Re: Co dzisiaj na obiad? Cz. 36 wrześniowa
~jagodzianka
(10 lat temu)
pierogi gruzińskie są pyszne! takie tobołki/sakiewki, mega duże z miesem (baranina, wołowina)surowym są gotowane i jakby z rosołkiem w środku, najpierw odgryzasz kęsa, wypijasz rosołek i potem jesz reszte pieroga:) kiedyś jedliśmy w gruzińskiej restauracji, naparwde dobre, napisz gdzie Twój mąż je kupił, może też się skusimy zeby podjechac:)
krem z ziemniaków:
1 kg ziemniaków
3 białe czesci pora pociachane
litr wywar warzywno-drobiowego
sol,pieprz bialy, gałka muszk. tymianek, szczypiorek, natka pietruszki
smietana kremówka
szklanka startego twardego sera
makrela wedzona obrana z osci, lub losos wedzony lub boczek wysmazony na chrupko
pora przesmazyc na masle, dorzucic ziola, i ziemniaki w kostke, przesmazyc, zalac bulionem, gotowac do miekkosci, dodac kubek śmietany kremówki, zmiksowac na krem, na miseczki powykladac wkladke (rybe/boczek), zalac zupa, posypac zielenina i serem:) jesc z grzankami:)
0
0