Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

Cytrynka 007 nie ma codziennie mu ogladam ta paszcze i nic.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

teraz wlasnie pieke kartoflaka w piekarniku

Moja mama też do ciasta do pierogów dodaje bardzo gorącej wody i dobrej margaryny. Ciaso zawsze jest mięciusie, poprostu rewelacyjne.

Agusiagda wczoraj zrobiłam sałatę z sosem, który polecałaś. Bardzo dobry. Mąż był zachwycony. Ja dodałam jeszcze odrobinę majonezu no i dałam jaogurt naturalny z racji tego, ze jesteśmy z mężem na lekkiej diecie :)

Dzisiaj planuję zrobić pierwszy raz kotlety z jajek i do tego surówkę z rzodkiewki. Robiłyście może te kotlety kiedyś? Dobre są?

Lipunia zajrzyj dziecku do dzioba, może ma afty i go boli jak coś twardego albo kwaśnego, albo za ciepłego ma w buzi

Novia8 mi moja mam podpowiedziala patent mojej cioci na pierogi, do ciasta dodaje gotowane ziemniaki ale musza byc albo mega rozgotowane zeby dobrze je zgniesc albo przecisnac je przez praske i ciasto jest mieciuskie i dobrze sie lepi wiadomo nie duzo tych ziemniakow proporcjonalnie do reszty ale faktycznie sa pyszniejsze i smaczniejsze i latwiej sie je robi:)ciasto jest elastyczniejsze.
ewentualnie wczesniej robilam z goraca woda nie letnia i zimna ale goraca tez byly ok ale mozna sie poparzyc:(
u nas dzisiaj kapusta mloda, ziemniaki mlode i uddziec z kurczaka bo ja nie mam ostatni apetytu bo moje dziecko tez nie ma i nie wiem czy dzisiaj to zjemy ale zrobie.

wczoraj było spagetti bolonese z mięsem mielonym a dzisiaj własnie sie gotuje zupka kartoflanka z mlodych warzywek i ziemniaczkow

U mnie dzis beda filety z dorsza zapieczone z sosem z zupy cebulowej (czyli zupe cebulowa rozarbiam ze smietanka i zalewam tym rybe) - niezdrowe ale pycha i szybko. Ryz i salata z pomidorami, cukinia i koperkiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kurcze ale za mną chodzi ta Stefania, też muszę ją zrobić! :)
PS. wczoraj robiłam pierogi ruskie po raz pierwszy...dramat. Ciasto miałam grube, nie wiem chyba siły nie miałam rozwałkować. Jak zakejałam z farszem, to brzegi pieroga się nie chciały lepić. No i niektóre się rozwalały we wrzątku. Nie dość że były niedobre, to mega byłam zmęczona. Wrrrr

Ja dawałam wiórki kokosowe,i na czekolade posypałam skruszone orzechy włoskei i wiórki:) bo w sumie ani ja ani chłopaki nie lubimy rodzynek,migdałów:)

oooo :) dobrze wiedzieć :] chyba do białej warstwy dam cukier migdałowy :))) pachnie bosko ;)

jakie bakalie dałaś?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Aga warstwy oddzielałam herbatnikami,smakuje rewelacyjnie,jest jeszcze lepszy niż poprzedni:)

Bunia - warstwy oddzielałaś herbatnikami? jak smakuje???? :P

Sylwia - na 1 dużą blachę zużyłam 5 takich podwójnych paczek herbatników - o takich http://www.idcpolonia.pl/images/products/02_Petit_02.jpg (po 80g każda)

my dzisiaj późno wróciliśmy ;] po drodze na szybko kupowałam jakąś obiado-kolację w Biedronce ;) wybór padł na ziemniaczki do upieczenia, pikantne skrzydełka i pałki z kurczaka :]
oczywiście do tego sałata - taka jak wczoraj, bo cały dzień za mną chodziła ;) i znowu wszyscy się zajadali (łącznie z Mężem i Młodym)

a ja mialam dzis zapiekanke z cukini, papryki, makaronu cebuli i mozzarelli - pychota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

ej dziewczyny!
a to ciasto robicie na dużą blachę?

Mąż mi kupił 250 g herbatników ale tak patrzę i wizualnie to za kij mi nie wystarczy na dwie warstwy ;)

Tak z dwóch całych:)
Warstwa dolna biała,górna ciemna,faktycznie lepiej wyglada takie połączenie:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

robiłaś z 2 całych porcji?

Agusia zrobiłam właśnie Stefankę 2piętrową,jest mega wysoka ;D

chłodzi się już w lodówce,zobaczymy jak bedzie smakować;p

Makaron razowy z cukinią i serkiem mascarpone. Robiłam drugi raz ale pyyyszny wyszedł.

a dzisiaj robie spaghetti z sosem pomidorowym, mielonym, pieczarkami i fasolka czerwona mam nadz ze moje dziecko cos zje jak nie to wybierzemy sie do lekarza bo to nie jest normalne zeby wszystkim plul tylko kasza i produktami okolopodobnymi nie ehh.

a ja zrobiłam zupelnie inaczej a tez byla mega pyszna i juz za mna chodzi kolejna:))
starlam czesc marchewki na tarce czesc w cienkie plasterki pokroilam wrzucilam do garnka dwa malusie zeberka wedzone i ta marchewke plus podsmazona kielbaske i cebulke to sie zagotowalo i dodalam kapuche jak sie zrobila miekka to doprawilam przyprawami garscia koperku i na koniec koncentratem pyszna.

Inne tematy z forum

Synek rozbił głowę i dziwnie mruga oczami-kto zna dobrego okuliste?;/ (30 odpowiedzi)

W czwartek mój 3letni synek spadł z krzesła i rozbił główkę trzeba było szyc ale poza tym nic mu...

Czy znajdę tu miłośników kotów? (39 odpowiedzi)

J.W.? Bo mam parę pytań...

Mój pies ugryzł moje dziecko (32 odpowiedzi)

Witam, mam problem z moim 9 letnim psem. Mamy go od szczeniaka, wzięliśmy go z Ciapkowa, jest...