Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

W części 13 obiadowego wątku mamy już ponad 300 wpisów :] więc zapraszam do nowego :)))

przedwczoraj Mąż mnie uraczył 4 tackami(po 0,5kg) mielonego ;) bo dawno nie było... mówiłam żeby kupił 2 ;)

w związku z tym teraz mamy różne wariacje z mięsa mielonego :]

- wczoraj cały dzień byliśmy na działce :] rano usmażyłam kotlety mielone z wielką ilością koperku i podsmażoną cebulką :] na działce do tego kajzerka wysmarowana w środku keczupem :] kotlet w środek :) Mąż jeszcze włożył sobie po plasterku sera :] i takie niby hamburgery :) jeszcze w lodówce mam kotlety mielone - chyba je zamrożę :]

zrobiłam też sos - mięso mielone z warzywami :] zaraz obiorę ziemniaczki i podgrzeję sos :]

poza tym moja Mama zrobiła gołąbki - oczywiście w kapuście włoskiej :] (tylko trzeba było dokupić jeszcze mielone drobiowe dla odmiany - tamto było wieprzowe z szynki i łopatki)

mam jeszcze kupione duże pieczarki - nafaszeruję je mięskiem mielonym i zapanieruję :]

teraz znowu mielonego przez ileś czasu nie będziemy oglądać ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14

u nas dzisiaj tarta ze szpinakiem i feta...
a od jutra tez grilujemy...mam zapas kiełbasy, kaszanki i karkówa sie juz marynuje.

z sałatek zrobie ziemniaczano- bekonowa z przepisu anii:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

my dziś schabowy ziemniaki i sałatka ze słoika z ogórów :)

łeeeee ;P myślałam, że jakiś fajny przepis na chlebek podrzucisz ;)

kurde - mało fajnie brzmi ten proces produkcji surimi :/ ledwo polubiliśmy i już się okazuje, że jest beee :P

u nas dzisiaj obiad w locie - po kromce chleba i pałce z kurczaka :]

jutro będzie sałatka gyros - my weźmiemy na działkę, a Mąż do pracy :] wieczorem trzeba będzie dokończyć te ćwiartki duszone :]

we wtorek wielkie grillowanie ;) otwarcie sezonu :] muszę pomyśleć co zrobimy ;) na 100% szaszłyki(kiełbaska zwykła i biała, cukinia, cebulka, pieczarki, może boczek?) - bo już obiecałam pewnemu 4,5 latkowi, który bardzo lubi mi w tym pomagać ;P
na 100% będzie tzatziki :] grzanki czosnkowe + sałatka z pomidorów i zieleniny (czyli moja wersja bruschetty) no i jakaś surówka :] chyba "chińska" z białej kapusty :] i może jakaś z pekinki?

i upiekę ciasto marchewkowe :] (ukryte warzywo dla trzech maluchów)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

To sie trzymaj swoich Agusia bo moj przepis jest taki ze ... kupuje gotowy chleb mix (ale taki lepszy "bio") i potem wg przepisu dodaje letnia wode, wyrabiam, rosnie sobie w cieplym i do pieca;) Wlasnie dzis bedzie;)

Surimi w skrocie ( bo nie bede zarzucala chemicznymi terminami) to mieso ryby oodzielane mechanicznie (czyli MOM), potem plukane i maczane w roznych rozpuszcalnikach/kwasach/zasadach, potem laczone z jakims agentem zelujacym (np pochodzenia wolowego - super jak np dla mnie wegetarianki), kolorantow, konserwantow, polepszaczy smaku ma ze hej ho (bo po tych plukanckach to smaku nie ma zadnego, a na pewno nie krabowy) lacznie z glutaminianem sodu. Ja i tak nigdy raczej nie kupowalam, ale teraz juz na pewno szerokim lukiem omine.

ja mam swoje 2 sprawdzone przepisy na chleb :] i ich się trzymam :] ale chętnie przeczytam przepis Yvonne :]

Yvonne a jaki robisz chleb podaj przepis ja robilam ale nie byl az tak dobry jakbym sie spodziewala tzn wyszedl fajny ale smak nie taki jakiego szukam.

Yvonne - no co Ty... napisz coś więcej :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

moj tata tez uwielbia surimi
ja tego nie nawidze ;/

u nas dzisiaj jajka sadzone frytki i pomidorki pokrojone :)) na szybkiego,bo prawie caly dzien poza domem :)))

na jutro gotuje sie wlasnie zupa kalafiorowa,bo tez caly dzien poza domem bedziemy :))

a na nadz pomyslow brak ;p moze kurczak pieczony z ryzem i zoltym sosem z rodzynkami? dawno nie bylo..

dzis bedzie chilli z pieciu (chyba) rodzajow fasoli z ryzem "ze scierka".

jutro tortelloni z mozzarella, suszonymi pomidorami i bazylia (kupne), do tego albo brukselka albo brokuly i chyba upieke znowu domowy chleb.
AgusiaGda - a propors surimi, bo Ty chyba jestes fanka - dzis podczas przygotowywania sie do egzaminu z toksykologii wpadl mi w reke paragraf o tym jak to badziwie jest produkowane - nie polecam jednym slowem.

u nas wczoraj poza gulaszem, ziemniakami i sałatką z kiszonych ogórków była jeszcze zupa jarzynowa :] na dziś też :]

poza tym na dziś pierogi chłopskie polane słodką cebulką :)))) wreszcie :)))) mój Mąż już wczoraj mnie molestował, żeby zjeść je na kolację ;P

na jutro i pojutrze będą duszone ćwiartki z kurczaka :]

mam jeszcze pierś z kurczaka i nie wiem co z nią? chyba zmrożę :P

A u mnie pstrąg pieczony i surówka :)

u nas losoś pieczony młode ziemniaczki plus kupna suroweczka z kapusty:)

U mnie dziś kotlety rybne (z dorsza dziś złowionego) z natką pietruszki i koperkiem, sos cebulowo-pomidorowy dla chętnych, młode ziemniaki i surówka z kiszonej kapusty.

Kotlety wyszły przepyszne!

osobiście nie przepadam za cykorią ;P ale zastępuję ją sałatą lodową ;) (drażni mnie ta goryczka w cykorii)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

no ja nie jadam jeszcze samej cykori jakoś nigdy nie mialam okazji, a sałatka tak kolorowo wyglądała, ze chciałam się skusić ale teraz mam wątpliwości hehe i chyba przy pomidorach i mozzareli zostanę:)

Ta salatka jakos do mnie nie przemawia.. moze dlatego ze nie lubie pietruszki, a za sama cykoria tez nie przepadam, wydaje mi sie ze bedzie taka blee bez wyrazu;)

U mnie dzisiaj rybka smażona haddock i jakaś surówka

no właśnie czytałam sobie że można dodać do caprese i jeszcze znalazlam ładnie wyglądającą salatkę http://dodista.blox.pl/2011/03/Salatka-z-cykorii-i-awokado.html ale czy będzie smaczna.

Z avocado robie guacamole jako dodatek do fajitas, lub samych tortilla chips.

Lub kroje w plastry i na kanapki z serem i pomidorem, z oliwa z oliwek i swiezym pieprzem.

Lub dodaje do salatki caprese (mozzarella, pomidory, avocado, ew. zielone oliwki z pimento, oliwa, pieprz, oce balsamiczny - mniam).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

albo z kapusty białej - chińska ;)
albo colesław(też banalnie prosty) :] http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-surowke-do-obiadu-t72805,1,16.html

u nas w końcu wczoraj barszcz biały nie był jedzony - bo za późno jedliśmy gołąbki w sosie pomidorowym z ziemniaczkami (Mąż w pracy, my w domu) :]

dzisiaj będzie barszcz :] a na kolację zrobię zapiekanki i sałatkę z brokuła(z szynką i prażonym słonecznikiem) :]

na jutro właśnie robię gulasz z biodrówki :] chyba kupię do tego ogórki kiszone i zrobię sałatkę(z cebulką) :]

na piątek chyba wyciągnę zamrożone ćwiartki z kurczaka (coby miejsce zrobić w zamrażarce) i uduszę w Zepterze(z cebulką, czosnkiem i majerankiem, w sosie własnym). i może domowe "tipki" do tego? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum

Urlop niani (65 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

7latek nie chce czytać (34 odpowiedzi)

Mój syn mimo znajomości wszystkich liter nie chce czytać. Nie umie,nie chce złożyć wyrazu w...

Pediatra przychodnia morena (8 odpowiedzi)

Możecie polecić jakiegoś pediatre z przychodni Morena? Długo się czeka na wizytę w gabinecie...