Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

dzisiaj gotowane ziemniaki, zalane surowymi jajkami z pomidorami suszonymi, papryką konserwowymi, kawałkami szparagów, oliwkami, zioła prowansalskie

Na głęboką patelnię gotowane ziemniaki w talarach, zalewam jajkami z tymi ingredencjami i podsmażam wszystko mieszajac

bosssze jakie to dobre
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

dzisiaj rosół z makaronem :] i naleśniki z mięsem :] + colesław :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

My dlugi weekend pedzilismy pza domem - wiec bez gotowania.

Dzis bedzie pieczony filet z dorsza w panierce, pieczone mlode ziemniaki, do tego szparagi;) - te zielone.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja uwielbiam szparagi pod każdą postacią. ostatnio robiłam zapiekankę na cieście francuskim pycha :)
dzisiaj na obiad placki ziemniaczane z sosem
jutro zapiekanka warzywka i ryba chyba brak pomysłu

ja skorzonerę w skrócie nazywam korzonkami ;) zjadamy w takiej wersji: http://fotoprzepis.pl/kuchnia-europejska/kuchnia-polska/skorzonera-z-wody-w-bulce-tartej/
http://klapsaczykonferencja.pl/2010/03/skorzonera/

znam tylko dlatego, że u mnie na działce rośnie ;) tzn. jak jest wysiana ;) bo kilka lat już mamy przerwy - w tym roku chciałam wysiać ;) ale nie było chętnych do kopania, zrobiło się za późno, w sklepach nie mieli nasion - i nic z tego nie wyszło ;]

jutro robię zupkę krem z białych szparagów ;) http://www.wielkiezarcie.com/recipe32606.html z chrupkami ziemniaczanymi - nigdy nie robiłam ;)

i może jakąś pizzę? bo Dzieć jęczy za "picą" ;)

Luna - szparagi są delikatne w smaku :] jak taki kalafior pozbawiony tego charakterystycznego kalafiorowego zapachu/smrodku ;) (a dokładnie jak łodygi kalafiora)
lekko słodkawe :]

i skorzonera smakuje tak samo :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

hehe ja nie znam smaku szparagów ale chyba po waszych opisach odważe sie kupic :)

w googlach pisza ze do szparagow wlasnie Agausia tez tak napisala. czasem okreslaja jako zimowa wersje szparagow.

No ja się przyznam że też nie widziałam ani nie jadlam nigdy skorzonery.

AgusiaGda w smaku to do czego jest podobna?

juz wiem ale nigdy tego nie widzialam nawet nie slyszalam jak to warto czasem cos nowego poznac:))

Dziękuje Agusia ja włanie wczoraj szukalam i pelno bylo ale jakies zupelnie rozne te opcje zamrazania ale chyba bede blanszowala bo mam chetke na pozniej.
ogolnie u nas to jedzenie bezzapachowe tzn ja zywie sie glownie takim czyli owoce warzywa. robie tez rosol ale on mi tak smierdzi mega ze ciezko go robic:((jeszcze pewnie z dwa miesiace to potrwa a potem znowu bede mogla pichcic i jesc co chce:))
ale czasem czytam co tu piszecie zto moj zoladek szaleje i szybko musze przestac:))
ale szparagi jak sama pierwszy raz sprobowalam w tamtym roku zrobic no to odrazu pokochalam dobrze, ze nie sa non stop bo pewnie szybko by zbrzydly, a tak mozna sie nimi delektowac:))

przyznam ze o czyms takim jak SKORZONERA chyba sie tak odmiania pierwszy raz czytam na oczy nie widzialam ale zaraz wyszukam w google i zerkne czy znam to.

Lipunia - znalazłam info o mrożeniu szparagów :]

przejrzałam kilka stron i były sprzeczne opisy - albo surowe, albo blanszowane ;) teraz wiem dlaczego :]

"Są dwa sposoby, by cieszyć się szparagami przez okrągły rok. Po umyciu i osuszeniu można je zamrozić wtedy trzeba je zjeść w ciągu miesiąca. Ale jeśli przed zamrożeniem zostaną zblanszowane (czyli włożone do wrzącej wody i chwile obgotowane), można je przechowywać 9 miesięcy. Gotuje się je bez rozmrażania tylko 23 minuty w posolonym wrzątku. Można je również konserwować: po obgotowaniu 3 minuty szparagi wkłada się do wysokich słojów, zalewa wodą z solą oraz cukrem i pasteryzuje."
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html

dzisiaj kupiłam 4 pęczki białych szparagów :] dwie już ugotowałam(woda z mlekiem, sól i cukier) i zjedliśmy w formie przekąski polane przysmażoną bułka tartą :]

pierwszy raz jadłam/gotowałam :] smakują bardzo podobnie do skorzonery, którą uwielbiam - a której nigdy nie widziałam w sprzedaży :]
nawet się dowiedziałam, że swego czasu moja Mama sama hodowała szparagi na działce :] (na własne potrzeby)

dzis na obiad u Nas karkówka duszona z cebulką i do tego ziemniaki z koperkiem a także trzy rodzaje surówek: buraczki, ogórek kiszony z cebulką i szczypiorkiem i ogórek z rzodkiewka w smietanie.

Yvonne, z wątroba dokładnie to jeszcze nie wiadomo, bo jeszcze diagnoza trwa. Ani wzw ani marskosci i otluszczenia. Dzięki bogu nowotwór to też nie jest.Tabletek anty nie biorę 10 lat aMam wysokie próby watrobowe. Weszłam już w specjalistyczne badania. Dlatego chce odciążyć wątrobę i poszukuje jakiejś książki z prZepisami.

Dziewczyny jak mrozicie szparagi bo kupilam paczke i chcialabym zamrozic ale nei wiem czy surowe czy wczesniej podgotowane niegdy tego nie robilam??
fakt z tylu co dzisiaj widzialam tylko jedna paczka mi odpowiadala a chcialam conajmniej 5:((moze jeszcze sie trafia jakies ladniutkie.

Młode ziemniaczki polane cebulka+koperek;]

do tego wątróbka z ketchupem+kapustka kiszona:]
synek zamiast watróbki udo smażone;p

dzisiaj pyszna zupa ogórkowa (z kiszonych ogórków) z dużą ilością mięska :]

na drugie danie - dla nas zostały wczorajsze naleśniki z twarogiem :] (dla mnie dodatkowo śmietana z cukrem ;))

Mąż dostał do pracy makaron z gulaszem z indyka :] super tymiankowy :] tak fajnie pachnie :]

jutro ciąg dalszy ogórkowej + zjemy ten gulasz (Mąż w pracy, my w domu)

dzisiaj rano Mąż latał za szparagami ;) albo nie było albo były nie świeże :/ w Leclercu nie kupił dla zasady, bo się wkurzył - inna cena na hali, inna przy kasie :]

dzis u Nas małe ziemniaczki podsmazone w przyprawach, schabowe i buraczki.

a na deser domowa szarlotka na cieście plesniakowym :)

u nas dziś na obiad własnej roboty pierogi z truskawkami :))
pocukrzone i ze śmietaną

pozdrawiam

Do lososia to np. moga byc szparagi, tak czesto podaja w restauracjach, ja osobiscie robie kapuste. Moze po prostu np pomidory, ogorki, papryka, ogorki malosolne, cebulka, koperek - wiosenna?

Jaki dokladnie problem z watroba?

My tez malo gotujemy - ostatnio byly mega upaly, wiec nie chcalo mi sie ani jesc, ani stac przy garach. Poza tym sezon biegowy wpelni wiec dieta i rozklad posilkow pod treningi, maz zywi sie sam;).

Dzis ryba a la paluszki rybne (ale bez panierki), kapusta czerwona, mlode ziemniaki z koperkiem.
Wczoraj kupne pierogi z jagodami:)

ja mam zupę jarzynową i rano wyjęłam łososia z zamrażalnika. mężowi zapiekę z pesto a sobie ze szpinakiem.
czy do tego jakąś szybką surówkę mozecie polecić.

czy znacie jakieś książki, gdzie znajdę przepisy dla osób z chorą wątrobą. pisałam w osobnym poście, ale nie dowiedziałam się za wiele, więc liczę na Was.

Inne tematy z forum

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Dobry ortodonta (38 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?