Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11
~AgaAmelka, sprobuje podac przepis na spaghetti bolognese - moja wersja, nie z zadnej ksiazki, prosta i zawsze wychodzi.
Spaghetti ugotowac al dente z lyzka oliwy.
Czosnek przecisniety oraz posiekaa srednia cebule podsmazyc na oliwie (wrzucic na zimna), jak tylko sie zrumienia dodac mielone mieso, wymieszac dokladnie, doprawic sola (ja nie sole akurat, ale jak jestes przyzwyczajona w gotowaniu do soli, to dodaj), swiezo zmielonym pieprzem i oregano. Wymieszac, poddusic az mieso nabierze brazowego koloru (ale nie wysuszone - jakies 5min).
Do miesa dodac pomidory - ja daje posiekane z puszki, ale mozna tez cale z puszki lub swieze posiekane jesli sa slodkie i aromatyczne. Przemieszac i poddusic znowu.
Teraz wazny moment:) dodaj czerwonego wina (ok 150ml, pasuje Chianti, ale tez inne wytrawne, jakie masz pod reka). Znowu poddus. Sprobuj i dodaj do smaku cukru, pieprzu i ew. soli. Cukier ma podkreslic slodycz pomidorow i przelamac kwasny smak pomidow i wina - wiec nie za duzo, ok lyzeczki.
Chwile smaz az do uzyskania wlasciwej konsystencji i voila:) Najlepsze drugiego dnia mmm
0
0