Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

poprzedni wątek juz długi więc czas na nowy :)

link do poprzedniego:

http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-14-t333765,1,16.html

u Nas dziś pieczone ziemniaki w folii z przyprawami + sos czosnkowy, kurczak z piekarnika i surówka z kapusty pekińskiej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-15

u nas dzisiaj ziemniaczki, udziec z kurczaka fasolka szparagowa i ogorki malosolne na obiadek.

Fajny ten przepisnik Agusia.

Joanno to moje zdjęcie:) Tak miałam mega czarne włosy jescze 2 miesiące temu,dziś jestem blondynką. Jakaś taka zmiana mnie naszła.
Tak z dnia na dzień pojechałam do mojej fryzjerki i zrobiłam mi blond,potem jeszcze 3 razy i w koncu coś wyszło hehe.

Ewa - robi :)))) Zuzka :))) śliczne :)))) ale ja zrobiłam sama - z Jej pomocą ;) tzn. poratowała mnie swoją wiedzą :] i podesłała kilka dodatków do wykończenia :]

i nawet jestem z siebie dumna :] (jak na pierwszy i raczej jedyny raz)

z czegoś takiego (nie pamiętam który kolor i czy przypadkiem nie miałam więcej kartek) http://architekci-sklep.pl/product_info.php?manufacturers_id=143&products_id=41406

zrobiłam taki przepiśnik :]

image

image

a tu Zuzkowe przepiśniki :] http://forum.trojmiasto.pl/Pomysl-na-prezent-swiateczny-sprzedam-nadwyzki-t288081,1,16.html
http://zuzanka-czaruje.blogspot.com/search/label/przepi%C5%9Bniki

Agusia, pytanie nnt. Czy zamawiałaś przepiśnik u kogoś z forum? Ja znalazłam piękne w internecie, ale zastanawiam się, czy ktoś na forum nie robi na zmówienie? Jak masz na kogoś namiar, to napisz mi na priv.

Ola czy to na suwaczku to Twoje zdjątko? Bo bardzo ładne, ale z tego co kojarzę, to kiedyś miałaś ciemne włosy. Zmieniłaś image?

z przepisu Agusi na placki ziemniaczano warzywne zrobiłam coś na zasadzie babki kartoflanej, ziemniaki, cebule, marchew cukinie i jabłko starłam ale na mniejszych oczkach i jak zobaczyłam michę i perspektywę 3 godzin smażenia, to usmażyłam kilka na szybko dla Pana Męża, resztę jeszcze doprawiłam, wkroiłam plasterki kiełbasy i do foremek. Zupełnie inne niż klasyczna baba ziemniaczana, ale dooobre.

Ola - to się "zanaleśnikujecie" ;) hehe :] tyle różnych wariantów jednocześnie ;)

U nas dziś naleśniki. Z szynką,serem,pieczarkami i cebulką oraz z farszem ruskim i na słodko z nutellą, truskawkami,bitą smietaną i owocami,z twarogiem i ze śmietaną.

B nasmażył tyle że ja musze farsz wymyślać.

Zrobiliśmy małosolne,rewelacja chrzan z pola,koper też z pola od gospodarza.Robilismy już 3 raz a z tamtych wyszły pyszne kiszone.

Na kolację pstrąg z grila z masłem i pietruszką pieczony w foli,ale to dla B i Nikosia. nie lubię pstrąga.

Ja dziś robię chińszczyznę z ryżem, bo nie miałam wczoraj czasu nic upichcić, a na jutro mam zamiar zrobić gulasz z mięsa wieprzowego i do tego kasza gryczana i sałata ze śmietaną. W piątek za to zrobię fasolkę z przepisu cytrynki :)

całkiem możliwe :)))) zrób drugi raz ;) ze starych ziemniaków ;) i zobaczysz czy wyjdą Ci szare ;P

u nas dzisiaj tez rosolek, ale mam tez fasolke szparagowa i chyba sobie zjemy z bulka tarta hmm mam ochote na nia:)

Agusia a wracajac do tych klusek szarych to ja kiedys jeden jedyny raz robilam na mazurach dla wujka i nie wyszly wlasnie szare bo byly z mlodych ziemniakow i wujek i ja bylismy zawiedzeni he i chyba stwierdzilismy ze to nie te co babcia robila:))ale potem tak sobie myslalam ze sekret chyba wlasnie tkwi ze nie maja byc mlode, a stare:)

dzisiaj i jutro mamy zupkę ogórkową(z kiszonych ogórków) :]

dla nas dzisiaj młode ziemniaczki z koperkiem, kalafior polany bułeczką z masełkiem i jajka sadzone ze szczypiorkiem :]

Mąż dostał do pracy "radosną twórczość na-winie" ;)

jutro będzie poza zupką - mięsko duszone z cebulką, ziemniaczki i pewnie jakaś surówka :]

kotlety marchewkowe jeszcze się nie zrobiły ;) muszę podskoczyć na rynek po zwykłe jajca, bo szkoda mi wiejskich zużywać do kotletów/ciast ;) nie wiem kiedy teściowie znów pojadą na wieś i przywiozą nam jajca (teść po kolejnej wizycie/zabiegu w szpitalu nie czuje się najlepiej)

wooow - brzmi baaardzo smacznie :)))) nie słyszałam o takim przepisie :D ale z pewnością wypróbuję :D my z tych, co potrafią wcinać samą fasolkę szparagową polaną bułeczką z masełkiem ;) uwielbiam fasolkę szparagową :]

a do tego rośnie nasza własna, którą siałam razem z Gabrysiem ;) (wysoka i niska)

zaraz sobie wrzucę na kompa ten przepis, żeby mi nie umknął :] (moje zeszyty z przepisami czekają na przepisanie ;) na działce :] natchnienie uciekło po wykonaniu przepiśnika ;))

super przepis, łatwo obierało się ze skorupek więc w tym tygodniu znowu kupię i wypróbuje Twój przepis

fasolka po turecku, bo najczęsciej tam się to jada: na oliwie podsmaża się w głębokiej patelni dużą cebulkę i sporo czosnku na szkilisto, następnie ugotowaną w słonej wodzie , odcedzoną fasolkę szparagową (tak z dobre pół kilograma) wysypuje się na tę cebulkę i przemieszać trzeba.
Na to 1 puszkę krojonych pomidorów, jak będzie danie za mało czerwone to dodaję jeszcze trochę koncentratu.
Mieszam na patelni i czekam aż zagotuje się wszystko i dobrze połączą się składniki
dodaję dużo pieprzu, trochę soli do smaku, bazylię i cukier, by złagodzić kwaśny smak. Zamiast cukru można dodać ketchup

to jest wyśmienite, dobrze pasuje zwykła szparagówka, jak i fasola mamut

kiedyś jedliśmy do tego kotleciki, albo zapiekaną bagietkę. Jest to bardzo sycące jak to strączkowe potrawy i przepyszne, aromatyczne

Cytrynka - co to ta fasolka po turecku?
tu link do naszych ulubionych krewetek w ciescie piwnym ;))) dzieki moczeniu ich w soku pomaranczowym miodem, czosnkiem i sosem sojowym maja super smak :))))
wielkiezarcie.com/recipe34838.html

jemy z sosem czosnkowym. a taka marynate probowalam juz do piersi z kurczaka - REWELACJA!

kilka razy podawalam link i tu np. opinie Forumek ktore juz robily ;) forum.trojmiasto.pl/Owoce-morza-poszukuje-sprawdzonych-przepisow-t255743,1,16.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Aga, miały tylko skorupke i nogi, bez glowy i oczy (o fuuuj ) hehehe

a jak te w winie i piwie sie robi ?

ja zrobilam w ciescie naleśnikowym i juz po nich :)

robilam dzisiaj fasoolke szparagową po turecku, a dzicko dorsza w panierce nalesnikowej, surówka z kapusty drobno szatkowanej i puree

A my od dziś postanowiliśmy jeść zdrowo i beztłuszczowo :) Tak więc dziś obiad na parze: doprawiona ziołami pierś, do tego kalafior, marchewka i młody ziemniak. Mały też wsuwał aż mu się uszy trzęsły :) Jutro to samo, tyle że zamiast kalafiora - fasolka szparagowa :)

maz do jadal jakies pozostalosci z lodowki plus ziemniaczki i pomidorki, ogorki, a my taki szybki rosolek z makaronem mlody zjadl dwie miseczki sporo marchewki plus miesko az bylam w szoku bo ostatnie dni srednie byly pod wzgledem obiadow:( a tu taka niespodzianka:))

U nas dzis pomidorowka z ryzem . A na drugie kotlet z jajkiem , ziemniaki pieczone i surowka ;)

takie całe w skorupce? :P w sensie - z nogami, oczami, wąsami itd. :/ http://www.zarcie.eu/index.php/2010/09/krewetki-krolewskie-w-winie/

nie mam pojęcia ;) nigdy nie kupuję w pancerzach :] za bardzo "robalowe" są dla mnie ;) wolę obrane :] (i wtedy oczywiście wersja w cieście piwnym ;))

chociaż ta propozycja wygląda smacznie :] i ma dobre komentarze :] http://sajewski.blox.pl/2007/12/Krewetki-krolewskie-o-niebianskim-zapachu-na.html

Inne tematy z forum

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...