Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

poprzedni wątek jest już długi, link do niego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-12-t302874,1,160.html

u Nas dziś gulasz z szynki, makaron i ogórki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-13

u nas ziemniaczki z koperkiem, marchewka z jabluszkiem i majonezem i kotlety mielone z indyka.
teraz zrobilam ciasteczka a raczej makaroniki czekoladowo kokosowe.

Agusia, podaj przepis na kotlety z chleba.
Brzmi intrygująco.

U nas frytki, pieczone kawalki piersi kurczaka w cornflaksach
i surowka meksykanska

witam, witam :))
jak tam dzisiejsze wyczyny kulinarne sie mają? ;))

ja, zgodnie z zapowiedzią, robię steak&kidney pie
to moje pierwsze podejście, robię wg tego przepisu
http://www.videojug.com/film/how-to-make-steak-and-kidney-pie

dałam łopatkę wołową i nerki cielęce
i wiecie co, to nadzienie - poezja!! teraz siedzi w piekarniku na 2h i pachnie rewelacyjnie :)))
polecam ten przepis!

i chyba sie skuszę na trochę, choć ja z tych "obrzydliwych" i wizja nereczek w mieszaninie nieco mnie hamuje ;)))

a na deser zrobię jabłka w cieście francuskim :))

pozdrawiam :))

zapiekanka ziemniaczana z cukinią i kurczakiem

Sylwia - cieszę się, że tarta smakowała :] też byliśmy zdziwieni jaka jest syta :]

u nas dzisiaj pierwszy raz ;) kotlety z chleba :] z sosem pieczarkowym :] do tego surówka (wczoraj kupiłam buraczki i marchewkę z chrzanem - nie wiem którą wybiorę)

hello wszystkim :))

wczorajsza tarta smakowała baardzo :)) bardzo sycąca i pyszna :))

u nas dziś pyszności z parowara: kurczak z warzywami, do tego sos kaparowy ( zostało mi z wczoraj nieco sosu beszamelowego, wykorzystam go jako bazę); a na deser amerykańska babka, z polewą waniliową

a jutro na życzenie męża robię steak&kidney pie , zaś dla siebie usmażę racuszki:))

ziemniaki, kotleciki z piersi kurczaka i fasolka szparagowa.

aha to już wczoraj zrobiłaś nie zwróciłąm uwagi. To zrobię je w końcu ,może dzisiaj lub jutro :] myslę żeby dodać do nich musli i słonecznik bo mam akurat o i orzechy włoskie tez mam.

ciasteczka owsiane były pyyyszne :] wieczorem zniknęły ;P (przy oglądaniu "Prawo Agaty") ;P

dodałam do nich troszkę posiekanych orzechów włoskich, wiórków kokosowych i czekoladowych :P

ja dziś karkówke w sosie podaną z kasza jeczmienną i z surówką tylko jeszcze nie wiem jaką
Agusia daj znać jak ci wyjda te ciasteczka bo tez sie do nich przymierzam

na dzisiaj będę szykowała gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowym z dodatkiem kilku suszonych grzybków.

Lipunia - mi za każdym razem wychodzą ;P ale zmodyfikowałam oryginalny przepis dodając jajko i żółtko :] http://dziendobry.tvn.pl/video/kokosanki-i-inne-smakolyki-do-kawy,1,newest,15248.html właśnie czytając komentarze, że ciasteczka się rozpływają na blaszce ;)

Alana - pulpeciki robię (tak jak i kotlety mielone) wg natchnienia lub tego co mam w domu :] tzn. nigdy nie daję samego mięsa :] ZAWSZE dodaję podsmażoną cebulkę i/lub pieczarki i/lub koperek :] zresztą podobnie z kotletami mielonymi :]

mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, dodatkami (cebula/pieczarki/koperek), przyprawami(sól - ja daje jarzynkę zamiast soli, pieprz), jajkiem :]

uformować malutkie kuleczki (oczywiście zwilżać ręce wodą aby mięso nie lepiło się do rąk) :] jeśli je lekko spłaszczysz i usmażysz - powstaną rewelacyjne maleńkie kotleciki - super sprawa na imprezkę ;) takie dosłownie na jeden kęs :]

jeśli masz rosół - odlej trochę do mniejszego garnka, zagotuj i włóż pulpeciki. Niech się ugotują :)
jeśli nie masz - kłania się kostka rosołowa ;P

i teraz są 2 szkoły robienia sosu :]

prostsza - do miseczki wsyp łyżkę mąki, dodaj trochę zimnej wody i dokładnie rozmieszaj (ja to robię właśnie w miseczce za pomocą takiej trzepaczki http://allegro.pl/trzepaczka-do-piany-zwykla-i-praktyczna-fackelmann-i2154696444.html bo jak robiłam w kubeczku i łyżeczką, to zawsze jakieś grudki mi zostawały) :] pomału wlewaj do pulpetów i mieszaj sos - żeby miał odpowiednią gęstość :] ciężko mi powiedzieć ile tej mąki będziesz potrzebowała (zależy od ilości smaku w którym będą pulpeciki)
na koniec dodaj pęczek posiekanego koperku :]

trudniejsza opcja - wyjmujesz na chwilę pulpeciki żeby mieć łatwy dostęp do smaku, w którym się gotowały.
na patelni podsmażasz grubszy plaster masła i trochę mąki (robię na oko ale powiedzmy 1-2 łyżki) - tak żeby mąka leciutko się zezłociła, cały czas mieszając.
Następnie (CAŁY CZAS MIESZAJĄC ABY NIE POWSTAŁY GRUDKI) wlewasz smak - tak żeby ta mąka z masłem "rozpuściły" się :] przelewasz wszystko do smaku, wrzucasz pulpeciki, dodajesz koperek ;] możesz jeszcze doprawić (pieprz, gałka muszkatołowa)
(czyli tu trzeba zrobić beszamel z bulionem)

AgusiaGda chyba Ty pisałaś o pulpecikach w sosie koperkowym , dałabyś swój przepis ? :)

a zawsze wychodza te maslane?jesli tak to kiedys wyprobuje he bo dwa razy probowalam z innego przepisu i he rozplynely sie na blaszce:)

ja będę robiła z przepisu Lullu :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-ciasteczka-owsiane-t169979,1,16.html

od siebie polecam:

***** CIASTECZKA MAŚLANE *****

Ciasteczka maślane w cukrze

Składniki:
200 g masła
300 g mąki
100 g cukru pudru (ja daję mniej - 100g tylko do ciastek z kakao)
cukier waniliowy lub cukier migdałowy, lub kakao
szczypta soli
1 jajko
1 żółtko

Przygotowanie:
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym ale delikatnie, dodajemy mąkę, jajko, żółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Rolujemy ciasto w rulon jak na kopytka. Rulon zwilżamy wodą i obtaczamy w cukrze. Kroimy w plastry 0.5cm i układamy na blaszce. Wypiekamy w temp. 180 stopni przez około 10 minut.

zawsze zagniecione ciasto (jeszcze bez dodatku cukru waniliowego/migdałowego lub kakao) dzielę na 2 części i robię ciastka w 2 kolorach :] jedne z kakao (tu trochę więcej cukru) i drugie z cukrem migdałowym :]

pyszne, smaczne i szybkie :]

U nas choroba wiec rosół na kurze.

hehe Agusia ja wczoraj robilam takie ciastka http://mojewypieki.blox.pl/2008/02/Ciasteczka-czekoladowo-owsiane bez-pieczenia.html
a dzin wczesniej cytrynowo zurawinowe tez pyszne:))

dzisiaj ciąg dalszy łazanek :] Mąż dostał na wynos do pracy :]

a my z Gabrysiem ubieramy się i idziemy po zakupy - będziemy robić ciastka owsiane :]

Wczoraj zupka pomidorowa, dzisiaj kurczak pieczony z cebulką, jabłkiem i śliwką ziemniaczki i kapusta czerwona zasmażana. jutro pizza i ciacho francuskie ze śliwkami

Inne tematy z forum

Zmiana zawodu - od czego zacząć? (75 odpowiedzi)

Szukam na siebie pomysłu. Któraś z was też stała przed opcją przebranżowienia się, jak wam się...

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

Kiedy przekłuwałyście córkom uszka ??? (153 odpowiedzi)

Chodzi mi o wiek maluchów. Widziałam różne opinie, że lepiej do roku, inny, że na rok, a jeszcze...