Ciucholandy, lumpeksy, szmateksy, second-handy... Odwiedziliśmy sklepy z używaną odzieżą

Opinie do artykułu: Ciucholandy, lumpeksy, szmateksy, second-handy... Odwiedziliśmy sklepy z używaną odzieżą.

Najlepsze ubrania to te z Anglii i krajów skandynawskich. Najlepiej kupować w poniedziałki - dzień dostaw i soboty - wyprzedaże. Kto kupuje? Wszyscy. Eleganckie panie, studentki, młodzi panowie, bogaci i biedni. - Wie pani, kryzys jest, teraz każdy ubiera się w lumpeksach - mówi nam jedna ze sprzedawczyń.Coś w tym jest, bo wystarczy przejść się po Głównym Mieście w Gdańsku, żeby po drodze znaleźć co najmniej kilkanaście sklepów z używaną odzieżą. Każdy z nich inny. Są te dużych sieci, małe ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

roznica miedzy lumpkami

a ja glebokim lukiem obchodzę lumpki, gdzie widze pania z zelazkiem prasujaca "swieza" dostawe. I na zwrócenie uwagi, ze cena 10 zl za uzywana bluzek to za duza, mowiaca, ale taniej pani nie kupi, a ta jest jak nowa...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Żebyś mógł kupić spodnie w galerii najpier projektant musi je zaprojektować, później konstruktor odzieży musi zrobić szablon, póżniej krawcowa musi uszyć, do tego trzeba opłacić czynsz za lokal w tej galerii, opłacić panie sprzedawczynie i opłacić podatki.

Inną sprawą jest, ze cenych odzieży sa nieadekwatne do naszych zarobków. Żeby sobie kupić np bluzkę trzeba wydać dniówkę..
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

kogo stać

Kogo stać? Zobacz te tłumy w korku do Fashion Hause, gdzie niebywałe okazje - bluzeczki przecenione z 400 na 200 zł. Każdy jeden wolny dzień w roku wala tu drzwiami i oknami!!!!!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

UWAGA!!!

reklama powyżej
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ubrania po tych co zginęli tragicznie albo na jakieś choroby .....dzięki
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

To zależy

W drogich sklepach nie zawsze są dobre ciuchy, często źle skrojone, kiepska jakość, brak rozmiarów, a przede wszystkim jak kupię bluzke to chodzi w niej pół miasta.
Mi zdarza sie kupować w second-handach i bardzo często przerabiam ciuchy.Jest to dla mnie ogromna frajda bo robię coś z niczego. Często znajomi pytają mnie wtedy gdzie kupiłam taki fajny ciuch i wymieniaja rózne marki a ja sie tylko śmieję.Zgodzę się jednak,że nie wszystki lupeksy sa ok, są takie w których są same szmaty i nie ma po co chodzić.Gdybym miała kupe forsy wolałabym kupić materiał i coś uczyć bądź dać do krawca. Poza tym gdyby ludzie wiedzieli kto szyje te ich markowe ciuchy i za jak niskie pieniądze, w jakich warunkach i skąd pochodzę materiały to może sami zatstanowili by się ile kosztuje innych ich konsumpcjonizm.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

lobby

To chińskie lobby chce zlikwidować.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hm

Ciekawe skad wzieli te rzeczy pierwsi wlasciciele? Wyczarowali???
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Za co płaci się np. kupując sukienkę wyjściową czy bluzkę?

wartość materiału w tym to może max. 20 zł. W galerii potrafi kosztować 150 i więcej zł. Czy jest tu przebitka jak na alkoholu? Oświećcie mnie - jestem mężczyzną.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie wiem jak u ciebie ...

Ale ja za lekarzy nie place, to w polsce tylko takie przyjemnosci kosztuja :-) tak cie to boli , ze nie misze nosic ciuchow i wachac czyjes pierdy w noszonych spodniach? A i na armaniego mnie stac , ba na tommy ralph to nie jest noc specjalnego zadna rewelacja.... Ale dla ciebie pulap nie do przeskoczenia , kupie spodnie najem sie grochu i napierdze, szukaj spodni armani w ulubionych lumpach! Pozdrawiam serdecznie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

tak tak

mnie to już chyba nawet na lumpex nie stać :(
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

róznie jest

podnoszą ceny,dużo sklepów ma tylko wycenę i nie zawsze warto u nich kupować.Czasami nowe rzeczy z wyprzedaży w dobrych sklepach są tańsze.Kiedyś kupowałam więcej i lepszych rzeczy naprawdę za grosze,a teraz nie zawsze uda się coś ładnego znalezć.Moje dzieci mają większość zabawek z ciuchmix'ów ale zdecydowanie tańsze i lepsze były ok 5 lat temu.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Boutique tylko dla Matolow......

Lumpeksy nie dla rodziny Matolow z Sopotu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

ty gamoniu

Wiesz na pewno otym ze wiekszosc emerytow nie stac nawet na lekarstwa i jedzenie a przez całe życie charowali i walczyli z komuną zebys ty miał lepiej to nie pisz bzdur ze to tylko pijacy bo nie kturzy sa lepiej na pewno wykrztałceni niż ty!!!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 1

niekoniecznie superanckie...

dla Ciebie moze i supeanckie, ale moda idzie do przodu... i żebyś sobie chłopasiu siary nie narobił tymi fatałaszkami...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 26

raczej nikt ci tu nie poleci bo inaczej pol miasta zacznie sie tam zjezdzac i bedzie po miejscowce takze musisz sam sobie znalesc
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niedlugo i na lumpeksy nie bedzie was stac
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 0

kolejny głąb

przeliczaj sobie dalej te swoje pieniążki za które Anglik nie pracuje. Siedź tam sobie dalej i jedz najtańsze stolec i rozpowiadaj ze ZARABIASZ 5000tys! tylko powiedz swoim znajomym na tym samym poziomie co Ty ze 5zł = 1 funt
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4