Co wybrać Reba, Recon, Minute, Alps....

Witam proszę o radę który z amorków polecacie Manitou minute LTD,
Rock Shox Reba, Recon Silver R, XC 30 TK, Fox ALPS series. Ważę ok 74 kg amor pracowałby głównie na maratonach mtb i XC.
Czy rama 21 na 180 cm nie będzie za duża rama 52 cm do tej pory jeździłem na ramie cube 18 z wyciągniętą sztycą +4 cm ponad granicę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Re: Co wybrać Reba, Recon, Minute, Alps....

foxa bym wybrał, chyba że będziesz sam serwisował amorka to wtedy rebe albo mańka, ja mam 198cm i jeżdze na 18, sztyce mam 400mm równo na granicy, po co Ci taka wielka rama 21-22cale? w sklepach wciskają takie kobyły wysokim klientom zamiast sprzedać 18-19calową ramą z odpowiednio dobranym mostkiem i sztycą z offsetem, na takich wielkich ramach jeździ sie jak na wozie drabiniastym albo mieszczuchu a przy "awaryjnym" zsiadaniu i o obicie klejnotów rodzinnych nietrudno... ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

ja bym wybrał Rebę.
Co do ramy- u nas jest duża tendencja do kupowania za małych ram.
Przyjżyj się dokładnie geometriom na stronach www, dopasuj najlepiej w sklepie, przejedź się.Na 180cm jednak brałbym coś w okolicy 19cali. 21 to da duży jak na 180 chyba.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Daja ci mała rame a potem peka to na laczeniu z gorna rura bo masz sztyce mocno wysunieta.
aha, i rebe polecam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeżeli zaintersowany wystawiam jutro SIDa RLT 100 z manteką na sprzedaż. Cena do dogadania rzeka3m@gmail.com

nomadrac, takich bzdur jakie wypisujesz dawno nie czytałem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

popieram :-) nieźle się uśmiałem

jak się guaniane ramy kupuje albo/i wyciaga sztycę ponad minimalne zagłębienie to takie są efekty

tak z ciekawaści to który fragment mojej wypowiedzi tak rozsmieszył co poniektórych ? :)

Mogę sprzedać Foxa, gorąco polecam.

Re: Czy przysługuje odszkodowanie?

Hahahahaha ja ze smiechu zgubilam majtki ;-)

Re: Czy przysługuje odszkodowanie?

jesli to ty to wpadlem po uszy :-P~~~
http://www.pitu-pitu.pl/2012/10/11/jeszcze-chwila-i-wejdzie-na-mownice/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Rebe chwalą za 2 komory powietrzne, a foxa, że jest foxem

to po pierwsze.
poza tym o rebe nie trzeba tak dbac. brunox deo co jakis czas i amor chodzi jak ta lala.

nomadrac pewnie wygladasz jakbys zarąbał dziecku rower. serio smiesznie musisz wygladac na tej ramie :-)

na pewno nie śmieszniej niż goście na dualówkach czy rowerkach do 4x pedałujący przez miasto z kolanami pod brodą ;)

Siemka,
Jeśli chodzi o amor, to Fox ma zdecydowanie lepszy tłumik, a Reba ma podwójną sprężynę powietrzną, która pozwala na ustawienie dowolnej charakterystyki ugięcia. Nie wiem jak linia Alps, ale seria F miała problem z wykorzystaniem pełnego skoku. Co bym wybrał na Twoim miejscu, chyba Rebę, ale też nie jestem do końca przekonany. Osobiście jeżdżę na takim wynalazku: http://tiny.pl/hnc5t bo nie mogłem się zdecydować ;) Przyszłoroczna Reba jest już solo air!
Co do ramy, to myślę, że 21" będzie za wysoka. Uważam także, że ważniejszym parametrem jest horyzontalna długość górnej rury. Niby można założyć mostek innej długości lub przesunąć siodło, ale to wiąże się z innym prowadzeniem roweru, czy sposobem pedałowania.

Pzdr

to jak nazywasz swoj amorek?

refox - nawet fajnie brzmi :D

Rycki, na 2013 Reba już nie będzie miała 2 komór powietrznych, więc jak reba to do rocznika 2012.

A czy Brunox do amorków naprawdę coś pomaga???? Czy można go zastapić czymś innym...????

Na temat brunoxa jest wiele dyskusji w internecie. Jest raczej mało wydajny, niezły do czyszczenia, smarowanie to już średnio. Trochę przereklamowany. Poczytaj o smarach silikonowych w sprayu na forumrowerowe.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum

Zabezpieczenia i drzwi do piwnicy (21 odpowiedzi)

Hej. Na wstępie zaznaczam, że jestem w pełni świadomy tego, iż w piwnicy rowerów się nie...

trening interwałowy (25 odpowiedzi)

witam! mam pytanie co do treningu interwałowego, czy ktoś z forumowiczów jeździ może w ten...