Dzień dobry Oma,
Pani wątek, to najbardziej interesująca inicjatywa na tym forum, od dobrych, kilku lat.
Dla mnie, osobiście, promyczek słońca w dzisiejszym koszyku "za co jestem wdzięczna", obok porannej rozmowy z moim Synkiem i wspólnymi zakupami z najmłodszą pociechą, ginącą po ciąży "torbą kangura", własną sałatą i rzodkiewką, gniazdem sójki na belce, pod dachem ... etc., itp., itd.
Do emerytury, jeszcze mi daleko. Biorąc pod uwagę wybraną ścieżkę życia i moją naturę, bardzo daleko.
Zainspirowała mnie Pani bardzo. Traf chciał, że jestem świeżo po delektacji filmem "Praktykant" (2015) Pomijając świetną obsadę, fabuła rozbudziła we mnie refleksję nad własnym życiem i przypomniała mi o własnej matrycy, wyznaczającej porządek mojej codzienności, zmierzającej do osiągania określonych celów.
Odpowiadając na pytanie: "Co dalej?" wszystko :) z odpowiednimi ludźmi oczywiście.
Taniec, pisanie do szuflady (a może i nie tylko), malowanie, zdobienie paznokci, nauka języków, podróże, dbanie o swój kontener, co by, jak najdłużej posłusznie służył... wycieczki piesze i rowerowe, autem i pociągiem, a nawet samolotem...gotowanie, smakowanie, uprawa kwiatów... w s z y s t k o. Świat stoi przed nami otworem.
Sama, jeszcze w siodle "maDka Polka", nie odmawiam sobie niczego z powyższej, skromnej listy i nie zamierzam spocząć na laurach.
Interesują mnie technologie budownictwa ... Nie piszę "nowoczesne", ponieważ dzięki lekturze wspaniałych księgozbiorów sprzed pól wieku, utwierdziłam się w przekonaniu, że niczego nowego na tym świecie nie ma, poza... nieustannym starciem, pomiędzy Ludźmi, którzy oswajają ziemski Raj, a ludźmi, którzy próbują zmienić ten Raj w Piekło.
Co do nieruchomości, interesujący pomysł. Sprzedać, zawsze można. Moim marzeniem, na emeryturze, jest "trójkąt bermudzki", w którym będę mogła znikać ;) Chodzi o trzy miejscówki, bazy, z których można eksplorować poszczególne części Polski. Dzięki pracy, poobijałam się troszkę po świecie, a mam smaka na "własne kąty".
Nie bójmy się zmian i wyjdźmy z "pudełka". Zwłaszcza Kobiety! :) zwłaszcza mądre i dobre Kobiety.
Jeszcze raz, dziękuję za wątek i inspirację. Życzę dużo radości z codzienności na emeryturze.
I żeby przyklepać, spotkałam dziś na zakupach, dwie "panie na emeryturze", w których rozpoznałam siebie samą, z przyszłości.
Trzymajmy się Dziewczynki :)
0
1