Co dzisiaj na obiad? Cz. 36 wrześniowa

No to kolej na mnie, zakładam nowy wątek:-)
Link do poprzedniego: http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-na-obiad-cz-35-Sierpniowa-t555815,1,310.html

U nas wczoraj kiełbaski z grilla, zrobiłam też sałatkę jarzynową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Co dzisiaj na obiad? Cz. 36 wrześniowa

Ale sie rozpisałyście dziewuszki jeden dzień mnie nie było ,a tu tyle do czytania ;-).

Wczoraj na obiad było spaghetti ,pół dnia spędziliśmy z mężem na działce weekend zapowiada się fantastyczny i super ;-D.

Dzisiaj na obiad coś a la strogonoff i piekę zwykły biszkopt ze śliwkami i gotuję kompot ze śliwek he he i już mamy pełno jabłek trzeba będzie przetwarzać ;-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej,

u nas dziś dalej królik w sosie warzywno-smietanowym, buraczki na ciepło i pure ziemniaczane:)

wpadło mi jakoś przypadkiem, więc wklejam dla zainteresowanych co można zrobić z cukinii:

http://cynamonowypyl.blox.pl/2014/08/Ketchup-z-cukinii.html#TRCuk

dobrego dnia!

AgusiaGda z tego co wiem to ten odcinek z Egiertowa nie był jeszcze emitowany, oglądam każdy odcinek rewolucji i na pewno go jeszcze nie było.

Ugotowanych nie oglądam, podobała mi sie ta poprzednia wersja a nie teraz , codziennie jedna osoba.

Dziś u nas na obiad śledzie w śmietanie plus ziemniaki.

Jutro karkówka z woreczka z ziemniakami i cebulą do tego buraczki.

W niedziel klasyczny dewolaj z masełkiem w środku, ziemniaki z pietruszką i groszek z bułką tartą.

Graszko skarbie :) przepraszam raz jeszcze ;)

mamo b - ja byłam po złamaniu i to dość poważnym a i tak nie było dla mnie miejsca:-( A to tak wracając do tematu kolejek: http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/3562465,kolejki-do-lekarzy-na-pomorzu-zadzwon-do-pomorskiego-nfz-powiedza-gdzie-bedziesz-czekal-najkrocej,id,t.html

Też jestem ciekawa co z tymi zajęciami.
troszkę obawiam się tych zmian bo jednak tamta Pani była pedagogiem,a nowa nie.I eszcze wiele innych pytań mi sie nasuwa.
Zajęcia dodatkowe też mnie ciekawią i najbardziej związane z nimi opłaty.
Mam nadzieję ze te zajęcia bedą bo to było głównym powwodem pozostawienia młodej przedszkolnej zerówce(wszystkie zajęcia w jednym miejscu,bez konieczności odprowadzania dowożenia jej po zajęciach)

wczoraj byłokotlet z ziemniakami koperkiem i buraczkami rtartymi bez żadnych dodatków-takie były pyszne

dziś trzeba posprzątać lodówkę więc pizza z wszystkim co znajdziemy w lodówie

Hej Dziewczyny!

Byłam u siebie w szkole złożyć podanie o egzamin poprawkowy. Z mojej 8-osobowej grupy zdały tylko 2 dziewczyny!!!! I tylko ja w całej szkole z tak "świetnym" wynikiem oblałam :/

Ugotowanych wczoraj nie oglądałam za to gdańskie Kuchenne rewolucje jak najbardziej :)
Dokopałam się do informacji, że ostatni odcinek przed wakacjami(który przegapiliśmy) to była Karczma Jurad (teraz Przystanek łosoś) w Egiertowie. Szkoda, chcieliśmy obejrzeć - bo byliśmy tam na obiedzie tuż po rewolucjach, pod koniec kwietnia :] a w sieci nie znalazłam tego odcinka :/

Właśnie jestem w trakcie tworzenia potrawki z kurczaka, a raczej mixu warzyw z kurczakiem ;) na 2 obiady :] + pasztecików z mięsem :] (rośnie zaczyn drożdżowy)

Mama b - oby tak dalej z tą szkołą :)

My w środę mamy zebranie :P Jest nowa Pani Dyrektor + zastępca (jedna z Przedszkolanek), nowa przedszkolanka u nas w grupie. Już widać początek zmian - w szafkach czekały wydruki/wyliczenia ile do zapłaty w tym m-cu :] nie trzeba było iść do Pani Intendentki :] Przedszkole odnowione/odmalowane (sami przed wakacjami daliśmy wielkie wiadro farby, bo prosili żeby dawac jeśli ktoś może).
Zobaczymy co z zajęciami dodatkowymi w tym roku ;)

Cześć dziewczyny:))

Aga--------może sie uda cos w tej Komisji Egzam. załatwić. Ten tzw. klucz to koszmar. Kiedyś Wisława Szymborska rozwiązywała maturę z polskiego. I niezdała, bo nie zmieściła sie właśnie w tym kluczu:)))

No i trafnej diagnozy dla Męża życzę.

Jestem po zebraniu w szkole mojej córki. Mile nas zaskoczyli i jestem mega zadowolona. Nauczyciele wymagający, ale ceniący najbardziej aktywność i kreatywnośc uczniow. Wszyscy sie nam przedstawili i opowiadali co robią, czego wymagaja itp. Wychowawczyni też zrobiła dobre wrażenie. Normalnie szok po tym co było w gimnazjum.
Nawet oprowadzali pierwszaków po szkole, by sie zapoznali, co gdzie jest. A mój malżonek został wybrany do trojki klasowej:)))hihihihihiih

Aniu-----odnośnie dentysty i nfz to bezpłatne leczenie zębów przysługuje nam tylko do trójki+ białe plomby tam. Pozostałe zęby kanałowo leczymy odpłątnie. Plomby białe płatne, amalgamaty bezpłatne. Przegląd, zdjęcie kamienia raz w roku bezplatne. Więcej nie wiem.
Ja wcześniej nie mialam żadnych problemów ze służbą zdrowia. Do tego ortopedty też nie czekałyśmy w kolejce, tylko od razu był termin. Wcześniej, gdy moja A. była mała to latałam do lekarzy non stop. Nie miałam problemu z badaniami, testami alerg.,tzw. sanatorium na Polankach, rtg, usg itp.
Nasza endo nawet położyła ją w szpitalu na kilka dni na badania, bo miała jakąś pulę do wykorzystania. I żebyśmy nie musiali płacić grubej kasy za to. Tylko płącę za te badania tarczycowe.
Ale z tą rehabilit. to sie wkurzyłam. Gdybym miała pilne np. po złamaniu albo po wypadku to nie byłoby aż takiej kolejki......

Na obiad mamy jajka sadzone z kalafiorem, fasolką albo brokułem---------jeszcze nie wiem co ugotuję. Mam wszystko juz kupione i czeka na zabranie do domu.

Oj narobiłyście smaka tymi gruzinkami:))))

nie oglądam ugotowanych

Oj Aga, tak przykro- tylko 1%:(:(:( no ale jesteś blisko więc następnym razem zdasz na 100%:)
Takie pierogi z rosołem w środku też w Chinach jadłam,pyszne.
Oglądacie nowych Ugotowanych?

Dla odmiany (jeśli chodzi o terminy do specjalistów na NFZ)...

Wczoraj Mąż dostał skierowanie do neurologa ze względu na problemy z pamięcią krótkotrwałą. Dzisiaj rano dzwoniliśmy szukając gdzieś sensownego terminu... Poszukałam na forum jacy lekarze są polecani i gdzie. Więc na Stogach - brak miejsc, rejestracja MOŻE ruszy w listopadzie. W przychodni w UCK - maj 20015 ;)
Na koniec okazało się, że jedna z polecanych lekarek przyjmuje w "naszej" przychodni w Brzeźnie :) Termin? 23.09 :))))

Zjadłabym oryginalne chinkali i chaczapuri :)))) Nigdy nie jadłam takich pierogów :P A chaczapuri raz sama zrobiłam - ale nie wiem ile to miało wspólnego z oryginałem ;)
A takie drożdżowe pieczone (ale w piekarniku z braku pieca) robiłam już 2-3 razy po wizycie w Trajtku ;)

Wczoraj na kolację corn dogi :]

Dzisiaj mrożona pizza z Lidla (dla mnie i Młodego, bo Mama i Mąż zostali na działce, jutro po przedszkolu jedziemy tam z Młodym, a Mąż wieczorem wraca do domu, bo weekend spędza w pracy). Do tego koktajl malinowo-bananowy z mlekiem ;)

Przywiozłam z działki pojemnik jeżyn i siatkę śliwek - to zaniesiemy dzieciakom do przedszkola :] Megiii - także jak Ala znów będzie coś mówiła o "czarnych owocach"... ;P to będą nasze jeżyny :]

Mam już wyniki czerwcowego egzaminu... I niestety ku wielkiemu mojemu zdziwieniu oblałam część praktyczną!!! Zabrakło mi 1%!!!!!!!! Miałam 74%, a do zaliczenia potrzebne jest 75%... Po powrocie z Borów Tucholskich przejadę się do Okręgowej Komisji sprawdzić dokładnie co tam było nie tak. Bo nie mam bladego pojęcia na czym mogli mnie oblać. Jedynie przychodzi mi do głowy nie taka nazwa/treść/opis operacji przy dekretacji jak oni by chcieli wg klucza.
No nic. W styczniu poprawka z "ulubionej" symfonii :/

Pierogi zjedzone, całkiem dobre, faktycznie duże sakiewki z mielonym mięsem w środku i gotowane jakby w rosole. Mąż mówił że wszystkie robią na miejscu na oczach klienta, maja dużo różnych pierogów, są też drożdzowe pieczone w piecu:) A pierogarnia nazywa sie MANDU i jest w Oliwie na Obrońców Westerplatte to jest pierwsza ulica w prawo z Grunwaldzkiej za zajezdnią tramwajową:)

pierogi gruzińskie są pyszne! takie tobołki/sakiewki, mega duże z miesem (baranina, wołowina)surowym są gotowane i jakby z rosołkiem w środku, najpierw odgryzasz kęsa, wypijasz rosołek i potem jesz reszte pieroga:) kiedyś jedliśmy w gruzińskiej restauracji, naparwde dobre, napisz gdzie Twój mąż je kupił, może też się skusimy zeby podjechac:)

krem z ziemniaków:

1 kg ziemniaków
3 białe czesci pora pociachane
litr wywar warzywno-drobiowego
sol,pieprz bialy, gałka muszk. tymianek, szczypiorek, natka pietruszki
smietana kremówka
szklanka startego twardego sera

makrela wedzona obrana z osci, lub losos wedzony lub boczek wysmazony na chrupko

pora przesmazyc na masle, dorzucic ziola, i ziemniaki w kostke, przesmazyc, zalac bulionem, gotowac do miekkosci, dodac kubek śmietany kremówki, zmiksowac na krem, na miseczki powykladac wkladke (rybe/boczek), zalac zupa, posypac zielenina i serem:) jesc z grzankami:)

Zgadzam się z Tobą Aniu

Pierogi gruzińskie są ponoć z mięsem gotowanym, nie jadłam jeszcze bo mąz jeszcze nie przywiózł... napiszę jak zjem:)
Bar mleczny to fajna sprawa... wszystko jest świeże i ręcznie robione... i niedrogie... ja jadłam często na Szerokiej w Gdańsku bo tam obok pracowałam ależ pyszności tam mieli...:)
Mąz ostatnio był u dentystki na nfz bo nasza się przeniosła z prywatnego gabinetu, to sobie scaling zrobił i przegląd bezpłatnie, czyli 150 zł zaoszczędził bo tyle płacił prywatnie, natomiast ząb leczył kanałowo to zapłacił za wszystko 500zł czyli dokładnie tyle samo co w prywatnym gabinecie, na nfz to chyba niewiele refundują:( J ateż muszę iśc na jakąś kontrolę ale odkładam bo się strasznie boję dentysty... tak mi z dzieciństwa zostało:)
Mówią że polacy nie dbają o zdrowie, że się nie badają, nie leczą zębów
ale tak naprawdę to ludzi po prostu nie stać bo z wszystko trzeba słono płacić ...:(
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Graszka a co to taki naczyniak? to niebezpieczne jest?

Dziewczyny, to jest chore i w ogóle nie chce się człowiekowi tego komentować.
Mała ma naczyniaka jamistego na główce, co prawda prawie niewidoczny,ale ddostawał skierowanie do chirurga dziecięcego, ciekawe ile będziemy czekać:-(

Dobre:-) Ja np. 2 lata temu złamałam rękę a druty mi wyciągną dopiero za 2 lata:-))

Heheehe, dzwoniłam tam w sprawie rehebilit. Pytam o terminy, pan mi odpowiada: u nas są całkiem przyzwoite. no to ja juz uchachana pytam : na kiedy można poprosić? Na marzec 2015:))))

A ja też chodzę do dentysty na NFZ - do Rumii na Derdowskiego. Chociaż daleko, to nie muszę nigdy zbyt długo czekać i fajna dentystka tam jest:-)

Emilia---------teraz w teorii też możesz iść do poradni, ktorą wybierzesz.
Tylko w praktyce okazuje sie ze na jedno ma kontrakt a na inne nie....;pp

Ja też mam taki tani bar mleczne obok mojej pracy:))Jak siedzę do nocy, to sie tam nieraz stołuję. Porcje tak wielkie mają ,że z zupą nie daję rady zjeść. I pół porcji kaszy grycz. biorę w zamian za drugą surówkę/jarzynkę na cieplo:))

A co to pierogi gruzińskie? znaczy z czym sa?