Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

zrobily się dwie Luny?

ja dzisiaj z małym plażowałam i byliśmy na plaży na obiadku ku mojemu zdziwieniu na plaży wsówał jak głupi:) jak wstal po drzemce też pięknie zjadł także ostatnio albo je super albo nędznie.
pierwszy raz jadłam kalmary w cieście miałam ochotę mimo, że nigdy wcześniej nie próbowałam a kiedyś full ich sprzedawałam w restauracji:)) trochę za gumiaste jak dla mnie

szefowa kuchni czyli ja :) dzis polecała kurczaka po mexykansku z ryzem :)

u Nas dziś żeberka w sosie i ziemniaki, a na kolacje domowe tortille :)

u nas dzisiaj były jeszcze domowe frytki smażone na patelni i de volaje z masełkiem!

Jak już tak piszecie o chłodnikach to polecam chłodnik ziołowy z jajkiem i krewetkowy z ogórkiem.Do krewetkowego warto dodać posiekany,marynowany imbir i czosnek.
Mam przepis jeszcze na pomidorowy chłodnik ze szczypiorekiem,ale nie robiłam wiec nie wiem jak smakuje.Może jutro zrobię?

A./ ten kurczak w sosie smietanowo ziolowym to w sklepie kupiłam gotowy POMYSŁ NA KURCZAKA W SOSIE SMIETANOWO-ZIOŁOWYM!! pierś z kurczaka kroiz w kostke lekko solicz i podsmazasz i zalewasz tym sosem rozrobionym ze smietana i wodą!! pycha jest!!!! ja jeszcze dodałam koperku swiezego z ogródka!!!!

Ja robię zasmażkę, trochę musztardy, koperek śmietana i już:)

No właśnie osioł ze mnie...

Dziewczyny czy któraś z Was mogłaby podać jakiś smaczny przepis na sos koperkowy? Bo mam chęć zrobić kurczaka z ryżem właśnie w tym sosie, ale nie znam żadnego sprawdzonego przepisu.

my używamy tylko Mrągowskiej ;) inne maślanki nam nie smakują :]

Zrobiłam, ale dałam maślankę z Biedry i niestety ona jak dla mnie jest za rzadka. Co do reszty nie będę marudzić ;), chociaż kiedyś jadłam chłodnik w Kresowej, bagatela 16 zł za miseczkę i to był najlepszy chłodnik pod słońcem.

luna zapodaj proszę tym przepisem na kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym :) Bo aż ślinotoku dostałam, jutro bym też taki obiadek zrobiła :)
My dziś zupa pomidorowa dla młodego a dla nas fasolka szparagowa z bułką tartą.

Cytrynka - współczuję :/ ostatnio jak widziałam w jakich warunkach są trzymane lody u mnie w POLO, to obiecałam sobie nigdy więcej nie kupować tam lodów. Powkładane w kartonach, powyżej linii chłodzenia - tak, że część była już miękka :/

Ola - hehehe :] może w takim razie przyda się ten dział ;)

Kasia - tak, wszystko się kroi i gotuje :]

Dziękować :)

ja kroję i liście i łodygi drobno.
łodygi wrzucam do gotowania razem z burakami a liście dorzucam wtedy, aż buraki są takiej miękkości jakiej chcesz (ja wolę chrupkie). wyłączam prąd pod garnkiem i liście same się w tej parze zmiękczają.

Następne pytanie czy kroimy liście i buraki i łodygi? Czy łodygi wyrzucamy?

Aga, chyba wczoraj strułam się lodami, bo nic innego nie jadłam i dzisiaj mam wylot górą i dołem i mdłości więc nic nie robię do jedzenia, a dziecko zjadło sobie rosołek z makaronem i finito
brrrr

podpisuję się po tym pomysłem :)
super by był taki podział

No właśnie.
Admin już rzucił hasło do góry,zobaczymy czy sie zgodzą.Nikomu taki dział szkodzić nie będzie,a ja pocichu liczę ze znajdzie się tam wiele Twoich przepisów Aga,hihih i nie będe musiała ich szukać niewiadomo jak długo.Zobaczymy:)

Ola - miło mi :]

z jednej strony może i taki dział by się przydał :] ale z drugiej - mamy nasz wątek obiadowy :P
chociaż gdyby był osobny dział podpięty do rodzinki - to można by powrzucać tam wszystkie wątki z przepisami :] czyli podzielić np. na sałatki, obiady, wypieki, ryby, mięsa - czy jakoś tak :] ale to już większa robota dla Admina ;) (ale np. ktoś szuka ciekawej sałatki, wchodzi w sałatki a tam xx wątków do wyboru)

Inne tematy z forum

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

Ryanair- czy opłaca się wykupić ubezpieczenie turystyczne? (35 odpowiedzi)

W lipcu lecimy na tydzień do Londynu Ryanairem. Czy opłaca się wykupić ubezpieczenie? (60 zł)...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...