Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

Drodzy Forumowicze !

W dniu dzisiejszym wczesnym rankiem jadąc tramwajem spotkałam się z BARDZO BARDZO BRZYDKIM I CHAMSKIM ZACHOWANIEM ZE STRONY STARSZEGO CZŁOWIEKA WIEK OK.75 LAT.

Bardzo długo stałam i gdy w końcu udało się usiąść podszedł do mnie starszy Pan i zaczął mnie szarpać za ramię po czym powiedział bardzo doniosłym głosem "WSTAŃ!" odwróciłam się do niego i pytam o co mu chodzi a on znowu swoje "WSTAŃ!" - nie wstałam !

Uważam,że tak samo mam prawo siedzieć i tak samo płacę za przejazd jak on i to nie jest przymusem aby ustępować miejsca innym osobom a już na pewno nie takim po pieprzonym starym dziadkom!którzy,uważają,że z racji ich starego wieku należy im się miejsce siedzące i ukłony z każdej strony !

Po chwili ten człowiek szarpnął mnie za kołnierz od płaszcza tak mocno,że o mało mi go nie wyrwał!
Zależało mu na tym aby na moje miejsce posadzić swoją żonę która stała gdzieś daleko w tyle za nim.

Za mną siedziała dziewczyna którą ten sam człowiek również zaczął szarpać i stukać rączką od parasola po ramieniu ta dziewczyna po chwili wstała aby ten stary gnój mógł posadzić swój tyłek i wraz ze swoją szanowną żonką przejechać 3 przystanki!

Starsi ludzie od Nas oczekują szacunku a sami swoim zachowaniem prowadzą do tego,że coraz więcej młodych ma ich wszystkich dość na sam widok!

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym ?????
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 40

bardziej chamskie od starszych ludzi są dzieciaki i młodzież

jeżdżę sporadycznie, ale co zauważam zawsze to nie krzyczącego na kogoś dziadka czy bacię, raczej ścigająca się do miejsc młodzież gimnazjalną.Mąz jeździ codziennie od trzech m-cy i mówi że takiego rozpasania nie było nigdy - drzwi na przystanku się otwierają i następuje szturm młodzieży na miejsca. Starsi wsiadają potem i zwykle stoją. Mąż ma 30 lat i to on oraz jemu podobni wiekiem ustępują miejsce starszym, a nie młodzież. Ileż to razy wstawał by ustąpić kobiecie starszej, a za jego plecami jakaś małolata "wślizgnęła" się na miejsce... oczywiście została sprowadzona do pionu natychmiast. Nie wiadomo, czy są tak ślepi czy udają. Powiedzmy sobie szczerze, takie szalone dziadki jak z artykułu to ewenement, a rozpasana młodzież to już norma. Ale czemu się dziwić, jak wsiada do autobusu matka z sześciolatkiem który od wejścia krzyczy: "ja nie wytrzymam, ja musze usiąśc" i tak jest na co drugim przystanku. Matka zamiast posadzić sobie dzieciaka na kolanach skoro już tak jest zmęczony (ludzie, co innego 3latek a co innego 6cio, ten pierwszy na nogach się nie utrzyma) to sadza go na miejscu ustąpionym przez jakąs czterdziechę a sama stoi ...z siatami. Gratuluję wychowania. Ostatnio taka sytuacja: wchodzą dziadkowie z trzylatkiem, dziadek prowadzi go do przodu autobusu i mówi " o jest miejsce usiąć sobie Pawełku", miejsce było obok jakiegoś gimnazjalisty który siedział koło okna...a na to dzieciak w niebogłosy: "ale ja chę koło oknaaaa!" na co gimnazjalista wstaje i mówi "usiądź sobie młody" i puszcza tego koło okna. Dziadek siada obok, nad nimi staje babcia (ja siedziałam po przeciwnej stronie i ani śniło mi się ustępować babci, wystarczyło że któroś wziełoby dziecko na kolana... Następny przystanek i od środkowych drzwi słychać wrzaski: "nieeee, tu jest za mało ja spaaadnęęę!" - to już inny kilkulatek lamentuje bo nie ma wystarczająco miejsca, a robi to tak, jakby umierał w bólach.
Zacznijcie od własnych dzieci, uczcie je empatii i szacunku do ludzi zamiast zadufania a potem narzekajcie na starszych. Niech każdy zacznie od siebie, a potem ocenia innych. Rozpasanie waszych pociech widać wszędzie, nie tylko w autobusie.Dla mnie byłoby nie do pomyślenia, że mój 10letni syn siedzi kiedy w autobusie kiedy ktoś starszy stoi obok.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

a może walczył pod Grunwaldem??
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 2

Re: Chamskie zachowanie starszych ludzi wobec innych osób jadących komunikacją miejską - PONIŻAJĄCE!

szkoda że żadna starsza osoba nie ma możliwości wypowiedzi na tym forum...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Standardowe zachowanie osób starszych, do klasyki należy również sapanie, mlaskanie nad uchem:)uważam, że z racji wieku należny się osobom starszym szacunek ale tylko wtedy gdy i oni traktują nas w odpowiedni sposób, bo często jest tak, że w stosunku do młodych ludzi stawia się ogromne wymagania, tylko skąd mamy brać przykład skoro wśród starszych szeregów szerzy się chamstwo i buractwo, kultura i dobre zachowanie powinno być obopólne.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale niestety będziesz ....
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wg mnie największym problemem jest brak życzliwości i szacunku do drugiego człowieka, niezależnie od wieku czy płci.
Chamstwo i brak kultury jest codziennością, tak jak życzliwość i serdeczność, tyle że jest ono głośniejsze i bardziej widoczne.
Najczęściej (choć nie zawsze) w środkach komunikacji miejskiej są wyznaczone miejsca "uprzywilejowane"; dla osób z małymi dziećmi, kobiet w ciąży, osób starszych czy niepełnosprawnych. Osoba, która zajmuje takie miejsce, a nie jest osobą do niego uprawnioną z tyt. w/w, jest zobligowana przepisami zwolnić je, gdy pojawi się osoba, dla której jest ono przeznaczone. Nie dotyczy to pozostałych miejsc. Tyle przepisy
Kultura i życzliwość to insza inszość. Niezależnie gdzie siedzę, jeśli widzę osobę, której wg mnie potrzebne jest miejsce siedzące, to ustępuję... o ile mogę.
A rzadko mogę. Jestem osobą z orzeczonym stopniem niepełnosprawności z powodu chorób, nie wiążących się z niepełnosprawnością ruchową. Co więcej, nie mam trudności w poruszaniu się (zazwyczaj). Niestety choroby, z którymi się zmagam, są mocno obciążające i najzwyczajniej w świecie - najczęściej nie mam siły, by stać. Dłużej stojąc może zdarzyć się tak, że wywinę orła na ziemię z powodu utraty przytomności. Wchodząc do autobusu / tramwaju / kolejki, gdy nie ma wolnych miejsc, zazwyczaj sięgam po legitymację i proszę o ustąpienie miejsca osobę zajmującą miejsce przeznaczone dla ON / osób starszych. Nie zwracam się do osób starszych czy "na oko" zdrowych. ZAWSZE proszę, bo ZAWSZE moja ocena może okazać się błędna. Każdy ma prawo odmówić, ale zawsze można to zrobić kulturalnie przecież. A nie zawsze tak się dzieje...
To samo się tyczy choćby opisanej w pierwszym poście sytuacji - są takie magieczne słowa "proszę" / "czy mogłabyś", "mógłbyś" / "dziękuję". Poproszenie nie boli.
Bardzo często zdarza się, że czuję się fatalnie, bo widzę osobę starszą, kobietę w ciąży czy z małym dzieckiem, a nie czuję się na siłach, by sama jechać stojąc. Albo czuję spojrzenia gotowe mnie ukamieniować, słyszę przykre komentarze. Wierzcie mi, po stokroć wolałbym nie musieć siedzieć, mieć siłę i zdrowie, by w ogóle nie siadać lub ustąpić miejsca.
Na koniec chcę zwrócić uwagę na mały, praktyczny szczegół:
Jeśli zdarzyłoby się tak, że stojąc - ze zmęczenia, bólu i braku siły wywinęłabym orła, straciła przytomność i byłaby konieczność wzywania karetki, to autobus musiałby czekać, aż zjawią się ratownicy. Opóźnienie autobusu byłoby spore (mnie osobiście zdarzyło się raz siedzieć 40 min w autobusie, w którym zaszła konieczność interwencji pogotowia). Czy to jedno miejsce warte jest tyle kłopotu?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

To ja spotkałam sie z lepszym przypadkiem. Babcia z zapakowanym wózkiem pcha sie do autobusu pełno miejsc wolnych do okoła ale ona postanowiła zająć akurat moje bo musi swoj wozeczek postawic na miejscu przeznaczonym dla wózków z dziecmi,a kiedy usłyszała ze nie mam zamniaru ustąpić jej miejsca bo jest ich pełno a po drugie jestem w ciązy to zrobiła taką afere na caly autobus ze szok dopóki nie wysiadła to marudzila...okropne zachowanie , którego napewno nie można wytłumaczyć podeszłym wiekiem. wspomnę ze przez całą ciąże nie spatkałam sie zeby ktoś ustąpił mi miejsca i jakoś z tego powodu nie szarpałam sie z ludzmi to co sie dzieje w komunikacji miejskiej to jakaś parodia, słoma z butów nic wiecej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z całym szacunkiem do Twojej osoby ale pokazałaś jaką to klasyczną ofiarą jesteś..bo ustąpiłaś i dałaś się stłamsić, dajesz takim zachowaniem przyzwolenie na podobne akcje, języka w buzi zabrakło? Odjęło mowę? Czy może ujęłaś się honorem bo obowiązkiem każdego jest wiedzieć i widzieć że w ciąży jesteś a jak nie to skandal..
Typowa niezaradna i jakże BEZBRONNA polka w ciąży..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

IDIOTA
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

odezwal sie kryminalista - a matke i ojca juz zabiles prostaku??
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 26

Mysle ze powinien Ci przywalic ta laska to byz sie nauczyla szacunku do starszych ludzi - tego wymaga kultura zeby uszanowac wiek - mysle ze jak tak dalkej bedzie sie zachowywac mlode pokolenie to nie ma szans dozey starosci bo wczesniej was uspia jak niepotrzebne zwierzaki - ciekawe co bedziesz mowic jak cie beda usypiac!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 13

To, jakich słów używasz do opisania tego człowieka, faktycznie jest bardzo kulturalne i pełne szacunku...! Może jego "WSTAŃ!" i cała reszta nie było eleganckie, ale tak na prawde nie powinno dojść do sytuacji w której ten starszy człowiek musi się domagać miejsca. Oczywiście, ze ustąpienie nie jest obowiązkiem, ale to jest właśnie kulturalne zachowanie. Więc sory, ale dla mnie ani dziadek , ani Ty nie zachowałaś się kulturalnie.

Wszystkim młodym ludziom przydałoby się przejść eksperyment "poczuć się jak starsza osoba" - pochodzić po mieście ze stoperami w uszach, z oslabionym wzrokiem i ograniczonymi możliwościami ruchowymi.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Każdy kij ma dwa końce a syty głodnego nie zrozumie. Nie od dziś wiadomo że najprostsze przysłowia maja w sobie wielką prawdę i mądrość. Kultura wymagana jest od każdej ze stron i nawet gdy ktoś jej nie ma, to nie musimy zniżać sie do czyjegoś poziomu.
Co do osób starszych. Skoro w naszym społeczeństwie - głównie Panowie (o czym później) - zapomnieli co to odrobina szacunku i kultury, to sugeruję rozwiązanie niemieckie. Jedziesz środkiem komunikacji. Wsiada osoba starsza, pokazuje dokument uprawniający do ustąpienia miejsca (nie wiem dokładnie, czy legitymacja emerycka, rencisty, dowód) to bezapelacyjnie jej to miejsce ustępujesz. Jeśli nie ma tego dokumentu, bądź nie oczekuje od Ciebie ustąpienia miejsca, siedzisz sobie spkojnie.Po kłopocie.
Co do kobiet w ciąży. Akurat jestem przyszłą matką i za każdym razem ustępują mi o zgrozo Kobiety!!!!!!!!!Jakimś dziwnym trafem faceci zainteresowani są widokami za oknem, komórkami czy innymi "ajpadami". Tylko nie pomyślą, że jak taki autobus zahamuje to kobieta może upaść i zrobić krzywdę nie tylko sobie ale i dziecku. Zero szacunku i pomyślunku.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tak, to prawda. Do tramwaju to właśnie często ludzie starsi biegną, lecą, pedzą na zbity pysk, żeby tylko zająć miejsce. Niektórzy z nich mogliby startować w maratonie, jak ich tak widzę biegnących przez tłum.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

zgadzam się z p. Magdą, postąpiłbym dokładnie tak samo, nie ustąpiłbym miejsca, dziwie się że druga dziewczyna ustąpiła widząc cale zajście.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

My młodzi nie mamy prawa być zmęczeni, słabi, chorzy?
Codziennie rano jadę do pracy jedyne 24 przystanki tramwajem, po czym pracuję przez ok 10 godzin. Wracając z pracy jadę kolejne 24 przystanki, jak myślicie jaka jest szansa że sobie posiedzę lub że mnie ktoś zrozumie jak nie ustąpię miejsca starszej osobie? Może środki komunikacji są tylko dla starszych a dla nas powinni doczepiać ewentualnie jakiś wagon transportowy?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

"starym" ludziom często wydaje się że z racji wieku się im wszystko należy. Często widzę jak nagle odzyskują siły witalne gdy tylko zobaczą na drugim końcu tramwaju wolne miejsce. Z niczym nie można porównać tej zawiści i wściekłości z jaką wówczas pędzą żeby je zająć, tratując wszystkich po drodze. Od razu nasuwa mi się pomysł jak chociażby w minimalnym stopniu podratować sytuację ZUS-u. Wystarczyłby jeden lekarz orzecznik ZUS w każdym tramwaju, który wychwytywałby "cudownie uzdrowionych"na widok wolnego miejsca i odbierał im renty chorobowe. W niedługim czasie przyjeżdżały by do Gdańska pielgrzymki z całego świata, wieść o uzdrowieniach by się rozniosła jak błyskawica a ZTM w Gdańsku miałby większe powodzenie niż Lurdes, Montserrat i Medjugorie razem wzięte - nić tylko zarabiałby na biletach :-)

Nie lubię starych ludzi, wiem że kiedyś też będę stary, ale ten ich stosunek roszczeniowy, powoduje że zbiera minie na wymioty i nie tylko ..............
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

do 3 roku życia dziecko musi siedzieć u rodzica na kolanach:)
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zwykle, kiedy zauważę starszą osobę, sama ustępuję miejsca. Ale od pewnego czasu nie reaguję na szczególnie nachalne, chamskie sugestie, gesty czy spojrzenia starszych osób.

Kiedyś uległam wypadkowi i miałam problemy z kolanem - woda w kolanie, bardzo duże stłuczenie, nie mogłam stawać, już nie mówiąc o chodzeniu na lewej nodze. Lekarz kategorycznie zabronił mi chodzić i wypisał zwolnienie, ale akurat miałam sesję egzaminacyjną na uczelni. Tata pomógł mi się dostać do autobusu, a później miała się do mnie dosiąść koleżanka z kulami, które zaoferowała się mi pożyczyć na czas sesji. Siedziałam więc w autobusie i na którymś przystanku weszło bardzo dużo ludzi. Pewna pani około 60 lat stojąca obok mnie zaczęła mnie trącać - niby niechcący, a następnie zaczęła głośno narzekać, jak to młodzi ludzie są tak niewychowani i bezczelni, że nie ustąpią miejsca. Nie odzywałam się, ale gdy zwróciła się w końcu bezpośrednio do mnie z tekstem: "No może byś mi tak ustąpiła tego miejsca, co?!", odpowiedziałam jej grzecznie, że ustąpiłabym, ale mam kontuzję kolana i nie dam rady jechać na stojąco. Wykrzyknęła coś w stylu "Tak tak, jasne, kontuzja, phi, dobra wymówka! Bezczelność!!!". Podwinęłam nogawkę spodni aby pokazać jej swoje kolano. Dopiero to uciszyło te wredne babsko, któremu nie przeszło nawet przez usta słowo "przepraszam".
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

...wypowiedź typu "to nie ja, to moi poprzednicy"...sam jesteś potomkiem hołoty z baraków.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Naturalne sposoby powiekszenia biustu (55 odpowiedzi)

Dziewczyny czy są jakieś naturalne sposoby powiększenia biustu? Inne niż operacja czy...

Top treningowy damski (3 odpowiedzi)

Hej! Szukam idealnego topu treningowego damskiego, który będzie wygodny i dobrze trzyma podczas...

jaki krem na noc +30 ?? (213 odpowiedzi)

Witam! Od dłuższego czasu szukam kremu dla siebie. Mam cerę mieszaną. Jeżeli już myślę, ze w...