Co dalej ze szkołą Gedanensis?

Opinie do artykułu: Co dalej ze szkołą Gedanensis?.

Podstawowa Szkoła i Gimnazjum Gedanensis powinny w przyszłym roku szkolnym obchodzić piętnastolecie swojej działalności. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nie dotrwamy do naszego jubileuszu. Właściciel baraku, który wynajmujemy - Politechnika Gdańska - postanowił nie przedłużać z nami umowy najmu. Innymi słowy - zostaliśmy skazani na unicestwienie. Od wielu lat staraliśmy się o pozyskanie budynku, który by spełniał warunki do prowadzenia działalności oświatowej. Niestety, nasze starania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

do TEDE

pisałem o sobie wcześniej - poszukaj- nieważne czy jest coś złego czy dobrego prawdziwego czy kłamliwego ważniejsze jak będzie odebrane i wykorzystane przez innych. a tak na boku- to sam w którymś z postów oceniłeś swoje lekkie przegięcie.

tak do MM

a kim jesteś hm?:D bo jak pewnie przeczytałaś w moi poście jest napisane że chciałbym żeby każdy kto do mnie pisze podawał kim jest :D

i tak na marginesie z czystej ciekawości czy uważasz że w moim ostatnim poście jest coś nie tak?:P

do TEDE

Widzisz, jednego nie zauważasz,to ,że jesteś pełen luzu ze swoją osobowością - taką a nie inną,że wyrażasz swoje zdanie w języku i sposobie jaki Ci odpowiada-nikomu chyba z tej szkoły nie przeszkadza,bo poprostu znają Cię i wiedzą co można się po Tobie spodziewać i tego dobrego i również złego.Ale nie oto chodzi.Problem w tym ,że swoimi wypowiedziami dajesz broń do ręki tym którzy chcą tej szkole zaszkodzić - wyszydzić tę dobrą renomę którą posiada,te zgniłe fajfusy zawsze wskażą jako przykład Ciebie jako tego który jest zaprzeczeniem opini o pozytywach tej szkoły.Ty na tym nie tracisz ale szkoła- na pewno tak,a mimo wszystko nie uwierzę żeby Ci na tym zależało.

triumfalny powrót Tedego-tego chama xD

no więc tak...tak...jak tak sobie czytałem niektóre z waszych postów,drodzy użytkownicy neostrady,przyznam że zrobiło mi się trochę głupio...dobrze...przyznaję...mój post nie był w porządku ale mam tez kilka wątpliwości no i oczywiście parę tekstów do obśmiania...na numer 1, jako absolutnie najgłupszy tekst jaki kiedykolwiek pojawił się na ekranie mojego monitora, głosuję nie na jeden pojedynczy xD głosuję przeciw przewrażliwionym rodzicom, którzy wypisują brednie w stylu "ten Tede to pewnie jakiś tępy dres i chuligan...tak na pewno tak jest bo 2 razy użył w poście słowa "dupa"...niestety pewnie takich jak on jest więcej w szkole Gedanensis...moje dziecko chodzi do niej już 6 rok..." itd...ludzie!rozumiem że można napisać coś bez sensu ale samemu sobie zaprzeczać?tak uczniowie tacy jak ja(w waszym mniemaniu) demoralizują młodszych uczniów(czyli wasze dzieci-niewinne aniołki, które będąc na boisku wyrażają się jakby wyszły z rynsztoku ale nikt nie oskarży jakiegoś bachora 10 letniego o powiedzenie na 3 gimnazjalistę "ty k****" bo stereotyp małego dziecka z Gedanensis wygląda tak:z dobrego domu, miły, pomocny itd itp...a wnuk szanownego Pana Wałęsy?potrafi użyć w stosunku do starszych takich słów jakich ja nawet nie używam...albo inny przykład:jest taki mały koleś mówią na niego kotek a zasób słów jakim dysponuje ogranicza się do wyrazów powszechnie uznanych za obraźliwe(w rzeczy samej gdzie oni się wychowują co?)..., ale i tak wasze dzieci chodzą do tej szkoły...narzekacie na budynek i dyrekcję, ale i tak codziennie o 7:30 wysyłacie swoje potomstwo żeby się tam uczyło...how come?przecież to jest czysta hipokryzja...zwłaszcza że jak możecie się państwo o mnie wyrażać, nie widząc mnie pewnie nigdy na oczy, ba czytając 10 linijek tekstu na jakimś forum...takich jak wy jest mi autentycznie żal, i łączę się w bólu z Kosmatym(piona :D) i innymi ludźmi trzeźwo patrzącymi na otaczający nas świat...a co do wszystkich inteligentów którzy wrzucają na mnie na tym forum...wiecie co to jest prawdziwy brak kultury?!ja mógłbym napisać to co napisałem nie podając nicku i nikt by się nie dowiedział że ja to ja i sprawy by nie było...a jednak wiedziałem co robię i postanowiłem się ujawnić...a wy?wy pisząc o mnie nie podajecie nawet swojego nicku, bo nie jesteście na tyle kulturalni i w porządku żeby stanąć przede mną i powiedzieć mi prosto w twarz "mam cię za debila i niewychowanego chama!"...i tego jest mi żal...bo co poczekam na was pod szkołą z zaprzyjaźnonymi skejtami?czy może będę groził nożem...w świecie, w którym większość z was żyje ja bym tak zrobił...ale moje "złe" zachowanie ogranicza się do np zbluzgania kogoś(i macie mnie za wyjątek ?!ze świecą szukać kogoś kto NIE przeklina(przynajmniej wśród płci męskiej) albo do nabazgrania czegoś głupiego na tablicy...a wy, rodzice, przez pryzmat tego posta automatycznie stworzyliście sobie w głowach tedego-w odblaskowych dresach, z ziołem w kieszeni, kosą za pasem i bejsbolem w ręce...i dlatego jest mi was żal...

a co do wypowiedzi Pita to już sobie co nieco wyjaśniliśmy w szkole...(tak podszedłem do niego i zdzieliłem kastetem...)...bo tak myślicie...a czemu?bo jesteście żałośni...tymczasem ja podałem mu rękę kiedy przyszedł, jak zawsze robię, pogadaliśmy z całą klasą o tym forum i wszystko stało się jakby bardziej przejrzyste...ale to pewnie umknie waszej uwadze kiedy będziecie ripostowali tego posta...

pozdrawiam: Szynę(za ORYGINALNY styl, bycie sobą itp), Kosmę (tak samo), Oskara T. (bo ma normalny pogląd na świat), Kaba(który choć czasem przesadza z manierami to i tak w porównaniu z wami jest na luzie), Pita(bo jego tekst pomimo że był skierowany do mnie był inteligentny i dał mi do myślenia, choć uważam że sporo przesadził :P), Jace(pomimo jego yyy udziwnień jest osobą obdarzoną dużą dawką inteligencji i potrafi się wypowiedzieć do rzeczy kiedy tylko przestanie nawijać o żydach xD), Filipa(bo jest po prostu spoko), Maxa Ch(bo też ma swój styl, lubi pożartować i nie poddaje się Pani Jadzi np z fryzurą), Monkiego(bo i tak wszyscy dobrze wiemy, że cała klasa na niego wrzuca, ale on też wrzuca na nas, ale i tak nikt tego nie bierze na serio i i tak panuje miła atmosfera...), Anię (bo napisała że jestem inteligentny i za to jej dziękuję xD), Karolinę, Milenę, Hanię, Gosię, Astrid i obie Julie(bo pomimo że mają mieszane zdania o mnie, to chyba jednak nie mają mnie za margines społeczny)...oraz...nauczycieli którzy na 100% to przeczytają więc czekam na komentarz w szkole xD no i inne klasy pomimo tego że większości ich nie lubię (:) )(pomijając tą zaiste genialną osobę która powiedziała mi że się cieszy, że za rok już mnie w tej szkole nie będzie...)-dziękuję ci z całego serca...i jeśli to czytasz, wiedz, że mam cię za kompletne zero bo nie miałaś/eś odwagi ujawnić kim jesteś...masz jeszcze szansę...

peace :) wasz...TEDE!!! xD(w całej okazałości) :)

Klika słów od nauczyciela Gdańskich Szkół Autonomicznych

Od kilkunastu lat uczę w Gdańskich Szkołach Autonomicznych i, choć nie podpiszę się w tym miejscu moim imieniem i nazwiskiem, chciałbym, aby uczniowie, rodzice uczniów i nauczyciele szkoły Gedanensis wiedzieli, że problemy ich szkoły nie są dla nas żadnym powodem do radości. Przeciwnie. Myślę że dla znakomitej większości osób zatrudnionych w naszych szkołach obecna sytuacja jest również przykra i mogę tylko wyrazić nadzieję, że problem budynku uda się szybko rozwiązać. W Gdańsku jest miejsce dla co najmniej kilku szkół niepublicznych, a na pewno szkół tak dobrych jak szkoła Gedanesis. I zupełnie spokojnie wyobrażam sobie ich pokojową, twórczą koegzystencję. Zwłaszcza, że mają tak inny charakter i raczej się uzupełniają niż ze sobą konkurują. Od wielu lat do naszego liceum i gimnazjum trafia sporo młodzieży z Gedanensis i o jej poziomie mogę się wypowiadać tylko w superlatywach. Gratulacje dla nauczycieli i dyrekcji szkoły!

Gwoli ścisłości dodam, że nasza szkoła nie otrzymała na tacy pięknego budynku od miasta - jego obecny stan jest efektem kilkunastu lat ciężkiej pracy i astronomicznych, jak na możliwości szkoły, inwestycji; w 1989 roku budynek był w katastrofalnym stanie -- proszę spojrzeć na te zdjęcia http://www.gla.gfo.pl/photos/budynek1989/

Ktoś mówił tu wcześniej o \'przejęciu 60% uczniów Gedanensis\'. Myśl zupełnie niedorzeczna zważywszy na fakt, że ani w naszej szkole podstawowej, ani w gimnazjum nie ma ani jednego wolnego miejsca.

Serdecznie pozdrawiam i życzę powodzenia w staraniach o nowy budynek!

LEKKA PRZESADA

To wszystko-nie jest tak żle jak się wam wydaje...
Nie karzom nam teraz odchodzić...wiele szumu-a przeciesz wiadomo, że tak dobra szkoła nie może przestać istnąć...

Uważam, że Nasza szkoła jest warta zayfania i tyle kasy! Wierzę < i inni też powinni>, że Gedanensis wygra, ale nam, zostaje się tylko modlić o Najwspanialszą Szkołę na świecie! Jeżeli będziemy wierzyć to Dobry Bóg dopomorze Nam!

kolejna osoba sięczepia naszego biednego baraku...

taka dojrzała młodzież

A mówi się wszystkim dookoła, jaka to ta dzisiejsza młodzież. Przeczytałam petycję. Wiem o Was wszystko. Wspaniała, dojrzała młodzież. I nasze miasto dla takiej młodzieży nie ma miejsca? Niemożliwe!

Uda się nam!!!!

Wiemy, że nam się uda. Bo chcemy razem być po wakacjach i w tym i w przyszłym roku i w kolejnych.

Dzieciaki Pięknie!!

Zawsze wiedziałam, że nasza Modzież zasługuje w pełni na miano wrażliwych, mądrych i potrafiących odnaleźć się w każdej sytuacji młodych ludzi. Dzieciaki, jesteście WSPANIAŁE!Tak trzymajcie!My też walczymy ile wlezie, aby być z Wami w przyszłym roku!!

POPIERAM, MYŚLĘ o WAS

Jako niegdysiejsza uczennica szkoły Gedanensis czytając to wszysto, myślałam, że śnię. Tak wspaniała szkoła może mieć problemy?!!!!
Zróbmy wszystko, by szkoła Gedanensis znowu zajaśniała. To chyba jakiś sen, kpina, by dla tak dobrej szkoły nie było godnego budynku na lokum. Pozdrawiam gorąco, życzę wytrwałości, powodzenia!!!!!

popierajmy starania Gedanensis

Piękna petycja. Wierzę, że nie zostanie bez odpowiedzi. Poprzyjmy, chociaż słowem, starania tej dobrej, mądrej, wrażliwej młodzieży

petycja uczniów

Uczniowie Szkół Gedanensis Gdańsk, 24 maja 2007 r.
Petycja uczniów do władz miasta

Jesteśmy uczniami Szkoły Podstawowej i Gimnazjum Gedanensis istniejących już piętnaście lat. Wierzymy, że dorośli, którzy rządzą Gdańskiem użyją wszelkich środków, aby uratować naszą wspaniałą szkołę.
Chcemy się uczyć, szanujemy i lubimy naszych nauczycieli. Dzięki ich entuzjazmowi
z radością zdobywamy wiedzę, stajemy się mądrzejsi i spokojnie dorastamy.
Nauczyciele są naszymi przyjaciółmi, gdyż nie traktują szkoły tylko jako miejsca pracy,
lecz również jako miejsce, w którym spełniają się Ich zawodowe ambicje.
Solidną nauką, rzetelnym przygotowaniem do lekcji, udziałem w zajęciach dodatkowych potwierdzamy, że nie trudzą się na próżno. Z przyjemnością oglądamy szkolną tablicę ogłoszeń, na której są informacje o sukcesach poszczególnych uczniów. Wszyscy
cieszymy się z wielu zwycięstw koleżanek i kolegów, bo rozsławiają naszą szkołę. Doceniamy niesamowitą atmosferę naszej szkoły stworzoną dzięki wzajemnemu szacunkowi nauczycieli i uczniów. Rozwijamy talenty i zainteresowania na różnych zajęciach dodatkowych. Są one tak interesujące, że z radością pozostajemy w szkole po zakończeniu lekcji.
Stabilizacja, poczucie bezpieczeństwa uczniów są często eksponowane w szkolnych apelach. W naszej szkole nikomu nie dzieje się krzywda - starsi opiekują się młodszymi, wszyscy przestrzegają zasad etyki szkolnej. Organizujemy akcje charytatywne, nigdy nie pozostajemy obojętni na potrzeby biednych i chorych. Wyrobiono w nas przekonanie, że
w życiu ważna jest umiejętność dostrzegania potrzebujących i przeciwdziałania złu.
W naszej szkole od pierwszej klasy, zawsze uczeni jesteśmy patriotyzmu. Nauczyciele wpajają nam szacunek do polskiej mowy, historii, świąt i zwyczajów. Dorastamy
w przekonaniu, że sprawowanie władzy to odpowiedzialna służba społeczeństwu, dlatego jako Gdańszczanie ośmielamy się zwrócić z prośbą do najważniejszych osób w naszym mieście.
To pismo jest pierwszym, jakie samodzielnie piszemy w sprawie urzędowej. To nie klasówka, kolejny szkolny sprawdzian, lecz nasza walka o ważną sprawę , o prawo do nauki. Uprzejmie prosimy o wskazanie godnego miejsca, w którym zabrzmi dzwonek otwierający
w Podstawowej Szkole Gedanensis i Gimnazjum Gedanensis rok szkolny 2007/2008. Pragniemy kontynuować naukę w tym samym gronie nauczycieli i uczniów. Nie zawiedliśmy, uczymy się dobrze i nie sprawiamy wychowawczych trudności.
Ufamy, że mądrzy dorośli są w stanie podjąć działania, które ocalą nasz szkolny świat.
Z nadzieją w sercach czekamy na pomoc. W czasie, gdy inni uczniowie cieszą się nadchodzącymi wakacjami, my marzymy tylko o jednym: aby po wakacjach wrócić do naszej szkoły.

Samorząd uczniowski

zapomniałam dodać

Zapomniałam dodać, że podobnie jak moja Poprzedniczka nie byłam wcześniej zwolenniczką szkół społecznych. Nasza szkoła zmodyfikowała moje spojrzenie, dobrze, że nie stało się to za późno

to jest prawda

Nawiązując do mojej poprzedniczki. Ja też przeniosłam dziecko do naszej szkoły Gedanensis z rejonowej szkoły, niestety, typowego molocha, choć dziecko nie miało w swej szkole żadnych problemów. Ale nie było twórczej pasji szczególnie dyrekcji i co niektórych nauczycieli do pracy z dziećmi, brak było stymulowania i stawiania na samodzielność i kreatywność i radość płynącą z nauki. Moje dziecko nie lubiło poprzedniej szkoły od pierwszego dnia (choć lubiło swoją klasę). Gedanensis pokochało od razu.
Za wielkie wysiłki wszystkich zaangażowanych w to, by szkoła miała taką cudną i twórczą atmosferę należy się szkole pomoc lokalowa. To z pewnością zaprocentuje w przyszłości.

trezba walczyć o taką szkołę

Jestem mamą jednego z uczniów.
Gdy moje dziecko szło do szkoły byłam przeciwna prywatnym szkołom i posłałam dziecko do szkoły publicznej.
Gdzie zaczęły się problemy, które wielokrotnie zgłaszałam wychowaczyni ale nie było żadnej interwencji i zainteresowania jak można pomóc mojemu dziecku.
Stres, brak akceptacji ze strony rówieśników doprowadził do tego, że moje dziecko do szkoły szło z płaczem.
Przeniosłam więc dziecko do szkoły Genadensis i sytuacja się zmieniła diametralnie. Dziecko moje chętnie chodziło do szkoły, potrafił nadrobić 2-letnie zaległości z j. angielskiego i nigdy nie był pozostawiony samo swoim problemom. Po za tym bliski kontakt nauczecieli i rodziców pozwala na lepsze zrozumienie naszych dzieci i zapewniwnie im lepszej opieki.
Proszę sobie zadać pytanie i odpowiedzieć dlaczego w tej szkole nie ma problemów:
-z narkotykami,
-z paierosami,
-z alkoholem,
- itp.
Wielkie podziękowania dla dyrkcji szkoły oraz grona pedagogicznego!
Nie poddawajmy się O TĄ SZKOŁE TRZEBA WALCZYĆ!

Czy powinno być tak

że wysokie stanowisko wiceprezydenta Gdańska , który odpowiada za edukację obejmuje osoba związana z Gdańskimi Szkołami Autonomicznymi. Przecież wiadomo, że będzie podejmowała decyzje korzystne dla tych szkół, które w pewnej mierze są jej dziełem. Popieram osoby które wcześniej pisały, że przydałoby się prześwietlić działalność pani Hall na obecnym stanowisku - może jakieś małe dziennikarskie śledztwo?
"Wszystkie szkoły są równe, ale niektóre są równiejsze" , a jakby nie było to Gedanensis jest szkołą konkurencyjną. Zawsze był przepływ uczniów między tymi szkołami i to w obie strony.
Mam nadzieję że szum który się zrobił spowoduje, że szkoła dostanie lokal i będzie mogła kontynuować swoją działalność. Życzę jej tego z całego serca !!!

Mamy w Gdańsku szkołę bez agresji !!!!świetną ,gdzie dzieciaki spędzają dużo czasu - poza lekcjami też . Nie mam w niej głupiego wyścigu szczurów ,,,Dzieciaki uczą się odpowiedzialności za swoją!!! naukę i za swoje wyniki ..kadra nauczycielska jest super i tu duże uznanie dla dyrekcji iż udało się tak wykwalifikowanych ludzi pozyskać I co lepiej aby jej nie było ???? MAM NADZIEJĘ IŻ SZKOŁA DOSTANIE LOKUM NIE TYLKO NA PRZETRWANIE ROK LUB DWA ALE ABY ISTNIAŁA DŁUŻEJ DLA DOBRA DZIECI .

Niech się w końcu zainteresuje tym Adamowicz,

co na boku knuje pani Hall.To jest dopiero kobieta!Obiecała szkołę dzieciakom z Sopotu a dzieciaki z Gdańska, jak nie dostaną budynku, będą musiały rozejść się po innych szkołach.A czemu to pani Hall zrobiła? By wyeliminować z Sopotu konkurencyjną palcówkę!!Panie Adamowicz, co pan na to? Bo ja myślę,że szykuje się grubsza afera jak nie znajdziecie tym dzieciakom siedziby! Przecież do jasnej choroby (przepraszam, emocje)między innymi z podatków, które płacą rodzice tych dzieci Pan dostaje co miesięczne wynagrodzenie!!Ruszy Pan ten swój lalusiowaty tyłek, czy nie?