Perełka polskiej kinematografii...
"Chce się żyć" to film, który porusza temat bardzo ważny społecznie, a niestety nieczęsto wybierany... Na co dzień niekoniecznie zastanawiamy się nad tym, że wokół nas, gdzieś niedaleko, być może żyją osoby niepełnosprawne, które pomimo swoich fizycznych i/lub intelektualnych ograniczeń, mają pragnienia i marzenia bardzo podobne do naszych... Patrząc na takich ludzi, od razu zapala nam się w głowie czerwona lampka, że nasze codzienne troski, zmartwienia, powody do irytacji, są tak naprawdę mało ważne... Film ten w piękny sposób pokazuje, jak wielka siła może tkwić w rodzinie, ile samozaparcia potrafią w sobie znaleźć rodzice, aby walczyć o swoje niepełnosprawne dziecko... Do jakich poświęceń zdolna jest matka... Swoją wiarą i uporem niejednokrotnie dokonują cudów... Rodzicie Mateusza bardzo go kochają. Choć sami nie są pozbawieni słabości (ojciec...), to jednak nie ustają w walce o swojego syna, aż do końca... Przy okazji tego obrazu koniecznie trzeba zwrócić uwagę na wybitną grę aktorską !!! Oczywiście mam tu na myśli głównego bohatera (zarówno w życiu dorosłym, jak i dzieciństwie). Dawid Ogrodnik i Kamil Tkacz po prostu REWELACJA !!! W swych rolach byli niesamowicie przekonywujący, to co zrobili jest wręcz nieprawdopodobne. Nie mogę pominąć roli matki, wielkie brawa dla Doroty Kolak. Co do Niej odnoszę wrażenie, że jest ona prawdziwą profesjonalistką i perfekcjonistką, niezależnie od tego, czy gra w teatrze, filmie, czy też serialu, doskonale wywiązuje się ze swojego zadania !!! Film ten z pewnością wzrusza, są również chwile, w których można się uśmiechnąć. Po jego projekcji pozostaje w człowieku ogromna dawka życiowej energii i poczucie, że życie jednak jest piękne :-). To jeden z tych filmów, które po prostu trzeba zobaczyć i osobiście niezwykle się cieszę, że takowy obraz powstał !!! Moja radość jest tym większa, że jest on rodzimej produkcji !!!!!!!!!!!
9
0