Co kupić...

Witam, mam mały problem chce zmienić samochód, do tej pory jeździłam passatem b5 1,9 ( automat) który pali 7/8 litrów i zaczyna się psuć jak na swoje lata. I tutaj mam pytanie czy zainwestować w benzynę czy dalej iść w diesla, codziennie robię niecałe 50 km w dwie strony do pracy po za Gdańsk. Raczej w korkach nie stoję ponieważ mieszkam blisko wylotu z Gdańska. Jednak chodzi mi o to aby zaoszczędzić trochę na paliwie oraz w razie awarii koszty nie był duże jak to jest w dieslu. Szukam czegoś do 8-9 tysięcy. Gaz odpada ( złe doświadczenie) Auto może być w manualu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co kupić...

Polecacie golfa IV w benzynie ?

samochodu nie mam, ale czytałem to i owo, i mogę doradzić, żebyś nie kupował diesla sprowadzanego ;)
w bardziej normalnych niż polska krajach, jak ktoś kupuje diesla albo kombi, to robi to po to, żeby JEZDZIĆ..... DUŻO jeździć ;)

samochodu z przebiegiem 250+ na polskich giełdach praktycznie nie znajdziesz ;) a te wszystkie sprowadzane kombi/diesle robią ~60tys rocznie ;) więc taki np 10-12-letni niemiecki passat był pewnie ze 2-3x kręcony ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Biorąc pod uwagę budżet i wymagania to najodpowiedniejszy wydaje się rower.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

nowsze auto z 1.9 TDI/SDI. Tylko nie ogromny passat a polo lub jego klon (cordoba, ibiza, fabia, A2). Silnik tak samo żywotny, tylko części żywotniejsze i tańsze, bo są prostsze rozwiązania konstrukcyjne. Moja fabia z 1.9 SDI pali ok 5.5 l/100 km w mieście i 3.8 l/100 km poza miastem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

1,9 TDI i SDI czymś ogromnym się różnią ceną zakupu, spalaniem czy czymś innym ?

1.9 SDI i TDI to te same silniki jeśli chodzi o korpus, ale inny osprzęt. SDI nie ma turbiny a przez to znacznie mniejszy moment obrotowy, mniejsza moc, mniejsze obciążenie silnika (co daje większą żywotność), brak kosztownych remontów kłopotliwej w wieloletnim użytkowaniu turbiny, brak przyspieszenia i dynamiki jazdy. Fabia rozpędza się na płaskim do 150 km/h a pod lekkie wzniesienie na autostradzie przekroczenie dopuszczalnej prędkości nie jest możliwe. SDI to żywotność kosztem dynamiki i przyjemności z jazdy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam rozumieć, że 1,9 TDI w skodzie posiada turbine, koła masowe itp jak to było w passacie 1 ,9 ?

Inne tematy z forum

pierwszy samochod (12 odpowiedzi)

czy seicento to dobry pomysł? a może polecacie coś innego, małego?

Gdzie w Trójmieście warto kupić używany samochód? (38 odpowiedzi)

Tak jak w temacie. Szukam używanego i chciałbym je kupić w Trójmieście, ewentualnie okolicach....

Wynajem długoterminowy samochodu zamiast kupna (11 odpowiedzi)

Hej, zastanawiam się czemu tak wiele osób decyduje się na wynajem długoterminowy czy leasing...