Clostilbegyt- czy której z Was pomógł zajść w ciąże?

Mam pytanie odnośnie clostilu. Zostały mi właśnie przepisane te tabletki na wywołanie owulacji, której ponoć nie mam. Naczytałam się sporo o tym leku i sama nie wiem czy go brać czy nie. Przepisał mi je Dr Doering-wiem, że posiada duże uznanie w światku ginelkologii-ale wiadomo jak to jest..nigdy nie ma się 100% pewności.
Dzieczyny, jakie są Wasze doświadczenie z tym preparatem. Sama nie wiem czy go brać czy nie. Czy któraś z Was faktycznie poczęła swojego maluszka dzięki temu? Wolałabym zajść w ciążę naturalnie...ale już tak bardzo chce, że łamię się czy ich nie wziąć. Proszę o opinię
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 7

Re: Clostilbegyt- czy której z Was pomógł zajść w ciąże?

ewuś dziękuję że odpowiedziałaś na moje pytanie, chciałabym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie dziewczyn które maja już jakieś doświadczenie za sobą
czy może byc tak że z tych 4 tylko 1 pęknie czy wszystkie???
szkoda byłoby nie spróbować
1 pęcherzyk bywa przy naturalnych cyklach a ja na to chyba nie mam szans bo mam zaburzoną owulację

z góry dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

To zależy od Ciebie. Ryzyko ciąży mnogiej przy clo jest duże- przecież ta informacja jest nawet na ulotce. Ja nawet bym się cieszyła z takiej sytuacji, a Ty JUSIA jeżeli nie chcesz ciąży mnogiej, to nie ryzykuj.

nie wiem co myśleć dzisiaj lekarz mi oznajmił że mam cztery dojrzałe pęcherzyki i wspomniał o ryzyku ciąży mnogiej oczywiście wiedziałam o tym ale teraz kiedy mam 4 pęcherzyki to jakoś inaczej na to patrzę.
lekarz doradził żeby działać i nie myśleć o tym ale jak nie myśleć?
jestem po zastrzyku...doradzcie coś proszę szukałm na ten temt czegoś ale nic nie znalazłam

a u mnie wczoraj było "intensywne przytulanko" bo dziś mój mąż wyjechał i będzie dopiero w niedzielę a jutro rano idę na zastrzyk z pregnyli dziewczyny zdążą żołnierzyki jak myślicie?

~ Justyna dziękuję za informację :) Mam nadzieje , że tym razem się uda bo w sobotę wraca mąż i będzie miesiąc w domku.Mam nadzieje,że w tym cyklu owulka wystąpi :)

Neta jedna tabl.rano,druga wieczorem,zycze powodzenia

Cześć Wam :) Ja czekam na @ od 5-15 grudnia brałam lutenyl po pół tabletki i czekam teraz tylko czekam.Lutenyl biorę po raz pierwszy i nic nie wiem o tym leku. Od 2 d.c. mam brać CLO 2 tabl. dziennie. Mam pytanko czy te 2 tabl. brać na raz czy 1tabl. na rano,2 na wieczór ???Na monitoring mam iść między 10-11dniem cyklu.Ja w domu mam pregnyl , ale jak narazie nie mam owulacji także nici z zastrzyku :( Ale jak tylko pojawi się jakiś odpowiedni pęcherzyk zażyczę sobię zastrzyk, bo nie mam zamiaru stracić cykl.Pozdrawiam Was serdecznie

Ewa tez chodzilam do takiego lekarza,kilka pierwszych wizyt i zadnych konkretow a za wizyte kasowal 200zeta,taka gadka szmatka,Jusia ten zastrzyk jest dosc bolacy,bynajmniej mi zdretwialo pol tylka i noga

JUSIA ja sama nie wiem czy prywatnie lekarze tak bardzo się starają. Na pewno nie można ich porównywać z tymi z NFZ, ale jak czytam o historiach innych dziewczyn to mam wrażenie, że mój lekarz patrzy żeby jak najwięcej zarobić. Leczę się u niego od września, a dopiero pierwszy cykl miałam z clo, o tym zastrzyku nic nie wspominał. Na pewno skasuje mnie jeszcze za kilka wizyt i może zaproponuje żeby nie stracić pacjentki.

~zalamana, grubosc endo nie ma nic wspolnego z wrogoscia sluzu. Wrogi sluz zatrzymuje plemniki, ktore nie moga dotrzec do celu. Natomiast zbyt cienkie endo nie pozwala na zagniezdzenie sie zaplodnionej komorki

poza tym wczoraj byłam u lekarza na monitorowaniu cyklu i mam dwa pęcherzyki w obu jajnikach jeden jest większy 12mm i to ten został wytypowany (hi hi hi) a w sobotę idę na zastrzyk z pregnylu, trzymajcie w kciuki za mnie(mam nadzieję że nie bardzo boli wkońcu domięśniowo) :))

ewa 30 to mój pierwszy cykl stymulowany clo jak dotąd poprostu się staraliśmy z mężem i nic...dopiero jak poszłam prywatnie do gin-endokry to się pojawiło odpowiednie podejście do sprawy, skoro i tak za wszystko płacę to lekarz zleca różne badania itd a na fundusz to jest tak że na wszystkim oszczędzją więc lekarze każą podejmować tylko starania a ewentualnie po roku się zgłosić jeszcze raz!

to jeli endo mam dobre to nie muze robić badania na wrogość śluzu. zgubiłam się i nie wiem czy to to samo czy nie

No to jeżeli jest widoczne przy usg i nic mi lekarz nie mówił na ten temat, to mam nadzieję, że endo. jest w normie

ja badania na wrogość sluzu też nie mialam, ale sadze, ze jezeli masz jakies watpliwosc to nie zaszkodzi zrobic. Z tego co wiem to koszt 100zl?

Dokladnie, lekarz widzi na USG jak wyglada endometrium. Mi mowili, ze nawet 7 mm to jeszcze nie tragedia, bo dobrze wysycone, ale jak spadlo juz ponizej 7 dostalam estrofem, mimo, ze duphaston biore w kazdym cyklu i jak narazie wszystkie badania hormonow poprawne

Ewa podczas monitoringu cyklu gin powinien powiedziec jakiej wielkosci jest endometrium

Ja nie miałam badania na endometrium, ale po waszych informacjach trochę przeczytałam na ten temat. Wiem,że zależy ono od hormonów. Jeżeli poziom hormonów jest ok to i endo. też- przynajmniej tak zrozumiałam. I jeszcze jedno- źle jest jak endo jest mniejsze niż 5mm, ale większe niż 12mm sugeruje raka szyjki macicy. Najlepiej jest, gdy wynosi 8mm. Ja miałam poziom hormonów badany i poza progesteronem, który jest za niski, pozostałe są w normie. Na wyrównanie progesteronu przyjmuję Duphaston, więc mam nadzieję,że moje endo jest w normie. Co Wy na ten temat myślicie?

Agi30 ja Ci nie pomogę nie miałam takie przypadku. zawsze miałam około 9-10. A mam pytanie bo nie miałam robione badanie na wrogość śluzu. Czy jeśli byłam raz w ciązy to powinnam zrobić?

wydaje mi sie, ze endometruim w fazie okoloowulacyjnej powinno miec przynajmniej 8-9 mm. Ja mialam taki dziwny przypadek, ze tuz przed owulacja mialam te minimalne 8-9 mm, a jak przyszlam na usg tydzien pozniej to juz bylo tylko 6 mm... Nawet moja lekarke to dziwilo, dlaczego tak sie dzieje. Mialyscie moze cos podobnego?