Chleb?

Dla niektórych głupi wątek ale może ktoś też ma taki "problem". Nie mam gdzie kupować chleba, gdzie polecacie? Ja kupowałam teraz przez jakiś czas w nowej jagódce ale wczoraj patrzę że już zamknęli a wielka szkoda bo mieli bardzo dobry. Dzisiaj kupiłam w kulce dokładnie 7 małych kawałków chleba żytniego z ziarnami za 10 zł! Sorry staram się nie być cebulakiem ale 10 zł dziennie na chleb to trochę dużo.. W tiramisu 2 razy z rzędu sprzedali mi staroć to także podziękuję. Dodam że staram się nie jeść zwykłego oliwskiego
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chleb?

Mam ten sam problem .W Jogódce był bardzo dobry i zawsze świeży szkoda że zamknięty
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chleb?

bardzo dobry chleb od jańcy mają w sklepie za domem opieki dąbrowa różny polecam zytni
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Chleb?

polecam konkol w chwaszczynie . maja dobre chlebki i zawsze swieze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Re: Chleb?

Wierzę ale mi właśnie zależy na czymś co jest blisko:/
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chleb?

Również proszę o namiary na dobry chleb w Baninie, przyznam ze w sklepie za domem seniora kupiję od czasu do czasu i jest w miarę ok. Co sądzicie o chlebach na naszym skwerku?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

ABC Koło ronda w Baninie ...najlepszy chleb ...zytni i razowy z orzechem
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie to dobre co dobre tylko to co komu smakuje.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja sobie codziennie dowoze gorący chleb do banina z Wrzeszcza z piekarni .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gorący to nie to samo co dobry;) jaka piekarnię we Wrzeszczu polecasz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piekarnia AS
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Chleb?

ABC przy rondzie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

ABC ma bardzo dobry
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Max&Xavier chleb Swojski g.s.żukowo. naturalny z ryżem i ziemniakami.Bez chemii!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

I nie tylko. Jest też żytni tradycyjny 100%. Bez chemii, bez drożdży,na kwasie. Razowy ze słonecznikiem ororyginalny bez zaciemniacza i barwników.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My sami pieczemy chleb na zakwasie. Maka z Młyna Oliwskiego. Tam np. 1kg słonecznika kosztuje 8 zł ,maja rózne ziarna itp. Powiecie kto ma czas na pieczenie. To upiecz 3 i 2 zamrozić.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W Rebiechowie mają bardzo dobry i duży wybór
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Zamkneli juz w ogole dzialalnosc ? Przeciez ledwo co w kwietniu sie otworzyli.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

ABC przy rondzie ma się bardzo dobrze :) spokojna twoja :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przydała by się jakaś piekarnia z prawdziwego zdarzenia w Baninie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiesz... Wątpię w to, że ktoś postawi w Baninie piekarnię skoro nawet sklepy piekarnicze padają.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie, jak patrzę ile ludzi kupuje te napompowane z biedry albo Lidla to aż mi szkoda tych ludzi, moze ja jestem staromodna ale według mnie chleb kupuje się w cukierni/piekarni, warzywa w warzywniaku, mięso w mięsnym.. Jakoś lepiej mi się to je a nie jakieś w marketach co leżą kilka dni bo są tak naszprycowane
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Polecam:
-chleb żytni z Manufaktury mojej mamy (Skwer Banino)
-chleb żytni św Antoniego w Max&Xavier
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chleb może i dobry, ale personel to jakiś dramat :(
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gdzie personel to dramat?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Odpowiedź jest na post o piekarni Manufaktura mojej mamy ;) panie niesympatyczne, pracują jakby były tam za karę. Mimo, że pieczywo jest ok, nie będę już kupować w tym sklepie. I nie piszę tego po jednej wizycie w tym miejscu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kropek ma całkiem niezłe pieczywo. Na pewno świeże - po kilku dniach chleb wciąż był jadalny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

To jak po kilku dniach byl nadal jadalny to sie drugi raz zastanow czy na pewno to pieczywo jest okej:) pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

My dostaliśmy tam zakalca zamiast chleba. Były to pierwsze i ostatnie zakupy, ponieważ już na wstępie staciliśmy do nich zaufanie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najprościej upiec samemu.Trudność żadna a jeszcze frajda,
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najprościej tylko u Jabłońskich zawsze dobry i świeży. Wszystko inne niby piekarnie z Banina są słabe. W tiramisu też mają chleb z tego samego źródła chyba Janca.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Z poniższej strony korzystałam do wyhodowania zakwasu.

https://smakowitychleb.pl/porada/zakwas-zytni-krok-po-kroku/

"Jak zrobić nowy zaczyn?

Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce.

Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia.

Lepiej dokarmiać zakwas rzadziej, a większą ilością mąki niż często, lecz skromnie. Dlatego zakwas w lodówce może spokojnie czekać wiele dni, aż ponownie go solidnie nakarmimy."
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem na zakwasie
Składniki:
Ziarno:
35 g. siemienia lnianego
100 g. wody

Zaczyn:
75 g. mąki pszennej
90 g. wody
60g. zakwasu żytniego

Ciasto chlebowe:
380 g. mąki pszennej
40 g. mąki żytniej, np. typ 720
60 g. uprażonych ziaren słonecznika
30 g. uprażonych ziaren siemienia lnianego
175 g. letniej wody
¾ łyżki soli (lub mniej)
130 g. namoczonego siemienia lnianego (patrz wyżej)
cały zaczyn

1. Ziarno: Siemię lniane zalać wodą. Odstawić na 12-16 godzin do napęcznienia.

2. Zaczyn: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Odstawić na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

3. Ciasto chlebowe: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Odstawić przykryte ściereczką na około 2-2,5 godziny. Po pierwszej godzinie ciasto zagnieść (ciasto spłaszczyć dłonią, a następnie z każdej z czterech stron zawinąć do góry). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie podczas wyrastania.

4. Po tym czasie, gdy ciasto wyrosło uformować podłużny bochenek i umieścić go w formie 30 x 11 cm (piekłam w keksówce) wyłożonej papierem lub posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Odstawić bochenek na około 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.

5. Po upływie tego czasu chlebek naciąć ostrym nożem. Piec w 220st.C około 40-45 minut.

https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-z-siemieniem-lnianym-i-slonecznikiem-na-zakwasie-9
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja piekę tylko z razowej i nie prażę nasion, dodaje jeszcze trochę miodu , który rozpuszczam w ledniej wodzie . Czasem sliwki susone dodaję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ta "lednia" woda to z Lednicy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

letniej oczywiście, wkradł się błąd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

serwis kotła De Dietrich (10 odpowiedzi)

hej poszukuje sprawdzonego serwisu do kotła De Dietrich .

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Internet JMT Elektronika Marek Wensierski (36 odpowiedzi)

Witam, do tej pory internet od JMT Elektronika Marek Wensierski działał sprawnie ale od około 2-3...