Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

zapraszam do nowego.

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=395928&c=1&k=160

dziś makaron a'la wspomnień czar, czyli usmażony na chrupko makaron z przyprawami, kiełbasa cebula i suszonymi pomidorami.

u nas dzisiaj bardzo klasycznie zemniaki kotlety z piersi kurczaka i salata ze śmietaną:) tak dawno nie robilam ze i mega smakowalo:))

Mmmm ja tez daje wedzony boczek i kielbaske w kosteczke do nabki ziemniaczanej;-) ale mi dmaka narobilas...

faktyko sa KULONARIA...ciekawa jestem w jakim tempie sie rozwina...bo na razie dosc niesmialo;-)

Agusia, nie wiem jakie to były ziemniaki - z "Biedronki" :-))
Nie zapomnij dodać mąki (o czym ja zapomniałam), bo jednak za luźna ta babka wyszła. A dodaję jeszcze wędzony boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę. Na wierzch babki układam plastry wędzonego boczku. Piekłam w piekarniku w 180 st.C.

Zobaczyłam, że jest już nowy dział - Kulinaria! - lecę zobaczyć co tam jest.

jeszcze jedno pytanie :] Ewa - robiłaś z młodych czy starych ziemniaków?

super Ewa :] dzięki :] a z czym/jak jecie? taką upieczoną czy odsmażoną? z jakimś sosem czy bez?

u nas dzisiaj makaron "kokardki" z sosem :] powiedzmy, że bolońskim ;) (mięsko mielone, pieczarki, cebula, czosnek, mleko, przecier pomidorowy, zioła, sól, pieprz biały i ziołowy, szczypiorek i koperek)

Agusiu, babkę piekę w normalnej prostokątnej blaszce 80 minut. Tylko robię ciasta bardzo dużo. 2 kg ziemniaków, 2 cukinie, 2 jabłka, 2 marchewki, 2 cebule, 4 jajka, sól i pieprz.

Ola - daj przepis na ten z krewetkami :] moja Mama nie jada "robali" ;) ale może kiedyś zrobię dla siebie i Mariusza :]

Chciałam zrobić dzis ten chłodnik pomidorowy ze szczypiorkiem ale chyba zrobię ten krewetkowy z ogórkiem,mam ochotę na krewetki!
Poza tym dziś jeszcze zrobię bo jęczą,że normalnych obiadów brak wiec mielone plus fasolka szparagowa z bułką tartą.

Jutro jak zejdzie caly chłodnik krewetkowy zrobię jeszcze ziołowy z jajem.

zapalenie krtani ;) wirusowe :] zaczęło się od Gabrysia, który złapał wirusa od dzieci mojej Sis :] na początku czerwca :] Jemu skończyło się na gorączce i lekkim kaszlu, moja Mama załapała - zeszło na zapalenie krtani, do tej pory pokasłuje :] a później złapałam ja :]

u lekarza na NFZ nie byłam kilka lat ;P a jak teraz pomyślę, że specjalnie musiałabym jechać do PUP po zaświadczenie o ubezpieczeniu - to mi się nie chce :] i wolę pokaszleć sobie :] samo przyszło to i samo pójdzie ;P

a moze poszłabyś do lekarza z tym kaszlem. moze masz alergię i dlatego kaszlesz, a moze za suche powietrze w sypialni.

ano nie moge :/ tak mialam chyba 6 nocy pod rzad, pozniej za poleceniem Rybalon kupilam tabletki, pomogly na 5 kolejnych nocy ;) A tej nocy obudzil mnie kaszel i nie moglam zasnac :/ siedzialam 40min w otwartym oknie ;) ile mozna gapic sie na spiace osiedle? ;) to weszlam na forum przez telefon :)

Agusia, Ty to naprawdę spać nie mozesz...

w nocy przypomnial mi sie jeszcze jeden fajny przepis na chlodnik :] chlodnik jogurtowo-brzoskwiniowy z "makaronem" z nalesnikow i galaretka :)))

Agusia, w keksówce.

Ewa - fajnie, ze ten zestaw kolorowych warzyw (+jablko)sprawdzil sie tez przy babce :) moze kiedys dostane weny i tez upieke babke? ;) robisz w typowej formie do babki czy normalnej prostokatnej? ile to sie piecze?

nigdy nie podgotowywalam ziemniakow na placki ("na grubych oczkach") - jak dla mnie nie mialyby tego uroku lekko twardawych nitek ;) a tak sa fajnie wyczuwalne :)

(pisze o tej porze, bo pierwszy raz od weekendu zbudzil mnie kaszel)

Cytrynka, łosoś z serkiem mascarpone był ze spaghetti :-))

Babka wyszła mi za luźna, bo naiwnie nie dodałam mąki i myślałam, że pięknie będzie. Mimo tego, że jedliśmy ją łyżkami, powiem jedno - była pyszna!!! Teraz już tylko z jabłkiem, marchewką i cukinią będę piekła babkę ziemniaczaną.

Spróbuję też zrobić takie placki ziemniaczane na grubych oczkach (i z takimi dodatkami). Czytałam gdzieś, że do takich placków na grubych oczkach ziemniaki trzeba podgotować wcześniej.

Pomysł na dział kulinarny baaaaardzo mi się podoba :-))

Wczoraj chilli z fungusowego substytutu miesa mielonego z duza iloscia czarwonej fasoli z ryzem, do tego bukiet surowek (kupny) - biala kapusta a'la coleslaw, marchewka i czerwona kapusta.

Dzis ziemniaki pieczone z tunczykiem i pomidor z oliwkami.

Jutro chyba pizza..

W weekend zrobie "podejscee" do chlodnika:).

zarejestrowana w końcu Lunaa przez dwa a ;)

jutro na obiad ciąg dalszy żeberek.

w piątek śledzie w śmietanie i ziemniaki w mundurkach.

w sobotę zupa jarzynowa z różnych warzyw.

w niedziele karkówka na ostro :)

Inne tematy z forum

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

Ortopeda Gdansk szpital kolejowy (21 odpowiedzi)

hej. ma moze z Was nr do przychodni w szpitalu kolejowym?? i jeszcze prywatnie do dr Pawlaka??

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...