Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

u nas dzisiaj generał :)))
wyszedł suuuuuuper :)))))))))))

a na jutro i pojutrze spaghetti :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-11

Aga, a nie wylezie nadzienie jak pojadę mu po kręgosłupie?
Też widziałam te stronki (nawet sobie wydrukowałam instruktaż), ale nie za bardzo do mnie mówią ;)
no ale powiedziało się A, to teraz czas na B. dzisiaj będę ćwiczyć... najwyzej będzie potrawka z kurczaka w marchewce ;)

macie jakiś przepis na żeberka żebydobry sos wyszedł ? ja piekę w cebuli, ale sos mi wyparowuje

u nas wczoraj pizza zamówiona, a na dzisiaj żeberka :)

trudno to opisać.

tu masz opis i fotki http://kotlet.tv/luzowanie-kurczaka-z-kosci
http://pychotka.pl/przepisy-kulinarne/dr%F3b/galantyna-z-kurczaka-%11-krok-po-kroku.html
http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=823&Itemid=4

możesz go rozkroić ma kręgosłupie - będzie Ci łatwiej, a później tylko zeszyjesz :]

AgusiaGda na pomoc!!!
kupiłam kurczaka całego i chcę go wyluzować, nadziać i upiec. tylko potrzebuę łopatologicznych wskazówek jak to zrobić.
te co znalazłam w sieci jakoś do mnie nie przemawiają.
a filmu nie moge chwilowo obejrzeć na You tubie bo jestem w pracy a mamy zablokowane ;)
pomocy!!!

polecam :))))) nie wiem czy mają jeszcze jakieś inne, bo sama nie wchodziłam do tego sklepu od wieeeelu m-cy :] (jeszcze pamiętam starą, mega powolną obsługę - nie pamiętam nawet czy to był sklep tej czy innej firmy, ale w tym samym miejscu)

ale te są bardzo smaczne :) szpinak dobrze doprawiony :] podsmażyłam na chrupiąco - pychotka :]

co do dobrego mięsa w sosie :] to poza moją mega pachnącą i kolorową chińszczyzną(można podać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kluskami/plindzami) :] polecam polędwiczki w sosie pomarańczowym http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/poledwiczki-w-sosie-pomaranczowym.html

Agusia to będę musiała się wybrać po te krokiety. Szkoda że wcześniej nie wiedziałam bo byłam obok :)

Może macie jakiś fajny przepis na miesko z sosikiem,zrazy,albo coś fajnego na obiad dla gości...

Roxi - moja Mama kupiła w sklepie Gzelli :] na Jagiellońskiej(pod falowcem) koło apteki Gemini :]

pierwszy raz :] ale z pewnością nie ostatni ;)

Aśku - któregoś razu nasmażyłam ogroooomna ilość placków ziemniaczanych (chyba z 4 kg ziemniaków) ;P był Mąż i Szwagier ;) no i my ;) ale i tak dużo ich zostało na następny dzień :]

zrobiłam te warzywka z mięsem mielonym :] i powstała zapiekanka z placków ziemniaczanych :] (układałam warstwami jak lazanię) pychotka :] ale drugi raz nie robiłam(bo nie smażyłam takiej ilości placków)

Agusia gdzie kupujesz krokiety ze szpinakiem i fetą?

agusia, mam gdzieś ten przepis na mielone z warzywami spisany i nawet wyprobowany:)...ale jakoś nie wpadłam na to zeby gulasz zastapic mielonym w placku po cygańsku:)

juz jak robie placki to tylko ze smietaną, albo szpinakiem i parmezanem:) ale skorzystam z Waszych podpowiedzi dziewczyny:)

Z czekoladą ja robię takie bananowe:

150 gr mąki z pełnego przemiału
150 gr zwykłej pszennej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gr masła
200 gr cukru
3 duże jajka
2 dojrzałe banay (takie co mają dużo brązowych plamek a nie jakieś zielone supermarketowe) - rozgnieść dokładnie
1/4 szklanki mleka
180 gr ciemnej czekolady - utrzeć
100 gr orzechów włoskich - ale ja robiłam bez i też było pycha

Przepis jest na 18 foremek, więc dla 12 trzeba odpowiednio zmniejszyć proporcje.

Ja używam po prostu 300 g zwykłej mąki pszennej i też wychodzi.

Mąkę przesiać do miski + proszek, soda i sól

Ubić masło i cukier w dużej misce mikserem na gładką masę. Dodawać po jednym jajku czekając aż się połączy z masą i wtedy następne. zmniejszyć obroty, pomału dodawać banany, suche składniki i mleko. Na koniec dodać czekoladę i ew orzechy i wymieszac łyżką. Przełożyć do foremek. Piec w 180 stopniach ok 20 minut.

U nas dzisiaj była potrawka z kurczaka.

Macie jakiś sprawdzony przepis na muffiny? Najlepiej z czekoladą :)

Olaoleńka - widzę, że chińszczyzna Wam posmakowała :D cieszę się :D fajnie pachnie w całym domu ;P

u nas dzisiaj P R Z E P Y S Z N E krokiety ze szpinakiem i fetą :] kupne :) zaraz poszukam stronę producenta żeby zobaczyć co jeszcze mają :)

na jutro kotlety mielone :)

a na piątek nasz ostatni hicior - pyry z gzikiem :]

Aśku - ja robię moją wersję placka po cygańsku ;) czyli zamiast gulaszu też takie duszone mięsko mielone z wieloma warzywami :] (gdzieś tu dawałam przepis na mielone z warzywami ;))
]

ooo, dzieki, to mi pardziej pasuje niz po cygańsku, bo za gulaszem nie przepadam:)

Podobnie jak placki po cygańsku tylko nadzienie meksykańskie:
- mięsko mielone
- pomidory
- cebulka
- czosnek
- fasola
- gorszek
- por
wszystko dusze razem i doprawiam do smaku :)

kopiuje z innego watku:

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-8

nie ma na to w sumie przepisu specjalnego...

gotujesz 4 worki ryzu...(ja lubie basmati), odcedzasz i przekładasz do jakiegos naczynia zeby potem zapiec...ja mam taki elektryczny prodiż..podlewasz troche oliwą i posypujesz ryz curry tak żeby po wymieszaniu był zółty:)) obsypujesz ulubionymi przyprawami, ja daje troche chilli i zioła prowansalskie..

podsmażasz na patelni kawałki piersi kurczaka tez z curry przyprawa do mięska, solą i piepzem...dorzucasz do ryżu

na tej samej patelni podsmazasz całą cebulke posiekaną z odrobinką cukru i curry i tez dodajesz..

na sam koniec kroisz brzoskwinie z puszki na małe kawałeczki i wszystko razem zapiekasz, można tez polac troche tą zalewą z brzoskwiń...powinno wyjśc słodko-pikantne:)

a z sosem, to dodaj jakiegos fixa do dań chińskich, kurczaczk, warzywa i masz ryz w sosie:)

macie przepis na ryż z jakims sosem, albo coz z carry?
tylko porsze bo juz mi sie gotuje ryz:)

Dzisiaj zupka pieczarkowa i smażony dzwonek łososia z ziemniaczkami i surówką.

zurek na białej kiełbasie i boczku,z jajkiem, do tego ziemniaczki ze skwarkami osobno

Inne tematy z forum

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

urodziny dziecka tanio i fajnie jak urządzić? (53 odpowiedzi)

może zbiorę jakieś fajne pomysły od WAS? co można przygotować do zjedzenia dla dzieci? w co się...