Co to jest Timesharing?

Temat dostępny też na forum: Inne
Opłaca się?
Na czym polega?
Na co uważać?
Gdzie można coś takiego zamówić?
Jakie są plusy a jakie minusy?

Z góry dzięki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Re: Co to jest Timesharing?

Timesharing to umowa o użytkowanie nieruchomości.
Podpisujesz, i masz prawo np. do nieruchomości przez 20 lat. Coś takiego oferuje np. Holiday Travel Center chyba z Warszawy.
Cenowo wychodzi o wiele taniej bo nieruchomości i koszty z nimi związane są bardzo duże, a użytkowanie kosztuje czasem nawet do 60 % taniej. Umowy są indywidualne więc można negocjować i stosunek prawny chroniony ustawą o timesharingu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Czyli de facto plusem (a dla niektórych być może minuesm) jest wieloletnia umowa, czyli tak naprawdę przyczyna tak zróżnicowanej ceny?

No chyba potężnym atutem jest właśnie ochrona ustawowa, nie ma mowy o jakiś niedociągnięciach czy jakiejś nieznajomości przepisów, bo można się powoływać bezpośrednio na ustawę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokładnie tak.

Wiem, że ludzie biorą takie umowy nie tylko ze względu na to, że np. przez 20 lat masz apartament w Zakopanem, ale też ze względu na jakieś bonusy związane z członkostwem, na razie grupa timesharingowców jest dość zamknięta, więc na razie sporo dają ludziom, upusty, wybory miejsc itp. Jak to się rozprzestrzeni jak w Anglii to pewnie będzie mniej korzystne, no nie wiem sam się zastanawiam, ale dopiero za 2 lata mógłbym w coś takiego wejść
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Również już słyszałem o Holiday Travel Center. To chyba największa firma zajmująca się tym w Polsce. Sporo mają wyjazdów na Teneryfę

Tu masz forum na temat timesharingu:
http://timesharing.frix.pl/

i tu:

Generalnie info z wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Timeshare

Bardzo Wam dziękuję. Zastanawiam się nad tym bo słyszałam już o wielu ludzi że to się opłaca. Kilka lat to nie tak dużo jak się mówi, ale pewność pozostaje, że się wyjedzie. Popatrzę zadzwonię zobaczę jakie są plusy, dzieki