Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10

link do poprzedniego wątku http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-9-t272040,1,16.html

u nas wszyscy chorzy, nie mam ochoty na gotowanie.

na szybko będą ziemniaczki + bigos (jakiś czas temu robiony i część włożona do słoików i czekająca na "swój dzień")
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-10

ja robię gulasz z jabłkiem, mąż mi podpowiedział że u niego w pracy (na statku) tak kucharz robi, od ponad roku nie robię inaczej, pycha!!!!
obsmażam mięso w kawałkach (ja najczęściej robię z łopatki wp), mięso wcześniej opruszyć trzeba Vegetą albo podobną przyprawą. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę i jabłko (obrane ze skórki oczywiście i też pokrojone dość drobno, można zetrzeć na grubej tarce), jak się wszystko zarumieni to zalewam wodą tak zeby mięso było przykryte i gotuję ok. godzinę, co jakiś czas mieszać. Sosu niczym nie zagęszczam, podaję tak jak jest. Do smaku można dodać kostkę bulionową, ja daję zwykłą warzywną. Pychota!!
a kopytka robię tak: ziemniaki ugotowane zmielić w maszynce do mięsa, do tego mąka wrocławksa i 1szklanka mąki ziemniaczanej (tyle samo mąki co ziemniaków), trochę soli do smaku, 1-2jajka, no i wyrobić, podzielić w paseczki, pokroić, ugotować, gotowe!

mam nadzieję że pomogę chociaż trochę :)

u nas dziś strogonow a na jutro może fasolkę po bretońsku trzasne:)

AgusiaGda jak czytam Twoje wypowiedzi to jestem pełna podziwu dla róznorodnosci dań które tworzysz. My polubilismy bardzo surówkę z pekińskiej wg Twojego przepisu. Zdradzisz nam jak robisz to miesko z 9 (!!!) warzywami???

dziewczyny podajcie mi prosty przepis na gulasz i kopytka :) Bede z gory wdzieczna :)

dzięki Ewcia :]

Agusia, życzę Wam wszystkim zdrówka!

Ja od dziś na diecie, więc obiadki dla rodziny. Zupa kalafiorowa. Na drugie wołowina z curry i pomarańczami, ryż i marchewka z groszkiem :-)

wczoraj były placki ziemniaczane :) (same, z powidłami, ze śmietaną i powidłami, ze śmietaną i cukrem - jak kto chciał)

wieczorem po uśpieniu Gabrysia pojechaliśmy zrobić zakupy ;)

dzisiaj była pomidorówka z maleńkim makaronem-gwiazdkami :) (gotowana na skrzydle z indyka, z którego zrobiłam galaretkę)

a później ziemniaczki i mięsko mielone duszone z 9 warzywkami ;) tak pyszne, kolorowe i pachnące, że Gabryś zjadł swoją porcję, dokładkę i od mojej Mamy :) (w sumie 3 czubate łyżki mięsa z warzywami + ziemniaczki)

na jutro pomidorówki ciąg dalszy - ale z ryżem ;) i na 2 kolejne dni marynują się udka z kurczaka do upieczenia :]

dzisiaj nie było komu iść po chleb, nie chciało mi się go upiec ;) więc na śniadanie będą parówki w cieście francuskim :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

pulpeciki w sosie koperkowym ziemniaki i marchewka na krótko jutro zaś dewolaje z serem i brokułami ziemniaczki i jakieś surówki

Karkówka zapiekana z kapustą plus ziemniaki.

dzis dla dzieci rosół na kurze z wczoraj a na drugie dnie domowe pierogi z miesem, polewane smazoną cebulką.

u nas dziś na obiad był dorsz + ziemniaczki z koperkiem i surówką
a na kolacje ryż z sosem korma i krewetkami:)

domowe fishburgery :)

Mc Donald's hehe,dzis caly dzien w trasie,mykamy az pod Niemcy,ale na kolacje zjemy cos zdrowszego.

dziś gulasz z kaszą albo ziemniakami i buraczki.

dzisiaj rosół na wiejskiej kurze

a u nas sola smażona, ziemniaczki i kiszona kapustka:)

w domu ciąg dalszy szpitala ;)

Mąż miał zrobić zakupy w Lidlu - wracając z pracy... ale Lidl na Zaspie zamknięty :/ a do Brzeźna korek :/

w związku z tym parówek w cieście nie było na obiado-kolację(w lodówce tylko 3 parówki).

chciałam żeby kupił mielone - jutro zrobiłabym sos z mielonego i najróżniejszych warzyw :/ ale mielonego też niet :/

w związku z tym jutro chyba zrobię placki ziemniaczane :P dobrze, że ziemniaki, jabłka, cebulę i całą resztę mam w domu ;)

chyba, że będę w stanie wyjść na jakieś zakupy?

U nas dzis tez trochę inaczej,po południu zrobiłam paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grybami.Grzyby rzecz jasna suszone prawdziwki,a teraz robię panierowanego camemberta na mixie sałat z pomidorkiem,ogórkiem.

Cos za mna ciągle chodzi cos innego,niz tradycyjne obiady,ale juz nie wiem co wymyslec?

mandarynko mysle ze spokojnie moglabys zjescno moze darujac sobie ta cebulke ;)

mmm mamosandry lubię to! ;-)
tylko trochę bałabym się teraz zjeść ;)

Inne tematy z forum

Dieta 1000 kcal- szukam dobrej i przejrzystej rozpiski produktów (38 odpowiedzi)

Dziewczyny postanowiłam się wziąć za siebie. Chciałabym spróbować spożywać ok. 1000-1200 kcal...

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...