Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

PS. mają też takie paszteciki z ryb. I przypomniało mi się że mieli świeże łososie i na życzenie je filetują w cenie.

Wielkie dzięki :)
tak prawie na 100 są filety.

Novia - dzięki za namiary :))) filety też mają???

Ewa - ale masz zarąbiaszczo :] też tak chcę :D

Novia - gdzieś tam wyżej pisałam jak robię kluski :] więc kopiuję :]

zawsze ziemniaki mieliłam w robocie kuchennym :] i nie odciskałam soku :]

teraz robiłam w sokowirówce :]

pierwszego dnia dałam tylko 1/3 wyciśniętego soku z ziemniaków + skrobią :] dzięki temu nie musiałam dosypywać dużo mąki :P ale i przez to wyszło mało klusek ;) za to były przepyszne :]

wczoraj dałam 3/4 soku ;) i skrobię - na duży gar ziemniaków (obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki) zużyłam 3/4kg mąki :]
też były pyyycha :]

Aga - ziemniaki surowe zetrzeć lub przemielić, dodać sól, pieprz i mąkę - "ciasto" ma być bardziej gęste niż rzadkie :P
w dużym garze zagotować wodę, osolić :] na talerz wyłożyć kilka łyżek "ciasta" - i łyżką zsuwać do wody takie nie za duże kluski :] zamieszać żeby nie przykleiły się do dna :] jak wypłyną - są już dobre :]

kluski wybrać i włożyć do miski, dodać 1-2 łyżki skwarek z cebulką, wymieszać :] a na talerzu każdy dodatkowo posypuje twarogiem :]

czasem w przepisach jest jeszcze jajko - ale wtedy kluski wychodzą twarde :P

jak wrzucisz próbną kluskę do wrzątku i się rozpadnie - tzn. że jeszcze trzeba dosypać mąki :]
właściwie ma być taka dość gęsta breja ;)

uwielbiamy je :))))))

Agusia, mam tak dobrze, że rybak przywozi mi do pracy rybki złowione rankiem i już przygotowane filety. Ma nawet mielone ryby - dorsze i łososie :-)

takich szarych klusek to też już wieki nie jadłam, ale za dzieciaka to owszem często ;)

u Nas dziś "Chłopski garnek" a jutro ziemniaki z koperkiem, schabowy i marchewka z groszkiem, niewyszukane ale dobre :)

Agusia - polecam super świeże rybki od rybaków w Sopocie. Obok Taweryny Rybaki od strony morza. Jest to w takim jakby garażu, można się popytać ludzi, bo słabo to jest oznaczone. Rybki są świeże codziennie, coś do 17 godziny.
A za to poproszę o info jak robisz te szare kluski ziemniaczane :)

Ewa - gdzie kupujesz dorsza? sprzedają też filety? (w Kuchennych Rewolucjach widziałam jak kupują filety od rybaków z kutra)

a dla mnie "ryba" to tylko i wyłącznie filet ;P nigdy w życiu nie bawiłam się w czyszczenie ryb i nawet nie wiedziałabym co mam zrobić z całą rybą ;P

u nas dzisiaj i jutro "szare" kluski ziemniaczane ze skwarkami, cebulką i twarogiem :] 9oczywiście dla Sąsiadki też ;))

idę robić :]

Kupiłam dziś dorsza prosto od rybaka, więc zrobiłam rybę zapiekaną z pieczarkami.

jdnak chlebek sprobowalam szybciej jak dla mnie nastepnym razem ciut wiecej soli, roboty przynim duzo nie ma jedynie ze musi postac te 14h czyli akurat przez noc:) wyrósł ladnie w srodku tez ladniutki, ale nastepnym razem nie bede zdejmowala tej pokrywki jak w przepisie bo moj piekarnik za mocno grzeje i wg mojego gustu za mocno przypieczona ta skorka, ale widzialam w komentarzach zdjęcia innych to mieli bledsze, a u niektórych tragedia he:)
robilam pierwszy raz i wyszedł śliczny nigdy wczesniej nie pieklam sama chleba bylo to banalnie proste o dziwo:))

tu komentarze:
http://www.kwestiasmaku.com/blog/files/domowy_chleb.php

**** CIASTO DROŻDŻOWE **** (chleb, bułki, pizza)

robię wg przepisu na chleb :]

ćwiartkę kostki drożdży rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę miodu, łyżkę mąki i trochę ciepłej(ale nie gorącej) wody, wymieszać, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (nagrzewam piekarnik do 50'C i wstawiam na 5-10 minut).

0,5 kg mąki przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli, łyżkę oleju, wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę - tyle, żeby zagnieść elastyczne ciasto, nie za rzadkie :]

znowu wstawić do piekarnika do wyrośnięcia (plastikową miskę wstawiam na talerzu)

z 0,5 kg mąki wychodzi 1 chleb - w dłuższej keksówce :]

albo wielka blacha pizzy :) (jeśli chcesz grube ciasto - ot układasz rozciągnięte ciasto na blaszce, jeśli cienkie - wałkujesz cienko i wykładasz blachę :) do tego robię wyższe brzegi - czyli doklejam wałeczki ciasta dookoła :) przy opcji cienkie ciasto jeszcze dodatkowo wyjdą np. 2-3 bułki :))

później partiami rozwałkowuję ciasto, wykładam nim duuużą blachę (mam taką z regulowaną długością z Lidla, ustawioną na całą szerokość piekarnika), brzegi robię wyższe z wałeczków ciasta :] spód nakłuwam widelcem(rozwałkowanie na cienko + nakłucie widelcem gwarantują cienkie ciasto) ;] smaruję keczupem :] i dalej jazda ze składnikami jakie chcesz :] posypuję zieloną czubrycą i do piekarnika (tym razem nagrzany do 200'C).
na jakieś 10 minut przed końcem pieczenia (robię to na oko) wyciągam i posypuję tartym żółtym serem :] i znowu trochę czubrycy :] (czasem też oregano i bazylia)
i zapiec aż ser ładnie się roztopi :]

Cześć Dziewczyny :-)

Agusia możesz podać przepis na ciasto do pizzy i napisać jak robisz?jaka blacha itp.,bo szukam jakiegoś sprawdzonego i fajnego.Przyznam się,że jeszcze nigdy nie robiłam sama pizzy,a domowa wiadomo smakuje przepysznie :-) Z góry dziękuję ;-)

fajnie wygląda ten chlebek :] daj znać jak wyszedł :D

ja mam swoje 2 sprawdzone przepisy :] i właściwie jednego się trzymam i z niego robię wszystko - chleb, bułki, ciasto do pizzy, bułki z parówkami itp.

u nas dzisiaj i jutro zupa kalafiorowa (właśnie się gotuje) :]

ziemniaczki/frytki (jeszcze się zastanowię), surówka z kiszonej kapusty (z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem) i smażone panierowane filety z dorsza :]

na jutro zostanie mi dorsza i zastanawiam się co z nim zrobić :] może zapiekankę?

ja piekę własnie ten chlebek wygląda super ale czy będzie równie super smakował to sie okaże za kilka h:))
http://www.kwestiasmaku.com/domowa_piekarnia/chleb_bez_wyrabiania_z_chrupiaca_skorka/przepis.html

wczoraj był jeszcze rosół z makaronem :] (wołowo-indyczy - bo taki był do dzisiejszych flaków)

kotlety schabowe kupiłam tak ogromne (już gotowe, pięknie rozbite tylko opanierować i smażyć), że dwa z nich przekroiłam na połówki, a dwa kolejne zamroziłam na następny raz :] a i tak najedliśmy się jak "dzikie, leśne..." ;))

dzisiaj były flaki i naleśniki z mięsem :]

na jutro brak pomysłów :P pewnie rano kupię coś na zupę? i może jakąś rybkę?

u nas makaron na slodko ale maly i tak nie jadl, potem pokusilam sie o salatke warzywna i wcinal:)) oczywiscie ciasto marchewkowe:))i mysle czy by tu jeszcze ciastek maslanych nie zrobic szybko:))

dziś u Nas smażone karasie i leczo z ryżem :)

u nas wczoraj dodatkowo była pyszna pomidorówka z makaronem :]

dzisiaj będą ziemniaczki, schaboszczaki w jakiejś fajnej panierce (nie używam samej bułki tartej) i mizeria :] na jutro przewidziane to samo + prawdopodobnie flaki :] dzisiaj kupiłam mięso gulaszowe wołowe i szyje z indyka - to zrobimy smak na flaki :]

a z mięsa pewnie powstanie farsz - może do naleśników z mięsem? albo kartaczy?

Dziewczyny a może macie fajny przepis na pyszny bigos? nigdy nie robiłam jeszcze :)
Z gory dziękuję.

u nas rosolek nadal plus gołąbki:))

ja uwielbiam takie gniazda z pomidorow z czosnkiem
kroi sie pomidorki na pol najlepiej obrac ze skory albo na 3 czesci zalezy jakie duze potem wyciska sie czosnek ile kto lubi im wiecej tym bardziej palace:)majonez i stary drobniutko ser no cos pysznego ale zabojstwo jesli chodzi o buzie i chuchanie:))

Inne tematy z forum

Gdzie ubieracie swoje dzieci (36 odpowiedzi)

Witam, zastanawiam sie gdzie mogłabym nakupowac swojej córce troche rzeczy, chodzę szukam i...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...