Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pomocy!!!!

czy wie ktos co morze byc przyczyna zapalania sie pomaranczowej kontrolki silnika przy gwaltownym przyspieszaniu?? jesli tak prosze o napisanie.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

PICASSO 1.8 16V SSSSUPPPPER WOZ

MAM POROWNANIE W STOSUNKU DO INNYCH MAREK VANOW JEZDZILEM TEZ DIESLAMI TO PRAWDA ZE DIESEL 1 LITR MNIEJ SPALI ALE JA JEZDZILEM 4 SHARAN PICASSO C8 ALHAMBRA I POWIEM JEDNO Z KAZDYM PO JAKIMS PRZEBIEGU TRZEBA BYLO SIE LICZYC Z KOSZTAMI PRZEWYRZSZAJACYMI PICASSO BENZ W MOIM PRZYPADKU CO NAJMNIEJ O 4 X WIECEJ WYDATKOW TU WTRYSKI TU POMPA TU USZCZELKA ITD WIEC DIESLA NIE POLECAM BO JAK KTOS NIE ROBI 70000KM ROCZNIE TO NIE MA SENSU TO SIE NIE OPLACA

POLECAM PICASSO 1.8 16V PRZYJEMNE AUTO JESTEM SUPER ZADOWOLONY JEZDZE TRZY LATA BEZ AWARIII 160000KM PRZEZ TEN OKRES AUTO JUZ ZWROCONE POLECAM

JOZIU DOSTALES SIE DO TYCH ZAROWEK I W JAKI SPOSOB? MOWA O CXP

siemka

mam pytanie mam xsare picasso dwa lata i co rok jak są mrozy to nie chce zapalic świece sa dobre czy moze byc to rozrusznik bo słabo kreci ako mam nowe!komputer cos sie wiesza w te mrozy bo mam ropy pół zbiornika przejechałem 33 km a on mi rezerwe pokazuje no chyba ocipiał ten samochód prosze o pomoc radziopastazara@wp.pl POZDRAWIAM
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 3

czy ktoś wie?

nie mogę otworzyć bagażnika zamknęłam go i teraz nie chce się otworzyć ,czy ktoś wie w jaki sposób można go otworzyć?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1

mam citroena xsare picasso 2000rok benzyna 1,6i jak to bedzie chodziło na gazie

rozrząd

Witam.cz mógłbys mi powiedzie ile Cie wyniósł ten rozrząd.
Z góry dziękuję za info.Odpisz na ekarol5@wp.pl.

rozrząd

Z tego co się dowiedziałem to wymiana pierwsza jest po 120000 km. Ja postanowiłem wymienić kompletny rozrząd wraz z pompą wody zaraz po zakupie (na liczniku miałem 130000 km) wolałem wydać te pieniądze teraz(komplet to +- 450-500 + robocizna od 300 do 450 zł) niż później liczyć naprawę w grubszych tysiącach, nie dostałem informacji o ewentualnej wymianie rozrządu i dlatego zdecydowałem się na taki ruch. Koniecznie wymień olej (5 W 40 może być TOTAL QUARTZ 9000 jest rekomendowany przez Citroena ale może być inny o tych parametrach + filtry powietrza i kabinowy - jest do niego łatwy dostęp a to może mieć znaczenie na klimę i parowanie wnętrza.

co ile kilometrów wymiana paska

własnie sprawilismy sobie xsare picasso i mam pytanko co ile kilometrow zmienia sie pasek rozrzadu /dizelek 2litry HDI
popieram tę opinię 50 nie zgadzam się z tą opinią 8

1,8 hdi ???????????????????????????????????????????????

pomyśl zanim napiszesz .Nie ma takiego.

kup lepiej 1.6 16v bardziej elastyczny

Tylko uwaga po mieście 9.5 l/100km.Ogólnie silnik nie za duży ale ładnie kręca się na obroty no i OC trochę tańsze

Re: dużo pali

sory ale nie zgodze sie z twoja opinia.mam C4 grand Picasso od 1roku i duzo jezdze zarowno w trasie jak i po miescie i nigdy jeszcze nie przekroczylo mi 7 /7,5 lita.oczywiscie jesli przycisniesz i masz ciezka noge to i 10 zamkniesz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

xsara 1.8 z 2005 r

witam,
chcę kupićpicasso z 2008 roku 1.8 w benzyie, mam jużupatrzoną , generaln ie wrażenie miłe, silnik nie był myty i nie widać wyciekó, czy na cośszcxzególnie zwrócić uwagę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Picasso zawidoło mnie

Samochód jest z 2000 roku 1.9 TDi. Probelmy zaczęły się po ok miesiącu od kupna, zawieszenie stuki puki, wycieki z ukladu kierowniczego i ze skrzyni biegów, dodatkowo klimatyzacja padła. Naprawa sporo mnie kosztowała. Myślałem ze na jakis czas mam spokój, a tu po kolejnych 2 miesiącach znowu zawiódł mnie ten samochód. Padła pompa paliwa, wtryski. Naprawa tego wszystkiego to full kasy. Nikomu nie polecam tego samochodu, wcześniej miałem mazdę z 1995 i samochodzik był świetny, no ale czasu nie da się cofnąć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Picasso po 4-ech latach

Dla mnie auto jest przede wszystkim bardzo ekonomiczne (1.6 HDI, 92 KM) - spalanie w trasie 130-140 km/h ok 5 L/100 km, po mieście ("lekką nogą"..;) ok 6-6.2 L/100 km. Przy dużych gabarytach i ciężarze tego samochodu dla mnie rewelacja! Poza tym super funkcjonalność wnętrza, wielkość bagażnika oraz sam kształt i ergonomia deski rozdzielczej (zawsze można z przodu wygodnie i szybko położyć coś na licznych półeczkach lub schować w licznych schowkach!) Nie jest to jakość wykonania oraz żywotność samochodów niemieckich, ale mimo to, jestem po 4 latach eksploatacji i 83.000 km bardzo zadowolony z tego samochodu! Polecam go wszystkim!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

błąd

nie ma takiego silnika 1.8 hdi - może byś 1.6 lub 2.0 HDI

witam

mam citroena xsare picasso2.0 hdi w spalaniu nie jest najgozej na trasie na 100 przy predkosci 130km spalil 5.2 a w miescie przy normalej jezdzie 6.5 tyklo mam nie 90konny silnik a podkrecony do 110 koni silnik ma lzej jak te 90 konne i spala mniej

Rewelacja

Kluczyk na wyświetlaczu oznacza ilość kilometrów, które możesz przejechać przed zjazdem do serwisu, top up water level oznacza małą ilość płynu w chłodnicy - dolej pół litra wody destylowanej (można śmiało) a komunikat zniknie. Kluczyk można zlikwidować wciskając w momencie zapalania silnika zerowania i ściemniania jednocześnie aż do zakończenia odliczania do 0

Akumulator jest pod siedzeniem kierowcy wystarczy je podnieść i można dostać się do niego.Pozdrawiam