mialam sile stac 16 przystankow i nie przejmowalam sie znieczulica ludzi tylko dziekowalam Bogu, ze mam sile i zdrowie.
Rozumiem wypowiedz o "trzylatku". Kierowca mknie, hamuje gwaltownie by za chwile przyspieszyc. Dookola ludzie a maluch interesuje sie wszystkim. Lepiej zeby siedzial bezpiecznie u rodzica na kolanach.
NIC nie usprawiedliwia chamstwa i kazdy kto po nie siega powinien sie liczyc, ze trafi na kogos kto sie temu chamstwu przeciwstawi.
Wystarczy kulturalnie odezwac sie do drugiego czlowieka (bez wzgledu na wiek). Nikt nie jest wrozka i nie czyta nam w myslach.
Przy okazji Podziekowania dla Wszystkich (mlodych i starych), ktorzy maja oczy i uszy otwarte ;)
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 1

I masz rację. Oznaczenie takich miejsc czy kas w markecie to nie stygmatyzacja, że nie wolno i tak dalej. Ale tu chodzi o pierwszeństwo.
A czy się do tego ktoś zastosuje - to już kwestia indywidualnej kultury osobistej :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cross - ano nie przesadzam :) dziecko nie jest takie ciężkie ani mocno stojące na nogach jak dorosły ;) więc jak taki kierowca nadrabia opóźnienie(czytaj gna pomiędzy przystankami) - to Młodym mocno majta na wszystkie strony :] (chyba, że Mąż Go przyciśnie swoimi nogami do "rury" której ma się trzymać)
takie wycieczki urządzają sobie od roku - bez wózka. Więc wiele razy Mąż jechał z dzieckiem na rękach - i też musiał stać, bo znieczulica w dzisiejszych czasach jest ogromna. Kiedyś to było nie do pomyślenia.

AgaB - wychodzę z tego samego założenia co Ty ;) mało tego - byłam jeszcze wychowywana w czasach, gdy uczono ustępowania miejsca "słabszym" (staruszkom, kobietom ciężarnym, osobom z dziećmi) - bez względu na naklejki/oznaczenia ;)

kobiety ciężarne zawsze przepuszczam w kolejce - obojętnie czy to kasa uprzywilejowana czy nie ;)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4

funky - a widzisz... ja jak sadzę swój tyłeczek na "takim" miejscu, to mam oczy dookoła głowy i wiem, że siedzę tylko dlatego, że uprawnionej osoby nie ma, a jak tylko sie pojawi, to się zrywam
tak samo, jak stanę w Auchan czy innym Tesco do kasy dla niepełnosprawnych czy ciężarnych, to wiem i się nie pultam, jak podejdzie taka osoba i wejdzie przede mnie. Bo to moje "ryzyko", że korzystam z tej kasy/siedzenia. Może być szybciej/na siedząco, a może nie
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1

ja tam mam nadzieję, że emerytury nie dożyję ;) po co? jak i tak na niej grozi śmierć głodowa? ;)
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 3

"W autobusach są miejsca oznaczone - dla osoby z dzieckiem. Myślicie, że wszyscy się podrywają z siedzeń na widok 3-latka ledwo stojącego na nogach?"

Czy ty czasem odrobinę nie przesadzasz z tym ledwo stojącym trzylatkiem?
A jeżeli ludzie tak jak piszesz zaczęliby się podrywać bo na oknie jest nalepka malec nabrałby przekonania że mu się należy takie ustępowanie miejsca i zostałoby mu tak na całe życie.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 11

"Starca? W jego wieku będziemy dopiero 8 lat na emeryturze."

Jak my będziemy w jego wieku to będzie obowiązywała ustawa 76 i do emerytury zostanie nam jeszcze rok.
;)
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 2

Agusia, te nalepki "miejsce dla mamy z dzieckiem", "miejsce dla inwalidy", "miejsce dla starszego" są głównie po to aby przewoźnik nie został oskarżony o jakąś niedbałość. Nie wiem czy to jest jakoś regulowane prawnie (pewnie jest, jak wszystko w naszym życiu..) ale wyobraź sobie larum jakiejś obruszonej kobiety, która stwierdzi, że przewoźnik ją dyskryminuje nie przydzielając żadnego miejsca (bo musi być nalepka).
Podobna afera była w jakimś pociągu, bo jakaś kobieta nie mogła znaleźć sobie siedzącego miejsca.....ale tacy ludzie nie widzą tego, że skutecznie uprzykrzają podróż innym pasażerom (a ona sama mordę drze..) bo przecież ona ma prawo. Prawem demokracji powinna mieć prawo do zamknięcia się ;) Ale nie do tego zmierzam..

Sens nalepek z "prawem do siedzenia"? To bardziej kosmetyka, bo kto z nas (piszę o ogóle, nie koniecznie o sobie) tak naprawdę się tym przejmuje? Szczerze? A jeśli się faktycznie ktoś przejmuje, to stoi - taka prawda. Bo nikt nie będzie "się kłócić" o coś co nie jest tego warte i robić problem....
..Zauważ Agusia, że człowiek porządny i kulturalny nie wprawy jest w kłótni z innymi - każdy taki przekrzyczy go i dodatkowo wyzwie od najgorszych. Zatem faktycznie - po co się kłócić? :/
Nie na darmo się mówi - nie dyskutuj z debilem - najpierw sprowadzi cię do własnego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

raz na jakiś czas mój Mąż "funduje" Synowi atrakcje w stylu jazda komunikacją miejską zamiast autem ;) (Młody bardzo przeżywa każdą wyprawę autobusem czy tramwajem)

W autobusach są miejsca oznaczone - dla osoby z dzieckiem. Myślicie, że wszyscy się podrywają z siedzeń na widok 3-latka ledwo stojącego na nogach? A często kierowca próbuje nadrobić stratę czasu między przystankami i jedzie, jakby przewoził korki z kartoflami, a nie pasażerów...

Wiele razy powtarzałam Mężowi, żeby się upomniał. Toż po coś to miejsce jest oznaczone. Ale mój Mąż z tych, co ust nie otworzą ;) "bo po co się kłócić?" ;)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 19

Inne tematy z forum

Zmarszczki na czole (127 odpowiedzi)

Mam okropne zmarszczki na czole. Doradzicie jak się ich pozbyć?

Gadżety erotyczne na rocznicę z żoną (23 odpowiedzi)

Dzień dobry! W niedalekiej przyszłości będę wraz z (teraz już) żoną obchodzić okrągłą rocznicę...

Nerwica i depresja - jak wyjść z tego stanu ??? (407 odpowiedzi)

Witam, Czy są osoby na forum,które zmagają lub zmagały się z nerwicą i depresją ???? Jak...