Co dalej ze szkołą Gedanensis?

Opinie do artykułu: Co dalej ze szkołą Gedanensis?.

Podstawowa Szkoła i Gimnazjum Gedanensis powinny w przyszłym roku szkolnym obchodzić piętnastolecie swojej działalności. Kilka dni temu dowiedzieliśmy się, że nie dotrwamy do naszego jubileuszu. Właściciel baraku, który wynajmujemy - Politechnika Gdańska - postanowił nie przedłużać z nami umowy najmu. Innymi słowy - zostaliśmy skazani na unicestwienie. Od wielu lat staraliśmy się o pozyskanie budynku, który by spełniał warunki do prowadzenia działalności oświatowej. Niestety, nasze starania ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

KTO MA CEL W TYM ZEBY SZKOŁA NIE ISTNIAŁA???

PO 1 SZKOŁA ISTNIEJE PRAWIE 15 LAT ...TAK!!! .... NAPRAWDE NIE MA MIEJCA NA SZKOŁE Z OSIAGNIECIAMI???? NIEROZUMIEM.... PYTANE KTO MA JAKIS W TYM CEL ZEBY TO ZNISZCZYC? ...DLACZEGO? CZY NA PRAWDE NIE MA MIEJSCA?W TAK DUZYM MIESCIE? CO NA TO NASZ PREZYDENT ??? CZY NA PRAWDE NIE ZALEZY MU NA DOBRYM WYCHOWANIU...NA POCZUCIU BEZPIECZENSTWA ITP...SZKODA MI TYCH DZIECIAKOW NAUCYCIELI WYCHOWANOW .....O TO NASZA WŁADZA ................SZKODA SŁOW.........CIEKAWE CZY H. NIE MA W TYM INTRERESU ???? KTOS Z DZIENIKARZY POWIENIENEM SIE TYM ZAINTERESOWAC CIEKAWE CO BY Z TEGO WSZŁO? HE WESOŁO BYŁO BY NIEKTORYM :) MOZE I MI ROZNIE BYWA HE

O_o zrobił się konflikt. Jak dla mnie obie strony mają swoją rację tylko jedni wyrażają ją mniej inni bardziej fortunnie (czy to jest poprawnie napisane?).

Pozdro dla kumatych

ps. Jesze jedna rzecz fajna w Gedanensis to, że zarówno Pit (piona!) jak i tede (piona!) mogą mieć swoje zupełnie różne zdania a i tak nikt „w papę” od drugiego nie dostanie.

i co ze siedzi? jesli siedzi - niech sie smieje - w koncu smiech to zdrowie:) Przynajmniej pozna punkt widzenia innych. Moze kiedys zrozumie pare rzeczy...a moze nie - samo zycie!

a Wy tez duzo udowadniacie...

...podniecajac sie tym co pisze Tede...

a on siedzi przed kompem i sie z was smieje;]

Trochę inny punkt widzenia

"no i zaraz się pojawią inteligentni ze średnią 5.5."

Oto jestem. Powiem to co myślę, subiektywnie, bez jakiegoś kolorowania.

"Bo to że ja potrafię być sobą a wy nie, świadczy tylko o tym jacy wy jesteście..."
Oczywiście każdy ma swój ideał, ma do czego dążyć. Ty jesteś sobą wrzeszcząc co parę sekund na kogo popadnie "Ty żydowska k....! Czarnuchu, do gazu!". Można to puścić mimo uszu, w końcu się "kreujesz", każdy to musi dzisiaj robić w taki lub inny sposób, bo inaczej będzie "ofiarą". Możliwe, że ja też jestem dla wielu osób niemiły, i za to je przepraszam. Taka jest naturalna kolej rzeczy, i tego nawet w naszej szkole nie udało się wyeliminować. Ale teraz wyobraź sobie moją reakcję na twoje zdanie: "mamy w klasie rasistę". Czysta hipokryzja... A może również element autokreacji?
Długo wahałem się, czy napisać tego posta. Nie zdziwię się słysząc jutro od ciebie: "Pit, ty !". Może i jest to w pewnym stopniu donosicielstwo, ale ileż można wytrzymać? Prosić cię co i rusz, żebyś razem z dwoma innymi osobami przestał dręczyć jednego z uczniów, wykrzykując pod jego adresem wyzwiska na każdej przerwie, a później udając, że nic się nie stało?

Prawdopodobnie będziesz próbował mnie "zniszczyć", ośmieszyć i wyśmiać przed kolegami i innymi. Przecież to typowe. Może i wiele osób się do mnie nie odezwie. Ale to i dobrze. W końcu poznam prawdziwe oblicze tych, którzy tylko kolegów udają, i są w każdej chwili gotowi mnie wyśmiać. Ale jest jednak paru, w co głęboko wierzę, którzy zgadzają się ze mną, i zostaną przy mnie.

Przepraszam, że nie napisałem nic o szkole. Co tu dużo mówić- nie ma drugiej takiej, przynajmniej według mnie. Można się naśmiewać z boiska (co sam, przyznaję, często czynię), z budynku, ale to przecież wszystko było zrobione dla nas. To rodzice i dyrektor, często niesłusznie podejrzewany o bierność (a czasem i o gorsze rzeczy) sprawili, że mogliśmy być razem. Przez 8 lat (teraz kończy się rok dziewiąty, inny niż poprzednie) czułem się tu bezpiecznie, i mimo pojedynczych sprzeczek zawsze jakoś się wszystko układało. Szczególnie dobre były relacje z nauczycielami, wychowawcy byli i są świetni, interesują ich nasze problemy, są zawsze gotowi się za nami wstawiać. Lepiej nie mogłem trafić.
Ostatnio jednak, co wynika może trochę z mojej, nie boję się tego powiedzieć, delikatnej natury, uważam, że rzeczy zaszły trochę za daleko. Pozwala się na coraz śmielsze akcje. I nie chodzi tu o papierosy czy alkohol- wskażcie mi szkołę, w której ich nie ma. Zaczyna się natomiast powoli walić główny atut tej szkoły- atmosfera przyjaźni i bezpieczeństwa, ja przynajmniej czuję się lekko zagrożony. Może to oczywiście wynikać z mojej definicji przyjaźni, która jest inna od poglądów innych osób. Tym niemniej jednak uważam: coś trzeba w tym kierunku zrobić.

Dziękuję moim kolegom za te 9 lat wspólnej znajomości, wspierania się w trudnych chwilach i pomocy. Może pomożecie mi jakoś dociągnąć do końca tego roku :)
Dziękuję Gedanensis, za wspaniałą naukę i życzę jej nie 15, ale 50 lat.

Pozdrawiam,
Wasz naczelny moralizator
Pit

o wszystkim i do wszystkich

Szanowni Państwo debadujący na tym forum!
Nie wytykajmy sobie nawzajem takich rzeczy jak np.bledy ortograficzne...To jak kto sie nauczyl...to jego sprawa...
Nie to jest przecież celem naszej dyskusji.

Kazdy ma prawo do wypowiedzi, ale mam taką skromną prosbe: ludzie ktorzy nie maja pojecia o tym co sie dzieje i o sytuacji szkoly Gedanensis, niech lepiej poczytaja sobie troche i najpierw pomysla, a potem cos napisza...
Poza tym istnieje zasadnicza roznica pomiedzy szkola prywatna, a spoleczna.

To w jaki sposob piszemy, swiadczy tylko o nas, o tym jakimi ludzmi jestesmy. Komentarze i porownywanie ludzi z roznych szkół i o roznym stopniu zamoznosci(a do tego nie znajac ich)po pierwsze do niczego nie prowadzi, a po drugie pokazuje jak nietolerancyjni i pazerni jestesmy.
Ci, ktorzy to przeczytaja niech nie mysla, ze chce wszystkich skrytykowac i wydrwic, bo sama wiem lepiej. Nie, to nie tak.Chce tylko poprawic atmosfere tej dyskusji i zlikwidowac zbedne sprzeczki, tak naprawde z byle powodu ;)

Kiedy przyszedł w moim zyciu czas na pojscie do pierwszej klasy podstawowki, rodzice dali mi prawo wyboru pomiedzy dwiema szkolami. Jedna z nich i ta, ktora wybralam byla Gedanensis, poniewaz od razu wydala mi sie przyjazna.
Dzis nie zaluje tego wyboru, bo byl sluszny. Nie mialam okazji chodzic do innych szkol, lecz nie watpie w to ze sa one dobre, Gedanensis jednak jest wyjatkowa...
Chodze do niej juz 8 lat i mialam nadzieje na ukonczenie jej. Niektorzy moga w to nie wierzyc, ale daje slowo, ze atmosfera naszej szkoly jest niepowtarzalna. Na ta wlasnie atmosfere skladaja sie uczniowie, nauczyciele, ale rowniez TEN krytykowany przez wszystkich budynek.Co z tego, ze to barak?! Nikt jeszcze w nim nie umarl i nikt specjalnie nie cierpi od przeciekajacego sufitu. Mozecie wierzyc lub nie,ja go poprostu KOCHAM, bo nie kojarzy mi sie z azbestem czy kartonowymi scianami, tylko z okresem zycia jaki spedzilam w tej szkole, ktory byl pelen radosci i z wspanialymi ludzmi, ktorych tu wlasnie poznalam... (pozdrowienia dla mojej klasy IIb i innych :*)

Ta szkola wiele mnie nauczyla, nie tylko calego materialu przewidzianego na te 8 lat, ale takze takich wartosci jak przyjazn czy tolerancja.
Mysle, ze warto jest walczyc o placowke tak cenna...
Pozdrowiam wszystkich "pisarzy" :):D

Własnie się dowiedziałam, iż 'cudowna' pani HALL nie przyznała nam budynku w Gdańsku ponieważ... nie jesteśmy gdańską szkołą! Aż 5 ludzi jest SPOZA Gdańska!

żal.

przeczytajcie jutro w Dzienniku- to do nie zorientowanych mamuś i tatusiów, którzy placą i wymagają, a nie pofatygują się aby sprawdzić, czy szkoła podjęła jakieś działania...

co do Tedego- może osoby z 5.5 przesadzają w jedną strone-racja, zgadzam się. Ty natomiast jeszcze ostrzej przeginasz w tę drugą. Nie wiem czy fajnie jest an siłę robić z siebie kretyna i robić wszystko wbrew zasadom i na złość innym. Nie jesteś w tym momencie sobą, bo wiem że na prawdę jesteś INTELIGENTNY. Trochę cię znam;) Przemyśl to. Wcale nie mówię, że masz byc grzeczny. Mówię, że mógłbyś się trochę opanować, bo niekiedy jest to niesmaczne.

Do Kosmy...

A jeszcze tak niedawno (jakieś 6 lat temu ;-))siedziałeś mi na kolanach i patrząc mi prosto w oczy pytałeś: "a czy mogę siedzieć z panią jak będziemy wracać z basenu?", a teraz takie bluzgi....ja Ciebie Amadeusz takich rzeczy nie uczyłam ;-))

musimy działać

Musimy działać i jest to możliwe. Choć czasu mamy niestety mało. Może do tej pory robiliśmy to zbyt delikatnie. Ale za to w ramach prawa.Dzieci nie wyobrażają sobie innej szkoły, co niektóre, idąc za radą ekologów, chcą nawet przyczepić się do budynku szkoły...Miejmy nadzieję, że do tego nie dojdzie. Musimy nadal istnieć, w takim samym składzie, bo to my jesteśmy Gedanensis!

Do rodzica piszącego o Tedeuszu. Po pierwsze to jest Pan naprawdę mocny pisząc anonimowego posta. Po drugie niech pan niesie wiadomość do kogo pan chce i tak Pan nie udowodni kto go napisał. Poza tym mam pytanko do wszystkich staruszków którzy piszą jaka ta szkoła jest zła. Dlaczego nie zabierzecie z tego azbestowego syfu swoich dzieci ?

Pozdro dla kumatych

J...ć HIPOKRYZJĘ, piona tedzik :P

Pomysł z Panią Izą jest spoko popieram!!

trzebaby wręczyć wypociny Tadeusza jego rodzicom do rąk własnych,a jeśli uważasz się synku za oryginała wypisując tu takie bzdury, to wiedz,że nie jestes oryginalny,jestes poprostu PRYMITYWNY, TUZINKOWY I PRZECIĘTNY,a jak to mowi jeden z bohaterów mojego ulubionego filmu :NIE MA NIC GORSZEGO NA SWIECIE OD BYCIA PRZECIĘTNYM.Dzięki Bogu,że już idziesz z tej szkoły ;-)))))

to ja Tede xD

nie macie racji...ech myślcie sobie co chcecie...bo ktoś raz powie to co myśli...żal.pl xD no ale tak była grzeczne dzieci z Gedanensis...to jest stereotyp...bo tak naprawde każdy oprócz paru osób jest grzeczny w szkole...a poza nią już nie...i to się sprawdza...tylko nikt się do tego nie chce przyznać i dalej toczy jakąś żałosną egzystencję i samemu sobie zaprzeczać i kłamać w żywe oczy...no i zaraz się pojawią inteligentni ze średnią5.5 i powiedzą że to nie prawda a potem nadal będą robić swoje...bo to że ja potrafię być sobą a wy nie, świadczy tylko o tym jacy wy jesteście..,.tacy jakich was kreują inni...nauczyciele, rodzice...żal mi was...nie macie własnego życia tylko szkoła nauka dom szkoła nauka dom...i tak w kółko...a jak ktoś postanowi taki nie być, "pomimo że jest w 3 gim w takiej szkole jak Gedanensis" od razu jest brany za tępego dresa jak ci z ul.traugutta...czy ktoś jest gotowy mi to powiedzieć prosto w oczy?bo przez 1.5 roku nic nie usłyszałem...czekam na to...

Untitled

Co się tyczy Tede'go - no cóż... Wyjątek potwierdza regułę.

Szanowny rodzicu...

Obawiam się że teksty Tedego nikogo nie zdziwią... Rodzice chyba przywykli.

więc...

... taka po części jest dzisiejsza młodzież, mój/moja droga/drogi Pani/Panie.

mamy chodzić jak roboty czy lalki na sznurkach?
chłopak jest na luzie i cieszy sie życiem...
wkońcu gimnazjum kończy ;PPP.

ale prawde mówiąc niektóre wypowiedzi są naprawdę na niskim poziomie...
wciąż ciągniecie ten sam wątek: CZEMU PAN SZYC NIE SZUKAŁ BUDYNKU TYCH 15 LAT TEMU, TO JEST AZBESTOWA SZKOŁA, PŁACIMY - CHCEMY I TAK MA BYĆ...

opamiętajcie sie.
tu chodzi o uczniów, nauczycieli i innych pracowników szkoły .
to my czujemy sentyment, radość i to my w większości tryskamy optymizmem, gdy znowu przekraczamy progi bądź co bądź tego chwiejącego się, a urokliwego baraku.

PS- Czemu patrzysz, anonimie, na jedną osobę i ją krytykujesz, nie zauważając 50 innych które potrafią pięknie pisać o swojej szkole? SZKOLE- miejscu, które dla 99% uczniów jest okropną męczarnią!

a'propos Tede czy jakos tak

Synku,najlepiej bedzie jak wydrukuje sie to co piszesz i zaniesie do Pani Izy do sekretariatu. Kopertę z napisem "do widomosci rodziców", niech zobacza co synalek wypisuje na forum, jaką elokwencja i kulturą się popisuje .

Tede od ilu lat jest w naszej szkole... Poltorej roku?
Nie w nikam z jakiego powodu postanowil sie przeniesc do nas. Byc moze w innej mial problemy, badz jego rodzice chcieli ich uniknac.
Ja chodze do Gedanensis juz 9 rok. Czuje sie z tym swietnie i nie wyobrazam sobie przyjazniejszej i ciekawszej szkoly. Nigdy nie czulem sie w niej w zaden sposob zagrozony ze strony innych - co mysle jest bardzo wazne. Nauczycieli zawsze mozna poprosic o rade, sa wyrozumiali. Ale nie oznacza to wcale ze tu sie KUPUJE OCENY. Wrecz przeciwnie - nie da sie tu niepracowac, czy wagarowac, olewajac obowiazki skzolne i liczyc na dobra ocene. Taka prawda.
Jestem dumny ze moglem uczyc sie u boku tak wspanialej kadry nauczycielskiej, jaka mamy u nas w szkole. Nie wyobrazam sobie aby inni nie mieli takiej szansy! Co do atmosfery w szkle to jest bardzo przyjazna - poniewaz sami ja budujemy i chcemy sie w niej czuc najlepiej. Oczywiscie sa osoby, ktore wolaly by moze inaczej, ale to raczej odrebne przpadki. Ratujmy Gedanensis!

1. Nie można patrzyć na całą szkołę przez pryzmat jednej osoby.
2. Tede to Tede i w zasadzie dobrze że nasza szkoła nie składa się w 100% z grzeczniutkich dzieciaczków. tacy jak Tede to u nas zdecydowana mniejszość...:P Czy byłoby fajnie gdyby w szkole nie istniały małe wykroczenia, łamania regulaminu? Wyroślibyśmy na CO? Bo na pewno nie na KOGOŚ... nieprzystosowani do życia...
3. W porównaiu do niektórych uczniów innych szkół Tede jest aniołkiem. Wierzcie mi...
4. przynajmniej wypowiada się raczej pozytywnie o szkole;] nawet on;]

Być może,ale TeDe w Gedanensis jest jeden...hehe...