Citroen Xsara Picasso

Picasso konstrukcyjnie wywodzi się z modelu Xsara, choć z wyglądu zupełnie go nie przypomina. Wg. Donato Coco, głównego projektanta, rozpoczyna on nową linię Citroenów, które mają łączyć sztukę i wzornictwo z technologią. Pięciodrzwiowe nadwozie ma bardzo opływową, jajowato-owalną sylwetkę. Wąskie słupki i duże przeszklone powierzchnie sprawiają, że widoczność z auta jest bardzo dobra. Jedynym ...
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pikus

KOLEDZY SWIECI MI SIE KONTROLKA SILNIKA OD 2 TYGODNI I NIC SIE NIE DZIEJE . MOZE TO BYC PRZYCZYNA ZE WYDECH BYŁ SPAWANY KOŁO SONDY
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 0

Biegi

Po 200 000 tysiącach zrobił się luz na drążku i 3-kę trzeba naprowadzać.

Spalanie

Co do trasy, przy spokojnej jeździe (Krynica-Bielsko) zszedłem do 3,9.Na autostradzie (130-150) 5,8. Niestety miasto pożera 6,5 do 7 litrów.

he he

komfort??? a jeździłeś/aś Omegą ... B lub C ... bez porównania a wrażenia z jazdy OMEGĄ ... B E Z C E N N E !!!!

pasek rozrządu

czesc
ja mam Picassa z silnikiem 1.8 i wymieniałem go przed przejechaniem 120tys. kilometrów. Takie zalecenia były fachowców z serwisu (przed kupnem spr. cytrynę w autoryzowanym serwisie).
Więc myślę że powinnaś już wymieniać ten pasek.
pozdrawiam

citroen xsara picasso 2,0 hdi

czy ktos by mi powiedzia nie pokazuje mi wskaznik paliwa chociarz jest zatnkowane czy to plywak sie zawiesil czy tez siadło cos w elektronice od czego zaczac jak to sprawdzić dziękuje z góry
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Kocham Ją

Mam picasso od dwóch lat nie mam powodu do narzekań a wręcz przeciwnie jestem z niej bardzo zadowolony nie wiele jest aut które palą poniżej 7l/100
a picasso przy swojej wadze i gabarytach nie wiele więcej spala nawet przy tak małym silniku jakim jest 1.6cc .
jeżdżę głownie za granicą więc nie zużywam auta w takim stopniu jak kierowcy w Polsce mam rocznik 2005 ,1.6cc benzyna oleju w ogóle nie bierze niedawno wymieniłem hamulce i to tyle duży +++++++ dla citroena
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

sprawdź odme silnika, przy dużych mrozach potrafi zapchać się , efekt wywalnie oleju

Akumulator

Akumulator znajduje się pod siedzeniem kierowcy , należy odsunąć fotel max. do tył , odblokować dźwigienki po obu stronach siedzenia z tył przy podłodze , wypiąć siedzenie i przechylić je do przodu . Droga do akumulatora wolna . Powodzenia !

Odma

Przeczyścić odmę /przewód przed który silnik oddycha/
każdy mechanik powinien to zrobić
Pozdrawiam

Panel regulacji

Po lewej stronie na wysokości kolana masz przyciski tam gdzie masz regulacje wysokości świateł do regulacji podświetlania panelu klimy musiałeś sobie podczas sprzątania nacisnąć na przycisk
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Citroen Xsara Picasso 1,6 HDi 2006r

Bardzo fajne autko zrobiłem od nowaści 65.000 km bez napraw poza przeglądami raz w roku średnie spalanie oleju w duże mrozy 6,5 litra/wskazania komputera./
Bardzo wygodna w długie trasy.
Polecam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ukochane Citroen Xsara Picasso

am Xsarunie od 6 miesięcy i zrobiłem nią 10 tyś km i nie zgadzam się z tymi co mówią ,że to smok i pali dużo średnie spalanie w trasie ok 6.7l/100 km, w mieście 8.5l/100 km. Jak ktoś ma ciężką nogę to musi te autko wziąć co ma wziąć.
Jestem Bardzo zadowolony wcześniej miałem Renault Scenic i widzę różnicę tamten to był dopiero SMOK, zmieniłem zdanie o "francuzach".
:-))
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Citroen Xsara Picasso

Jezdze Picasso z 2001 r.Mam ten samochod od nowosci.Przejechalem
100.000 km. Do tej pory sprawuje sie doskonale. Nie mialem najmniejszego
problemu - nie wymienilem nawet zarowki. Spalanie bardzo male.Super
wygodne auto.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dotyczy komunikatu----świecący klucz

jest to klucz serwisowy,dotyczy to uzupełnienia wody,lub płynu w aku lub w układzie chłodzenia,do stanu wymaganego, życzę powodzenia.

akumulator ma pod siedzeniem kierowcy,ale żeby naładować to pod maską są pokazane dwa punkty do styków akumulatora jeden minusowy to napewno zamek od maski jest tam naklejka informująca a drugi bardziej na prawo też jest tam naklejka;pozd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

niech ktoś mi poradzi co mogę zrobić z wyciekiem oleju przez bagnet, przy dużym mrozie. Stało mi się to dwa razy mimo tego że przepalałam go,bo stoi na polu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

auto zagadka

nie auto jest zagdką tylko mechanik się nie zna:( polecam zmianę serwisu i niekoniecznie na ASO. pozdrawiam

mam picasso po remoncie nowa pompa oleju,remont glowicy ,szlif walu wymiana pierscieni pompa wody -jednym slowem wszystko nowe koszt naprawy ponad 6000 zl a po przejechaniu 2000 km niema cisnienia oleju i nikt nic niewie --koszmar -auto zagadka

xara picasso 2,0 HDI 110km 2001r

czy mial lub ma ktos z panstwa problem ze zmiana biegow pzy mrozach? bo mi wogule niechca chodzic i 3bieg niedziala
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0