Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-9-t272040,1,16.html

u nas wszyscy chorzy, nie mam ochoty na gotowanie.

na szybko będą ziemniaczki + bigos (jakiś czas temu robiony i część włożona do słoików i czekająca na "swój dzień")
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10

U nas ziołowa wołowina z makaronem i jarzynami.

A u nas dzisiaj naleśniki ze szpinakiem i feta.

u nas "pieczone" danie jednogarnkowe.

AgaaR - ooo z kukurydzą???? następnym razem spróbuję :D

ostatnio raczej jemy kupne surówki ;)

na dzisiaj w planach krupnik :] i kotlety schabowe (chyba zrobię jakąś inna panierkę niż zwykła bułka tarta) :) może do tego pieczone ziemniaki zamiast gotowanych?

u nas zupa krem z brokuła:)

mialam biala kielbase zamrozona i do tego zurek z paczki na szybkiego bo dzis zasypiam na stojaco

AgusiaGda u nas ta surówka to tez hit! ja dodaje jeszcze kukurydzę. Surówka poszła juz w świat i zajadają się niż juz w conajmniej kilku domach.

U nas wczoraj w ramach romantycznego wieczoru we dwoje (hahaha) wzięlismy się z mężem za lepienie pierogów z mięsem (farsz przygotowałam dzien w sobote). Pogadaliśmy sobie, wypilismy piwko i tak w dwie i pół godziki zrobilismy prawie 200szt. Bedzie jak znalazł na obiadki, jak maz wyjedzie a dzieci zachorują i nie bedzie jak pojsc do sklepu.

a ja dzis szukam inspiracji-cos z niczego?

AgaaR - też ją uwielbiam ;) i wyjątkowo Gabryś ją wcina - chyba to jedyna surówka, którą je ;)
będąc w ciąży potrafiłam zrobić miskę tej surówki i wcinać na kolację, przed tv ;) bez niczego więcej :]

My robimy gulasz z jablkiem,ale z dzika.
dzis obiadek u mamy,piersi w panierce z parmezanem,puree,sorowki a w domu zrobilam spagetti,bagetke czosnkowa zapiekna z pmidorami,ziolami i mozzarela

pekinka z marchewka i pietruszka. Robie zawsze duza michę i wcinamy to co zostanie na kolacje. A przepis na mielone super, musze wypróbowac na tygodniu. U nas znowu problem bo Stas kiepsko je mieso, a takie zakamuflowane napewno wciagnie, Dzieki wielkie !!!! miłego wieczoru.

AgaaR - która moja surówka z pekinki tak Wam zasmakowała?

z jabłkiem? czy ta z marchewką, pietruszką itp.?

MIELONE Z WARZYWAMI :)

danie to robię w patelni(przykrywanej) Zepter :)
ogólnie można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, plackami ziemniaczanymi, plindzami :)

lubię je właśnie z plackami ziemniaczanymi - to moja wersja placka po cygańsku/węgiersku (zamiast gulaszu)

0,5kg mięsa mielonego wrzucam do rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, podsmażam.
do tego przegląd warzyw - najbardziej lubię mrożonki, bo to najszybciej ;) bez obierania, krojenia itp. ;)
więc daję 2-3 garści mrożonej włoszczyzny(starta na tarce marchewka, seler, biała pietruszka, plasterki pora), po 1,5 garści mrożonego groszku i kukurydzy, pół czerwonej papryki pokrojonej w krótkie paski, duża cebula pokrojona w piórka, kilka pieczarek pokrojonych w plasterki.

podlewam wodą, dodaję sos sojowy i mix przypraw - co mi wpadnie w rękę (oregano, majeranek, tymianek, imbir, kumin, curry itp.)

duszę pod przykryciem mieszając co jakiś czas :]

czasem dla złamania smaku dodaję troszkę cukru - tym razem nie musiałam, bo warzywa były słodziutkie.

można dodać też puszkę pomidorów - ja akurat nie miałam, a nie chciało mi się bawić ze świeżymi ;)

danie jest ślicznie kolorowe :) super pachnące i pyszne :))))

teraz jak Młodemu tak zasmakowało(dawno nie robiłam) to muszę robić częściej ;) bo z Nim jest problem jeśli chodzi o jedzenie warzyw :P a tu wcinał wszystko aż Mu się uszy trzęsły :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

łosoś z ziemniakami +groszek z marchewką

Natalia - a jak myślisz???? :P

wiem, że do matki roku mi daleko ;) i macierzyństwo zdecydowanie nie jest moim powołaniem - ale na taki pomysł bym nie wpadła ;)

mam ten komfort, że mieszkamy u mojej Mamy ;)
(tylko akurat wszyscy chorzy ;) My z Gabrysiem od ponad miesiąca, a tydzień temu siekło nas równo - najpierw Młodego, 2 dni później mnie ;) w tygodniu poległa moja Mama, a wczoraj Mąż wrócił z pracy z super głosem)

ciekawie brzmi gulasz z jabłkiem :) nigdy nie robiłam tak - następnym razem wypróbuję :]

A mi został obiad z wczorajszych 4 urodzin córki - strogonow, pieczone ćwiartki kurczaka, ryż, ziemniaczki i mizeria. My z mężem dodatkowo zjemy jeszcze flaki.

Agusia zostawiła dziecko z babcią :-) spokojna głowa! :-)

a my dziś idziemy na obiad do knajpy, ale jeszcze nie wiem jakiej:)

AgusiaGda - zostawiłaś dziecko samo w domu i pojechałaś robic zakupy???????

u nas od wczoraj fasolka po bretońsku jest na kolację będzie, mąż wczoraj zrobił :)

u nas dziś obiad z cyklu "co to ja nie mam dziś w lodówce", czyli makaron z piersią z kurczaka i warzywami, danie jednogarnkowe :) już zrobione :)
a po obiedzie deser, mąż zaprasza na przepyszną kawę mrozoną, Frappucino w Starbucksie, meeeeega polecam!!

Inne tematy z forum

Co na piknik? (45 odpowiedzi)

W weekend wybieramy się ze znajomymi na piknik, taki 'z prawdziwego zdarzenia'. Nie mam...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (137 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam