Ciągle powtarzające się ogłoszenia.....

Jak w temacie. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, sensownie z podaniem argumentów, z jakiego powodu różnorakie firmy ogłaszają się z rekrutacją na różne stanowiska po kilka/kilkanaście razy? Niektóre firmy na te same stanowiska dają ogłoszenie co dwa dni, inne raz w tygodniu itd...
Odsłon takich ogłoszeń jest zazwyczaj do kilkuset, każdorazowo. Wnioskuję, że na 200-500 odsłon minimum 30 osób wyśle swoje CV. Nie mam na myśli firm typu krzak z adresem @wp/interia czy inny onet, ale firmy znane, mające swoje własne strony, podające pełne namiary i dane firmy w ogłoszeniach.
Przegląd stanowisk od magazynierów/kierowców, myjkowych po handlowców, projektantów, managerów włącznie.

Wróciłem do kraju i przeglądam wszelkie ciekawe ogłoszenia, wysyłam wszędzie swoje CV tam gdzie moje doświadczenie zawodowe pokrywa się z danym stanowiskiem.....i cisza. Po kontakcie telefonicznym, żadna z firm nie udziela informacji, jedynie, że rekrutacja trwa.

Czy Wy szanowni pracodawcy, o ile tacy tu zaglądają, szukacie księciuni i księżniczek sami nie wiedząc czego w ogóle Wy chcecie, czy może jednak szukacie ludzi z doświadczeniem, którzy wiedzą co to jest praca, nawet ta ciężka, mają do niej szacunek i nie zmieniają pracy niczym dzisiejsza młodzież co 2 miesiące, ludzi którzy chcą pracować?

Pracodawcy, ogarnijcie się, podobno w Polsce nie ma ludzi chętnych do pracy a sami macie problem z doborem kadry.
Przed powrotem do PL sądziłem, że bez problemu znajdę pracę z moim doświadczeniem ale widzę, że pracodawcy wiecznie poszukują pracowników......nie rekrutując w ogóle.

Teraz wiem, dlaczego każdy mi powtarzał, abym popukał się w głowę z pomysłem powrotu do kraju.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Ciągle powtarzające się ogłoszenia.....

może mają tak dobre warunki pracy że ludzie odchodzą, zbierają dane osobowe, reklama
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo Polskie firmy nigdy nie będą konkurencyjne z zagranicznymi ! Ludzie wyjeżdżają na zachód bo za te śmieszne pieniądze które można zarobić w Polsce nie da sie żyć !!! Jeszcze trochę i sami ukraińcy będą pracowac na nasze emerytury :) Ukraińców jest mnogo w Polskiej krainie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bez przesady. Zarabiałem w Polsce bardzo dobre pieniądze w różnych latach w zależności od miejsca pracy. Zawsze byłem nastawiony nie na zwiększenie zarobków, ale na pogłębianie wiedzy i doświadczenia. Bywało, że jako handlowiec zarabiałem z podstawą 4 tys. netto plus prowizja od podpisanych umów, prowadziłem własną firmę handlowo usługową i w najlepszych miesiącach było kilkanaście tysięcy na czysto, pracowałem również jako pracownik fizyczny, od koszenia trawnika po prace produkcyjne zarabiając mniej niż 2 tyś. netto, czasem brało się zlecenia weekendowe na pracę sezonowe.... inna bajka to praca za granicą, bez względu na to czy było się zbieraczem owoców, projektantem czy wykonawcą od A do Z to zawsze były to inne kwoty aniżeli w PL, ale tylko ten, kto nie pracował poza krajem będzie mówił, że tam zarabia się kokosy...tylko nikt nie bierze pod uwagę, że gdy masz rodzinę musisz utrzymać dwa domy, ten w PL i tam gdzie pracujesz, do tego koszty życia są masakrycznie wysokie, więc przekładając na polskie realia, mając w PL 2500-3000 netto to wychodzi na zero w porównaniu z zarobkami zagranicznymi. Co lepsze, siedzieć poza krajem, bez dzieci i żony, widując raz na pół roku czy siedzieć w PL mając te 3 na rękę ale z dziećmi codziennie?

Inna sprawa, że pracodawcy co dziś usłyszałem, sądzą, że jeśli ktoś wrócił z zachodu (więc zarabiał pewnie kokosy) to szybko zwinie żagle i ucieknie .... ale nie kasa jest najważniejsza. Wiadomo, za 1500 mając swoje lata i doświadczenie to każdemu odechciewa się pracy w PL.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

od ponad roku poszukujący pracy wrzucają informacje o WIECZNYCH POSZUKIWACZACH PRACOWNIKA - proszę bardzo oto link.
Przez rok się uzbierało, niektórzy to mistrzowie - od roku szukają pracwnika. a niektórzy zbierają jedynie @, mailing, info itp - słowem firmy krzak bez NIPU, telefonu czy z adresem firmowym @wp.pl... śmiech
----------------------------------------------
http://forum.trojmiasto.pl/Wieczni-poszukiwacze-pracownika-t593682,1,33.html
----------------------------------------------
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

czy to jest legalne, bo moze warto zglosic gdzies to dziadostwo???
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziadowska firma pozostanie dziadowską firmą - będzie ciagle poszukiwać, ogłaszać się i ciągle zatrudniać na miesiąc cy dwa studenta z pcimia, to nic że na końcu mu zapłaci połowę tego co mu się należy... student i tak się ucieszy. nie wspomnę o pracownikach z ukrainy... takie firmy powinno palić się z rozkoszą...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dlaczego jest problem z dobraniem kadry ? hmmm niech się zastanowię:
- bo pensja nie starcza na samodzielne utrzymanie chociażby jednej osoby
- bo praca jest bez umowy, bez ubezpieczenia a czasem bez wypłaty
- bo szukają niewolników do pracy za darmo (3 dni próbne i następny)
- bo szukają jednego pracownika który da radę zrobić 3 etaty w jednym

Pomysł powrotu do kraju jest dobry. Tu jest twoje miejsce, tu jesteś swój, tu jest twój dom.
Ale z pracą może być problem. I nie tyle z samą pracą co ze stawkami i warunkami.
Pracodawców którzy szukają naiwnych jeleni odstrasza twoje zagraniczne doświadczenie bo to znaczy że głupi nie jesteś, swoje wiesz i nie dasz się robić w wała a przecież oni nie szukają pracowników tylko niewolników :)
Więc nie bój żaby że tacy nie oddzwaniają, pamiętaj gdzie przyjechałeś, uszy do góry i powodzenia!
Czasem w znalezieniu fajnej pracy trzeba mieć po prostu odrobinę szczęścia i nic więcej!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

PRACY JEST PEŁNO TYLKO NIE MA KTO GODNIE ZA NIĄ ZAPŁACIĆ!!
W ogłoszeniach Ciągle ci sami pracodawcy...
Oferty na wykorzystanie pracownika...
W Zysk firmy wliczone oszustwa na sile roboczej...
Płace jakby tylko "na jedną ręke.." A mamy dwie..
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Często pojawiające się ogłoszenia to z ost paru dni to:
listonosz Poczta Polska zarobki 2050 brutto

operator maszyn polmleku praca po 12h zarobki 2100brutto. Odpowiedzialność za całą produkcję.

Wszystko wiem z własnego doświadczenia dlatego nie polecam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest wiele wiele więcej powtarzających się ogłoszeń !!!! Nie ma ludzi do pracy od dawna , a teraz 500 + zrobił swoje !!!!
Pracy jest tyle że można sobie zmieniać co chwilę , problem ze nie ma ludzi do pracy - jak to mawia Ferdek Kiepski "robić to nie ma komu " :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

no no... za to jest komu płacić... po 1137, 49 zł. kolejny janusz się wypowiedział...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jest wiele powtarzających się ogłoszeń? Lecz dziwi mnie to że są tacy co widzą iż te ogłoszenia się powtarzają ? Co nie mogą sobie znaleźć pracy ? tylko tak szukają i widzą że ogłoszenia się powtarzają ? Jak to jest ??? Ja jestem tu dziś i widze że jest ful ogłoszeń . Myślę że coś dla siebie znaję , daję sobie kilka dni :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

ty śmierdzący leń jesteś jak dajesz sobie kilka dni na znalezienie pracy.a po co kilka dni????? znajdziesz jeszcze dziś. pewnie na utrzymaniu masz telefon? moze jeszcze i rower? albo pierwsza praca przed tobą. boże widzisz a nie grzmisz - gimbaza się nudzi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

no na pewno szybko znajdziesz prace z której albo nie dasz rady się utrzymać albo starczy ci na opłaty i jedzenie :) skoro taki ambitny jesteś to napewno to jest coś dla ciebie:) szczyt mażeń to zrobienie zakupów w biedrące, ale nawet w ciągu kilku dni zobaczysz że ogłoszenia się powtarzają no chyba że jesteś idiotą
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ty co lepszy - siedzisz tu i tylko narzekasz !!! Kto ciebie utrzymuje ? Prawda jest taka że w Polsce jest tylko praca za marne pieniądze . więc albo pracujesz , albo zmykasz na zachód . Nie masz innego wyjścia , strajkować będziesz ? to Ukraińcy zajmą twoje miejsce pracy. Przestań marzyć ze będą lepsze czasy w Polsce ! Trzeba wyjeżdżać na zachód , albo pracować za to co jest ! No chyba ze znajdziesz sponsora :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

nie prawda że jest tylko praca za marne pieniądze, ty chyba jednym od tych ciągle powtarzających się ogłoszeń za marne pieniądze:) albo jesteś głupi, już nie ma chętnych na prace a raczej na robienie w wała. Masz patologiczne, zero ambicji albo za zero masz ludzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Praca za granicą. Niemcy (11 odpowiedzi)

Jeżeli szukasz pracy sprawdź najnowsze oferty. Najnowsze oferty pracy Niemcy. Szukaj pracy w...

Wypożyczalnia samochodów-wasze doświadczenia z takiej pracy? (10 odpowiedzi)

Witam wszystkich. Czy ktoś z was pracował w wypożyczalni samochodów i może podzielić się...